Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, May 18, 2015

akhirnya bertemu jodoh juga...

0 komen
kes ni bermula sejak pregnant lagi. rindu kt pisang cheese dekat RJ Ayam Bakar dekat Kuching sana. tapi sebab kesaratan perot, pendamkan saja hasrat itu. tapi ada kawan dalam fb up gambar makan 'the pisang cheese' ni SETIAP hari jumaat dia makan kt Restoran Jamal, aku pun jadi stress lah!


aku tak tau branch lain selain daripada dekat kelana jaya tu. sebab kawan dalam fb tu kata die pergi yang dekat kelana jaya. gigih la google tahu. dah tak tak expert langsung area kelana jaya tu. tapi jodoh kita ni mmg susah nak lekat. mengidam dia beriya, en. suami siap bawak pergi makan kt bangi, kat sg.buloh sume tak menepati citarasa. (mengada!). hati tu kalau boleh nak jenama "THE PISANG CHEESE" ni jugak. sedap tak sedap bukan tau lagi pun, tak penah rasa lagi kan...

sampai la bersalin, tak dapat jugak makan. saba-saba...time pantang kan byk masa terluang. tengok la fb. sekali membe fb tu up gambar dia makan pisang cheese ni lagi. meroyan sungguh time pantang dulu. hitung hari je. tak kira. nak jugak pergi. sebab mak ayah ade boleh temankan pergi. 



kronologi "the pisang cheese"

- first pergi ngam abes pantang 44hari. kedai dah tutup! kul 5petang kedai tu dah tutup. kteorang sampai 530petang!!pffttttttttttttt....bukan orang makan goreng pisang petang-petang ke?asal awal sgt tutup?? pftttttttttttttttttttttt

- second time pergi, jalam jem gilosss nak mammmmp!, ayah suh patah balik makan kt area dekat rumah je. pasrah...pfttttttttttttttttt

- third time pegi...hari isnin. dengan girangnya kua umah kul 10pagi, sebab nak elak jem & taknak kedai tutup petang. sampai-sampai 'eh eh kenapa tutup jugak ni?'.... kakak kedai sebelah cakap 'isnin kedai ni tutup dik....'..pfttttttttttttttttt!! hoi hoii..jaoh datang ni tahu tak?

- kali keempat pergi tak nak pergi petang, tak nak pergi time org pergi keje or balik keje, tak nak pergi hari isnin...tapi tapi.....takde orang nak temankan dah!!! mak dgn ayah time tu mcam dah fed up lah. tunggu en. suami..oh en.suami keje dok putrajaya. kteorang anak beranak kt sungai buloh! uwaaaaaa.....

stress betol, banyak betul dugaan nak dapat makan....

(siap masukkan ngidam ni dalam doa tiap kali solat tau) over sgt rintangan dia. lepas tu bila miqael meleleh2 air liur, aku salahkan en.suami.."hah, b la ni, tak bg makan pisang cheese. kan meleleh dah air liur adik". padahal adik nk tumbuh gigi....mengada je bg alasan...hewhewww!


Weekend aritu, 17 Mei 2015..bayangkan...daripada awal tahun sampai bulan mei tak dapat-dapat makan jugak lagi tu. pergi One Utama ahad lepas tu, jalan-jalan situ round-round. balik otw tu, tetiba teringat. eh ni jalan yg sama aku lalu tiap kali nak pergi cari pisang cheese tu. terus sampaikan hasrat tu kt en. suami. en.suami siap cakap "taksudah-sudah lagi ke pisang cheese ma ni?". die tahu kronologi aku dengan kedai pisang cheese tu. padahal perot dah sengkak gila dah makan kt OU tadi. tapi fedulikk ahhh.....lama kot aku ngidam tak dapat2. 

akhirnyaaaa....................

pergi jam 3petang balik OU. tak pegi lepas jam 5petang dah..
pergi weekend, tak pergi hari kerja dah jalan jem..
pergi bukan hari isnin .. pfftt!
 


 happy tummy!

dah la payah nak dapat, pastu beli satu je. coiii sgt! dah balik baru la nyesal. kenapa tak beli banyak??!! satu box tu sekali sedut pun dah abes. haih la....adik dah nak masuk empat bulan baru lah merasa ye dik. sian adik, mama makankan utk adik eh, pastu mama salurkan melalui susu ibu. air liur jgn meleleh lagi eh (alasan!)..hahahahha


bila boleh repeat ni?? nasib la labuuu....tak pregnant, tak de sape nak layan tekak aku melainkan pergi drive jejauh sana sendiri...


