Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, January 15, 2016

Langkawi 4Hari3Malam (10-13 Januari 2016)

0 komen
Holiday dipermulaan tahun baru. Trip ni adalah refund dari AirAsia utk trip ke Hongkong tapi tak dapat pergi sebab tarikh fly tu adalah tarikh sama beranakkan miqael. Setahun lalu punya kes, miqael dah setahun baru lah dapat pergi.  bagi adik besar sikit baru syok jalan tengok negeri orang. Aku akan cuba compact kan entry ni full trip eh. 

Day 1
Sampai Langkawi jam 11pagi. awal kau. sejam je kan dari KL. terus check in Hotel Asia, Kuah. Lepas check in, kereta sewa sampai kt hotel, terus la kami sambung round-round kt pekan kuah. Destinasi pertama yang wajib.......

 Family potrait



trip kali ni adalah paling lama aku rasa. selalu paling lama pun 3hari je. Langkawi je kot, ramai tanya buat apa lama-lama kat langkawi nuh? eh sukahati lah. sebab dah ade anak kecik ni, nak kemana-mana kena ikut mood anak. bia anak cukup tido dulu, baru lah berjalan. kalau main redah je kang meragam pulak budak-budak tu, aku jugak yang susah kan. tapi trip ni paling santai sekali aku rasa. tak tergesa-gesa. rasa tenang yang amat!

Lepas pergi dataran Lang tu, pergi Idamansuri & Haji Ismail Group. Beli cadar, beli set cawan (utk makmertua), beli coklat. beli barang-barang yang kawan-kawan kirim semua. siap beli semua, sebab esoknya dah nak ke Pantai Chenang, so memang tak nak patah balik pekan kuah dah. lepas siap shopping, balik bilik, rehat-rehat mandi dulu. then keluar pergi cari makan pulak. Ramai review dalam internet makan kat sini sedap.

RESTORAN WAN THAI
Pekan Kuah


Masa pergi tu macam ramai jugak lah orang. tempat macam kerlas sikit lah. risau jugak lah kalau harga melambung kan.

Menu : 
Ikan Siakap tiga rasa
Tomyam Seafood
Telur Dadar
Timun+sambal belacan
Nasi putih - 3 
Total : RM63 (ok la, not bad)

bagi aku kalau sedap, bayar mahal mana pun sanggup. tapi tak la mahal mana pun kan. tapi aku tak de order air tau. tu harga makanan je. air kosong ais memang die dah bagi free. lagipun aku bawak air cool blog masa beli petang tadi. portion pon besar, kalau takat macam kteorang ni 2dewasa 1kanak-kanak ni, memang banyak lebih la. lagi-lagi telor dadar tu. besarnya, Masyaallah! Tomyam pun sama, pedas sikit. jenuh abeskan isi je. aku ratah ikan je banyak. ikan tu siap request nak ikan kecikkkkkkk je dik. tapi besau jugak aku nengoknya. hahahahha...

ok, habis makan round-round pekan. then balik tido....


DAY 2
sarapan hotel ada roti. tapi tekan melayu macam aku ni nak makan berat je pagi-pagi. en.suami keluar belikan nasi lemak. tapi kenapa nasi lemak dia warna kuning?????? tekak aku tak leh terima lah. 2-3kali aku tanya ye ke tu nasi lemak? nape warna kuning?

jam 11pagi check out, terus ke Wildlife Park!! 

Wildlife Park
Dewasa : RM24.00
Kanak-Kanak : RM16.00
Student Rate : RM18.00
Set makanan binatang : RM12.00

tiba-tiba ada student rate?hah....en.suami kan belajar part time, saje gatal mulot tanya ada diskaun ke utk student?sekali ada. tapi jangan lupa bawak pas pelajar la ye. Mykad dgn Mykid pun jangan lupa bawak, dapat harga atas tu. kalau tak, korang dikira harga foreigner la yer. 

layan kan karenah anak-anak tengok binatang pulak. tak ramai pun, mungkin sebab weekdays dan bukan cuti sekolah. disebabkan aku tak de anak yang masih sekolah, kenapa aku harus sesak dan semakkan diri pergi time cuti sekolah?semua benda pun dua kali ganda harga. better pergi time bukan cuti sekolah, langkawi tu korang yang punya...


 Adik excited tgk bird


 Peacock


 Mousedeer



cuba tengok gambar dari atas sampai bawah. sape yang lagi excited dengan binatang?sape yang sibok bagi binatang makanan?


jenuh betul marissa dok mintak makanan tu utk bagi kt binatang. merayu bagai. tapi en.suami lagi sebok bg binatang tu makan dari si anak. dia kata nanti tangan anak kotor. eceh! padahal dia lagi excited bg binatang tu makan. saba je nakk....


