Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, October 19, 2015

KRABI - Day 4

0 komen
Ok, nak cite last day punya sampai ambil masa 2-3hari gap dari entry sebelumnya.

Last day ni ade detik yang mencemaskan sikit. careless betol. nanti cite eh. aku cite dari mula dulu. Pagi macam biasa bangun, pegi breakfast. round2 naik moto pergi jalan disepanjang Ao Nang Beach. tangkap-tangkap gambar.


 motor sewa : RM25@ 250bath (10pagi-10pagi keesokkannya)

 Ao Nang Beach

 

pastu deal dengan en.suami. bagi aku pegi spa, die jaga anak-anak dulu. then aku lepaskan die pegi round cari souvenior, aku pulak jaga anak-anak kt bilik. ok, deal. kul 10pagi spa bukak aku la orang pertama yang terpacak depan spa tu. biasalah mengurut makan masa sejam kan. heaven kottt. sebab tak de orang kan. syokk uh. ni first time aku mengurut aku nak suruh die benti urut. lama sangat. tau la thai massage ni, ganas sikit cara urut dia. terpeleot2 aku dibuatnya. kahahkaha...


pastu tengok jam dah 1130, homaigod..confirm en.suami bising ni. janji sejam je tadi. terus lari balik bilik. ok, en.suami punya turn pulak pergi bandar. sampai kul 1230tghari baru dia balik. orang hotel dah call 2x dah tanya jam berapa nak keluar. cehh! saba ok saba. ade anak kecik ni. tapi aku bersyukur jugak hotel tu call paksa tanya bila nak keluar.

 

aku ni pulak confident sgt je la ingat flight balik jam 4.15ptg. sebab tu la aku melengah2kan check out. tapi sebab pihak hotel dah call byk kali, jadi rimas pulak. cepat2 kemas kul 1ptg kteorg checkout. sebab duit bath banyak lagi, kteorg decide naik teksi je pergi airport. selesa sikit. 

Lepas checkout, baru lah tergerak hati nak tengok tiket balik jam berapa utk boarding time. sekali tengok! 1345hours!!!! 1.45petang!!! apekah ketahian kah ini. jam dah pukul 1 petang time tu. baru nak tekedek2 naik teksi? perjalanan 45minit kot dari hotel nak ke airport. sempat ke ni? aku dah menggelupur dah. confident sangat, time en.suami tanya flight kul berapa confident cakap kul 4.15ptg tak nak tengok tiket. kann dahhhh!

naik teksi terus lah cakap kt org teksi tu nak cepat. dah lambat. ok, die bawak ikut shortcut la konon. tapi aku tengok shortcut die lagi masuk-masuk jalan sempit lagi melambatkan. rasa nak bakar je teksi tu. aku dah lambat la hoi hoiiii.....berdebar-debar je time dalam teksi tu. dengan harapan sempat sampai sebelum 1.45petang.

sekali sampai ngam2 kul 1.45petang. aku bawak anak-anak terus berlari pergi kt kaunter drop bag utk check in. en.suami settlekan bag dengan bayar teksi. dari jauh aku nampak KUALA LUMPUR :  COUNTER CLOSED!!! what the.......aku berlari-lari dengan anak-anak ni menagih simpati dekat pekerja air asia tu. "please sir...pity me! my baby blaaaa blaaa blaaa..." guna alasan anak. tapi aku memang dah macam tak terurus dah time tu. miqael crancky pulak time tu. gud adik! gud job!! marissa pulak dok tarik-tarik baju aku kt bawah. gud job kakak! nampak sgt desperate gile. pastu pekerja air asia tu ckp guna walkie talkie kt orang dalam kapal kot. krong krangg kongg kranggg (bahasa thai). terus dia mintak boarding pass aku. syukurrrrrr!!!!!! terus dia tanya beg mana. aku tengok laki aku kt belakang tengah berlari-lari dengan 2beg galas 1 beg tarik, stroller lagi. dasyat sungguh keluarga ni, serabut betul. confirm orang keliling yang tengok tu geleng kepala je tengok.

nasibla airport kt krabi tu tak la sebesar KLIA2 nuh. aku rasa kalau mcam KLIA tu memang tentu-tentu aku kena tinggal dah. orang lain pun semua dah masuk, so masa lalu kt imegresen dorang tu tak de orang la. laju sikit la. first time aku rasa naik flight check in terus dapat masuk flight terus tanpa tunggu kt kerusi dulu. pastu orang yang dah masuk flight tu, sume pandanggg je kteorang. mesti dalam hati dorang kata "oh pompuan ni la menyebabkan penerbangan tergendala".  nasib korang lah, asalkan duit aku tak melayang lagi beli tiket baru.

dah duduk dalam flight tu, lega gilaaa!! terus rasa tenang-setenangnya. terima kasih kt adik & kakak yang crancky masa kat kaunter check in tadi. masuk je flight dorang berdua pun tido. alhamdulillah, senang keje mama oiii. rasa nak tercabut rasa kaki tangan ni berkejaran tadi. hiu hiu hiuuu....pengajaran betol!



muka puas hati, dapat naik flight!!
sempat bergambar kenangan. hahahahahaha


masa dalam teksi tu dah planning "b kalau kte terlepas flight kte sambung lagi la cuti kt sini". en.suami jawab "nk tido hotel mana?dah checkout tadi". "oh ohh..aah kan. tido kt airport je lah". sempat lagi tu buat strategi jika terlepas flight. yelah kan, dah alang-alang kena beli tiket flight yang baru, kte sambung je la cuti lama-lama sikit. angan-angan time tu lah. nasib lah, dapat naik flight tu. kalau tak melayang lagi lah duit nak beli tiket baru & bayar hotel lain pulak. duit duit duitt!! pheewwwww...selamat duit aku.


