Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, June 16, 2016

BRACES masuk bulan ketiga

2 komen
entry ni agak menggelikan bagi orang yang bergigi cantik..
sila scroll laju-laju kalau tak berminat dan penggeli gigi yang tak teratur. tq

bulan ni nak masuk bulan ketiga dah aku berbraces. dalam masa tiga bulan ni je aku dah rasa banyak sangat perubahan berlaku kat gigi aku ni. sendiri punya gigi, sendiri tau sendiri rasa. jom meh aku view sikit gigi aku yang dulu dan kini......

gigi asal sebelum pakai braces..


 nampak gigi senget tu berhampiran gigi kapak kan??
gigi taring atas gigi senget tu tak nampak kan??

now..


gigi senget tu dah nak hampir menegak!!
gigi taring dah mula menurun kebawah. kelihatan bila senyum dah nampak!!
jauh gile dah gigi senget tu pergi dari gigi kapak.
baru nak masuk 3bulan ye...perubahan dah ketara sangat

Syukur lah gigi ni bagi kerjasama sangat untuk mencantikkan diri. dalam masa tiga bulan tu dah bergerak banyak. sakit tu biasa la, kalau appointment tu harini, petang tu dah makan macam-macam dah. sebab tau dah lepas tu akan menghadap hazabedah selama 3-4hari. gigi seakan tak berfungsi. yang bestnya klinik gigi aku ni beberapa selang dari klinik ada kedai makan nama  KELISA yang sedap!


telan telan ailio taip entry ni sambil mata jeling-jeling gambar kat atas. sedapnye lahaiiiii pisang cheese choclate tu. memang aku makan sekotak tu makan sorang tak tengok orang kiri kanan dah. makan pulak dengan yong tou fuu sup amek megi sekali. bagi anak-anak makan sebenarnya, sebab tu tak amek kuah pedas, amek sup. sedap wooo, nyesal amek sikit. sebelum pergi makan, pergi ambil nombor giliran dulu kt klinik. lepas tu turun makan dulu. abes makan berus gigi kt toilet klinik baru jumpe doc. perot dah kenyang, bila gigi dah mula meragam malam tu. tak la nak meroyan sangat kan..


Pilihan warna:

25 Mac 2016 (jumaat) - PINK



26 April 2016 (Selasa) - LIGHT PURPLE
lupa nak snap gambar light purple


31 Mei 2016 (Selasa) - TOURQOISE


bulan ketiga ni aku meroyan nak kaler yang striking sikit. selalu warna warna yang selamat je aku ambil. lite lite je. tapi time pose ni sebab tak de nak kemana-mana aku amek yang menonjol sikit kaler die. mula tu macam ngeri jugak tengok gigi sendiri dalam cermin, tapi lama-lama tengok. eh eh cantik jugak kaler ni. (perasan!).hahahha..

bulan depan, 29 Jun 2016, gigi raya aku kembali ke warna selamat balik. Pink or Light purple kot. sebab tak nak gigi menonjol lagi dari baju raya aku. bahahahhahahaha! seronok pulak main tukar-tukar kaler gigi ni. heheheh....lepas raya kang aku start balik meroyan tukar kaler striking balik eh. kalau boleh nak try semua kaler. lepas tu buat satu entry khas utk kompilasi "KALER-KALER GIGI BRACES KU".... hahahha, pompuan gile taksub dgn gigi sendiri!


Sahur & Berbuka 2016

0 komen
Salam 11 Ramadhan,

Alhamdulillah dah masuk hari ke 11 kite semua berpuasa. Aku pilih WB4 utk kerja 7.30pagi-4.00petang. Taska anak kena ambil sebelum  jam 5petang. lebih kena byr OT nanti. Syukur jugak aku dapat menahan diri daripada pergi bazar ramadhan untuk tahun ni. sedia maklumkan aku start ramadhan tu sorang-sorang, suami outstation seminggu kt Perak & Kedah. memang kerja amek anak, masak, urus sahur buka sume sendiri. memang nak melangkah ke bazar ramadhan tu jauh sekali la. nak angkut budak2 gi bazar?memang mencari nahas namanya. dah la bateri tenaga tinggal bape persen je. nak angkut anak-anak ke bazar memerlukan sekurang-kurangnya 80% tenaga. kurang dari tu, tak yah la g menyusahkan diri dan badan. makan apa ade je kt rumah tu. kadang tu lagi simple lauk lagi berselera pulak. betul kan?


lauk simple macam ni, aku makan sorang, macam ni pun dah membangkitkan selera dah.

 bilis kicap tu fav forever lah

 pajeri nenas + telor mata garing

 pajeri nenas semalam + ikan goreng panas-panas

banyak penjimatan aku boleh dapat. pajeri tu bahagi dua kali makan! ko hado. time ni laki tak de boleh la makan ape ade je. cuba laki ada. taip jam 3petang die dah bagi list nak makan ape. ko mampu? nak bantah kang, kesian lak murka kat laki. penuhi jugak la keinginan laki ku itu. kadang tu berjela die punya list. aku cut cut cost kan list tu jd pendek. hahahahaha!

tahun ni punya masa sahur dan berbuka adalah masa yang mencabar utk kami laki bini. miqael dah pandai mengganggu gugat makanan yang dihidangkan. kalau tahun lepas, miqael baby lagi. baring je, tak tau ape. sekarang ni, pantang nampak air sebalang tu die sebok nak jugak. now nak makan kena cedok lauk siap kt dapor, bawak makan depan tv. tak de la nak hidang-hidang kat depan. sat g ade yang masuk dalam lauk. banyangkan tangan kanan makan, tangan kiri dok tepis tangan miqael usik sana-sini dalam pinggan. huhuhuuuuu.....

 mula-mula die tengok-tengok dulu..

 lepas tu mula la nak usik ikan aku, usik nasi la..


tu belum lagi bawak air sekali. air kena letak dapor. kalau tak memang tak dapat makan la aku kena jaga pinggan, kena jaga air dalam cawan. ade anak kecik ni macam ni la. bak kata mak aku "makan 10pinggan pun tak kenyang, tak tentu arah nasi masuk dalam perot". dah ade anak kecik macam tu la. sabar sabar dan terus bersabar. harapannya tahun depan adik dah 2tahun setengah, adik dah tak kacau mama ayah berbuka dan bersahur ye. 

bab bersahur pun lebih kurang sama. aku bangun, senyap senyap terjengkit-jengkit pergi dapor nak masak. tak sampai 5minit, akan kedengaran la suara tangisan si miqael ni. die macam ada sensor yang bgtau mama die tak de kt sebelah. sudahnya kena la masak sambil berdukung. bersahur la bersama-sama. elok kang, kejap lagi si kakak pulak bangun. berjemaah la kita bersahur pepagi tu. 

