Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, June 23, 2015

Majlis Resepsi Adik Ipar

0 komen
lama betol stop kan. cite pun dah naik basi lah. 23 Mei sekarang dah nak masuk bulan Julai pun. nasib lah!


Majlis Resepsi adik ipar ni buat 2keluarga serentak. means tak de dah bertandang belah lelaki. sekaligus je. bila dah sekaligus tu, haruslah meriah kan. tapi aku suka gila lah pelamin dia. sebab tu aku letak pelamin ni gambar pertamaa sekali dalam entry ni.  siap ade lampu lampu macam disko tu.

Majlis buat dekat Dewan Perdana Keramat Mall. first time pergi area sini. tapi bagi aku agak sesak la area situ. kalau ade majlis kawen ke ape better korang pergi awal. nak elak jem. tapi disebabkan bukan aku yang kawen, ade aku kesah?heheheh...


                     with makmertua                                           with my marissa

tema keluarga perempuan coklat dan tema keluarga lelaki adalah pink pink! dapat bayangkan tak adik miqael kita pakai pink pinkkky? nanti gambar kt bawah...


ramai tanya kenapa dengan mata marissa tu. sehari sebelum majlis nikah tu, marissa ikot la opah dia balik rawang untuk rebus telur. opah dia kata time tido tak sedar ape yang gigit mata dia. bengkak sebengkaknya tau. macam kena tumbuk pun ada. tapi  nak buat macamana kan, benda dah jadi. nak taknak kena la jawab seribu satu soalan keluarga semua yang bertandang masa majlis tu. haih!


baju aku dan marissa dengan adik miqael semua dari satu kain yang sama. cotton polkadot baju, kain plain pink. tapi utk marissa amek kain baju, baju adik amek kain untuk kain. eh faham ke ape aku cuba sampaikan ni?hahaha..nasib lah! dress marissa cantikk...tapi labuh sikit. asyik tersadung je keje dia pijak kain sendiri. tapi bab adik pulak, terlebih ketat pulak. ni je gambar adik yang ada....yang lain adik tido, aku dah tukar baju lain. macam susah nk dukung sebab kain baju adik ni licin...jambuuuu sgt adik!!!

 adik botak mama!


cite bab resepsi tapi gambar pengantin tak muncul-muncul jugak lagi. hahahah! dah separuh entry baru ade gambar pengantin. ok- ni mak ngah pak ngah marissa & miqael. sama cantik sama padan...

 tema pengantin : kuning diraja!

tugas tetap aku adalah menjaga anak-anak dan juga anak buah! haihh..mencabar sungguh ye, sebab semua pun nak duduk depan pelamin tengok pengantin tu. bagai terpaku disitu. aku terpaksa menjaga dan mengekori dorang ni. ramai orang kan, rasa tak selamat pulak. adik tido, aku pas kt mak aku untuk jaga miqael. sementara mak bapak dorang ni makan, aku tengok la budak-budak ni. risau hilang je dalam keramaian orang tu.


 gambar ni duduk depan pelamin tengok orang menari-nari
memasing pon terkagum!


 yes, sedepan ini mereka duduk tengok pengantin. *pasrah*



marissa ni kesayangan makngah dengan pakngah dia. kalau ada dorang berdua ni, aku memang tak laku sebagai mak! nak mandi, nak berak, nak kencing, nak ikat rambut semua pun mak ngah. bagus! boleh aku rehat..hahahahha....alhamdulillah makngah pandai melayan sangat budak-budak. aku kan malas nak melayan sgt kan, harus lah marissa berpaling tadah T.T





ok, jom tengok pengantin lama pulak!


verangan sangat kan! sampai hati suh makpak mertua berdiri. dasarrr sangat. tengok adik miqael dah tukar baju lain dah. rimas tengok pakai baju licin tadi. nasib adik behave je time majlis neh. tugas en.suami tolong makpak mertua sambut tetamu depan pintu. tugas aku jaga je anak-anak. tapi tu aku rasa tugas palinggggg mencabar sekali. anak no. 2 boleh kawal lagi sebab keje die tidooooo je. anak no. 1 yang tak berapa boleh kawal sebab dia sebok nak duduk depan pelamin tengok pengantin. pastu nak candy, pastu nak air, pastu nak nasi, pastu nak opah, pastu nak itu ini. haih! aku ni dok usung la stroller kulur kilir ikut marissa. bayangkan eh, tengah kepadatan tetamu aku dok tolak stroller sana sini. ingat kau hape, shopping complex ke sorong stroller sana sini?huhuhuuu.....nasib la labu.....taknak anak hilang punya pasal....

ok last sekali, gambar kami sekeluarga dihari lebaran. eh ehh! boleh buat caption raya pun boleh ni gambar ni sesuai sangat. tapi nk selfie dah hampir-hampir tak muat masuk dalam camera dah. anak ramai sangat!  kalau tambah lagi dua orang, memang tak boleh selfie dah, kena mintak tolong orang lain tangkapkan gambar T.T 

tiba tiba emo pulak! entah hape-hape ntah..



sian adik tercepitttt....