Pengajaran : sila tengok tiket anda bila en.suami bertanya masa flight. sila jangan over confident tanpa tengok tiket tersebut dan dengan berlagak dan angkuhnya jawab 4.15petang. kann..kannn... "kan b dah kata tadi suruh tengok tiket balik, taknak tengok"....ok, SYMP lah lepas ni, tak nak murka dah. bahahahhahah!!


nasib en.suami cool je, tak memekak, bising or membebel. aku rasa kalau laki aku lah yang salah tengok time tu, confirm aku membebel sepanjang dalam teksi tu, dalam flight tu smbung lagi membebel tak sudah. sampai umah pun still membebel lagi. tapi sikit pun laki aku tak mengungkit & membebel. coooool je.  padahal die dah boleh je tunjal-tunjal kepala bini dia yang mengong & careless ni. huhuhuuu.....



The End...


Tuesday, October 13, 2015

KRABI - Day 3

0 komen
hari ketiga agak bertabah sikit berjalan naik public transport. konon macam nak keluar jaoh sikit dari ao nang beach tu, kteorg pon pergi la Krabi Town. 


Naik shuttle bus airport. dari ao nang bus akan berhenti kejap kt krabi town dulu sebelum ke airport.  60bath @ RM6 seorang. anak2 free je. tunggu tepi jalan, nampak bus tu tahan. (eh itu pun nk cakap ke?). sampai krabi town, kteorang macam terpinga-pinga. eh ni ke town dia? nak pegi kedai mana ni? dah la pegi siang, mana ade night market. so dia macam ade deretan kedai biasa tu je. dah kau nk buat ape kt kedai-kedai tu semua? lost kejap....


bila dah g jalan sikit kt kedai krabi town tu, decide nak pegi tesco lotus. dalam gambar & brosure macam best je kan. naik lah tuktuk pergi situ. RM5 @ 50 bath sorang dari krabi town td. bajet macam macam jusco balakong ke, jusco setiawangsa ke. turun tuktuk, kteorang lost lagi. laaaa, ni je ke tesco die?kecik gile... haih la, memang abes duit naik public transport je pegi sini. taknak bazirkan duit, masuk jugak la tesco ni round dalam tu. sama je macam tesco kt malaysia tu. tak de beza pun. 


perot dah start bunyik lapar. jalan dari tadi tak makan dulu. dah sampai town tu susah nk jumpa kedai makanan halal.  aku nak beli donut, en.suami tak bagi, takut tak halal. donut kot? takkan die letak oink oink pulak. pastu en.suami g beli kfc. lagi la haku hangin, tu lagi lah tak halal...KFC kot! ade ayam. die sembelih macamana? en.suami aku kata org jual tu pakai tudung. alaahaaiii......org tu keje je situ. pakai tudung tak semestinya ape yang dijual tu halal abang oiiii....aku nk beli donut tak bagi kata non halal, tengok die beli KFC lagi la confirm-confirm non halal. terus tak jadi makan. membazir je. minum air pepsi kfc tu je lah. 

mengamuk-ngamuk masing-masing. kelaparan. kepenatan. 

masing-masing dah tak sabar nak balik ao nang balik. pastu dah hang kejap cemana nak balik ao nang. tesco ni bebetul kt tepi jalan je ade tuktuk. jalan la ke tepi jalan tanya tuktuk utk airport balik. sebab ke airport? sebab nak naik shuttle bus. kalau naik teksi dari tesco ke ao nang beach tu, confirm cekik darah punya. sebab tesco pun dah dekat dengan airport. dalam 10-15minit je. gigih lagi la naik tuktuk yang sempit tu dengan anak kecik lagi dengan stroller lagi. fuhhhh...mencabar keimanan betol.


sampai airport, terus ke kaunter tiket shuttle bus. harga sama macam first day datang dulu. step dia sama je. masing-masing macam tak puas hati betol jalan ntah kemana-mana. abes duit bayar duit naik public transport je.dah la lapa gile time tu. sampai-sampai terus pergi kedai makan. order makan macam tak makan setahun. en.suami, petang ni kita makan mahal-mahal. nak abeskan duit. esok nak balik dah. duit tukar RM1000 je pun. tu pun tak abes. banyak balance. so kita makan la sedap2. nah kau, kena la RM120 @ 1200 bath. Nasi putih 2, tomyum gung, telur dadar, ikan sweet sour, pepsi, teh o suam.



 telan ailio bila tengok balik..




nasib sedap. tak de la nak marah sangat pon bila mahal kan. tadi en.suami dah kata makan bia mahal sebab nk abeskan duit kan. sekali bebetul mahal. kahkahkahh...lepas tu nak abeskan duit lagi, kte sewa motor. tak puas hati punya pasal tadi jalan ntah kemana-mana ntah kan. aku macam tak berapa setuju sgt, sebab sewa motor kena bg dia passport dorg simpan sampai motor kte pulang balik. kang kalau motor kena curi, abes la tak boleh balik malaysia sebab passport orang sewa motor tak bagi balik. macamana? aku kan negative thinking je orang nyaa...sekali orang kedai tu keluar kan belambak2 gila passport orang lain yg dia pegangkan. terus macam yakin. hahhahahaaa...


ok dah ade motor. malam tu merempit lah sekitar ao nang beach tu. cari suvenior. cari makan tepi jalan. cari yaminla pancake yang viral kata sedap banana+nutella pancake tu. kat kedai yang bermotor tu murah sikit berbanding dgn kedai lain. lepas tu balik tido. penat jalan g krabi town yang tak ada hala tuju siang tadi. hahahahhahaha


Next : KRABI - Day 4

stay tuned!!!