Seronok semua ni, nanti bila aku dah tua. makan sorang dengan laki baru la nak teringat kenangan-kenangan masa anak-anak ganggu makan time sahur dgn berbuka. time tu baru la nak rindu anak-anak kan? aku tak nak merungut sebab aku satu hari nanti aku akan rindukan saat-saat ni. enjoy je apa yang aku hadap sekarang.

berkira-kira jugak la nak ke bazar, kena tunggu hujung minggu la ajak en.suami pergi. tapi yang malas nak pergi sebab kang semua benda nak beli. makan tak abes pun bila berbuka nanti. pembaziran sgt nanti. teringin jugak nak berbuka kat luar (kedai). tapi memikirkan tantrum si anak ni dengan keadaan ramai orang lagi kelibut dibuatnya nanti. kalau nak pergi pun aku kena sedia dari segi mental fizikal dlu dan pergi kedai yang tak sesak.

mari fikir-fikirkan dulu....

selamat berpuasa semua!


Wednesday, June 15, 2016

Adrian Miqael @ 1y5m

0 komen
 "eauuuwww...mama kentut eh?busuk je ni.."

eh hello, awak berak pon mama yang cebok, banyak bunyi pulak.  betul lah orang kata, ada anak lelaki tak sama dengan anak perempuan. 100% totally different. tak de yang sama, mgkin yang sama gen darah je. Bila kakak marissa kteorang boleh didik dan ajar. tapi si adik totally tak boleh diajar langsung. tak makan saman punya orang. die punya taraf tantrum tu memang menguji kesabaran betol. 

miqael ajar aku masak dengan satu tangan pegang sudip, satu tangan dukung die. miqael jgk ajar aku mandi tak tutup pintu. miqael jugak ajar aku erti kesabaran yang tinggi, miqael ajar aku multitasking buat byk keje satu masa, miqael jugak semua ajar aku.


sampai ada satu masa tu en.suami salahkan aku sebab breastfeed anak. sebab tu anak nak melekat je sampai aku tak boleh buat kerja. pulak! en.suami kata miqael tu SaKa aku. mana pergi miqael akan mengekor! laki ku yang melepak je depan tv tu die tak nak. nak mama jugak. kadang tu time aku tengah masak kat dapor, suami dukung miqael sebelah aku je pon yg tengah masak ni, pon die tak nak. nak atas badan aku jugak. salah susu ibu ke? terlebih bonding smpai nak melekat je keje.

setakat ni memang aku tak pernah berjauhan time malam lagi dengan miqael. ada kursus aritu kt langkawi, mintak izin en. suami. die boleh kata, "nanti malam adik nanges nak bagi nenen sape?nenen b kecik".. sume punca-punca tak bagi aku pergi la tu kan. sudahnya, merepot je la kat rumah dengan anak-anak. aku pun sebenarnya tak de la sampai hati nk tinggalkan miqael, tapi nafsu nak berjalan bersendirian tanpa 'handbag' ni membuak jugak kadang-kadang.

lakonan drama pun boleh tahan jugak ni, meratapi betol. sekali dukung die gelak. sakit tak hati? pastu bukak tutup almari dapor. sepah sana sepah sini. sudahnya si kakak yang jadi mangsa utk kemaskan. sian kakak. sape suh jadi kakak?hahahaha


INFO MIQAEL
1. Jarang tak sihat, sekali tak sihat terus masuk wad. 
2. Fully Breastfeed smpai sekarang. mohon adik istiqamah smpai umur 2tahun ye. lebih pun tak pe. sebab mama tak bercadang nak bagi miqael adik pun lagi. (hahaha!!)
3. Suka kutip apa saja yang nampak atas lantai. rambut lg favaourite utk masuk mulot. ada sekali tu biji cili padi kt lantai dapor die pergi kutip masuk mulot. pastu kepedasan! korek-korek mulot die, jumpa biji cili padi yang aku tumbuk tadi nk buat masak lemak. T.T
4. Berat 9kg lebih, boleh ada muscle dah mama ni. 
5. tak pandai sebut 'mama' lagi. tapi 'ayah' sangat jelas dan bila suruh sebut 'mama', tetap disebut 'aaaayahh'. puiiiiiii.....
6. tak takut dengan semua orang, dengan semua orang pun dukung die tak kisah. tapi si kakak yang akan emo terlebih tak bagi orang dukung adik die. 
7. Dah mula faham orang cakap. si ayah cebokkan die berak. suh pas pampers kt mama utk buang kt tong sampah. tapi adik terus ke dapur utk buang sampah sendiri dalam tong sampah (syabas!).
8. tak boleh tengok mama buat-buat nanges, nanti die akan datang pelok dan nanges sekali. 
(suka sakat die macam ni).
9. gigi 2atas 2bawah. 
10. setiap kali mama bangun, tiap kali tu jugak miqael akan bangun sama. seakan dapat menghidu pemergian mama die. kadang tu malam2 bangun nk g kencing kejap je pon die dah terjaga melalak-lalak. 
11. dah pandai salam cium tangan (praktis utk raya ke?), cium pipi, bye-bye


banyak lagi, tapi setakat ni je la ingatan mama ni. yang lain-lain kalau ingat mama buat entry lain eh. harap adik sedar apa yang adik dah buat kt mama masa adik kecik ni. 

panggilan manja:
adik
sanje (manja)
anje (manja)
shension
sedebot
menshebot
dak debot
miqael
qael
adrian
add
MUHAMMAD

yang last sekali tu kalau dah terlalu geram sangat dah tu, siap tukar nama terus.  dengan harapan die dengar cakap la lepas tu. banyak nama kan? jangan risau, adik tau nama die dipanggil. siap sahut lagi kalau kte panggil dengan nama-nama kt atas tu. 


walau macam mana tantrum dan perangai macam-macam adik tunjuk, mama tetap sayang adik. tapi janganlah over sangat. tahap kesabaran mama ni tak de lah tinggi mana. jangan sekali diuji ye. moga adik membesar dengan sihat dan kuat! now adik dah kurang nak makan. nasi tak nak, bubur tak nak. biskut dengan roti je yang nak. tapi tu pun kuantiti sikit. tapi air milo kotak, air dutch lady, sume tu berkotak-kotak boleh abes. 

MAMA SAYANG ADIK!

p/s : dulu masa beranakkan miqael, mama suh ayah pergi daftar nama 'ADRIAN MIKHAIL', tapi senyap-senyap ayah g daftar eja nama ikut sukahati die 'ADRIAN MIQAEL'. die kata ejaan mama tu tak sedap. nasiblah time tu mama dalam pantang, kalau tak memang dah bersilat dah kat situ. huhuhuu..


Monday, June 13, 2016

Adrianna Marissa @ 4y6m

0 komen
Kakak Marissa,


dah pandai mintak baby baru!