Thursday, June 4, 2015

Majlis Nikah Adik Ipar (22052015)

0 komen
ok cite basi jugak nak cerita...En.suami ada 2orang adik lelaki. en.suami anak sulung dan kahwin dengan aku tahun 2011. 4tahun usia perkahwinan baru lah adik lelaki yang kedua en.suami nak kahwin. Bayangkan...berapa lama aku jadi sorang-sorangnya perempuan asing dalam rumah family in law. gigih tahu jadi 'kak long' kawasan, memerintah dapur dengan cemerlang. hiu hiuee.....bila tau adik ipar nak kawen, terus hembussss nafas lega, boleh pencen masuk dapor dah. hahaha

22 Mei 2015(Jumaat)
Lepas solat jumaat, terus bergerak ke ampang. Takut stuck dalam jem. jumaat kan, area hot pulak dengan jem strawberry. majlis nikah lepas asar..jam 4petang sampai dah dekat Masjid Bandar Baru Ampang. awal lagi lah, jom wefie dulu jom....

 Tema Family Lelaki : Hitam / Black

 takyah serius sgt boleh tak b?


 Marissa suka sangat dengan pengantin, tapi adik tak de perasaan lagi...


ok adik, 1 2 3 snap!!


 pipi mama de sorok pau, cuba kempiskan pipi pulak...



Back to real story....

Hantaran lelaki yang bawah, hantaran perempuan yang atas. semua pun kedai buat, so kteorang tinggal bawak je. senang kojo den. tak de nak gubah-gubah dah..



Lepas solat asar, terus lah majlis nikah berlangsung. Alhamdulillah sekali lafaz sahaja. rileks ah, kalau ade teks pun 2-3 kali lafaz ape hal pulak kan...nasib la skrg ni semua pun dah sedia kertas, tak payah hafal dah macam dulu-dulu.


tu dia makngah marissa. masa tunang aritu first time jumpa, time nikah ni kali ke3-4 jumpa. jarang jumpa sebab baru sangat, tup-tup dah nk tunang n kawen. jodoh kan...



so makngah dan pakngah, marissa dan miqael dah tunggu nak buli korang. semoga berbahagia hingga ke syurga dan bagi sepupu ramai-ramai untuk marissa & miqael eh....yang penting, mama dah ada kawan dah kalau balik umah family in law. tak de la keseorangan menjadi bunga dalam taman. ewahh! lepas ni dah boleh jadi pegawai memerintah dah la kottt..... aku kan 'kak long' kawasan...hahahhahaha



next entry, The Reception...stay tuned!!

Wednesday, June 3, 2015

Lawak Minggu Ini

0 komen
Situasi : Ontheway balik ke rumah lepas ambil anak-anak dekat school...dalam kereta, nampak burung dekat luar masa traffic light merah....


Marissa : mama...tengok!! apa tu...
Mama : Birdddd......(nada teruja)
Marissa : mama, tu burung gagak lah...
Mama : &%$$^&*&^%($ ..... 
(terlebih advanced lah pulak)


oh kenal ke burung gagak tu....dah tahu lagi mau tanya! boleh gitu...ape dah, terasa tercabar pulak anak dah tahu tu burung ape. lepas tu pagi tadi jumpa satu jenis burung tu yang banyak berterbangan tu. ape ntah aku tak tahu nama burung tu. bila marissa tanya aku jujur je cakap "mama tak tahu tu burung apa. nanti tanya ayah". hahahahhahaa....jawapan nak selamat jek..

weekend lepas keluar g beli barang dapur. saja nak uji tahap pengenalan dia pada buah-buahan kt pasar tu. tunjuk buah ni............


Mama : marissa ni buah ape?
Marissa : NENASSSSS!!!

oh em geee!! aku kira terkejut jgk lah. aku tak expect di tahu buah nenas ni. macam oren, mangga, anggur tu normal lah selalu dia tengok dan aku selalu beli. sebab jarang die tengok buah nenas ni aku saja tanya..sekali dia tahu lah. terkagum sekejap! hahahha...klakar pun ade. sebab kita expect anak kecik ni tak tahu, padahal die lagi advanced dari kita. mungkin die belajar masa kat school, mungkinnnnnn....so dont judge anak tu tak tahu eh. kadang die lagi advanced dari kita....