KRABI - Day 2

0 komen
Hari kedua dimulai dengan hujan renyai-renyai jugak. terbantut la jugak plan utk jalan-jalan disekitar hotel. tunggu hujan reda dulu. marissa pulak dah menggelupur nak mandi kolam dah. payah jugak eh book bilik depan kolam ni. tiap minit marissa dok berzikir kt telinga aku nak mandi kolam, nak mandi kolam. haih!


dorang ni bangun ikut time malaysia yang awal sejam. 6 pagi (thai) dah bangun, sebab ikut time malaysia dah pukul 7pagi dah. berkeliaran dalam bilik je la dulu ye....



hujan dah reda.

jom jalan cari makan. ada sorang polis pelancong yang fasih berbahasa melayu. ape lagi, gunakan la khidmat dia. tanya mana makan halal dan dekat. tak sampai 3minit jalan kaki sebelah kanan hotel ada dah gerai makanan halal. tu, yang pakai baju uniform hitam tu la polis pelancongnya.



aku rasa makan kat ao nang ni tak susah. banyak je kedai makanan halal. masalahnya sekarang ni, makanan semua pakat cekik darah hoii..sekali makan total sampai RM50. macam makan kt KLCC nuh. dah kalau sume jenis lauk dah RM10, tu tak beli ikan stim ke, ikan sweet sour ke. lagi tercekik harganya. Nasi goreng pun dalam RM8. kalah harga malaysia dik non. tapi kebanyakkan kedai harga standard je. mungkin dia tau ramai muslim cari makanan halal kan. nasiblah bawak megi & roti serunding bagai. dapat la jimat sikitt. tak la bergantung makan luar sangat. ada aritu sekali en.suami beli nasi putih 2 + telo dada sebiji =RM10 @ 100bath. hoii. mahal sangat ni. area masjid ao nang tu murah sikit aku rasa. tapi sebab aku nye hotel ni tepi laut area tu memang mahal kot. nak menapak ke masjid tu memang jauh lah kan. kena naik moto or tuktuk baru sampai.


walaupun mahal, tapi sedap. ok itu aku suka. bagi aku, kalau mahal macamana pun, tapi kalau sedap aku tak kisah la nak bayar pun. jangan tak sedap, memang kena maki lah nanti. sepanjang makan kt kedai sekitar ao nang tu, memang semua sedap. tak de yang tak sedap. kena dengan selera aku. 

 chenta hati mama + ayah


Lepas kenyang makan, kteorang jalan sepanjang jalan ao nang tu. nasib la baru lepas hujan, tak la menceceh sangat peluh kan. angin pun sepoi-sepoi bahasa je. tapi rasa macam kteorang je pelancong yang ada kat situ. tak jumpa ramai orang pun. mungkin dorang semua pegi island hoping kot.. kteorang je yang tak pegi island hoping tu, sebab ade budak kecik kan. tak sesuai kot, nak bersnorkeling, naik bot bagai. siang macam pekan tu mati. malam baru nampak meriah sikit orang..



cuba cari orang lain selain kami dalam gambar diatas dan dibawah. 
NAN HADO!!




 jalan disepanjang ao nang beach tu, jauh jugak kot. 
balik patah kaki dah, naik tuktuk. rasa macam kaki dah kebas dah jalan jauh sgt. hahahhaha


balik naik tuk-tuk, tido balik kt hotel. hahahahhaha! nampak sangat bosan kan. sebab tak pergi pulau-pulau sana, memang bosan lah. dah la 4hari 3malam. coiii sgt. petang-petang sikit kte terjun kolam pulak.



POOLS

besar.banyakjenis.

ada jugak yang bilik keluar balcony terus kolam. tu area depan. nasib la bilik aku dekat je dengan pool kanak-kanak ni. tak de la menapak jauh sgt. kalau bilik aku yang keluar balcony terus kolam tu aku rasa aku tak tido malam kot. jaga anak kot die bukak sliding door tu terjun kolam terus ke kan. kusss semangat!




yang mandi kolam pun, marissa je. si miqael ni aku pelik sikit. ape yang di takut sgt pun tak tau. die dok pelok je aku tak nak lepas. masuk kt air sikit melalak macam kena rotan. sudah je, berjemur tepi kolam je ko dik...tak merasa la mama nak berendam kt kolam dgn kakak.



Pool Dewasa.
tapi aku tak jejak langsung.
pikir anak-anak. sape nak jaga. kalau aku sorang lama dah aku terjun. tapi dok tebing-tebing je la. nak berenang tak pandai. hahahahha..


boleh ditengok, tapi tak boleh direnang. ewah! en.suami je la merasa berenang kt sini. untong la pandai swim.huhuuu...





KIDS ZONE

kemain suka marissa.miqael kalau bawak datang sini. aku lah yang banyak kali menguap dok masuk sini. takkan aku nk join main gelongsor turun bawah bola-bola tu. tapi seronok la tengok budak-budak main kt sini. macam-macam ada. kat sini ada servis jagakan anak-anak. so, kalau rasa nakkan ketengangan berjalan tanpa anak, boleh letak anak sini. kau pergi jalan sana. tapi aku tak sampai hati kot, nak tinggal anak sini kau pergi bersuka ria sana. ada anak omputih tu tinggal 2orang anak dia kat sini. nanti orang kids zone akan bg aktiviti la kt budak-budak ni. bila mak dia datang, kemain die berkejar kt mak dia. rindu gamaknya. sampai la hati mak dia tinggalkan anak kt situ. huhuhu. aku plak yang emo.




aku lepas je budak-budak main kt sini. aku dok bersandar tengok tv kt kerusi. tapi tengok cite kartun?
lama mana aku boleh bertahan?
asalkan anak happy, aku terpaksa la bertahan selama mungkin
 



adik dengan bola warna-warni tu pun dia nak takut. 
hadui laaa, badan je sado. tapi penakut cane ni??

 lego


 cubit nak??geram sangat lah..


kids zone ni ade jugak buat aktiviti kt luar. masa aku datang aritu ade game dat pecahkan belon untuk kanak-kanak. ok lah, suka suka happy happy kan.