Keluar Wildlife Park tu, terus ke Pantai Chenang utk check in Hotel Best Star pulak. lepak-lepak bilik. then petang tu round-round tepi pantai cari pakej utk island hoping utk keesokkan harinya pulak dan lepas tu lepak tepi pantai belakang hotel utk tengok sunset.


belakang hotel kami. huhh, bestnya la main pasir....tapi adik sangat-sangat takut pasir. bukan pasir je, air laut takut, semua benda pun nak takut lah. pelik betol aku. kadang tu memang saje je aku lempor kan aje die kt pasir tu...mencicih die naik atas badan aku balik. hahahha. adik oh adik!

 Marissa dah boleh harap dah tolong tangkapkan gambar ni..


daripada orang yg tolong tangkapkan ni, kaki hilang!
 terima kasih foreigner tolong snapkan gambar tanpa kaki ni..


DAY 3

Island Hoping : Dewasa RM35, Kanak-Kanak RM25, Infant Free.

Trip : Pulau Dayang Bunting - Eagle Feeding - Pulau Beras Basah

9pagi - driver ambil depan hotel. masa beli pakej tu bagitau siap-siap tinggal kat hotel mana. nanti dia akan pickup kt situ. tapi naik van la ramai-ramai. sebelum pergi tu breakfast siap-siap dekat hotel. penohkan perot siap-siap.


cuba tengok muka miqael.
hahahhahaha

miqael punya takut, sepanjang naik bot tu. badan die dok kejang je tahan takut. kesiannya kat adik. tapi tak nanges langsung. tapi aku kesian sebab lama die kejangkan badan die takut punya pasal. kelakar pun ade jugak. satu bot tu gelakkan adik. 



PULAU DAYANG BUNTING




jenuh jugak naik tangga dengan kendong anak. tinggi jugak tangga tu. lenguh kaki. tapi bila tengok beruk dok usha kiri kanan, laju je aku jalan. takut kena serang. pendorong jalan dengan laju. bgus! balik hotel kaki krem..



cantik tasik ni, tapi aku awal-awal dah surrender tak nak mandi. kang takut balik langkawi terus miqael jadi abang pulak. hahahhaha! tak de la, kalau aku mandi sape nak jaga anak-anak aku tu?laki ku sampai terus terjun. tau la pandai berenang. over sgt tau, orang lain pakai life jacket, die sampai-sampai terjun je terus. dalam kot tasik tu. risau je aku! aku siap tanya, 'kaki b dpt cecah tak bawah?'. 'TAK'. uwaa! lagi la aku takut. perempuan psiko mcm aku ni, mcm2 benda negatif aku pikir. takut kaki ade orang tarik dari bawah air la. takut tenggelam tak timbul2 la. psiko gile pompuan ni kan? aku risau anak-anak je. marissa tu kang sampai meroyan die kang, terjun jenuh la aku nak jaga dia takut terjatuh dalam tasik tu. dalam kot, aku dah la tak reti berenang.

kami main cecah-cecah kaki kat air je. huhuhuu
miqael? biasa la dok diam, takut!
pelik betol. semua benda nak takut
 tengok la aku pegang anak macamana. risau betol kalau ter- ter-ter..
psiko punya mak!


EAGLE FEEDING

tak de gambar. sebab pompuan psiko ni tengah pegang anak. tengok burung tu meluru je kt air, risau pulak nengoknya. 

PULAU BERAS BASAH

Sumpah! cantik gila air kat pulau ni. pasir dia putih seputih putihnya. air sebiru-birunya. ombak pun sepoi-sepoi je. tak la mengganas macam kt pantai lain. 


Bagi marissa dengan en.suami g mandi dulu. sebab panas terik betul time tu. terbakar rasa kulit. pijak pasir tu macam pijak debu haba je. macam biasa la, orang-orang melayu macam iols ni semua pakat cari pokok. duduk bawah tu. mat-mat salleh ni je yang terlentang kt tengah panas tu. tak panas ke uols?

 subhanallah...cantiknya ciptaan Tuhan..


DAY 4
 Last day. santai-santai je pagi tu sebelum tunggu flight kul 1.55petang. pantai chenang ke airport dekat je, dalam 10-15minit je, so drop kejap tepi jalan makan laksa. aku cuba cari kedai Laksa Ikan Sekoq. tapi tak jumpa pulak van dia. Laksa Power pulak lagi la langsung tak nampak bayang. 2ari berturut2 lalu cari tak bukak jugak.


 sian adik xboleh makan laksa, pedas ye..



 kteorang makan kt kedai ni, laksa tak sedap pon. sedap lagi laksa kat pasar tani putrajaya ni. tak de rasa. ke sebab tekak aku? tapi yang marissa makan mee rebus tu sedap....


 Mama + Miqael


lepas makan terus ke airport. check in bag semua-semua. then ade satu kejadian yang diluar jangkaan berlaku. nanti aku cite next episod eh. panjang sangat dah entry ni. 