Adik Beradik

0 komen
Semalam tengahari time lunch lari kejap nk bawak marissa g gunting rambut. serabai berjerabai dah aku tengok rambut die. last potong time 26 Jun 2014 (nasib kt gambar ada tarikh!) nak harapkan ingatan mak kamu ni memang tak lah. eh, hampir setahun lah. pandai mama setting genap setahun potong rambut lagi. kahkahh..

first time potong rambut tahun lepas (time hubby outstation)

Dah janji dengan marissa tengahari ambil die kt school then balik pergi school balik. ok sampai sekolah, keluar pintu ambil shoes, then marissa menangis teresak-esak macam kena pukul. eh dah kenapa pulak tiba-tiba je menangis cenggini. aku dengan cikgu macam tercengang la. ade la 1-2minit tunggu die nanges teresak tu. tanya kenapa tak nak jawab. bila dah agak reda, pujuk macam-macam. coklat la gula-gula la ape la. baru la tanya kenapa nangis ni? marissa jawab "adikkkkkkk!!! mama amek la adik.....". itu ke sebabnye?? marissa ingat aku tak nak bawak adik die balik. terrr.....nak g potong rambut kejap je pon, takkan nak bawak adik sekali. tak tercapai kudrat mama ni nak hangkut 22 sekali pergi kedai gunting rambut. kelibut mama dibuatnya nanti. adik kamu dah 6.29kg. campur kamu yang 10kg lagi. fuhh, boleh tumbuh mucsle ketui ketui tahu tak? tapi aku terharu lah sebab marissa sayang betol kt adik dia...

tau kan, en.suami memang tak suka aku g gunting rambut anak perempuan dia ni. tahun lepas tu pun aku g gunting time en.suami outstation. senyap2 je, balik outstation hubby terkezutt tengok rambut anak dia. fedulikk! dia takkan marah punya sebab baru balik keje jaoh kan. confirm! bahahahha...cuma ada la tazkirah 2-3minit tu, tadah je la telinga..

untuk tahun ni pulak, marissa yang nak gunting. aku yang suruh pun, tapi melalui marissa lah. cuma bila en.suami membebel kata perempuan kena rambut panjang la ape lah aku jawab balik "yang siapkan dia pagi-pagi tu MAMA. leceh tahu pagi-pagi nak basuh rambut ikat tocang bagai". tersenyap la en.suami. Yes!!! setuju la tu pas kena sound manja gitu...hehehhee... tapi aku ni tak de la zalim sangat sampai potong macam jantan. potong sikit je, trimm orang kata. ewah! rambut depan tu bg pendek jangan smpai tusuk mata. tu je, bukannya aku botakkan macam si adik tu. kehkehhh

eh, adik...rindu rambut adik! 

adik...rambut kt mana rambut adik kat mana...hahaha


desprate gile nak tunggu rambut adik tumbuh.

time adik ada rambut menggelupur nak botakkan. dah botak menggelupur pulak nak suruh tumbuh. dasar manusia tak penah puas. kahkah! eh lagi satu....masa adik lahir dulu adik adalah gelappppp .. gelap sangat lah. tak macam marissa time baru lahir. sawo matang gitu, aku pun macam was-was apesal ntah adik gelap ni,  tapi hari semakin hari adik semakin cerah. ape rahsianya dik???? fuhhh.....mama tarik nafas lega.......baru la orang tak tanya kenapa adik gelap tak macam kakak lagi dahh....

eh lagi satu nak cite, semalam malam aku makan suap marissa. adik main-main atas katil dengan ayah. pastu aku g la dapor cuci pinggan semua pas makan. patah balik masuk bilik 22 anak dah tido. wah! terkagum dengan ayah yang boleh tidurkan 22 anak dalam sekelip mata! #tepoktepokbahuayah. syabas ayah..mama pon tak termampu buat dalam masa yang singkat gitu....

adik nak tahu, kakak sayang kat adik tau...mama jadi saksi. nanti dah besar jangan gaduh-gaduh tau. nampak je kakak tu macam garang, tapi hakikatnya kakak sayang adik. kalau orang lain pegang adik, si kakak akan tengok je mana orang tu bawak adik. kalau jaoh sikit kakak akan ngadu kat mama suruh ambil adik. so sweet lah kakak ni. risau betol orang lain bawak lari adik dia. kalau mama mandi pun, kakak yang tolong tengokkan adik. kalau adik nanges, baru la kakak akan ketok pintu bilik air bagitahu "adik nanges mama"... mama dah tak risau tinggalkan adik berdua dengan kakak utk mama mandi, solat or masak kt dapur. boleh diharap dah kakak ni....terharu mama =)




mama sayang marissa & miqael

Tuesday, June 2, 2015

Farm In The City (04052015)

0 komen
cite dah lama baru nak up!

kire ok lah kan daripada perap jd pekasam. kui2...Kisah cuti 1mei hari pekerja disambung dengan cuti wesak forward ke hari isnin. ceritanya macam nak pergi berhibur dekat genting highland. tp tak jadi sebab sehari sebelum pergi tu umah kakak aku kena pecah, kakak&family pulak pergi pulau pinang time tu. so kire macam tak best lah kiteorang nak berhibur time orang lain berdukacita kan.cancel plan g genting...