tu je la aktiviti kteorang. banyak abeskan masa kt kids zone, lepas tu swimming kt pools. tu je la. malam tu, keluar makan kt area hotel tu je. lepas tu lepak dalam bilik. ada bayi ni macam tak sesuai pulak nak keluar malam-malam sgt.  aku risau betol kalau dorang demam. memang dah stanby semua dah ubat anak-anak. demam.batuk.selsema. sekali yang demam.batuk.selsema adalah mama!!!  dok pikir anak, diri sendiri tak pikir. ni la padahnya. pergi pharmacy nk beli ubat. macam itik dengan ayam bercakap. no sleep. flu. fever. breastfeed baby. no worry. dengan slang thai nya. berkerut-kerut aku nak paham. ubat ape aku telan pun aku tak tau. tengok tak berkesan pon. aku tak sambung makan pon. biakan je la demam sikit+selesema tu. perubahan cuaca kot! dah biasa dok dalam jerebu kt malaysia ni. pergi krabi tak de jerebu, badan tak boleh terima kot. nak jerebu jugak. hahahahha. syuhhh, pergi balik malaysia sana. tak boleh bawak berjalan betol.


NEXT : KRABI- Day 3

Stay Tuned!


KRABI - Day 1

0 komen
salam semua...

lama betul tak berceloteh kt sini kan. banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ni. ada manis ada pahit. nanti aku sedaya upaya untuk update sepantas mungkin sebelom faktor pelupa menghantui diri nanti.  ok, now cite pasal pergi Krabi dulu lah ye. 

Krabi punya tiket adalah refund daripada tiket ke Hong Kong yang aku claim sebab tarikh ke Hong Kong tu adalah sama dengan tarikh aku beranak si Miqael. kononnya macam nak pergi honeymoon berdua je dengan en.suami, last minit en.suami suh beli kan jugak tiket utk anak-anak, dia kata tak terkilan pon kalau tak boleh snorkeling, asalkan anak-anak ikut. pergh! sentap mak..belikan tiket marissa harga dia bersamaan dengan harga tiket kami berdua dewasa ni. mahal sungguh! harga adik, infant standard RM100 (dua hala). nasiblah makapak kau ni free je sebab refund tu. bayar untuk anak-anak je la.


12.00 tengahari - keluar rumah pergi ke Putrajaya Sentral, naik ERL. gigih okeh bawak 2anak naik train, naik flight bagai. aku rasa boleh tumbuh muscle kot aku nak handle dua orang ni naik public transport.  tak boleh leka walau seminit. jangan harap la kau nak usha kedai roti ke, tengok kedai handbag ke. nak pegi kencing pun ade pegawai memantau masuk dalam toilet skali. camne tu?



1.30 petang - drop bag, makan dekat food court. then terus masuk departure hall. sebab dah tau KLIA 2 tu gabak besaunya. nak berjalan jaoh dengan bawak 2 anak ni lagi yang terkedek-kedek memang akan memakan masa. sebab tu kena check in awal.


4.15 petang - naik flight. elok je naik, 22 pakat tido. baguss!! senang sikit keje mama. boleh rehat kejap.

Sebelum pergi jenuh la aku survey dalam internet Do' & Don't. makan. hotel. tempat penginapan. semua lah. Gigih lagi sekali turun flight pergi amik Shuttle Bus untuk ke Ao Nang. "Shuttle Bus" ye. bukan teksi. dengan beg sorong, dengan stroller. gigih sangat, sebab tu aku kata balik Krabi Muscle tangan aku berketol-ketol. sebab nak jimat punya pasal. Shuttle bus tu baru RM15 @ 150bath sorg. kanak-kanak & bayi Free je. kalau naik teksi RM60 @ 600bath. banyak bezanya tu kan.  Naik bas ni, ok jugaklah, selesa jugak. driver bus pun tolong jugak bawak naik beg & stroller. Cuma perjalanan makan masa sikit, sebab bus akan masuk Krabi Town dulu. benti dulu kt hotel pelancong yang lain-lain tu. masa beli tiket kt dalam airport tu, dia akan tanya hotel mana duduk. bila kita dah bagitau tu, dia akan hantar betul-betul depan hotel kita menginap tu. 


Kami menginap di Holiday Inn Resort, Ao Nang Krabi. orang last sekali dihantar. nasiblah, asal sampai. smpai dalam jam 8malam. hujan renyai. gigih sgt berlari selamat kan anak dari kena hujan.



bila check in, kteorang macam pelik kenapa connecting room sebelah dia tak tutup pintu? pihak hotel lupa ke? sekali pergi bilik sebelah tak de pintu masuk lah dari depan. ini bermakna, bilik tu aku yang punya. eh eh! rasanya tak de la booking bilik sampai de 2katil kanak-kanak ni. kakak aku siap nak batu api kt mak aku dah yang aku dok hotel mahal. eh hello, aku booking aritu baru RM250++ je. tapi aku sendiri pun tak tau sebesar ni biliknya. rasanya kalau tengok harga sekarang mahal lagi kott...mahal mana pun, banyak mana pun katil korang bagi free, semua pun berlonggok atas 1 katil jugak. membazir je bg extra katil tu.



tengok harga dia sekarang...mahal babeng dah. memang rezeki aku kottt, mungkin jgk sebab booking awal, dapat murah. ke pihak hotel yang tersalah bagi bilik??bahahahhaha. nasib lah labuu...


bilik sebelah tu buat bilik main anak-anak je. katil tak berusik pun, senang keje pihak hotel nak housekeeping. tapi kena tengok-tengokkan jugak, sebab bilik budak-budak ni, bilik air dia tak de pintu. guna tirai je. tau la si debot miqael tu, merayau tau-tau kang ade naik tangga bath tub tu. haihh la adik....


pinggan cawan untuk anak-anak pun ade. 

 

 malam tu, hujan renyai-renyai kan. memang dah tak keluar lah. plan asal macam nak ke night market. tapi orang sana kata, kalau hujan night market tutup awal. so kteorang batalkan je la plan nak ke sana. memandangkan hari pun hujan. en. suami beli tapau makan kt luar, kteorang makan kt bilik je......