Percutian 4hari3malam yang menyeronokkan. walaupun penat dukung anak semua, tapi berbaloi rasa. aku puas hati, anak-anak puas hati. seronok main pasir kan. next holiday pleaseeeeee!!!


thanks for reading. bai...

Thursday, January 7, 2016

Dating dengan Marissa...

0 komen
Kali kedua kakak keluar berDUA sahaja dengan mama.

Adik mama hantar taska. cuti konon nak kemas rumah. tapi hati tu macam lagi membuak-buatk nak jalan-jalan. tapi sebab en.suami kerja, aku macam nak 'kawan' untuk shopping. kalau g shopping sorang-sorang tak best kan?tak de orang nak borak, tak de yang nak bagi pendapat bila pilih barang.  Kakak dah besar, tak banyak ragam, jadi mama bawak kakak pergi shopping. siap bg pendapat lagi baju kaler mana yang lawa. besar dah kamu nakk T.T


Pergi IOI Mall Putrajaya je, dekat sangat dengan rumah. nak pergi jauh macam tak dapat kelulusan dari en.suami. en. suami siap saiko kata "sampai hati mama jalan tak bawak adik. sian adik kena pergi taska sorg2". saiko gile, hampir-hampir buat aku terpedaya.  kalau dah aku bawak dua-dua, tak jadi shopping namanya. meroyan jadinya! nak handle dua anak g shopping sangat mencabar okey, adik jenis yang tak faham apa-apa lagi. lagi parah nak bagi dia faham...nak tolak-tolak stroller bagai, kena cari lif, xleh naik escalator. leceh je rasa. ada la rasa bersalah 5minit lepas hantar adik kt taska. lepas tu lupa dah! bila hati dah excited nak berjalan.

Kakak Marissa sangat behave. kadang-kadang je meroyan bila nampak kedai mainan. tapi masih boleh dikawal. pagi tu makan dulu dekat food court presint 9, sampai ioi makan pulak dekat Boat Noodle. marissa siap sound "tadi kan dah makan?berapa kali nak makan ni?" eh ehhh..lawan tokey nampak? temankan aje lah, jangan banyak bunyik!hahhaha...first time okeh g boat noodle ni. teringin gak tengok org post dlm fb makan pinggan mangkuk bertingkek-tingkek disusun. sedap sgt kah?? percaya atau tak?aku order 1 mangkuk utk marissa, 1 mangkuk utk aku. pastu tak cukup, segan nak order tambah lagi. haduuiii....marissa yang sound setepek bape banyak kali nak makan tu pon abes licin semangkuk, siap hirup-hirup kuah bagai. hah! tengok, tadi sound mama, ni kakak yang makan lagi over ni ape kes?

Hajatnya nak g tengok Dilwale, marissa memang hantu hindustan. dia kan suka berangan menari-nari, menyanyi bagai ni memang kesukaan dia. dah beratur panjang sekali tengok 13PG. eh 13 tahun je ke yang boleh tengok dilwale tu?4 tahun xboleh eh? tapi aku gigih jugak beratur, nnt tanya balik kt kaunter. sekali tengok kt screen, Dilwale SOLD OUT! hari kerja kot time tu. kegilaan apakah ini?hiuhiuuuuuu........pasrah je lah, xde rezeki nak tengok wayang berduaan dengan kakak. 

Sepanjang kehidupan kakak yang ke 4tahun, ini baru kali kedua kakak keluar berduaan dengan mama. sian kakak! nanti bila ada masa lagi kita keluar berdua lagi ye kakak. tp kena keluar time adik dihantar ke taska. sebab mama tak boleh handle adik lagi sorg2. nanti bila adik dah besar, mama keluar dengan adik berdua duaan pulak. kakak tinggal! hahahahha...


ok bai !!

Megi Ketam, Selero D Timur di Ayer@8

0 komen
rajin pulak update blog akhir-akhir ni. hihii

bulan lepas bff saudah dari melaka datang putrajaya. rindu weols lah tu. sejak pindah melaka ada la 2x datang putrajaya ni jumpa kteorang.  Pindah tukar pun sebab ikut suami, orang baru kawin ni mesti la kena duduk bawah ketiak suami. ye dak?

BFF aku semua pun single, kecuali dia yang baruu je kahwin ni. aku ni kalau nak keluar diluar waktu bekerja kena la hangkut semua askar-askar sekali....mencabar sungguh! nasib la semua kawan-kawan aku single tak de askar nak di jaga. aku cuci tangan lah, kasi dorang pulak merasa jaga askar-askar kecik aku ni.