4 MEI 2015


Sebab 4mei tu dah isnin, nak ke genting for sure jalan jem orang balik KL dah time tu. so fikirkan plan yang paling dekat dan menghiburkan. untuk anak-anak je la. terus terfikir nak bawak ke zoo. oh nomnomm...jaoh bebenor, MRR2 for sure akan jem jugak. tup-tup teringat lah Farm In The City ni. kat sri kembangan je kot. dekat yang amat! terus siap!!

Anak dah dua. nak siapkan kena ikut turn amek masa sejam setengah termasuk masa bersiap untuk mama sekali. adik ikot sekali, tapi mungkin adik tak faham ape lagi. nanti pasni kite ajak ayah pergi lagi ye dik. bagi kakak bersukaria dulu...


mula masuk jumpa kura-kura gergasi tu 2ekor besar gabak.


binatang apakah ini?die bercampur..aku pun jd confius. eh kambing ke rusa ni?kijang?eh....confius mak! nasib la anak.... mak kamu ni tak kenal binatang dah..tapi gambar atas tu aku 'rasa' la..kanan tu kambing la..kiri tu rusa. (kot) hahahhahaa


aku suruh en.suami je handle. ceyy...aku siap suruh marissa g pegang, pegang macam si ayah pegang. pastu marissa takut, suh aku pegang. aku cakap, mama jaga adik ni, tak boleh pegang!! alasan tak boleh blaa..padahal aku lagi ngeri kot nak pegang. hahahhahaa...bajet depan anak kena la tunjuk gagah perkasa tak takut semua binatang. padahalllllllll.........kambing tu dok lalu belakang aku dah tolak stroller lelaju dah..hahahhaha


meet&feed the animals..




 haa..ni mama tau, Kuda Padi. (kot) hahahaha

 *********************

ok, kandang yang ni mama berani masuk! bahahah....penah bela dulu time muda remaja. ewah! jemu dah rabbit ni di suap kangkung. tak laku dah kangkung. 


kangkung makanan binatang semua Free. so selagi korang tak muak nak bagi makan kt binatang tu korang bagi je la.  ada pekerja sorang duduk tepi pegang makanan binatang tu utk diberi.


 pasrah je la rabbit ni. dah kenyang lettew!


 *********************

ok, yang ni marissa paling excited sekali. 


bayar lain ye. patut beli tiket time beli tiket sebelom masuk tadi. aku tak tau pulak. ingat bayar cash kt sini. dah kena pergi main entrance utk byar ni pulak. selamat lah tak jaoh.so kawan-kawan yang dah bercadang nak bg anak naik kuda padi ni, mintak byar siap-siap masa beli tiket nanti. ada had ketinggian ye, macam dalam gambar tu. marissa ngam-ngam soii je melepasi had ketinggian tu.


taksangka marissa sangat berani ye. aku dok luar, suh die naik tangga bg kt abang tu tiket. mama tunggu sini jaga adik. en.suami g toilet time tu. marissa berani okeh, naik tangga tu, bg tiket kt aney tu. aku tengok dari jaoh dan snap snap gambar....
 malu-malu kucing pulak..


 *****************

lepas tu bagi ikan makan sampai 4-5bekas. mentang-mentang la free, ulang alik pergi mintak makanan ikan. tak de snap gambar. sebab time ni adik kt ayah, mama je yang layan marissa. handphone pun tak bawak. sebab asalnya nk ke toilet. tersinggah pulak tengok ikan. terus stuck kt situ berjam-jam bagi ikan makan..


Lepas tu tengok anak ayam. heh! orang bandar betol....ayam pun nak heran kan? comel je berani betol anak mama. sorry mama tak seberani marissa tahu tak. muka je gagah depan anak. bila marissa nak pas kt aku terus buat2 bz tengok handphone..hahahhaha.....

tapi bagi aku seronok lah. semua binatang kita boleh pegang dan bagi makan. tapi ular sume tu tak payah la suh masuk kandang tu, mencari nahas namanya. best la dari zoo kot. suggest sangat-sangat untuk pergi. tapi kalau ade baby macam miqael tu tak payah lah, dorang tak de perasaan lagi. memang la masuk free untuk adik, tapi kalau adik dah faham lagi bagus kot. rate untuk entrance adalah seperti berikut:-


ok, itu tak termasuk gst. now korang g amek culculator include gst tax 6% jadi berapa hengget. Masa aku pergi 2dewasa 1kanak-kanak dalam RM90lebih...lebih tu tak ingat (faktor usia). korang g kira sendiri eh. 

kesimpulannya, aku berpuas hati. sebab boleh pegang binatang dan boleh bagi makan. anak suka mama pun happy. boleh pergi lagi nanti, sebab dah dekat sgt dah dengan umah kan.