Next : KRABI - Day 2

stay tuned!


KRABI - Day 4

0 komen
Ok, nak cite last day punya sampai ambil masa 2-3hari gap dari entry sebelumnya.

Last day ni ade detik yang mencemaskan sikit. careless betol. nanti cite eh. aku cite dari mula dulu. Pagi macam biasa bangun, pegi breakfast. round2 naik moto pergi jalan disepanjang Ao Nang Beach. tangkap-tangkap gambar.


 motor sewa : RM25@ 250bath (10pagi-10pagi keesokkannya)

 Ao Nang Beach

 

pastu deal dengan en.suami. bagi aku pegi spa, die jaga anak-anak dulu. then aku lepaskan die pegi round cari souvenior, aku pulak jaga anak-anak kt bilik. ok, deal. kul 10pagi spa bukak aku la orang pertama yang terpacak depan spa tu. biasalah mengurut makan masa sejam kan. heaven kottt. sebab tak de orang kan. syokk uh. ni first time aku mengurut aku nak suruh die benti urut. lama sangat. tau la thai massage ni, ganas sikit cara urut dia. terpeleot2 aku dibuatnya. kahahkaha...


pastu tengok jam dah 1130, homaigod..confirm en.suami bising ni. janji sejam je tadi. terus lari balik bilik. ok, en.suami punya turn pulak pergi bandar. sampai kul 1230tghari baru dia balik. orang hotel dah call 2x dah tanya jam berapa nak keluar. cehh! saba ok saba. ade anak kecik ni. tapi aku bersyukur jugak hotel tu call paksa tanya bila nak keluar.

 

aku ni pulak confident sgt je la ingat flight balik jam 4.15ptg. sebab tu la aku melengah2kan check out. tapi sebab pihak hotel dah call byk kali, jadi rimas pulak. cepat2 kemas kul 1ptg kteorg checkout. sebab duit bath banyak lagi, kteorg decide naik teksi je pergi airport. selesa sikit. 

Lepas checkout, baru lah tergerak hati nak tengok tiket balik jam berapa utk boarding time. sekali tengok! 1345hours!!!! 1.45petang!!! apekah ketahian kah ini. jam dah pukul 1 petang time tu. baru nak tekedek2 naik teksi? perjalanan 45minit kot dari hotel nak ke airport. sempat ke ni? aku dah menggelupur dah. confident sangat, time en.suami tanya flight kul berapa confident cakap kul 4.15ptg tak nak tengok tiket. kann dahhhh!

naik teksi terus lah cakap kt org teksi tu nak cepat. dah lambat. ok, die bawak ikut shortcut la konon. tapi aku tengok shortcut die lagi masuk-masuk jalan sempit lagi melambatkan. rasa nak bakar je teksi tu. aku dah lambat la hoi hoiiii.....berdebar-debar je time dalam teksi tu. dengan harapan sempat sampai sebelum 1.45petang.

sekali sampai ngam2 kul 1.45petang. aku bawak anak-anak terus berlari pergi kt kaunter drop bag utk check in. en.suami settlekan bag dengan bayar teksi. dari jauh aku nampak KUALA LUMPUR :  COUNTER CLOSED!!! what the.......aku berlari-lari dengan anak-anak ni menagih simpati dekat pekerja air asia tu. "please sir...pity me! my baby blaaaa blaaa blaaa..." guna alasan anak. tapi aku memang dah macam tak terurus dah time tu. miqael crancky pulak time tu. gud adik! gud job!! marissa pulak dok tarik-tarik baju aku kt bawah. gud job kakak! nampak sgt desperate gile. pastu pekerja air asia tu ckp guna walkie talkie kt orang dalam kapal kot. krong krangg kongg kranggg (bahasa thai). terus dia mintak boarding pass aku. syukurrrrrr!!!!!! terus dia tanya beg mana. aku tengok laki aku kt belakang tengah berlari-lari dengan 2beg galas 1 beg tarik, stroller lagi. dasyat sungguh keluarga ni, serabut betul. confirm orang keliling yang tengok tu geleng kepala je tengok.

nasibla airport kt krabi tu tak la sebesar KLIA2 nuh. aku rasa kalau mcam KLIA tu memang tentu-tentu aku kena tinggal dah. orang lain pun semua dah masuk, so masa lalu kt imegresen dorang tu tak de orang la. laju sikit la. first time aku rasa naik flight check in terus dapat masuk flight terus tanpa tunggu kt kerusi dulu. pastu orang yang dah masuk flight tu, sume pandanggg je kteorang. mesti dalam hati dorang kata "oh pompuan ni la menyebabkan penerbangan tergendala".  nasib korang lah, asalkan duit aku tak melayang lagi beli tiket baru.

dah duduk dalam flight tu, lega gilaaa!! terus rasa tenang-setenangnya. terima kasih kt adik & kakak yang crancky masa kat kaunter check in tadi. masuk je flight dorang berdua pun tido. alhamdulillah, senang keje mama oiii. rasa nak tercabut rasa kaki tangan ni berkejaran tadi. hiu hiu hiuuu....pengajaran betol!



muka puas hati, dapat naik flight!!
sempat bergambar kenangan. hahahahahaha


masa dalam teksi tu dah planning "b kalau kte terlepas flight kte sambung lagi la cuti kt sini". en.suami jawab "nk tido hotel mana?dah checkout tadi". "oh ohh..aah kan. tido kt airport je lah". sempat lagi tu buat strategi jika terlepas flight. yelah kan, dah alang-alang kena beli tiket flight yang baru, kte sambung je la cuti lama-lama sikit. angan-angan time tu lah. nasib lah, dapat naik flight tu. kalau tak melayang lagi lah duit nak beli tiket baru & bayar hotel lain pulak. duit duit duitt!! pheewwwww...selamat duit aku.