Pada asalnya macam tak nak order megi ketam ni. sebab tengok portion dia besar gila. macam tak mampu nak makan habes. nanti membazir. beli la satu utk kongsi ramai-ramai. sekali dah keluarkan ketam tu, laa...megi tu sikit je. macam tak boleh kongsi je! (dasar pentamak punya orang). hahahahah....



untung la kakak ade yang melayan, kalau dengan mama jangan harap lah
nak dapat layanan 5star ye!


Aku order Set Tomyam & Nasi Putih. Sedap jugak. tomyam die berapi punya pedas. tapi lagi pedas lagi aku suka. lepas tu bibir rasa macam anjelina jolie.hahahha


sila telan ailio lapanploh kali....slupppppp!!!! 



Ceritera Birthday Kakak 4Tahun

0 komen
 Salam Tahun Baru 2016 semua!

Baru ada mood untuk update birthday marissa 22 Disember 2015 yang lepas. terpikir-pikir jugak apa la nak buat untuk tahun ni utk celebrate birthday bagi kakak happy. Birthday masa 1Tahun je yang grand, siap buat Birthday Party. next next tu semua celebrate sendiri jew. bahahhaa!

Sekali dapat email dari Agoda.com. point aku dah nak expired mulai 1januari 2016. sekali tengok, banyak jugak point aku tu, kalau tak guna macam rugi pulak.Actually patutnya time birthday kakak tu en.suami kena kerja, so aku pun search la hotel yang dekat dengan rumah tapi ada kolam yg best sikit. tak ralat kalau en.suami kerja, aku boleh angkut anak sendiri pergi sini utk berjimba-jimba sendiri.  boleh la kakak happy mandi kolam. Bila en.suami tak jd kerja jauh, happy la sebab dia dapat join sekali. tapi pagi selasa tu en.suami pergi kerja dari hotel. kau hado?? hahaha...punya la dekat dengan rumah.

Then, aku pilih la yang sesuai....



sekentut je dari rumah, dari opis lagi la berkentut-kentut dekatnya. boleh je g keje dulu pagi tu, pastu check in hotel. bahahah! (kalau jahat lah). Tapi aku memang dah cuti isnin & selasa utk celebrate birthday kakak. gigih tak? lagi pun minggu tu cuti khamis & Jumaat cuti Maulidur rasul dengan krismas. sekali harung aku amek cuti direct je terus. 

Kriteria yang dipilih sebab ini...


Harga bilik lepas dapat redeem point daripada Agoda.com:-
 Harga bilik biasa :-


beza la RM80++ jugak la kan. boleh la redeem point utk berpoya-poya kt situ.  kalau tahu lah en.suami tak jadi kerja jauh, boleh la aku redeem hotel luar dari KL/Putrajaya/Cyberjaya ni. tapi bagus jugak, pusing-pusing situ jugak. pagi tu boleh g settle hal bank dulu. agak2 pampers tak cukup g balik rumah amek dulu. hahahahha..kelakar sangat rasa. mengada betol nak duduk hotel padahal rumah dekat sangat!

Check in isnin tengahari, malam tu dah buntu tak tau nak buat ape. nak g karok kt cyber tu, tapi harga bapak letop. Pakej RM40 / 3jam. pakej lain tak de. dik, akak ni nak karok sejam je paling lama pon. 3jam ape akak nak buat dengan anak-anak kecik akak ni. aku siap bg cadangan suh buat harga ikut jam. bukan pakej. tak jadi karok, pergi la hiburkan pewot pulak kt Volcano shabu-shabu, Cyberjaya..





Tak de kek eh. sebab isnin tu baru 21 hb, belum 22 hb lagi. hahahhaha... suka la dia main celup-celup masak-masak pulak la die malam tu. tapi adik tak bagi kerjasama malam tu. meragam. payah betol nak makan. hu3. tak menghayati makan malam haritu. Keesokkan paginya, en.suami breakfast terus pergi keje. kteorang stay lepak-lepak kt bilik dulu, cukup 12tengahari balik rumah. dekat je kan, 1215tghari dah smpai rumah. alahaiiiiiiii....percutian yang sangatttt singkat!


Hari Sabtu lepas krismas tu pulak pergi la ke Sepang, lawat nenek en.suami kat sana. siap beli kek utk celebrate ramai-ramai kt sana. Temanya apa lagi, Frozen la..




 sukanyaaaa......


 Marissa jadi malu-malu pulak dah..

Dah tau time cuti-cuti macam ni confirm ramai kt rumah nenek. ramai lawat nenek punya. sebab tu pilih nak celebrate kt sana je, ramai sikit baru meriah. tapi makan kek je la eh. dah malam, tak dan nak beli apa-apa lagi selain kek.

 Marissa & Abg Akmal
Sama Birthday 22 Disember



Kakak Happy!!


Besar dah Kakak Marissa mama. baru 4 Tahun, tapi 2016 dah masuk kelas 5 Tahun. baru beberapa hari celebrate 4 Tahun. hahahahahah...nasib la kakak.



mama, ayah & adik sayang kakak!!