Thursday, May 14, 2015

Tahnik Adrian Miqael (15 Februari 2015)

0 komen
kan banyak cite nak cerita tu...rajin pulak aku update blog semenjak dua menjak ni kan.

tengok balik gambar dalam phone tu, belambak lambak boleh dijadikan cerita. cuma lalu tak lalu je nak taip cerita. aku up cerita yang boleh dijadikan kenangan dan rujukan je la dulu eh. 

kali ni nak cerita bab tahnik. Miqael di Tahnik oleh Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. macamana boleh ditahnik oleh beliau?? kebetulan adik ipar (hadi), adik en.suami yang ketiga tu keje kt TV Al Hijrah. Dia handle program cinta ilmu. Rezeki adik la ditahnik oleh Mufti WPKL ni. Alhamdulillah...

sebelum program cinta ilmu tu start bersiaran live, sempat tunggu untuk ditahnikkan. mama duduk dalam kereta je. masih dalam pantang lagi time tu. hewhewww!! Achu yang snapkan gambar adik ni...nasib ada la sekeping dua gambar ni untuk jadikan kenangan.


Balik- terus bukak tv alhijrah, tengok ustaz ada dalam tv live lepas tahnik adik tadi...



Alhamdulillah, rezeki adik.........

Perkembangan Adrian Miqael (1bulan-3bulan)

0 komen
salam semua,

Harini macam nak cerita perkembangan adik mengikut bulan yeh. harap-harap nanti adik besar adik baca ni, boleh jadi rujukan adik. 

ok, mama masuk labour room jam 6.30petang. nasib snap gambar ada jam time tu. ayah pulak ada dekat pasar dengan kakak & makmertua. cari bahan makan untuk mama time pantang nanti. gigih lah sejam dok sorang dalam labour room tu.

 Labour Room @ Hospital Putrajaya
kul 1pagi dah kena tolak g OT. csec kann! huh..mencik!



Adik (hari pertama)


mama tak boleh bangun lagi time ni, sebab csec kan. so adik tido dekat celah ketiak mama sepanjang jam 1.49pagi sehingga la subuh. nurse macam bising jugak sebab tak letak baby dalam baby coat, takut tertido terhimpap adik. tapi klu tiap 10minit adik nangis, nak letak angkat letak angkat dalam baby coat tu macam tak praktikal pulak. dah la nak angkat dari baby coat tu makan masa mama untuk betolkan keadaan perot yang sakit tu. tido hospital 2hari. =)


 Adik (Sebulan)


sebulan awal tu, hidup kita berdua ulang alik hospital je adik. teman mama pergi wound care. ayah dah tak boleh nak cuti dah, half day pun dah macam segan. sebab setiap hari pun kena g wound care ni. sebab dah banyak cuti dah sebelum tu. gambar atas tu adalah gambar pertama mama gigih bawak adik (dlm pantang lagi) pergi wound care presint 8 tu berduaan.  adik sangat-sangat baik duduk dalam car seat. asal naik kereta je tido, asal tido je naik kereta. ok gud! senang keje mama..

cerita adik untuk sebulan pertama tak banyak. banyak tido, banyak susu. tu je keje adik pun.


banyak gambar mama buli adik je....kahkah!
 

berubah-rubah muka adik dalam masa awal bulan pertama tu. kejap muka ayah, kejap muka makmertua, kejap muka mama, kejap muka ntah sapa-sapa.