"mama kakak nak mama ada baby perempuan dalam perot mama...tolong la."
"ni ada adik ni, ada ni baby tua"
"tak nak, nak baby perempuan..mama masukkan la baby dalam perot mama ni. "
"sape nak jaga baby nanti?"
"nanti kakak jaga kan laaaaa...."

die punya request tu mengoncang dunia la. die ingat senang-senang je kot nak ade baby dalam perot ni? yang ada dua ni pun tak terlayan kakak oi. ni kan pulak nak ada baby kecik lagi. kusss semangat! 

tapi alhamdulillah, kakak sangat sangat membantu mama. tolong mama jaga adik, tolong mama kemas mainan yang adik sepahkan. banyakkk sgt membantu mama. tapi sian kakak kurang dapat kasih sayang dari mama. sebab mama lebih fokus kat adik.  

bila mama marah-marah, pandai kakak datang belakang urut-urut belakang. urut tangan. garu-garukan belakang badan mama! pandai amek hati ni. tak jadi nak marah, sebab nak suh die sambung garu tu. kikiki...

 kakak dengan makwan dan atok



boleh tahan kalau nak melawa ni memang win lah. nak beli baju ala-ala princess je. beli boleh, takut mama je segan nak jalan dengan kamu nanti. gile ke nak g pasar pakai baju flowy flowy ala princess? makan ok, ikut mood jugak. tapi kalau sup memang laju la makan. tapi kena refer ke Pakar Pemakanan. sebab berat kakak 12kg je. alaaa kurus nya lahai. si adik yang baru setahun setengah tu pun dah nak masuk 9kg. sebab tu sekali adik lanyak kakak, kakak memang melepek la. tak tengok lagi bila adik buli si kakak. tarik rambut. tampar. cubit. haihhh...sabar je lah. sian kakak jadi mangsa adik. tapi sikit pun kakak tak balas balik. bagus kakak yang baikkk..

pagi ni bawak dorang naik ofis, sebab aku amek 7.30pagi-4.00petang. sian pulak aku nak hantar awal sgt kul 7.10pagi sampai ofis pagi tadi. dah bawak naik ofis, suka la dorang..menconteng sana sini.

gambar sape la agaknya tu eh. harap2 gambar si adik la. bukan gambar mama eh!
huhuhuuu

The Homestay @ Perth

0 komen
Salam semua, 
kat atas tu quotation yang aku dapat masa mula-mula deal dengan akak ni. Aku ni malas sgt nk fikirkan leceh-leceh ni, kakak aku tag aku dalam FB akak ni buat pakej kt Perth, aku terus mintak contact number, terus whatsup dia. baik akak ni, bagi harga kasih sayang lagi gitu. deal sampai jadi. ape yang aku nak, ape yang aku tak nak. bagitau je, nanti die kire-kirekan balik. korang kalau nak g perth, deal la dengan akak ni dalam fb nama ni..

 glamor kejap ko kak..hehehe

Aku ingat akak ni buat private je pakej solo die je, rupanya ada company tau. deal-deal rupanya akak ni la chef kteorang. die akan masak tiap kali waktu makan dan hantar depan pintu rumah. best, Asam Pedas Ikan Tenggiri akak ni masak SEDAP! walaupun kt Perth, tapi makanan kteorang makan semua pun makanan malaysia. dun worry, sape yang tak boleh tahan xmakan nasi tu senang  amek pakej dengan akak ni siap makan!

Homestay kami pada awal deal ada kolam tau. tapi last minit rumah tu ade masalah, kena la tukar dengan homestay yang lain. tapi homestay ni lagi dekat dengan shopping mall. walking distance je. tapi tak pegi pon. hahahha..tak dan lah! sebab jalan kaki kan. biasa la kalau yang dekat tu la yang tak pergi, jauh sibok nak pergi. betul tak?


homestay kami ni, exactly apa yang kami dapat dalam whatsup yang akak ni bagi. garaj kereta tu dalam tu ada pintu masuk, kasut aku hilang dalam garaj tu la. pelik betol!

 dapur

Lengkap dengan microwave, rice cooker, water heater, pinggan sudu, jug air, periuk belanga semua lengkap. tak yah risau.  pinggan pun bersusun dalam almari tu. 
 
 hall
tempat yang kteorang lepak lama, sebab ada Heater kt sini! 
 

 Dining area
tempat makan yang sentiasa penuh dengan makanan



 Bilik Tidur ada 4 
tapi ada dalam gambar 3 bilik je. 





aku dengan kakak aku sampai-sampai je homestay kteorang dah lari kejar masuk nak cop bilik. tapi sebab aku tak tau mana satu master bedroom, sudahnya aku dapat bilik palinggggggg sempit dan kecik! bad luck betul..huhuuu...hampeh! tapi kecik pun masih selesa. banyak tilam dengan bantal extra die bagi. tak kedekut langsung.


 Laundry
ada washing machine siap dryer. jangan risau, bawak baju selai je. yang lain ulang pakai je basuh sini. winter ke spring ke ape cuaca pun tak yah risau. macam abg aku anak die 2hari sebelum nak balik tu baby die kena muntah dgn cirit. abes baju seluar sume.memang mendobi je la keje abg aku tu. 

Keseluruhannya aku memang puas hati dengan homestay ni, besar kot! selesa la utk kami yang ramai ni. tak terkilan la tak dapat duduk homestay yang ada kolam tu. sebab homestay ni pun dah selesa dah. lengkap pulak tu dengan kelengkapan dapur.  


Macam ni la list kalau nak pergi Perth, list down siap-siap. bila pegawai kt airport tu tanya terus tunjuk ni je. pack dalam satu tempat je barang tu. tak de la geledah semua beg. tapi part aku baru nk keluar kan list, die tak nak tengok pon. suh sebut je. penat tau akak listkan...


Rindu dah kat Perth!!!!! suasana die yang mendamaikan tu....rinduuu

bagi mengubat rindu, malam tadi aku makan Doritos ni yang beli aritu bawak balik. Aku tengok ramai beli berpek pek. sedap sgt ke? aku tanya tourist guide dulu, halal tak kopok ni. die kata halal. ok, aku terus borong! tapi bawak balik SATU je. yang lain dah telan awal2 masa kat sana..hu3!


ok dah. rindu balik!

Monday, June 6, 2016

PERTH, AUSTRALIA (24-28 MEI 2016)

0 komen
28 MEI 2016

Tibalah masa utk pulang. Jam 3.30pagi dah gerak pergi airport. Flight jam 6.50 pagi. ni la aku rasa kesilapan terbesar aku buat. Masa pergi smpai dah petang, masa balik seawal pagi sgt! 2hari habis utk perjalanan je. patut amek flight tghri ke petang ke kan. tapi masa beli tu time offer murah yang flight sesudah subuh tu. sudahnya kami tak dapat nak free and easy jalan jalan sendiri. semua pun pakat nak terkejar-kejar ikut tour. tak sempat nak pergi jalan-jalan sekitar homestay tu sendiri. 



Tips yang aku nak info.

1. korang listkan apa yang korang bawak. Makanan, ubat-ubatan, susu anak, biskut sume tu declare dalam arrival form. tapi buat list asing jenama makanan or jenis makanan or ubat tu suma.  

2. lain orang lain nasibnya. macam kami tak kena bukak semua barangan tu. sebab dah declare, tapi cuma dia tanya je ubat apa, susu apa, rokok bape kotak. tu je, tak bukak beg pon. time cakap pon die tak tengok muka kita pon.