Langkawi 4Hari3Malam (10-13 Januari 2016)

0 komen
Holiday dipermulaan tahun baru. Trip ni adalah refund dari AirAsia utk trip ke Hongkong tapi tak dapat pergi sebab tarikh fly tu adalah tarikh sama beranakkan miqael. Setahun lalu punya kes, miqael dah setahun baru lah dapat pergi.  bagi adik besar sikit baru syok jalan tengok negeri orang. Aku akan cuba compact kan entry ni full trip eh. 

Day 1
Sampai Langkawi jam 11pagi. awal kau. sejam je kan dari KL. terus check in Hotel Asia, Kuah. Lepas check in, kereta sewa sampai kt hotel, terus la kami sambung round-round kt pekan kuah. Destinasi pertama yang wajib.......

 Family potrait



trip kali ni adalah paling lama aku rasa. selalu paling lama pun 3hari je. Langkawi je kot, ramai tanya buat apa lama-lama kat langkawi nuh? eh sukahati lah. sebab dah ade anak kecik ni, nak kemana-mana kena ikut mood anak. bia anak cukup tido dulu, baru lah berjalan. kalau main redah je kang meragam pulak budak-budak tu, aku jugak yang susah kan. tapi trip ni paling santai sekali aku rasa. tak tergesa-gesa. rasa tenang yang amat!

Lepas pergi dataran Lang tu, pergi Idamansuri & Haji Ismail Group. Beli cadar, beli set cawan (utk makmertua), beli coklat. beli barang-barang yang kawan-kawan kirim semua. siap beli semua, sebab esoknya dah nak ke Pantai Chenang, so memang tak nak patah balik pekan kuah dah. lepas siap shopping, balik bilik, rehat-rehat mandi dulu. then keluar pergi cari makan pulak. Ramai review dalam internet makan kat sini sedap.

RESTORAN WAN THAI
Pekan Kuah


Masa pergi tu macam ramai jugak lah orang. tempat macam kerlas sikit lah. risau jugak lah kalau harga melambung kan.

Menu : 
Ikan Siakap tiga rasa
Tomyam Seafood
Telur Dadar
Timun+sambal belacan
Nasi putih - 3 
Total : RM63 (ok la, not bad)

bagi aku kalau sedap, bayar mahal mana pun sanggup. tapi tak la mahal mana pun kan. tapi aku tak de order air tau. tu harga makanan je. air kosong ais memang die dah bagi free. lagipun aku bawak air cool blog masa beli petang tadi. portion pon besar, kalau takat macam kteorang ni 2dewasa 1kanak-kanak ni, memang banyak lebih la. lagi-lagi telor dadar tu. besarnya, Masyaallah! Tomyam pun sama, pedas sikit. jenuh abeskan isi je. aku ratah ikan je banyak. ikan tu siap request nak ikan kecikkkkkkk je dik. tapi besau jugak aku nengoknya. hahahahha...

ok, habis makan round-round pekan. then balik tido....


DAY 2
sarapan hotel ada roti. tapi tekan melayu macam aku ni nak makan berat je pagi-pagi. en.suami keluar belikan nasi lemak. tapi kenapa nasi lemak dia warna kuning?????? tekak aku tak leh terima lah. 2-3kali aku tanya ye ke tu nasi lemak? nape warna kuning?

jam 11pagi check out, terus ke Wildlife Park!! 

Wildlife Park
Dewasa : RM24.00
Kanak-Kanak : RM16.00
Student Rate : RM18.00
Set makanan binatang : RM12.00

tiba-tiba ada student rate?hah....en.suami kan belajar part time, saje gatal mulot tanya ada diskaun ke utk student?sekali ada. tapi jangan lupa bawak pas pelajar la ye. Mykad dgn Mykid pun jangan lupa bawak, dapat harga atas tu. kalau tak, korang dikira harga foreigner la yer. 

layan kan karenah anak-anak tengok binatang pulak. tak ramai pun, mungkin sebab weekdays dan bukan cuti sekolah. disebabkan aku tak de anak yang masih sekolah, kenapa aku harus sesak dan semakkan diri pergi time cuti sekolah?semua benda pun dua kali ganda harga. better pergi time bukan cuti sekolah, langkawi tu korang yang punya...


 Adik excited tgk bird


 Peacock


 Mousedeer



cuba tengok gambar dari atas sampai bawah. sape yang lagi excited dengan binatang?sape yang sibok bagi binatang makanan?


jenuh betul marissa dok mintak makanan tu utk bagi kt binatang. merayu bagai. tapi en.suami lagi sebok bg binatang tu makan dari si anak. dia kata nanti tangan anak kotor. eceh! padahal dia lagi excited bg binatang tu makan. saba je nakk....