 Adik (2bulan)




adik dua bulan, dah nampak dekat gusi ada puteh-puteh 2bijik. ohemgeee!! adik dah nk tumbuh gigi tahu tak? awal gile kott....start dari tu, air liur dah mula menjejehhhh...gatal gusi mungkin. siap tanya nurse, boleh ke 2bulan tumbuh gigi. nurse kata ada yang lahir-lahir dah ade gigi pun. ok itu macam kelakar la pulak. tak lawak okeh. tapi tu normal nurse kata. nasibbbb!


 Adik (3bulan)


adik suka masukkan penumbok adik dalam mulot. dah mula menggigit bila menyusu. aduhai la adik..kot ye pon gusi tu gatal jangan la gigit mama. sian mama dik. badan adik dah 'sado'. kebanyakan baju adik semua dah ngam-ngam soii je. baju newborn & 0-3months, memang dah kena simpan start masa adik 2bulan lagi. dah boleh pakai baju kakak yang 3-6months dah. berkat susu ibu mungkinnn =)


Booties & Mitten pun sebulan je pakai, lepas tu dah kena simpan dah. pakai stokin je dah. stokin pun now dah pakai  saiz 6-12months walaupun adik baru masuk 3bulan. ni stokin kakak dulu.nasib ada stok stokin kakak yang adik boleh pakai dulu. tu yang ade pink-pink tu. nasib la adik...baru la jambuuuuu's kan pakai pinky pinky. kehkehh!


kesilapan mama, mama beli banyak baju adik yang newborn & 0-3months. sebab macam kakak marissa dulu, umur setahun pun masih muat pakai baju 0-3months. bajet adik pun saiz saiz gitu jgk la kan. sekali tengok adik, masuk 3bulan dah pakai saiz 6-12bulan dah. membesar dengan sehatt ye adik. ada baju yang mama beli tak sempat pakai pun kt adik, dah sendat mendat. simpan dalam box siap ada tagging lagi.





gambar semalam 13 Mei 2015

remaja sangat dah nampak. cepat betul adik membesar. rasa macam baru sangat lahirkan adik. nasib adik tak ikut kakak kerut-kerut kening masa kecik. kakak dari lahir sampai 3-4bulan kening tu berkerrruuttt je manjang. banyak sangat masalah gamaknya. terkenan sape lah mama time pregnantkan kakak marissa dulu. kehkeh!

today, 14 Mei 2015 (khamis) badan adik dedar...macam nak demam. malam tadi adik tido tak lena. hidung sumbat pun ye, kejap badan panas, kejap sejuk. cek suhu 37.3 darjah celcius je. adik nak pandai ape ni sampai demam ni? adik dah mengiring,  takkan nak jalan dah kot?! hahahahaha.....jangan cepat sangat dik oi...xckup kaki mama nk kejar nanti.

now, mata mama dah jadi mata panda.....tido kejap bangun setiap sejam. hadui laa...dah lama xmerasa bangun banyak kali memalam. nak saving cuti, minggu depan dah nk cuti 2hari adik ipar kawen. kalau cuti mgu ni macam xsyok pulak banyak kali amek cuti. dh la baru naik keje 2minggu lebih....dah pesan kt cikgu, kalau adik demam terus call mama cecepat. tadi call cikgu, cikgu kata adik punya suhu 37.5 darjah celcius. hope adik tak demam eh adik...sian mama dik =(


Wednesday, May 13, 2015

Cukur Rambut Adik ( 09 MEI 2015 )

0 komen
Dah cerita bab majlis cukur jambul dan aqiqah kan semalam. tapi time tu tak cukur abes pun rambut adik. sebab ubun-ubun masih lembut dan en.suami masih tak berani nak cukurkan rambut adik. Sabtu lepas 9 Mei 2015 tiba-tiba en.suami usulkan hasrat nak cukur botak rambut adik. marissa dulu tak cukur langsung pun, sebab bajet perempuan tak sesuai kot botak. boleh?


 
gambar adik malam sebelum dibotakkan keesokkan harinya. golek-golek atas katil dengan adik, kte selfie eh. instinct mak-mak kan, macam dah tau2 esok en.suami nak botakkan. malam sebelum tu abes posing maut kteorang selfie atas katil kan adik..hieu hieuuu..


aku pun tak tahu ape tujuan amek gambar style mcam ni. macam aku cakap tadi. macam dah ade instinct tu.......en.suami tak cakap lagi ape2 time ni. at least mama ada gambar rambut adik yang asal dari dalam perot mama lagi. sebab adik lelaki, sesuai sangat lah adik botak dengan harapan rambut adik jadi lebih lebat lagi lepas cukur nnt..