3. sebab aku tak kena bukak beg. tapi satu family kena beratur satu tempat, then anjing nama NINO akan datang hidu kt tepi beg semua orang. aku risau je kot marissa g pegang. minah tu berani die semacam sikit. ikut nasib korang eh, kalau kena cek beg. bukak je beg. pastikan beg makanan dan ubatan tu setempat. tak de la korang kena geledah banyak tempat.

4. Wifi ada kt homestay kteorang. tapi aku stanby jugak pinjam kawan baru pergi Perth awal bulan aritu. so aku tinggal topup je. tapi slowwwwww nya lahaii! laju lagi broadband aku kt malaysia ni. 

5. Car seat adalah kemestian. jgn murka, kalau tak melayang duit korang! kalau nak rent kereta. ada je kt airport tu. jgn risau. 

6. nak makan pon senang. banyak kedai yang halal. korang google and waze je. kalau korang pergi sendirian berhad la tak guna tourist guide macam kami ni. 

7. Visa jangan lupa apply pulak..penting ni

takat ni, tu je lah kot yang aku ingat. hehehe


 jangan ayah.....

 ishh...adik kata jangannn....


haaaaa.......amek! kan dah kena..
 
miqael ni die punya geram lain macam punya. kalau dia dah bengang, merasa lah cubitan semut paling sakit dalam dunia. sekali dicubit boleh tanggal kulit woooo..tapi dengan aku miqael tak pernah pun buat mcam ni. nasebb! aku tau die sayang aku lebihh...hahahhaha



Miqael dan Marissa
nasib boleh geng! 

INFO TOUR

=> kami ni terpaksa ambil tourist guide. sebab ramai sgt kanak-kanak dan bayi serta warga emas nak kena handle. bukan lah backpackers yang boleh jalan sendiri. lepak santai, perot kosong sume rileks je. sebab dah bawak dorang ni semua kena amek tourist guide, supaya semuanya berjalan lancar dan makanan tu terjamin sampai depan pintu rumah tanpa perlu risau berlapar.

=> amek tour guide dari fb je, ada orang review terus whatsup dan confirm. malas nak fikir banyak. terus block je tarikh tu. owner suh bayar time sampai sana. tapi kami malas nk bawak cash AUD banyak-banyak. sudahnya kami transfer habis bayar terus dari malaysia awal bulan mei. kalau kena tipu memang tercengang-cengang la kt sana. nasib lah, kepercayaan ku tidak dinodai. hahaha..kalau tak aku akan dipersalahkan sebab aku yang uruskan dari A to Z!

=> Harga utk Pakej Aud570/dewasa Aud400/kanak-kanak, bayi FREE. tak payah la korang convert. menyesal dikemudian hari nanti! tapi semuanya include. korang tinggal bawak diri je. cuma makan fish & chip tu kena bayar sendiri. of coz duit sourvenior tu korang readykan la sndiri. Homestay, entrance fee, breakfast, lunch, dinner, cruise, minyak kereta, sewa kereta, car seat rental. semua dah include. don worry, bayar je sume settle!

=> Tiket flight aku beli tahun lepas time pantang miqael kt rumah mak aku tak de keje dok cek Airasia punya promosi. Januari 2015. Mei 2016 baru fly, setahun setengah beli offer time tu total 9 dewasa 3 kanak-kanak, 2 bayi termasuk inflight entertainment, beg, pilih seat sume cost lebih kurang RM9,000++ (malas nak cek exact amount). sepatutnya nak ke KOREA, tapi aku cek harga ke korea dgn perth lebih kurang sama. aku terus tukar ke perth, sebab aku tak suka korea. susah makan, susah cakap. sume susah lah! dalam masa setahun setengah tu macam-macam dah terjadi. dengan ayah yang kena operate ketumbuhan otak lagi. lama sgt booking dah smpai sihat dah ayah tu. heheheh..alhamdulillah..

=> setiap kali tour, tourist guide akan datang depan homestay ikut jadual utk tour. ontime! makan pun sarapan dengan dinner akan ada kakak yang hantarkan makanan. tengahari makan kat kedai luar. 

=> satu kereta kami pegang. so kalau nak merayau mana-mana boleh je drive sana sini guna waze. cuma kami kepenatan. dan kedai tutup awal sangat, tak sempat nak berjalan sendiri waktu malam tu kedai dah tutup.



ok dah settle dah part PERTH. 

Thanks for reading this entry!

bai

PERTH, AUSTRALIA (24-28 MEI 2016)

0 komen
27 MEI 2016

Hari keempat dah. consider hari terakhir dah. sebab esoknya jam 6pagi dah fly balik malaysia. hari first dah burn, hari last pun burn jugak utk perjalanan. total yang betol betol jalan 3hari je sebenarnya.

Jom naik bot kt Mandurah, tengok dolfin. tourist guide macam dah risau je kalau bawak tapi doflin tak muncul. tapi akhirnya muncul jugak. 



 miqael baik je..


tapi biasa lah mak-mak yang bawak anak. kena ready la barang-barang selengkapnya ye. biskut tu readykan banyak-banyak. menguruskan anak je dah makan masa. ni leka dengan miqael kang tengok si marissa dah terjenguk-jenguk dah kat air tasik tu. kusss semangat! si kakak tu terlebih berani pun bahaya jugak.



jom naik cruise!


 jalan-jalan cari dolfin..


Lepas tu makan fish & chip kt Freemantle. Niat asal nak makan dekat tempat famous dikalangan blogger Kaili's. tapi penuhnya lahai...kami pergi makan kt kedai lagi satu Cicerello's.. tourist guide pon kata sini lg sedap dari kaili's tu takat lebih famous je. tapi tak de menu yg pelbagai. Cicerello's ada spagetti. terus telai ailio. lapa gilos dah time tu. 



jom kita order! juling-juling jugak mata. tapi orang kata, nak makan jangan convert duit tu kepada RM malaysia. order je ikut sedap perot nak makan. baru la rasa berbaloi.

 nampak macam tak de orang pulak. padahal ramai jugak time ni, kiri kanan penoh. 

menu makan kami order!
gulpp gulppp....

 PRAWN SPAGETTI
macam spagetti utk kanak-kanak. tak pedas pon
rasa tomato yang lebih. tapi dah lapar makan jugak la

 SEAFOOD TRAY
dah telan baru teringat nak snap gambar. 
sedap gile. sotong dia lembut gile. ikan pon sama. 
cuma fries je tak laku, banyak sgt jadi muak nak makan.
hirup pulak hot choclate! perghhhh....

ni gambar sebenar SEAFOOD TRAY! ihsan dari website Cicerello's. tq~





lepas makan, perot dah kenyang kan. mula lah aktiviti meroyan kiteorang....



 cantik sgt view ni. rinduu!




Lepas je settle makan, snap snap gambar..kteorang shopping barang sourvenior pulak kt E Shed Market. memborong habeskan duit. sebab esoknya dah nak balik kan. lepas tu stop kt fremantle town beli perfume pulak. 


ketenangan yang mendamaikan!

habis dah hari keempat punya tour. cepat sgt masa berlalu. tup-tup esoknya dah nak balik. sambung next entry eh!