Majlis Resepsi Adik Ipar

0 komen
lama betol stop kan. cite pun dah naik basi lah. 23 Mei sekarang dah nak masuk bulan Julai pun. nasib lah!


Majlis Resepsi adik ipar ni buat 2keluarga serentak. means tak de dah bertandang belah lelaki. sekaligus je. bila dah sekaligus tu, haruslah meriah kan. tapi aku suka gila lah pelamin dia. sebab tu aku letak pelamin ni gambar pertamaa sekali dalam entry ni.  siap ade lampu lampu macam disko tu.

Majlis buat dekat Dewan Perdana Keramat Mall. first time pergi area sini. tapi bagi aku agak sesak la area situ. kalau ade majlis kawen ke ape better korang pergi awal. nak elak jem. tapi disebabkan bukan aku yang kawen, ade aku kesah?heheheh...


                     with makmertua                                           with my marissa

tema keluarga perempuan coklat dan tema keluarga lelaki adalah pink pink! dapat bayangkan tak adik miqael kita pakai pink pinkkky? nanti gambar kt bawah...


ramai tanya kenapa dengan mata marissa tu. sehari sebelum majlis nikah tu, marissa ikot la opah dia balik rawang untuk rebus telur. opah dia kata time tido tak sedar ape yang gigit mata dia. bengkak sebengkaknya tau. macam kena tumbuk pun ada. tapi  nak buat macamana kan, benda dah jadi. nak taknak kena la jawab seribu satu soalan keluarga semua yang bertandang masa majlis tu. haih!


baju aku dan marissa dengan adik miqael semua dari satu kain yang sama. cotton polkadot baju, kain plain pink. tapi utk marissa amek kain baju, baju adik amek kain untuk kain. eh faham ke ape aku cuba sampaikan ni?hahaha..nasib lah! dress marissa cantikk...tapi labuh sikit. asyik tersadung je keje dia pijak kain sendiri. tapi bab adik pulak, terlebih ketat pulak. ni je gambar adik yang ada....yang lain adik tido, aku dah tukar baju lain. macam susah nk dukung sebab kain baju adik ni licin...jambuuuu sgt adik!!!

 adik botak mama!


cite bab resepsi tapi gambar pengantin tak muncul-muncul jugak lagi. hahahah! dah separuh entry baru ade gambar pengantin. ok- ni mak ngah pak ngah marissa & miqael. sama cantik sama padan...

 tema pengantin : kuning diraja!

tugas tetap aku adalah menjaga anak-anak dan juga anak buah! haihh..mencabar sungguh ye, sebab semua pun nak duduk depan pelamin tengok pengantin tu. bagai terpaku disitu. aku terpaksa menjaga dan mengekori dorang ni. ramai orang kan, rasa tak selamat pulak. adik tido, aku pas kt mak aku untuk jaga miqael. sementara mak bapak dorang ni makan, aku tengok la budak-budak ni. risau hilang je dalam keramaian orang tu.


 gambar ni duduk depan pelamin tengok orang menari-nari
memasing pon terkagum!


 yes, sedepan ini mereka duduk tengok pengantin. *pasrah*



marissa ni kesayangan makngah dengan pakngah dia. kalau ada dorang berdua ni, aku memang tak laku sebagai mak! nak mandi, nak berak, nak kencing, nak ikat rambut semua pun mak ngah. bagus! boleh aku rehat..hahahahha....alhamdulillah makngah pandai melayan sangat budak-budak. aku kan malas nak melayan sgt kan, harus lah marissa berpaling tadah T.T





ok, jom tengok pengantin lama pulak!


verangan sangat kan! sampai hati suh makpak mertua berdiri. dasarrr sangat. tengok adik miqael dah tukar baju lain dah. rimas tengok pakai baju licin tadi. nasib adik behave je time majlis neh. tugas en.suami tolong makpak mertua sambut tetamu depan pintu. tugas aku jaga je anak-anak. tapi tu aku rasa tugas palinggggg mencabar sekali. anak no. 2 boleh kawal lagi sebab keje die tidooooo je. anak no. 1 yang tak berapa boleh kawal sebab dia sebok nak duduk depan pelamin tengok pengantin. pastu nak candy, pastu nak air, pastu nak nasi, pastu nak opah, pastu nak itu ini. haih! aku ni dok usung la stroller kulur kilir ikut marissa. bayangkan eh, tengah kepadatan tetamu aku dok tolak stroller sana sini. ingat kau hape, shopping complex ke sorong stroller sana sini?huhuhuuu.....nasib la labu.....taknak anak hilang punya pasal....

ok last sekali, gambar kami sekeluarga dihari lebaran. eh ehh! boleh buat caption raya pun boleh ni gambar ni sesuai sangat. tapi nk selfie dah hampir-hampir tak muat masuk dalam camera dah. anak ramai sangat!  kalau tambah lagi dua orang, memang tak boleh selfie dah, kena mintak tolong orang lain tangkapkan gambar T.T 

tiba tiba emo pulak! entah hape-hape ntah..



sian adik tercepitttt....