Sabtu pagi tu, teman en.suami pergi daftar modul untuk semester baru. then pergi redeem baucar buku dekat kedai buku sebelah tu. macam biasa 'instinct' tu datang  balik. sementara tunggu en.suami dengan marissa shopping kt kedai buku tu, kte posing la eh adik...


 sebelum cukur dengan selepas cukur sama je mama tengok!


balik rumah. tiba-tiba!

"ma, b nak cukur rambut adik lah. tolong amekkan lapik alas adik"...

See, 'instinct' mama betol okeh. no wonder la mama beriya snap gambar adik banyak-banyak. rupanya macam dah tau ayah nak botakkan adik. hasrat ayah tu kalau cakap tu terus nak buat je, tak de tunggu ape dah.  macam tanya banyak kali jugak kt en.suami.."betul ke b..betul ke b nk botakkan adik???". macam tak percaya. sebab en. suami dari marissa dulu macam dah banyak kali cakap dia takkan botakkan kepala anak dia. mungkin sebab tengok rambut pun hidup segan mati tak mahu je kan. sendu-sendu je tumbuh pun. jarang-jarang pulak tu. nak botakkan lagi sendu la rambut tu nanti. mungkin la tu alasan en.suami sebelum-sebelum ni. sebab tu macam tak percaya yang dia nak botakkan pulak.

Proses pem'botak'kan pun bermula.................

step 1: snap gambar adik bersama rambut..kihkihh


step 2:  cukur lah...ngilu-ngilu je aku tengok.


step 3: ayah dah mula stress adik tak duduk diam.


step 4: Adik dah melekap kt nenen dah. tu je cara yang boleh buat adik duduk diam! bahahhaah

step 5: SIAP!!!


adik nampak lagi boooolat betul lepas botak. tiap kali mandi, mama selawat dan berdoa harap rambut adik tumbuh balik.. T.T

mama rindu adik ada rambut. adik botak, bila cium-cium sakit, tajam-tajam rambut menusuk kulit mama. kuikuikuiii....

muahcikedddd!!!!!

Tuesday, May 12, 2015

Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Adrian Miqael (04.04.15)

0 komen
Nak abadikan Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Miqael. nanti dah tua-tua boleh recall balik bila baca blog ni balik. tak pun miqael boleh tau cerita majlis tu berlangsung bila dan bagaimana. tak payah lah mama nak fikir balik macamana majlis tu kat adik nnt.

Adik 2bulan ++ masa 4 April 2015 (sabtu) ni. Majlis berlangsung dekat rumah mak ayah aku kat sungai buloh. lagi 3minggu lagi nak masuk keje baru buat majlis ni. sebab sebulan awal dulu memang kehulur kehilir urus adik masuk keluar hospital prolong jaundis, dengan wound breakdown mama lagi. leceh betol csec ni kan. pasrah je lah. memang keje kteorang sebulan pertama miqael, masuk keluar hospital je. appointment boleh kata setiap hari, lepas appointment anak, esok appointment maknye pulak. eh ehh, ni nak cite bab majlis ke nak cite bab merungut ulang alik hospital ni?kui3....


ok, back to the story...memang last minit punya prepared. tarikh pulak cantik 040415, tak sangka la ramai yang orang buat kenduri kawin la macam-macam kenduri la. sampai ramai yang merungut jalan jem teruk time tu. Alhamdulillah semua dipermudahkan, walaupun last minit punya hal. terus whatsup seripesona nak booking buaian adik. percaya tak itu yang pertama sekali aku buat or tempah. then baru cari katering, kambing, goodies etc etc...


cantiklah buaian ni, aku memang suka sangat lah. cute-cute je ade teddy bear bagai. sweett sgt!  ok, doa time ni adalah "jangan hujan time majlis", "adik tak meragam time marhabban". time marissa dulu, meroyan betol melalak time cukur jambul tu. bg susu tak nak, bg puting tak nak, pujuk-pujuk taknak. meraong macam hape. rupa-rupanya...."BERAK!". first timer memang tak tahu handle anak time tu. kelakar je rasa time tu. berpeluh urus. 