Keluar Wildlife Park tu, terus ke Pantai Chenang utk check in Hotel Best Star pulak. lepak-lepak bilik. then petang tu round-round tepi pantai cari pakej utk island hoping utk keesokkan harinya pulak dan lepas tu lepak tepi pantai belakang hotel utk tengok sunset.


belakang hotel kami. huhh, bestnya la main pasir....tapi adik sangat-sangat takut pasir. bukan pasir je, air laut takut, semua benda pun nak takut lah. pelik betol aku. kadang tu memang saje je aku lempor kan aje die kt pasir tu...mencicih die naik atas badan aku balik. hahahha. adik oh adik!

 Marissa dah boleh harap dah tolong tangkapkan gambar ni..


daripada orang yg tolong tangkapkan ni, kaki hilang!
 terima kasih foreigner tolong snapkan gambar tanpa kaki ni..


DAY 3

Island Hoping : Dewasa RM35, Kanak-Kanak RM25, Infant Free.

Trip : Pulau Dayang Bunting - Eagle Feeding - Pulau Beras Basah

9pagi - driver ambil depan hotel. masa beli pakej tu bagitau siap-siap tinggal kat hotel mana. nanti dia akan pickup kt situ. tapi naik van la ramai-ramai. sebelum pergi tu breakfast siap-siap dekat hotel. penohkan perot siap-siap.


cuba tengok muka miqael.
hahahhahaha

miqael punya takut, sepanjang naik bot tu. badan die dok kejang je tahan takut. kesiannya kat adik. tapi tak nanges langsung. tapi aku kesian sebab lama die kejangkan badan die takut punya pasal. kelakar pun ade jugak. satu bot tu gelakkan adik. 



PULAU DAYANG BUNTING




jenuh jugak naik tangga dengan kendong anak. tinggi jugak tangga tu. lenguh kaki. tapi bila tengok beruk dok usha kiri kanan, laju je aku jalan. takut kena serang. pendorong jalan dengan laju. bgus! balik hotel kaki krem..



cantik tasik ni, tapi aku awal-awal dah surrender tak nak mandi. kang takut balik langkawi terus miqael jadi abang pulak. hahahhaha! tak de la, kalau aku mandi sape nak jaga anak-anak aku tu?laki ku sampai terus terjun. tau la pandai berenang. over sgt tau, orang lain pakai life jacket, die sampai-sampai terjun je terus. dalam kot tasik tu. risau je aku! aku siap tanya, 'kaki b dpt cecah tak bawah?'. 'TAK'. uwaa! lagi la aku takut. perempuan psiko mcm aku ni, mcm2 benda negatif aku pikir. takut kaki ade orang tarik dari bawah air la. takut tenggelam tak timbul2 la. psiko gile pompuan ni kan? aku risau anak-anak je. marissa tu kang sampai meroyan die kang, terjun jenuh la aku nak jaga dia takut terjatuh dalam tasik tu. dalam kot, aku dah la tak reti berenang.

kami main cecah-cecah kaki kat air je. huhuhuu
miqael? biasa la dok diam, takut!
pelik betol. semua benda nak takut
 tengok la aku pegang anak macamana. risau betol kalau ter- ter-ter..
psiko punya mak!


EAGLE FEEDING

tak de gambar. sebab pompuan psiko ni tengah pegang anak. tengok burung tu meluru je kt air, risau pulak nengoknya. 

PULAU BERAS BASAH

Sumpah! cantik gila air kat pulau ni. pasir dia putih seputih putihnya. air sebiru-birunya. ombak pun sepoi-sepoi je. tak la mengganas macam kt pantai lain. 


Bagi marissa dengan en.suami g mandi dulu. sebab panas terik betul time tu. terbakar rasa kulit. pijak pasir tu macam pijak debu haba je. macam biasa la, orang-orang melayu macam iols ni semua pakat cari pokok. duduk bawah tu. mat-mat salleh ni je yang terlentang kt tengah panas tu. tak panas ke uols?

 subhanallah...cantiknya ciptaan Tuhan..


DAY 4
 Last day. santai-santai je pagi tu sebelum tunggu flight kul 1.55petang. pantai chenang ke airport dekat je, dalam 10-15minit je, so drop kejap tepi jalan makan laksa. aku cuba cari kedai Laksa Ikan Sekoq. tapi tak jumpa pulak van dia. Laksa Power pulak lagi la langsung tak nampak bayang. 2ari berturut2 lalu cari tak bukak jugak.


 sian adik xboleh makan laksa, pedas ye..



 kteorang makan kt kedai ni, laksa tak sedap pon. sedap lagi laksa kat pasar tani putrajaya ni. tak de rasa. ke sebab tekak aku? tapi yang marissa makan mee rebus tu sedap....


 Mama + Miqael


lepas makan terus ke airport. check in bag semua-semua. then ade satu kejadian yang diluar jangkaan berlaku. nanti aku cite next episod eh. panjang sangat dah entry ni. 