Majlis Nikah Adik Ipar (22052015)

0 komen
ok cite basi jugak nak cerita...En.suami ada 2orang adik lelaki. en.suami anak sulung dan kahwin dengan aku tahun 2011. 4tahun usia perkahwinan baru lah adik lelaki yang kedua en.suami nak kahwin. Bayangkan...berapa lama aku jadi sorang-sorangnya perempuan asing dalam rumah family in law. gigih tahu jadi 'kak long' kawasan, memerintah dapur dengan cemerlang. hiu hiuee.....bila tau adik ipar nak kawen, terus hembussss nafas lega, boleh pencen masuk dapor dah. hahaha

22 Mei 2015(Jumaat)
Lepas solat jumaat, terus bergerak ke ampang. Takut stuck dalam jem. jumaat kan, area hot pulak dengan jem strawberry. majlis nikah lepas asar..jam 4petang sampai dah dekat Masjid Bandar Baru Ampang. awal lagi lah, jom wefie dulu jom....

 Tema Family Lelaki : Hitam / Black

 takyah serius sgt boleh tak b?


 Marissa suka sangat dengan pengantin, tapi adik tak de perasaan lagi...


ok adik, 1 2 3 snap!!


 pipi mama de sorok pau, cuba kempiskan pipi pulak...



Back to real story....

Hantaran lelaki yang bawah, hantaran perempuan yang atas. semua pun kedai buat, so kteorang tinggal bawak je. senang kojo den. tak de nak gubah-gubah dah..



Lepas solat asar, terus lah majlis nikah berlangsung. Alhamdulillah sekali lafaz sahaja. rileks ah, kalau ade teks pun 2-3 kali lafaz ape hal pulak kan...nasib la skrg ni semua pun dah sedia kertas, tak payah hafal dah macam dulu-dulu.


tu dia makngah marissa. masa tunang aritu first time jumpa, time nikah ni kali ke3-4 jumpa. jarang jumpa sebab baru sangat, tup-tup dah nk tunang n kawen. jodoh kan...



so makngah dan pakngah, marissa dan miqael dah tunggu nak buli korang. semoga berbahagia hingga ke syurga dan bagi sepupu ramai-ramai untuk marissa & miqael eh....yang penting, mama dah ada kawan dah kalau balik umah family in law. tak de la keseorangan menjadi bunga dalam taman. ewahh! lepas ni dah boleh jadi pegawai memerintah dah la kottt..... aku kan 'kak long' kawasan...hahahhahaha



next entry, The Reception...stay tuned!!

Lawak Minggu Ini

0 komen
Situasi : Ontheway balik ke rumah lepas ambil anak-anak dekat school...dalam kereta, nampak burung dekat luar masa traffic light merah....


Marissa : mama...tengok!! apa tu...
Mama : Birdddd......(nada teruja)
Marissa : mama, tu burung gagak lah...
Mama : &%$$^&*&^%($ ..... 
(terlebih advanced lah pulak)


oh kenal ke burung gagak tu....dah tahu lagi mau tanya! boleh gitu...ape dah, terasa tercabar pulak anak dah tahu tu burung ape. lepas tu pagi tadi jumpa satu jenis burung tu yang banyak berterbangan tu. ape ntah aku tak tahu nama burung tu. bila marissa tanya aku jujur je cakap "mama tak tahu tu burung apa. nanti tanya ayah". hahahahhahaa....jawapan nak selamat jek..

weekend lepas keluar g beli barang dapur. saja nak uji tahap pengenalan dia pada buah-buahan kt pasar tu. tunjuk buah ni............


Mama : marissa ni buah ape?
Marissa : NENASSSSS!!!

oh em geee!! aku kira terkejut jgk lah. aku tak expect di tahu buah nenas ni. macam oren, mangga, anggur tu normal lah selalu dia tengok dan aku selalu beli. sebab jarang die tengok buah nenas ni aku saja tanya..sekali dia tahu lah. terkagum sekejap! hahahha...klakar pun ade. sebab kita expect anak kecik ni tak tahu, padahal die lagi advanced dari kita. mungkin die belajar masa kat school, mungkinnnnnn....so dont judge anak tu tak tahu eh. kadang die lagi advanced dari kita....