Alhamdulillah kedua-dua doa tersebut termakbul. syukur! adik suka duduk dalam buaian. tapi kakak time kecik tak suka! terkejut terkejut bila buaian tu bergoyang. pelik betul. lain anak lain peel nye kan. adik berapa trip dah tido dalam buaian tu time marhabban. time nk cukur jambul tu macam tak nak angkat pulak kacau die tido. tapi dah makcik marhabban dah suruh angkat, mama terpaksa angkat kejutkan adik jugak. dah angkat pun mata adik tutup jugak, lena sungguh...


 indahnya momen ni...harap2, aku dapat merasa lagi momen ni...
(target anak empat orang!)
harap dapat la merasa lagi 2orang anak punya aqiqah. kikikii
 


Adik Well-Behaved! good job adik..
"adik kenyang, mama senang"
slogan untuk adik..hahhaha
 

anak kedua kan, tak banyak peelnye...kalau ade perangai pun mama dah pandai handle dah. anak kedua la katakan...dah boleh baca masalah perangai anak tersebut. ewah! tapi sungguh jaga adik sangat senang, cukup susu, cukup tido, pampers kering, settle. senyum tersipu-sipu dah dia. bukan jenis merengek tak tentu pasal. golek la die depan tv tu main sorang-sorang...
 

 cucu-cucu makwan & tok ayah.
Marissa, Qina, Rara & Miqael. Aleeya belum lahir lagi time ni



bila tengok gambar bawah ni, sendu pulak rasa. tak sangka dah ada dua orang anak. bajet macam anak dara lagi. ceh! kakak marissa pun dah besar sgt dah nampak. dah boleh harap dah..haduilaa, cepatnye masa berlalu.....


ada aritu marissa nampak aku menangis, marissa cakap "mama kenapa sedih?sha kan ada.....". sweet sgt tau marissa ni. pandai amek hati orang-orang sekeliling. ada aritu aku tengah solat, adik menangis, marissa datang pujuk adik dia "mama smyang la adik, adik nak apa. kakak kan ada...." terus nyanyi lagu ..... { susu lemak manis, santan kelapa muda...adik jangan nangis..mama buat keje } ulang lapanploh kali sampai aku abes solat. Dah jadi tak khusyuk dah aku solat. haih.....


ok ok dah melalut. syukur majlis adik berjalan dengan lancar dan mengikut time yang ditetapkan. makan cukup, goodies terlebih cukup....terima kasih pada yang sudi hadir memeriahkan majlis adik dan memberi sumbangan ikhlas untuk adik. alhamdulillah duit sumbangan tu mama dah buka kan akaun tabung haji untuk adik. now tunggu adik genap 6bulan, mama buat simpanan utk adik dalam ASB pulak eh. tolak gaji macam kakak marissa jugak =)


Anak Buah Ke-Tiga (ALEEYA SARAH)

0 komen
Salam,

makin sendu dah blog ni kan. makin lama makin menghilang. hadui....cerita banyak nak cerita, tapi tak berkesempatan utk abadikan dalam blog ni lagi. takut hilang ingatan je, yelah anak dah dua kan. banyak urat putus! (alasan)..

jom jom kenal dengan anak buah ketiga aku...Aleeya Sarah Bt Mohd Ezzuan. Abang aku punya anak perempuan yang kedua. miqael sorang je la takat ni cucu lelaki utk mak ayah aku. yang lain semuanya bunga-bunga cinta gitu. means aku dah boleh berehat lama, tapi abang aku kena usaha lagi lah..kahkah~! tett....