 

BRACES masuk bulan ketiga

2 komen
entry ni agak menggelikan bagi orang yang bergigi cantik..
sila scroll laju-laju kalau tak berminat dan penggeli gigi yang tak teratur. tq

bulan ni nak masuk bulan ketiga dah aku berbraces. dalam masa tiga bulan ni je aku dah rasa banyak sangat perubahan berlaku kat gigi aku ni. sendiri punya gigi, sendiri tau sendiri rasa. jom meh aku view sikit gigi aku yang dulu dan kini......

gigi asal sebelum pakai braces..


 nampak gigi senget tu berhampiran gigi kapak kan??
gigi taring atas gigi senget tu tak nampak kan??

now..


gigi senget tu dah nak hampir menegak!!
gigi taring dah mula menurun kebawah. kelihatan bila senyum dah nampak!!
jauh gile dah gigi senget tu pergi dari gigi kapak.
baru nak masuk 3bulan ye...perubahan dah ketara sangat

Syukur lah gigi ni bagi kerjasama sangat untuk mencantikkan diri. dalam masa tiga bulan tu dah bergerak banyak. sakit tu biasa la, kalau appointment tu harini, petang tu dah makan macam-macam dah. sebab tau dah lepas tu akan menghadap hazabedah selama 3-4hari. gigi seakan tak berfungsi. yang bestnya klinik gigi aku ni beberapa selang dari klinik ada kedai makan nama  KELISA yang sedap!


telan telan ailio taip entry ni sambil mata jeling-jeling gambar kat atas. sedapnye lahaiiiii pisang cheese choclate tu. memang aku makan sekotak tu makan sorang tak tengok orang kiri kanan dah. makan pulak dengan yong tou fuu sup amek megi sekali. bagi anak-anak makan sebenarnya, sebab tu tak amek kuah pedas, amek sup. sedap wooo, nyesal amek sikit. sebelum pergi makan, pergi ambil nombor giliran dulu kt klinik. lepas tu turun makan dulu. abes makan berus gigi kt toilet klinik baru jumpe doc. perot dah kenyang, bila gigi dah mula meragam malam tu. tak la nak meroyan sangat kan..


Pilihan warna:

25 Mac 2016 (jumaat) - PINK



26 April 2016 (Selasa) - LIGHT PURPLE
lupa nak snap gambar light purple


31 Mei 2016 (Selasa) - TOURQOISE


bulan ketiga ni aku meroyan nak kaler yang striking sikit. selalu warna warna yang selamat je aku ambil. lite lite je. tapi time pose ni sebab tak de nak kemana-mana aku amek yang menonjol sikit kaler die. mula tu macam ngeri jugak tengok gigi sendiri dalam cermin, tapi lama-lama tengok. eh eh cantik jugak kaler ni. (perasan!).hahahha..

bulan depan, 29 Jun 2016, gigi raya aku kembali ke warna selamat balik. Pink or Light purple kot. sebab tak nak gigi menonjol lagi dari baju raya aku. bahahahhahahaha! seronok pulak main tukar-tukar kaler gigi ni. heheheh....lepas raya kang aku start balik meroyan tukar kaler striking balik eh. kalau boleh nak try semua kaler. lepas tu buat satu entry khas utk kompilasi "KALER-KALER GIGI BRACES KU".... hahahha, pompuan gile taksub dgn gigi sendiri!


Sahur & Berbuka 2016

0 komen
Salam 11 Ramadhan,

Alhamdulillah dah masuk hari ke 11 kite semua berpuasa. Aku pilih WB4 utk kerja 7.30pagi-4.00petang. Taska anak kena ambil sebelum  jam 5petang. lebih kena byr OT nanti. Syukur jugak aku dapat menahan diri daripada pergi bazar ramadhan untuk tahun ni. sedia maklumkan aku start ramadhan tu sorang-sorang, suami outstation seminggu kt Perak & Kedah. memang kerja amek anak, masak, urus sahur buka sume sendiri. memang nak melangkah ke bazar ramadhan tu jauh sekali la. nak angkut budak2 gi bazar?memang mencari nahas namanya. dah la bateri tenaga tinggal bape persen je. nak angkut anak-anak ke bazar memerlukan sekurang-kurangnya 80% tenaga. kurang dari tu, tak yah la g menyusahkan diri dan badan. makan apa ade je kt rumah tu. kadang tu lagi simple lauk lagi berselera pulak. betul kan?


lauk simple macam ni, aku makan sorang, macam ni pun dah membangkitkan selera dah.

 bilis kicap tu fav forever lah

 pajeri nenas + telor mata garing

 pajeri nenas semalam + ikan goreng panas-panas

banyak penjimatan aku boleh dapat. pajeri tu bahagi dua kali makan! ko hado. time ni laki tak de boleh la makan ape ade je. cuba laki ada. taip jam 3petang die dah bagi list nak makan ape. ko mampu? nak bantah kang, kesian lak murka kat laki. penuhi jugak la keinginan laki ku itu. kadang tu berjela die punya list. aku cut cut cost kan list tu jd pendek. hahahahaha!

tahun ni punya masa sahur dan berbuka adalah masa yang mencabar utk kami laki bini. miqael dah pandai mengganggu gugat makanan yang dihidangkan. kalau tahun lepas, miqael baby lagi. baring je, tak tau ape. sekarang ni, pantang nampak air sebalang tu die sebok nak jugak. now nak makan kena cedok lauk siap kt dapor, bawak makan depan tv. tak de la nak hidang-hidang kat depan. sat g ade yang masuk dalam lauk. banyangkan tangan kanan makan, tangan kiri dok tepis tangan miqael usik sana-sini dalam pinggan. huhuhuuuuu.....

 mula-mula die tengok-tengok dulu..

 lepas tu mula la nak usik ikan aku, usik nasi la..


tu belum lagi bawak air sekali. air kena letak dapor. kalau tak memang tak dapat makan la aku kena jaga pinggan, kena jaga air dalam cawan. ade anak kecik ni macam ni la. bak kata mak aku "makan 10pinggan pun tak kenyang, tak tentu arah nasi masuk dalam perot". dah ade anak kecik macam tu la. sabar sabar dan terus bersabar. harapannya tahun depan adik dah 2tahun setengah, adik dah tak kacau mama ayah berbuka dan bersahur ye. 

bab bersahur pun lebih kurang sama. aku bangun, senyap senyap terjengkit-jengkit pergi dapor nak masak. tak sampai 5minit, akan kedengaran la suara tangisan si miqael ni. die macam ada sensor yang bgtau mama die tak de kt sebelah. sudahnya kena la masak sambil berdukung. bersahur la bersama-sama. elok kang, kejap lagi si kakak pulak bangun. berjemaah la kita bersahur pepagi tu. 