Adik Beradik

0 komen
Semalam tengahari time lunch lari kejap nk bawak marissa g gunting rambut. serabai berjerabai dah aku tengok rambut die. last potong time 26 Jun 2014 (nasib kt gambar ada tarikh!) nak harapkan ingatan mak kamu ni memang tak lah. eh, hampir setahun lah. pandai mama setting genap setahun potong rambut lagi. kahkahh..

first time potong rambut tahun lepas (time hubby outstation)

Dah janji dengan marissa tengahari ambil die kt school then balik pergi school balik. ok sampai sekolah, keluar pintu ambil shoes, then marissa menangis teresak-esak macam kena pukul. eh dah kenapa pulak tiba-tiba je menangis cenggini. aku dengan cikgu macam tercengang la. ade la 1-2minit tunggu die nanges teresak tu. tanya kenapa tak nak jawab. bila dah agak reda, pujuk macam-macam. coklat la gula-gula la ape la. baru la tanya kenapa nangis ni? marissa jawab "adikkkkkkk!!! mama amek la adik.....". itu ke sebabnye?? marissa ingat aku tak nak bawak adik die balik. terrr.....nak g potong rambut kejap je pon, takkan nak bawak adik sekali. tak tercapai kudrat mama ni nak hangkut 22 sekali pergi kedai gunting rambut. kelibut mama dibuatnya nanti. adik kamu dah 6.29kg. campur kamu yang 10kg lagi. fuhh, boleh tumbuh mucsle ketui ketui tahu tak? tapi aku terharu lah sebab marissa sayang betol kt adik dia...

tau kan, en.suami memang tak suka aku g gunting rambut anak perempuan dia ni. tahun lepas tu pun aku g gunting time en.suami outstation. senyap2 je, balik outstation hubby terkezutt tengok rambut anak dia. fedulikk! dia takkan marah punya sebab baru balik keje jaoh kan. confirm! bahahahha...cuma ada la tazkirah 2-3minit tu, tadah je la telinga..

untuk tahun ni pulak, marissa yang nak gunting. aku yang suruh pun, tapi melalui marissa lah. cuma bila en.suami membebel kata perempuan kena rambut panjang la ape lah aku jawab balik "yang siapkan dia pagi-pagi tu MAMA. leceh tahu pagi-pagi nak basuh rambut ikat tocang bagai". tersenyap la en.suami. Yes!!! setuju la tu pas kena sound manja gitu...hehehhee... tapi aku ni tak de la zalim sangat sampai potong macam jantan. potong sikit je, trimm orang kata. ewah! rambut depan tu bg pendek jangan smpai tusuk mata. tu je, bukannya aku botakkan macam si adik tu. kehkehhh

eh, adik...rindu rambut adik! 

adik...rambut kt mana rambut adik kat mana...hahaha


desprate gile nak tunggu rambut adik tumbuh.

time adik ada rambut menggelupur nak botakkan. dah botak menggelupur pulak nak suruh tumbuh. dasar manusia tak penah puas. kahkah! eh lagi satu....masa adik lahir dulu adik adalah gelappppp .. gelap sangat lah. tak macam marissa time baru lahir. sawo matang gitu, aku pun macam was-was apesal ntah adik gelap ni,  tapi hari semakin hari adik semakin cerah. ape rahsianya dik???? fuhhh.....mama tarik nafas lega.......baru la orang tak tanya kenapa adik gelap tak macam kakak lagi dahh....

eh lagi satu nak cite, semalam malam aku makan suap marissa. adik main-main atas katil dengan ayah. pastu aku g la dapor cuci pinggan semua pas makan. patah balik masuk bilik 22 anak dah tido. wah! terkagum dengan ayah yang boleh tidurkan 22 anak dalam sekelip mata! #tepoktepokbahuayah. syabas ayah..mama pon tak termampu buat dalam masa yang singkat gitu....

adik nak tahu, kakak sayang kat adik tau...mama jadi saksi. nanti dah besar jangan gaduh-gaduh tau. nampak je kakak tu macam garang, tapi hakikatnya kakak sayang adik. kalau orang lain pegang adik, si kakak akan tengok je mana orang tu bawak adik. kalau jaoh sikit kakak akan ngadu kat mama suruh ambil adik. so sweet lah kakak ni. risau betol orang lain bawak lari adik dia. kalau mama mandi pun, kakak yang tolong tengokkan adik. kalau adik nanges, baru la kakak akan ketok pintu bilik air bagitahu "adik nanges mama"... mama dah tak risau tinggalkan adik berdua dengan kakak utk mama mandi, solat or masak kt dapur. boleh diharap dah kakak ni....terharu mama =)




mama sayang marissa & miqael

Farm In The City (04052015)

0 komen
cite dah lama baru nak up!

kire ok lah kan daripada perap jd pekasam. kui2...Kisah cuti 1mei hari pekerja disambung dengan cuti wesak forward ke hari isnin. ceritanya macam nak pergi berhibur dekat genting highland. tp tak jadi sebab sehari sebelum pergi tu umah kakak aku kena pecah, kakak&family pulak pergi pulau pinang time tu. so kire macam tak best lah kiteorang nak berhibur time orang lain berdukacita kan.cancel plan g genting...