Sedap je bau baby kan.. bau syurga orang kata. seronok je ciom. miqael dah tak bau baby sangat dah, tapi bau masyam yang buat rindu rindu selalu tu.  lagi satu seronok dengar pengalaman orang bersalin ni. macam-macam jenis pengalaman pun ada. macam aku, anak 1st normal, 2nd csec. macam kakak ipar aku pulak, 1st csec, 2nd normal. see, kuasa tuhan kan. mungkin aku lupa nak berdoa untuk bersalin normal kali kedua aritu, sebab sebok doa hospital putrajaya tak penuh dan dapat bersalin situ. ape daaaa......

 Aleeya Sarah
3.18kg/Hospital Kuala Lumpur

 "maklang doakan aleeya jadi seorang yang membanggakan ibubapa dan sentiasa dibawah lindungan Allah s.w.t".


 ***********************************

aleeya 3hari vs Miqael 3bulan++


anak mama dah nampak besar lah! alahaiii...jangan besar cepat sangat sayang...mama xpuas lagi gomol-gomol kamu. sob sob sob!! emo tak habes-habes...


akhirnya bertemu jodoh juga...

0 komen
kes ni bermula sejak pregnant lagi. rindu kt pisang cheese dekat RJ Ayam Bakar dekat Kuching sana. tapi sebab kesaratan perot, pendamkan saja hasrat itu. tapi ada kawan dalam fb up gambar makan 'the pisang cheese' ni SETIAP hari jumaat dia makan kt Restoran Jamal, aku pun jadi stress lah!


aku tak tau branch lain selain daripada dekat kelana jaya tu. sebab kawan dalam fb tu kata die pergi yang dekat kelana jaya. gigih la google tahu. dah tak tak expert langsung area kelana jaya tu. tapi jodoh kita ni mmg susah nak lekat. mengidam dia beriya, en. suami siap bawak pergi makan kt bangi, kat sg.buloh sume tak menepati citarasa. (mengada!). hati tu kalau boleh nak jenama "THE PISANG CHEESE" ni jugak. sedap tak sedap bukan tau lagi pun, tak penah rasa lagi kan...

sampai la bersalin, tak dapat jugak makan. saba-saba...time pantang kan byk masa terluang. tengok la fb. sekali membe fb tu up gambar dia makan pisang cheese ni lagi. meroyan sungguh time pantang dulu. hitung hari je. tak kira. nak jugak pergi. sebab mak ayah ade boleh temankan pergi. 



kronologi "the pisang cheese"

- first pergi ngam abes pantang 44hari. kedai dah tutup! kul 5petang kedai tu dah tutup. kteorang sampai 530petang!!pffttttttttttttt....bukan orang makan goreng pisang petang-petang ke?asal awal sgt tutup?? pftttttttttttttttttttttt

- second time pergi, jalam jem gilosss nak mammmmp!, ayah suh patah balik makan kt area dekat rumah je. pasrah...pfttttttttttttttttt

- third time pegi...hari isnin. dengan girangnya kua umah kul 10pagi, sebab nak elak jem & taknak kedai tutup petang. sampai-sampai 'eh eh kenapa tutup jugak ni?'.... kakak kedai sebelah cakap 'isnin kedai ni tutup dik....'..pfttttttttttttttttt!! hoi hoii..jaoh datang ni tahu tak?

- kali keempat pergi tak nak pergi petang, tak nak pergi time org pergi keje or balik keje, tak nak pergi hari isnin...tapi tapi.....takde orang nak temankan dah!!! mak dgn ayah time tu mcam dah fed up lah. tunggu en. suami..oh en.suami keje dok putrajaya. kteorang anak beranak kt sungai buloh! uwaaaaaa.....

stress betol, banyak betul dugaan nak dapat makan....

(siap masukkan ngidam ni dalam doa tiap kali solat tau) over sgt rintangan dia. lepas tu bila miqael meleleh2 air liur, aku salahkan en.suami.."hah, b la ni, tak bg makan pisang cheese. kan meleleh dah air liur adik". padahal adik nk tumbuh gigi....mengada je bg alasan...hewhewww!