Seronok semua ni, nanti bila aku dah tua. makan sorang dengan laki baru la nak teringat kenangan-kenangan masa anak-anak ganggu makan time sahur dgn berbuka. time tu baru la nak rindu anak-anak kan? aku tak nak merungut sebab aku satu hari nanti aku akan rindukan saat-saat ni. enjoy je apa yang aku hadap sekarang.

berkira-kira jugak la nak ke bazar, kena tunggu hujung minggu la ajak en.suami pergi. tapi yang malas nak pergi sebab kang semua benda nak beli. makan tak abes pun bila berbuka nanti. pembaziran sgt nanti. teringin jugak nak berbuka kat luar (kedai). tapi memikirkan tantrum si anak ni dengan keadaan ramai orang lagi kelibut dibuatnya nanti. kalau nak pergi pun aku kena sedia dari segi mental fizikal dlu dan pergi kedai yang tak sesak.

mari fikir-fikirkan dulu....

selamat berpuasa semua!


Adrian Miqael @ 1y5m

0 komen
 "eauuuwww...mama kentut eh?busuk je ni.."

eh hello, awak berak pon mama yang cebok, banyak bunyi pulak.  betul lah orang kata, ada anak lelaki tak sama dengan anak perempuan. 100% totally different. tak de yang sama, mgkin yang sama gen darah je. Bila kakak marissa kteorang boleh didik dan ajar. tapi si adik totally tak boleh diajar langsung. tak makan saman punya orang. die punya taraf tantrum tu memang menguji kesabaran betol. 

miqael ajar aku masak dengan satu tangan pegang sudip, satu tangan dukung die. miqael jgk ajar aku mandi tak tutup pintu. miqael jugak ajar aku erti kesabaran yang tinggi, miqael ajar aku multitasking buat byk keje satu masa, miqael jugak semua ajar aku.


sampai ada satu masa tu en.suami salahkan aku sebab breastfeed anak. sebab tu anak nak melekat je sampai aku tak boleh buat kerja. pulak! en.suami kata miqael tu SaKa aku. mana pergi miqael akan mengekor! laki ku yang melepak je depan tv tu die tak nak. nak mama jugak. kadang tu time aku tengah masak kat dapor, suami dukung miqael sebelah aku je pon yg tengah masak ni, pon die tak nak. nak atas badan aku jugak. salah susu ibu ke? terlebih bonding smpai nak melekat je keje.

setakat ni memang aku tak pernah berjauhan time malam lagi dengan miqael. ada kursus aritu kt langkawi, mintak izin en. suami. die boleh kata, "nanti malam adik nanges nak bagi nenen sape?nenen b kecik".. sume punca-punca tak bagi aku pergi la tu kan. sudahnya, merepot je la kat rumah dengan anak-anak. aku pun sebenarnya tak de la sampai hati nk tinggalkan miqael, tapi nafsu nak berjalan bersendirian tanpa 'handbag' ni membuak jugak kadang-kadang.

lakonan drama pun boleh tahan jugak ni, meratapi betol. sekali dukung die gelak. sakit tak hati? pastu bukak tutup almari dapor. sepah sana sepah sini. sudahnya si kakak yang jadi mangsa utk kemaskan. sian kakak. sape suh jadi kakak?hahahaha


INFO MIQAEL
1. Jarang tak sihat, sekali tak sihat terus masuk wad. 
2. Fully Breastfeed smpai sekarang. mohon adik istiqamah smpai umur 2tahun ye. lebih pun tak pe. sebab mama tak bercadang nak bagi miqael adik pun lagi. (hahaha!!)
3. Suka kutip apa saja yang nampak atas lantai. rambut lg favaourite utk masuk mulot. ada sekali tu biji cili padi kt lantai dapor die pergi kutip masuk mulot. pastu kepedasan! korek-korek mulot die, jumpa biji cili padi yang aku tumbuk tadi nk buat masak lemak. T.T
4. Berat 9kg lebih, boleh ada muscle dah mama ni. 
5. tak pandai sebut 'mama' lagi. tapi 'ayah' sangat jelas dan bila suruh sebut 'mama', tetap disebut 'aaaayahh'. puiiiiiii.....
6. tak takut dengan semua orang, dengan semua orang pun dukung die tak kisah. tapi si kakak yang akan emo terlebih tak bagi orang dukung adik die. 
7. Dah mula faham orang cakap. si ayah cebokkan die berak. suh pas pampers kt mama utk buang kt tong sampah. tapi adik terus ke dapur utk buang sampah sendiri dalam tong sampah (syabas!).
8. tak boleh tengok mama buat-buat nanges, nanti die akan datang pelok dan nanges sekali. 
(suka sakat die macam ni).
9. gigi 2atas 2bawah. 
10. setiap kali mama bangun, tiap kali tu jugak miqael akan bangun sama. seakan dapat menghidu pemergian mama die. kadang tu malam2 bangun nk g kencing kejap je pon die dah terjaga melalak-lalak. 
11. dah pandai salam cium tangan (praktis utk raya ke?), cium pipi, bye-bye


banyak lagi, tapi setakat ni je la ingatan mama ni. yang lain-lain kalau ingat mama buat entry lain eh. harap adik sedar apa yang adik dah buat kt mama masa adik kecik ni. 

panggilan manja:
adik
sanje (manja)
anje (manja)
shension
sedebot
menshebot
dak debot
miqael
qael
adrian
add
MUHAMMAD

yang last sekali tu kalau dah terlalu geram sangat dah tu, siap tukar nama terus.  dengan harapan die dengar cakap la lepas tu. banyak nama kan? jangan risau, adik tau nama die dipanggil. siap sahut lagi kalau kte panggil dengan nama-nama kt atas tu. 


walau macam mana tantrum dan perangai macam-macam adik tunjuk, mama tetap sayang adik. tapi janganlah over sangat. tahap kesabaran mama ni tak de lah tinggi mana. jangan sekali diuji ye. moga adik membesar dengan sihat dan kuat! now adik dah kurang nak makan. nasi tak nak, bubur tak nak. biskut dengan roti je yang nak. tapi tu pun kuantiti sikit. tapi air milo kotak, air dutch lady, sume tu berkotak-kotak boleh abes. 

MAMA SAYANG ADIK!

p/s : dulu masa beranakkan miqael, mama suh ayah pergi daftar nama 'ADRIAN MIKHAIL', tapi senyap-senyap ayah g daftar eja nama ikut sukahati die 'ADRIAN MIQAEL'. die kata ejaan mama tu tak sedap. nasiblah time tu mama dalam pantang, kalau tak memang dah bersilat dah kat situ. huhuhuu..


Adrianna Marissa @ 4y6m

0 komen
Kakak Marissa,


dah pandai mintak baby baru!