Percutian 4hari3malam yang menyeronokkan. walaupun penat dukung anak semua, tapi berbaloi rasa. aku puas hati, anak-anak puas hati. seronok main pasir kan. next holiday pleaseeeeee!!!


thanks for reading. bai...

Dating dengan Marissa...

0 komen
Kali kedua kakak keluar berDUA sahaja dengan mama.

Adik mama hantar taska. cuti konon nak kemas rumah. tapi hati tu macam lagi membuak-buatk nak jalan-jalan. tapi sebab en.suami kerja, aku macam nak 'kawan' untuk shopping. kalau g shopping sorang-sorang tak best kan?tak de orang nak borak, tak de yang nak bagi pendapat bila pilih barang.  Kakak dah besar, tak banyak ragam, jadi mama bawak kakak pergi shopping. siap bg pendapat lagi baju kaler mana yang lawa. besar dah kamu nakk T.T


Pergi IOI Mall Putrajaya je, dekat sangat dengan rumah. nak pergi jauh macam tak dapat kelulusan dari en.suami. en. suami siap saiko kata "sampai hati mama jalan tak bawak adik. sian adik kena pergi taska sorg2". saiko gile, hampir-hampir buat aku terpedaya.  kalau dah aku bawak dua-dua, tak jadi shopping namanya. meroyan jadinya! nak handle dua anak g shopping sangat mencabar okey, adik jenis yang tak faham apa-apa lagi. lagi parah nak bagi dia faham...nak tolak-tolak stroller bagai, kena cari lif, xleh naik escalator. leceh je rasa. ada la rasa bersalah 5minit lepas hantar adik kt taska. lepas tu lupa dah! bila hati dah excited nak berjalan.

Kakak Marissa sangat behave. kadang-kadang je meroyan bila nampak kedai mainan. tapi masih boleh dikawal. pagi tu makan dulu dekat food court presint 9, sampai ioi makan pulak dekat Boat Noodle. marissa siap sound "tadi kan dah makan?berapa kali nak makan ni?" eh ehhh..lawan tokey nampak? temankan aje lah, jangan banyak bunyik!hahhaha...first time okeh g boat noodle ni. teringin gak tengok org post dlm fb makan pinggan mangkuk bertingkek-tingkek disusun. sedap sgt kah?? percaya atau tak?aku order 1 mangkuk utk marissa, 1 mangkuk utk aku. pastu tak cukup, segan nak order tambah lagi. haduuiii....marissa yang sound setepek bape banyak kali nak makan tu pon abes licin semangkuk, siap hirup-hirup kuah bagai. hah! tengok, tadi sound mama, ni kakak yang makan lagi over ni ape kes?

Hajatnya nak g tengok Dilwale, marissa memang hantu hindustan. dia kan suka berangan menari-nari, menyanyi bagai ni memang kesukaan dia. dah beratur panjang sekali tengok 13PG. eh 13 tahun je ke yang boleh tengok dilwale tu?4 tahun xboleh eh? tapi aku gigih jugak beratur, nnt tanya balik kt kaunter. sekali tengok kt screen, Dilwale SOLD OUT! hari kerja kot time tu. kegilaan apakah ini?hiuhiuuuuuu........pasrah je lah, xde rezeki nak tengok wayang berduaan dengan kakak. 

Sepanjang kehidupan kakak yang ke 4tahun, ini baru kali kedua kakak keluar berduaan dengan mama. sian kakak! nanti bila ada masa lagi kita keluar berdua lagi ye kakak. tp kena keluar time adik dihantar ke taska. sebab mama tak boleh handle adik lagi sorg2. nanti bila adik dah besar, mama keluar dengan adik berdua duaan pulak. kakak tinggal! hahahahha...


ok bai !!

Megi Ketam, Selero D Timur di Ayer@8

0 komen
rajin pulak update blog akhir-akhir ni. hihii

bulan lepas bff saudah dari melaka datang putrajaya. rindu weols lah tu. sejak pindah melaka ada la 2x datang putrajaya ni jumpa kteorang.  Pindah tukar pun sebab ikut suami, orang baru kawin ni mesti la kena duduk bawah ketiak suami. ye dak?

BFF aku semua pun single, kecuali dia yang baruu je kahwin ni. aku ni kalau nak keluar diluar waktu bekerja kena la hangkut semua askar-askar sekali....mencabar sungguh! nasib la semua kawan-kawan aku single tak de askar nak di jaga. aku cuci tangan lah, kasi dorang pulak merasa jaga askar-askar kecik aku ni.



Pada asalnya macam tak nak order megi ketam ni. sebab tengok portion dia besar gila. macam tak mampu nak makan habes. nanti membazir. beli la satu utk kongsi ramai-ramai. sekali dah keluarkan ketam tu, laa...megi tu sikit je. macam tak boleh kongsi je! (dasar pentamak punya orang). hahahahah....



untung la kakak ade yang melayan, kalau dengan mama jangan harap lah
nak dapat layanan 5star ye!