4 MEI 2015


Sebab 4mei tu dah isnin, nak ke genting for sure jalan jem orang balik KL dah time tu. so fikirkan plan yang paling dekat dan menghiburkan. untuk anak-anak je la. terus terfikir nak bawak ke zoo. oh nomnomm...jaoh bebenor, MRR2 for sure akan jem jugak. tup-tup teringat lah Farm In The City ni. kat sri kembangan je kot. dekat yang amat! terus siap!!

Anak dah dua. nak siapkan kena ikut turn amek masa sejam setengah termasuk masa bersiap untuk mama sekali. adik ikot sekali, tapi mungkin adik tak faham ape lagi. nanti pasni kite ajak ayah pergi lagi ye dik. bagi kakak bersukaria dulu...


mula masuk jumpa kura-kura gergasi tu 2ekor besar gabak.


binatang apakah ini?die bercampur..aku pun jd confius. eh kambing ke rusa ni?kijang?eh....confius mak! nasib la anak.... mak kamu ni tak kenal binatang dah..tapi gambar atas tu aku 'rasa' la..kanan tu kambing la..kiri tu rusa. (kot) hahahhahaa


aku suruh en.suami je handle. ceyy...aku siap suruh marissa g pegang, pegang macam si ayah pegang. pastu marissa takut, suh aku pegang. aku cakap, mama jaga adik ni, tak boleh pegang!! alasan tak boleh blaa..padahal aku lagi ngeri kot nak pegang. hahahhahaa...bajet depan anak kena la tunjuk gagah perkasa tak takut semua binatang. padahalllllllll.........kambing tu dok lalu belakang aku dah tolak stroller lelaju dah..hahahhaha


meet&feed the animals..




 haa..ni mama tau, Kuda Padi. (kot) hahahaha

 *********************

ok, kandang yang ni mama berani masuk! bahahah....penah bela dulu time muda remaja. ewah! jemu dah rabbit ni di suap kangkung. tak laku dah kangkung. 


kangkung makanan binatang semua Free. so selagi korang tak muak nak bagi makan kt binatang tu korang bagi je la.  ada pekerja sorang duduk tepi pegang makanan binatang tu utk diberi.


 pasrah je la rabbit ni. dah kenyang lettew!


 *********************

ok, yang ni marissa paling excited sekali. 


bayar lain ye. patut beli tiket time beli tiket sebelom masuk tadi. aku tak tau pulak. ingat bayar cash kt sini. dah kena pergi main entrance utk byar ni pulak. selamat lah tak jaoh.so kawan-kawan yang dah bercadang nak bg anak naik kuda padi ni, mintak byar siap-siap masa beli tiket nanti. ada had ketinggian ye, macam dalam gambar tu. marissa ngam-ngam soii je melepasi had ketinggian tu.


taksangka marissa sangat berani ye. aku dok luar, suh die naik tangga bg kt abang tu tiket. mama tunggu sini jaga adik. en.suami g toilet time tu. marissa berani okeh, naik tangga tu, bg tiket kt aney tu. aku tengok dari jaoh dan snap snap gambar....
 malu-malu kucing pulak..


 *****************

lepas tu bagi ikan makan sampai 4-5bekas. mentang-mentang la free, ulang alik pergi mintak makanan ikan. tak de snap gambar. sebab time ni adik kt ayah, mama je yang layan marissa. handphone pun tak bawak. sebab asalnya nk ke toilet. tersinggah pulak tengok ikan. terus stuck kt situ berjam-jam bagi ikan makan..


Lepas tu tengok anak ayam. heh! orang bandar betol....ayam pun nak heran kan? comel je berani betol anak mama. sorry mama tak seberani marissa tahu tak. muka je gagah depan anak. bila marissa nak pas kt aku terus buat2 bz tengok handphone..hahahhaha.....

tapi bagi aku seronok lah. semua binatang kita boleh pegang dan bagi makan. tapi ular sume tu tak payah la suh masuk kandang tu, mencari nahas namanya. best la dari zoo kot. suggest sangat-sangat untuk pergi. tapi kalau ade baby macam miqael tu tak payah lah, dorang tak de perasaan lagi. memang la masuk free untuk adik, tapi kalau adik dah faham lagi bagus kot. rate untuk entrance adalah seperti berikut:-


ok, itu tak termasuk gst. now korang g amek culculator include gst tax 6% jadi berapa hengget. Masa aku pergi 2dewasa 1kanak-kanak dalam RM90lebih...lebih tu tak ingat (faktor usia). korang g kira sendiri eh. 

kesimpulannya, aku berpuas hati. sebab boleh pegang binatang dan boleh bagi makan. anak suka mama pun happy. boleh pergi lagi nanti, sebab dah dekat sgt dah dengan umah kan.


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template