"mama kakak nak mama ada baby perempuan dalam perot mama...tolong la."
"ni ada adik ni, ada ni baby tua"
"tak nak, nak baby perempuan..mama masukkan la baby dalam perot mama ni. "
"sape nak jaga baby nanti?"
"nanti kakak jaga kan laaaaa...."

die punya request tu mengoncang dunia la. die ingat senang-senang je kot nak ade baby dalam perot ni? yang ada dua ni pun tak terlayan kakak oi. ni kan pulak nak ada baby kecik lagi. kusss semangat! 

tapi alhamdulillah, kakak sangat sangat membantu mama. tolong mama jaga adik, tolong mama kemas mainan yang adik sepahkan. banyakkk sgt membantu mama. tapi sian kakak kurang dapat kasih sayang dari mama. sebab mama lebih fokus kat adik.  

bila mama marah-marah, pandai kakak datang belakang urut-urut belakang. urut tangan. garu-garukan belakang badan mama! pandai amek hati ni. tak jadi nak marah, sebab nak suh die sambung garu tu. kikiki...

 kakak dengan makwan dan atok



boleh tahan kalau nak melawa ni memang win lah. nak beli baju ala-ala princess je. beli boleh, takut mama je segan nak jalan dengan kamu nanti. gile ke nak g pasar pakai baju flowy flowy ala princess? makan ok, ikut mood jugak. tapi kalau sup memang laju la makan. tapi kena refer ke Pakar Pemakanan. sebab berat kakak 12kg je. alaaa kurus nya lahai. si adik yang baru setahun setengah tu pun dah nak masuk 9kg. sebab tu sekali adik lanyak kakak, kakak memang melepek la. tak tengok lagi bila adik buli si kakak. tarik rambut. tampar. cubit. haihhh...sabar je lah. sian kakak jadi mangsa adik. tapi sikit pun kakak tak balas balik. bagus kakak yang baikkk..

pagi ni bawak dorang naik ofis, sebab aku amek 7.30pagi-4.00petang. sian pulak aku nak hantar awal sgt kul 7.10pagi sampai ofis pagi tadi. dah bawak naik ofis, suka la dorang..menconteng sana sini.

gambar sape la agaknya tu eh. harap2 gambar si adik la. bukan gambar mama eh!
huhuhuuu

The Homestay @ Perth

0 komen
Salam semua, 
kat atas tu quotation yang aku dapat masa mula-mula deal dengan akak ni. Aku ni malas sgt nk fikirkan leceh-leceh ni, kakak aku tag aku dalam FB akak ni buat pakej kt Perth, aku terus mintak contact number, terus whatsup dia. baik akak ni, bagi harga kasih sayang lagi gitu. deal sampai jadi. ape yang aku nak, ape yang aku tak nak. bagitau je, nanti die kire-kirekan balik. korang kalau nak g perth, deal la dengan akak ni dalam fb nama ni..

 glamor kejap ko kak..hehehe

Aku ingat akak ni buat private je pakej solo die je, rupanya ada company tau. deal-deal rupanya akak ni la chef kteorang. die akan masak tiap kali waktu makan dan hantar depan pintu rumah. best, Asam Pedas Ikan Tenggiri akak ni masak SEDAP! walaupun kt Perth, tapi makanan kteorang makan semua pun makanan malaysia. dun worry, sape yang tak boleh tahan xmakan nasi tu senang  amek pakej dengan akak ni siap makan!

Homestay kami pada awal deal ada kolam tau. tapi last minit rumah tu ade masalah, kena la tukar dengan homestay yang lain. tapi homestay ni lagi dekat dengan shopping mall. walking distance je. tapi tak pegi pon. hahahha..tak dan lah! sebab jalan kaki kan. biasa la kalau yang dekat tu la yang tak pergi, jauh sibok nak pergi. betul tak?


homestay kami ni, exactly apa yang kami dapat dalam whatsup yang akak ni bagi. garaj kereta tu dalam tu ada pintu masuk, kasut aku hilang dalam garaj tu la. pelik betol!

 dapur

Lengkap dengan microwave, rice cooker, water heater, pinggan sudu, jug air, periuk belanga semua lengkap. tak yah risau.  pinggan pun bersusun dalam almari tu. 
 
 hall
tempat yang kteorang lepak lama, sebab ada Heater kt sini! 
 

 Dining area
tempat makan yang sentiasa penuh dengan makanan



 Bilik Tidur ada 4 
tapi ada dalam gambar 3 bilik je. 





aku dengan kakak aku sampai-sampai je homestay kteorang dah lari kejar masuk nak cop bilik. tapi sebab aku tak tau mana satu master bedroom, sudahnya aku dapat bilik palinggggggg sempit dan kecik! bad luck betul..huhuuu...hampeh! tapi kecik pun masih selesa. banyak tilam dengan bantal extra die bagi. tak kedekut langsung.


 Laundry
ada washing machine siap dryer. jangan risau, bawak baju selai je. yang lain ulang pakai je basuh sini. winter ke spring ke ape cuaca pun tak yah risau. macam abg aku anak die 2hari sebelum nak balik tu baby die kena muntah dgn cirit. abes baju seluar sume.memang mendobi je la keje abg aku tu. 

Keseluruhannya aku memang puas hati dengan homestay ni, besar kot! selesa la utk kami yang ramai ni. tak terkilan la tak dapat duduk homestay yang ada kolam tu. sebab homestay ni pun dah selesa dah. lengkap pulak tu dengan kelengkapan dapur.  


Macam ni la list kalau nak pergi Perth, list down siap-siap. bila pegawai kt airport tu tanya terus tunjuk ni je. pack dalam satu tempat je barang tu. tak de la geledah semua beg. tapi part aku baru nk keluar kan list, die tak nak tengok pon. suh sebut je. penat tau akak listkan...


Rindu dah kat Perth!!!!! suasana die yang mendamaikan tu....rinduuu

bagi mengubat rindu, malam tadi aku makan Doritos ni yang beli aritu bawak balik. Aku tengok ramai beli berpek pek. sedap sgt ke? aku tanya tourist guide dulu, halal tak kopok ni. die kata halal. ok, aku terus borong! tapi bawak balik SATU je. yang lain dah telan awal2 masa kat sana..hu3!


ok dah. rindu balik!

PERTH, AUSTRALIA (24-28 MEI 2016)

0 komen
28 MEI 2016

Tibalah masa utk pulang. Jam 3.30pagi dah gerak pergi airport. Flight jam 6.50 pagi. ni la aku rasa kesilapan terbesar aku buat. Masa pergi smpai dah petang, masa balik seawal pagi sgt! 2hari habis utk perjalanan je. patut amek flight tghri ke petang ke kan. tapi masa beli tu time offer murah yang flight sesudah subuh tu. sudahnya kami tak dapat nak free and easy jalan jalan sendiri. semua pun pakat nak terkejar-kejar ikut tour. tak sempat nak pergi jalan-jalan sekitar homestay tu sendiri. 



Tips yang aku nak info.

1. korang listkan apa yang korang bawak. Makanan, ubat-ubatan, susu anak, biskut sume tu declare dalam arrival form. tapi buat list asing jenama makanan or jenis makanan or ubat tu suma.  

2. lain orang lain nasibnya. macam kami tak kena bukak semua barangan tu. sebab dah declare, tapi cuma dia tanya je ubat apa, susu apa, rokok bape kotak. tu je, tak bukak beg pon. time cakap pon die tak tengok muka kita pon.