Aku order Set Tomyam & Nasi Putih. Sedap jugak. tomyam die berapi punya pedas. tapi lagi pedas lagi aku suka. lepas tu bibir rasa macam anjelina jolie.hahahha


sila telan ailio lapanploh kali....slupppppp!!!! 



Ceritera Birthday Kakak 4Tahun

0 komen
 Salam Tahun Baru 2016 semua!

Baru ada mood untuk update birthday marissa 22 Disember 2015 yang lepas. terpikir-pikir jugak apa la nak buat untuk tahun ni utk celebrate birthday bagi kakak happy. Birthday masa 1Tahun je yang grand, siap buat Birthday Party. next next tu semua celebrate sendiri jew. bahahhaa!

Sekali dapat email dari Agoda.com. point aku dah nak expired mulai 1januari 2016. sekali tengok, banyak jugak point aku tu, kalau tak guna macam rugi pulak.Actually patutnya time birthday kakak tu en.suami kena kerja, so aku pun search la hotel yang dekat dengan rumah tapi ada kolam yg best sikit. tak ralat kalau en.suami kerja, aku boleh angkut anak sendiri pergi sini utk berjimba-jimba sendiri.  boleh la kakak happy mandi kolam. Bila en.suami tak jd kerja jauh, happy la sebab dia dapat join sekali. tapi pagi selasa tu en.suami pergi kerja dari hotel. kau hado?? hahaha...punya la dekat dengan rumah.

Then, aku pilih la yang sesuai....



sekentut je dari rumah, dari opis lagi la berkentut-kentut dekatnya. boleh je g keje dulu pagi tu, pastu check in hotel. bahahah! (kalau jahat lah). Tapi aku memang dah cuti isnin & selasa utk celebrate birthday kakak. gigih tak? lagi pun minggu tu cuti khamis & Jumaat cuti Maulidur rasul dengan krismas. sekali harung aku amek cuti direct je terus. 

Kriteria yang dipilih sebab ini...


Harga bilik lepas dapat redeem point daripada Agoda.com:-
 Harga bilik biasa :-


beza la RM80++ jugak la kan. boleh la redeem point utk berpoya-poya kt situ.  kalau tahu lah en.suami tak jadi kerja jauh, boleh la aku redeem hotel luar dari KL/Putrajaya/Cyberjaya ni. tapi bagus jugak, pusing-pusing situ jugak. pagi tu boleh g settle hal bank dulu. agak2 pampers tak cukup g balik rumah amek dulu. hahahahha..kelakar sangat rasa. mengada betol nak duduk hotel padahal rumah dekat sangat!

Check in isnin tengahari, malam tu dah buntu tak tau nak buat ape. nak g karok kt cyber tu, tapi harga bapak letop. Pakej RM40 / 3jam. pakej lain tak de. dik, akak ni nak karok sejam je paling lama pon. 3jam ape akak nak buat dengan anak-anak kecik akak ni. aku siap bg cadangan suh buat harga ikut jam. bukan pakej. tak jadi karok, pergi la hiburkan pewot pulak kt Volcano shabu-shabu, Cyberjaya..





Tak de kek eh. sebab isnin tu baru 21 hb, belum 22 hb lagi. hahahhaha... suka la dia main celup-celup masak-masak pulak la die malam tu. tapi adik tak bagi kerjasama malam tu. meragam. payah betol nak makan. hu3. tak menghayati makan malam haritu. Keesokkan paginya, en.suami breakfast terus pergi keje. kteorang stay lepak-lepak kt bilik dulu, cukup 12tengahari balik rumah. dekat je kan, 1215tghari dah smpai rumah. alahaiiiiiiii....percutian yang sangatttt singkat!


Hari Sabtu lepas krismas tu pulak pergi la ke Sepang, lawat nenek en.suami kat sana. siap beli kek utk celebrate ramai-ramai kt sana. Temanya apa lagi, Frozen la..




 sukanyaaaa......


 Marissa jadi malu-malu pulak dah..

Dah tau time cuti-cuti macam ni confirm ramai kt rumah nenek. ramai lawat nenek punya. sebab tu pilih nak celebrate kt sana je, ramai sikit baru meriah. tapi makan kek je la eh. dah malam, tak dan nak beli apa-apa lagi selain kek.

 Marissa & Abg Akmal
Sama Birthday 22 Disember



Kakak Happy!!


Besar dah Kakak Marissa mama. baru 4 Tahun, tapi 2016 dah masuk kelas 5 Tahun. baru beberapa hari celebrate 4 Tahun. hahahahahah...nasib la kakak.



mama, ayah & adik sayang kakak!!



 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template