Pengajaran : sila tengok tiket anda bila en.suami bertanya masa flight. sila jangan over confident tanpa tengok tiket tersebut dan dengan berlagak dan angkuhnya jawab 4.15petang. kann..kannn... "kan b dah kata tadi suruh tengok tiket balik, taknak tengok"....ok, SYMP lah lepas ni, tak nak murka dah. bahahahhahah!!


nasib en.suami cool je, tak memekak, bising or membebel. aku rasa kalau laki aku lah yang salah tengok time tu, confirm aku membebel sepanjang dalam teksi tu, dalam flight tu smbung lagi membebel tak sudah. sampai umah pun still membebel lagi. tapi sikit pun laki aku tak mengungkit & membebel. coooool je.  padahal die dah boleh je tunjal-tunjal kepala bini dia yang mengong & careless ni. huhuhuuu.....



The End...


KRABI - Day 3

0 komen
hari ketiga agak bertabah sikit berjalan naik public transport. konon macam nak keluar jaoh sikit dari ao nang beach tu, kteorg pon pergi la Krabi Town. 


Naik shuttle bus airport. dari ao nang bus akan berhenti kejap kt krabi town dulu sebelum ke airport.  60bath @ RM6 seorang. anak2 free je. tunggu tepi jalan, nampak bus tu tahan. (eh itu pun nk cakap ke?). sampai krabi town, kteorang macam terpinga-pinga. eh ni ke town dia? nak pegi kedai mana ni? dah la pegi siang, mana ade night market. so dia macam ade deretan kedai biasa tu je. dah kau nk buat ape kt kedai-kedai tu semua? lost kejap....


bila dah g jalan sikit kt kedai krabi town tu, decide nak pegi tesco lotus. dalam gambar & brosure macam best je kan. naik lah tuktuk pergi situ. RM5 @ 50 bath sorang dari krabi town td. bajet macam macam jusco balakong ke, jusco setiawangsa ke. turun tuktuk, kteorang lost lagi. laaaa, ni je ke tesco die?kecik gile... haih la, memang abes duit naik public transport je pegi sini. taknak bazirkan duit, masuk jugak la tesco ni round dalam tu. sama je macam tesco kt malaysia tu. tak de beza pun. 


perot dah start bunyik lapar. jalan dari tadi tak makan dulu. dah sampai town tu susah nk jumpa kedai makanan halal.  aku nak beli donut, en.suami tak bagi, takut tak halal. donut kot? takkan die letak oink oink pulak. pastu en.suami g beli kfc. lagi la haku hangin, tu lagi lah tak halal...KFC kot! ade ayam. die sembelih macamana? en.suami aku kata org jual tu pakai tudung. alaahaaiii......org tu keje je situ. pakai tudung tak semestinya ape yang dijual tu halal abang oiiii....aku nk beli donut tak bagi kata non halal, tengok die beli KFC lagi la confirm-confirm non halal. terus tak jadi makan. membazir je. minum air pepsi kfc tu je lah. 

mengamuk-ngamuk masing-masing. kelaparan. kepenatan. 

masing-masing dah tak sabar nak balik ao nang balik. pastu dah hang kejap cemana nak balik ao nang. tesco ni bebetul kt tepi jalan je ade tuktuk. jalan la ke tepi jalan tanya tuktuk utk airport balik. sebab ke airport? sebab nak naik shuttle bus. kalau naik teksi dari tesco ke ao nang beach tu, confirm cekik darah punya. sebab tesco pun dah dekat dengan airport. dalam 10-15minit je. gigih lagi la naik tuktuk yang sempit tu dengan anak kecik lagi dengan stroller lagi. fuhhhh...mencabar keimanan betol.


sampai airport, terus ke kaunter tiket shuttle bus. harga sama macam first day datang dulu. step dia sama je. masing-masing macam tak puas hati betol jalan ntah kemana-mana. abes duit bayar duit naik public transport je.dah la lapa gile time tu. sampai-sampai terus pergi kedai makan. order makan macam tak makan setahun. en.suami, petang ni kita makan mahal-mahal. nak abeskan duit. esok nak balik dah. duit tukar RM1000 je pun. tu pun tak abes. banyak balance. so kita makan la sedap2. nah kau, kena la RM120 @ 1200 bath. Nasi putih 2, tomyum gung, telur dadar, ikan sweet sour, pepsi, teh o suam.



 telan ailio bila tengok balik..




nasib sedap. tak de la nak marah sangat pon bila mahal kan. tadi en.suami dah kata makan bia mahal sebab nk abeskan duit kan. sekali bebetul mahal. kahkahkahh...lepas tu nak abeskan duit lagi, kte sewa motor. tak puas hati punya pasal tadi jalan ntah kemana-mana ntah kan. aku macam tak berapa setuju sgt, sebab sewa motor kena bg dia passport dorg simpan sampai motor kte pulang balik. kang kalau motor kena curi, abes la tak boleh balik malaysia sebab passport orang sewa motor tak bagi balik. macamana? aku kan negative thinking je orang nyaa...sekali orang kedai tu keluar kan belambak2 gila passport orang lain yg dia pegangkan. terus macam yakin. hahhahahaaa...


ok dah ade motor. malam tu merempit lah sekitar ao nang beach tu. cari suvenior. cari makan tepi jalan. cari yaminla pancake yang viral kata sedap banana+nutella pancake tu. kat kedai yang bermotor tu murah sikit berbanding dgn kedai lain. lepas tu balik tido. penat jalan g krabi town yang tak ada hala tuju siang tadi. hahahahhahaha


Next : KRABI - Day 4

stay tuned!!!