3. sebab aku tak kena bukak beg. tapi satu family kena beratur satu tempat, then anjing nama NINO akan datang hidu kt tepi beg semua orang. aku risau je kot marissa g pegang. minah tu berani die semacam sikit. ikut nasib korang eh, kalau kena cek beg. bukak je beg. pastikan beg makanan dan ubatan tu setempat. tak de la korang kena geledah banyak tempat.

4. Wifi ada kt homestay kteorang. tapi aku stanby jugak pinjam kawan baru pergi Perth awal bulan aritu. so aku tinggal topup je. tapi slowwwwww nya lahaii! laju lagi broadband aku kt malaysia ni. 

5. Car seat adalah kemestian. jgn murka, kalau tak melayang duit korang! kalau nak rent kereta. ada je kt airport tu. jgn risau. 

6. nak makan pon senang. banyak kedai yang halal. korang google and waze je. kalau korang pergi sendirian berhad la tak guna tourist guide macam kami ni. 

7. Visa jangan lupa apply pulak..penting ni

takat ni, tu je lah kot yang aku ingat. hehehe


 jangan ayah.....

 ishh...adik kata jangannn....


haaaaa.......amek! kan dah kena..
 
miqael ni die punya geram lain macam punya. kalau dia dah bengang, merasa lah cubitan semut paling sakit dalam dunia. sekali dicubit boleh tanggal kulit woooo..tapi dengan aku miqael tak pernah pun buat mcam ni. nasebb! aku tau die sayang aku lebihh...hahahhaha



Miqael dan Marissa
nasib boleh geng! 

INFO TOUR

=> kami ni terpaksa ambil tourist guide. sebab ramai sgt kanak-kanak dan bayi serta warga emas nak kena handle. bukan lah backpackers yang boleh jalan sendiri. lepak santai, perot kosong sume rileks je. sebab dah bawak dorang ni semua kena amek tourist guide, supaya semuanya berjalan lancar dan makanan tu terjamin sampai depan pintu rumah tanpa perlu risau berlapar.

=> amek tour guide dari fb je, ada orang review terus whatsup dan confirm. malas nak fikir banyak. terus block je tarikh tu. owner suh bayar time sampai sana. tapi kami malas nk bawak cash AUD banyak-banyak. sudahnya kami transfer habis bayar terus dari malaysia awal bulan mei. kalau kena tipu memang tercengang-cengang la kt sana. nasib lah, kepercayaan ku tidak dinodai. hahaha..kalau tak aku akan dipersalahkan sebab aku yang uruskan dari A to Z!

=> Harga utk Pakej Aud570/dewasa Aud400/kanak-kanak, bayi FREE. tak payah la korang convert. menyesal dikemudian hari nanti! tapi semuanya include. korang tinggal bawak diri je. cuma makan fish & chip tu kena bayar sendiri. of coz duit sourvenior tu korang readykan la sndiri. Homestay, entrance fee, breakfast, lunch, dinner, cruise, minyak kereta, sewa kereta, car seat rental. semua dah include. don worry, bayar je sume settle!

=> Tiket flight aku beli tahun lepas time pantang miqael kt rumah mak aku tak de keje dok cek Airasia punya promosi. Januari 2015. Mei 2016 baru fly, setahun setengah beli offer time tu total 9 dewasa 3 kanak-kanak, 2 bayi termasuk inflight entertainment, beg, pilih seat sume cost lebih kurang RM9,000++ (malas nak cek exact amount). sepatutnya nak ke KOREA, tapi aku cek harga ke korea dgn perth lebih kurang sama. aku terus tukar ke perth, sebab aku tak suka korea. susah makan, susah cakap. sume susah lah! dalam masa setahun setengah tu macam-macam dah terjadi. dengan ayah yang kena operate ketumbuhan otak lagi. lama sgt booking dah smpai sihat dah ayah tu. heheheh..alhamdulillah..

=> setiap kali tour, tourist guide akan datang depan homestay ikut jadual utk tour. ontime! makan pun sarapan dengan dinner akan ada kakak yang hantarkan makanan. tengahari makan kat kedai luar. 

=> satu kereta kami pegang. so kalau nak merayau mana-mana boleh je drive sana sini guna waze. cuma kami kepenatan. dan kedai tutup awal sangat, tak sempat nak berjalan sendiri waktu malam tu kedai dah tutup.



ok dah settle dah part PERTH. 

Thanks for reading this entry!

bai

PERTH, AUSTRALIA (24-28 MEI 2016)

0 komen
27 MEI 2016

Hari keempat dah. consider hari terakhir dah. sebab esoknya jam 6pagi dah fly balik malaysia. hari first dah burn, hari last pun burn jugak utk perjalanan. total yang betol betol jalan 3hari je sebenarnya.

Jom naik bot kt Mandurah, tengok dolfin. tourist guide macam dah risau je kalau bawak tapi doflin tak muncul. tapi akhirnya muncul jugak. 



 miqael baik je..


tapi biasa lah mak-mak yang bawak anak. kena ready la barang-barang selengkapnya ye. biskut tu readykan banyak-banyak. menguruskan anak je dah makan masa. ni leka dengan miqael kang tengok si marissa dah terjenguk-jenguk dah kat air tasik tu. kusss semangat! si kakak tu terlebih berani pun bahaya jugak.



jom naik cruise!


 jalan-jalan cari dolfin..


Lepas tu makan fish & chip kt Freemantle. Niat asal nak makan dekat tempat famous dikalangan blogger Kaili's. tapi penuhnya lahai...kami pergi makan kt kedai lagi satu Cicerello's.. tourist guide pon kata sini lg sedap dari kaili's tu takat lebih famous je. tapi tak de menu yg pelbagai. Cicerello's ada spagetti. terus telai ailio. lapa gilos dah time tu. 



jom kita order! juling-juling jugak mata. tapi orang kata, nak makan jangan convert duit tu kepada RM malaysia. order je ikut sedap perot nak makan. baru la rasa berbaloi.

 nampak macam tak de orang pulak. padahal ramai jugak time ni, kiri kanan penoh. 

menu makan kami order!
gulpp gulppp....

 PRAWN SPAGETTI
macam spagetti utk kanak-kanak. tak pedas pon
rasa tomato yang lebih. tapi dah lapar makan jugak la

 SEAFOOD TRAY
dah telan baru teringat nak snap gambar. 
sedap gile. sotong dia lembut gile. ikan pon sama. 
cuma fries je tak laku, banyak sgt jadi muak nak makan.
hirup pulak hot choclate! perghhhh....

ni gambar sebenar SEAFOOD TRAY! ihsan dari website Cicerello's. tq~





lepas makan, perot dah kenyang kan. mula lah aktiviti meroyan kiteorang....



 cantik sgt view ni. rinduu!




Lepas je settle makan, snap snap gambar..kteorang shopping barang sourvenior pulak kt E Shed Market. memborong habeskan duit. sebab esoknya dah nak balik kan. lepas tu stop kt fremantle town beli perfume pulak. 


ketenangan yang mendamaikan!

habis dah hari keempat punya tour. cepat sgt masa berlalu. tup-tup esoknya dah nak balik. sambung next entry eh!

 
 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template