KRABI - Day 2

0 komen
Hari kedua dimulai dengan hujan renyai-renyai jugak. terbantut la jugak plan utk jalan-jalan disekitar hotel. tunggu hujan reda dulu. marissa pulak dah menggelupur nak mandi kolam dah. payah jugak eh book bilik depan kolam ni. tiap minit marissa dok berzikir kt telinga aku nak mandi kolam, nak mandi kolam. haih!


dorang ni bangun ikut time malaysia yang awal sejam. 6 pagi (thai) dah bangun, sebab ikut time malaysia dah pukul 7pagi dah. berkeliaran dalam bilik je la dulu ye....



hujan dah reda.

jom jalan cari makan. ada sorang polis pelancong yang fasih berbahasa melayu. ape lagi, gunakan la khidmat dia. tanya mana makan halal dan dekat. tak sampai 3minit jalan kaki sebelah kanan hotel ada dah gerai makanan halal. tu, yang pakai baju uniform hitam tu la polis pelancongnya.



aku rasa makan kat ao nang ni tak susah. banyak je kedai makanan halal. masalahnya sekarang ni, makanan semua pakat cekik darah hoii..sekali makan total sampai RM50. macam makan kt KLCC nuh. dah kalau sume jenis lauk dah RM10, tu tak beli ikan stim ke, ikan sweet sour ke. lagi tercekik harganya. Nasi goreng pun dalam RM8. kalah harga malaysia dik non. tapi kebanyakkan kedai harga standard je. mungkin dia tau ramai muslim cari makanan halal kan. nasiblah bawak megi & roti serunding bagai. dapat la jimat sikitt. tak la bergantung makan luar sangat. ada aritu sekali en.suami beli nasi putih 2 + telo dada sebiji =RM10 @ 100bath. hoii. mahal sangat ni. area masjid ao nang tu murah sikit aku rasa. tapi sebab aku nye hotel ni tepi laut area tu memang mahal kot. nak menapak ke masjid tu memang jauh lah kan. kena naik moto or tuktuk baru sampai.


walaupun mahal, tapi sedap. ok itu aku suka. bagi aku, kalau mahal macamana pun, tapi kalau sedap aku tak kisah la nak bayar pun. jangan tak sedap, memang kena maki lah nanti. sepanjang makan kt kedai sekitar ao nang tu, memang semua sedap. tak de yang tak sedap. kena dengan selera aku. 

 chenta hati mama + ayah


Lepas kenyang makan, kteorang jalan sepanjang jalan ao nang tu. nasib la baru lepas hujan, tak la menceceh sangat peluh kan. angin pun sepoi-sepoi bahasa je. tapi rasa macam kteorang je pelancong yang ada kat situ. tak jumpa ramai orang pun. mungkin dorang semua pegi island hoping kot.. kteorang je yang tak pegi island hoping tu, sebab ade budak kecik kan. tak sesuai kot, nak bersnorkeling, naik bot bagai. siang macam pekan tu mati. malam baru nampak meriah sikit orang..



cuba cari orang lain selain kami dalam gambar diatas dan dibawah. 
NAN HADO!!




 jalan disepanjang ao nang beach tu, jauh jugak kot. 
balik patah kaki dah, naik tuktuk. rasa macam kaki dah kebas dah jalan jauh sgt. hahahhaha


balik naik tuk-tuk, tido balik kt hotel. hahahahhaha! nampak sangat bosan kan. sebab tak pergi pulau-pulau sana, memang bosan lah. dah la 4hari 3malam. coiii sgt. petang-petang sikit kte terjun kolam pulak.



POOLS

besar.banyakjenis.

ada jugak yang bilik keluar balcony terus kolam. tu area depan. nasib la bilik aku dekat je dengan pool kanak-kanak ni. tak de la menapak jauh sgt. kalau bilik aku yang keluar balcony terus kolam tu aku rasa aku tak tido malam kot. jaga anak kot die bukak sliding door tu terjun kolam terus ke kan. kusss semangat!




yang mandi kolam pun, marissa je. si miqael ni aku pelik sikit. ape yang di takut sgt pun tak tau. die dok pelok je aku tak nak lepas. masuk kt air sikit melalak macam kena rotan. sudah je, berjemur tepi kolam je ko dik...tak merasa la mama nak berendam kt kolam dgn kakak.



Pool Dewasa.
tapi aku tak jejak langsung.
pikir anak-anak. sape nak jaga. kalau aku sorang lama dah aku terjun. tapi dok tebing-tebing je la. nak berenang tak pandai. hahahahha..


boleh ditengok, tapi tak boleh direnang. ewah! en.suami je la merasa berenang kt sini. untong la pandai swim.huhuuu...





KIDS ZONE

kemain suka marissa.miqael kalau bawak datang sini. aku lah yang banyak kali menguap dok masuk sini. takkan aku nk join main gelongsor turun bawah bola-bola tu. tapi seronok la tengok budak-budak main kt sini. macam-macam ada. kat sini ada servis jagakan anak-anak. so, kalau rasa nakkan ketengangan berjalan tanpa anak, boleh letak anak sini. kau pergi jalan sana. tapi aku tak sampai hati kot, nak tinggal anak sini kau pergi bersuka ria sana. ada anak omputih tu tinggal 2orang anak dia kat sini. nanti orang kids zone akan bg aktiviti la kt budak-budak ni. bila mak dia datang, kemain die berkejar kt mak dia. rindu gamaknya. sampai la hati mak dia tinggalkan anak kt situ. huhuhu. aku plak yang emo.




aku lepas je budak-budak main kt sini. aku dok bersandar tengok tv kt kerusi. tapi tengok cite kartun?
lama mana aku boleh bertahan?
asalkan anak happy, aku terpaksa la bertahan selama mungkin
 



adik dengan bola warna-warni tu pun dia nak takut. 
hadui laaa, badan je sado. tapi penakut cane ni??

 lego


 cubit nak??geram sangat lah..


kids zone ni ade jugak buat aktiviti kt luar. masa aku datang aritu ade game dat pecahkan belon untuk kanak-kanak. ok lah, suka suka happy happy kan.



tu je la aktiviti kteorang. banyak abeskan masa kt kids zone, lepas tu swimming kt pools. tu je la. malam tu, keluar makan kt area hotel tu je. lepas tu lepak dalam bilik. ada bayi ni macam tak sesuai pulak nak keluar malam-malam sgt.  aku risau betol kalau dorang demam. memang dah stanby semua dah ubat anak-anak. demam.batuk.selsema. sekali yang demam.batuk.selsema adalah mama!!!  dok pikir anak, diri sendiri tak pikir. ni la padahnya. pergi pharmacy nk beli ubat. macam itik dengan ayam bercakap. no sleep. flu. fever. breastfeed baby. no worry. dengan slang thai nya. berkerut-kerut aku nak paham. ubat ape aku telan pun aku tak tau. tengok tak berkesan pon. aku tak sambung makan pon. biakan je la demam sikit+selesema tu. perubahan cuaca kot! dah biasa dok dalam jerebu kt malaysia ni. pergi krabi tak de jerebu, badan tak boleh terima kot. nak jerebu jugak. hahahahha. syuhhh, pergi balik malaysia sana. tak boleh bawak berjalan betol.


NEXT : KRABI- Day 3

Stay Tuned!


KRABI - Day 1

0 komen
salam semua...

lama betul tak berceloteh kt sini kan. banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ni. ada manis ada pahit. nanti aku sedaya upaya untuk update sepantas mungkin sebelom faktor pelupa menghantui diri nanti.  ok, now cite pasal pergi Krabi dulu lah ye. 

Krabi punya tiket adalah refund daripada tiket ke Hong Kong yang aku claim sebab tarikh ke Hong Kong tu adalah sama dengan tarikh aku beranak si Miqael. kononnya macam nak pergi honeymoon berdua je dengan en.suami, last minit en.suami suh beli kan jugak tiket utk anak-anak, dia kata tak terkilan pon kalau tak boleh snorkeling, asalkan anak-anak ikut. pergh! sentap mak..belikan tiket marissa harga dia bersamaan dengan harga tiket kami berdua dewasa ni. mahal sungguh! harga adik, infant standard RM100 (dua hala). nasiblah makapak kau ni free je sebab refund tu. bayar untuk anak-anak je la.


12.00 tengahari - keluar rumah pergi ke Putrajaya Sentral, naik ERL. gigih okeh bawak 2anak naik train, naik flight bagai. aku rasa boleh tumbuh muscle kot aku nak handle dua orang ni naik public transport.  tak boleh leka walau seminit. jangan harap la kau nak usha kedai roti ke, tengok kedai handbag ke. nak pegi kencing pun ade pegawai memantau masuk dalam toilet skali. camne tu?



1.30 petang - drop bag, makan dekat food court. then terus masuk departure hall. sebab dah tau KLIA 2 tu gabak besaunya. nak berjalan jaoh dengan bawak 2 anak ni lagi yang terkedek-kedek memang akan memakan masa. sebab tu kena check in awal.


4.15 petang - naik flight. elok je naik, 22 pakat tido. baguss!! senang sikit keje mama. boleh rehat kejap.

Sebelum pergi jenuh la aku survey dalam internet Do' & Don't. makan. hotel. tempat penginapan. semua lah. Gigih lagi sekali turun flight pergi amik Shuttle Bus untuk ke Ao Nang. "Shuttle Bus" ye. bukan teksi. dengan beg sorong, dengan stroller. gigih sangat, sebab tu aku kata balik Krabi Muscle tangan aku berketol-ketol. sebab nak jimat punya pasal. Shuttle bus tu baru RM15 @ 150bath sorg. kanak-kanak & bayi Free je. kalau naik teksi RM60 @ 600bath. banyak bezanya tu kan.  Naik bas ni, ok jugaklah, selesa jugak. driver bus pun tolong jugak bawak naik beg & stroller. Cuma perjalanan makan masa sikit, sebab bus akan masuk Krabi Town dulu. benti dulu kt hotel pelancong yang lain-lain tu. masa beli tiket kt dalam airport tu, dia akan tanya hotel mana duduk. bila kita dah bagitau tu, dia akan hantar betul-betul depan hotel kita menginap tu. 


Kami menginap di Holiday Inn Resort, Ao Nang Krabi. orang last sekali dihantar. nasiblah, asal sampai. smpai dalam jam 8malam. hujan renyai. gigih sgt berlari selamat kan anak dari kena hujan.



bila check in, kteorang macam pelik kenapa connecting room sebelah dia tak tutup pintu? pihak hotel lupa ke? sekali pergi bilik sebelah tak de pintu masuk lah dari depan. ini bermakna, bilik tu aku yang punya. eh eh! rasanya tak de la booking bilik sampai de 2katil kanak-kanak ni. kakak aku siap nak batu api kt mak aku dah yang aku dok hotel mahal. eh hello, aku booking aritu baru RM250++ je. tapi aku sendiri pun tak tau sebesar ni biliknya. rasanya kalau tengok harga sekarang mahal lagi kott...mahal mana pun, banyak mana pun katil korang bagi free, semua pun berlonggok atas 1 katil jugak. membazir je bg extra katil tu.



tengok harga dia sekarang...mahal babeng dah. memang rezeki aku kottt, mungkin jgk sebab booking awal, dapat murah. ke pihak hotel yang tersalah bagi bilik??bahahahhaha. nasib lah labuu...


bilik sebelah tu buat bilik main anak-anak je. katil tak berusik pun, senang keje pihak hotel nak housekeeping. tapi kena tengok-tengokkan jugak, sebab bilik budak-budak ni, bilik air dia tak de pintu. guna tirai je. tau la si debot miqael tu, merayau tau-tau kang ade naik tangga bath tub tu. haihh la adik....


pinggan cawan untuk anak-anak pun ade. 

 

 malam tu, hujan renyai-renyai kan. memang dah tak keluar lah. plan asal macam nak ke night market. tapi orang sana kata, kalau hujan night market tutup awal. so kteorang batalkan je la plan nak ke sana. memandangkan hari pun hujan. en. suami beli tapau makan kt luar, kteorang makan kt bilik je......



Next : KRABI - Day 2

stay tuned!


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template