Weekend aritu, 17 Mei 2015..bayangkan...daripada awal tahun sampai bulan mei tak dapat-dapat makan jugak lagi tu. pergi One Utama ahad lepas tu, jalan-jalan situ round-round. balik otw tu, tetiba teringat. eh ni jalan yg sama aku lalu tiap kali nak pergi cari pisang cheese tu. terus sampaikan hasrat tu kt en. suami. en.suami siap cakap "taksudah-sudah lagi ke pisang cheese ma ni?". die tahu kronologi aku dengan kedai pisang cheese tu. padahal perot dah sengkak gila dah makan kt OU tadi. tapi fedulikk ahhh.....lama kot aku ngidam tak dapat2. 

akhirnyaaaa....................

pergi jam 3petang balik OU. tak pegi lepas jam 5petang dah..
pergi weekend, tak pergi hari kerja dah jalan jem..
pergi bukan hari isnin .. pfftt!
 


 happy tummy!

dah la payah nak dapat, pastu beli satu je. coiii sgt! dah balik baru la nyesal. kenapa tak beli banyak??!! satu box tu sekali sedut pun dah abes. haih la....adik dah nak masuk empat bulan baru lah merasa ye dik. sian adik, mama makankan utk adik eh, pastu mama salurkan melalui susu ibu. air liur jgn meleleh lagi eh (alasan!)..hahahahha


bila boleh repeat ni?? nasib la labuuu....tak pregnant, tak de sape nak layan tekak aku melainkan pergi drive jejauh sana sendiri...


Tahnik Adrian Miqael (15 Februari 2015)

0 komen
kan banyak cite nak cerita tu...rajin pulak aku update blog semenjak dua menjak ni kan.

tengok balik gambar dalam phone tu, belambak lambak boleh dijadikan cerita. cuma lalu tak lalu je nak taip cerita. aku up cerita yang boleh dijadikan kenangan dan rujukan je la dulu eh. 

kali ni nak cerita bab tahnik. Miqael di Tahnik oleh Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. macamana boleh ditahnik oleh beliau?? kebetulan adik ipar (hadi), adik en.suami yang ketiga tu keje kt TV Al Hijrah. Dia handle program cinta ilmu. Rezeki adik la ditahnik oleh Mufti WPKL ni. Alhamdulillah...

sebelum program cinta ilmu tu start bersiaran live, sempat tunggu untuk ditahnikkan. mama duduk dalam kereta je. masih dalam pantang lagi time tu. hewhewww!! Achu yang snapkan gambar adik ni...nasib ada la sekeping dua gambar ni untuk jadikan kenangan.


Balik- terus bukak tv alhijrah, tengok ustaz ada dalam tv live lepas tahnik adik tadi...



Alhamdulillah, rezeki adik.........

Perkembangan Adrian Miqael (1bulan-3bulan)

0 komen
salam semua,

Harini macam nak cerita perkembangan adik mengikut bulan yeh. harap-harap nanti adik besar adik baca ni, boleh jadi rujukan adik. 

ok, mama masuk labour room jam 6.30petang. nasib snap gambar ada jam time tu. ayah pulak ada dekat pasar dengan kakak & makmertua. cari bahan makan untuk mama time pantang nanti. gigih lah sejam dok sorang dalam labour room tu.

 Labour Room @ Hospital Putrajaya
kul 1pagi dah kena tolak g OT. csec kann! huh..mencik!



Adik (hari pertama)


mama tak boleh bangun lagi time ni, sebab csec kan. so adik tido dekat celah ketiak mama sepanjang jam 1.49pagi sehingga la subuh. nurse macam bising jugak sebab tak letak baby dalam baby coat, takut tertido terhimpap adik. tapi klu tiap 10minit adik nangis, nak letak angkat letak angkat dalam baby coat tu macam tak praktikal pulak. dah la nak angkat dari baby coat tu makan masa mama untuk betolkan keadaan perot yang sakit tu. tido hospital 2hari. =)


 Adik (Sebulan)


sebulan awal tu, hidup kita berdua ulang alik hospital je adik. teman mama pergi wound care. ayah dah tak boleh nak cuti dah, half day pun dah macam segan. sebab setiap hari pun kena g wound care ni. sebab dah banyak cuti dah sebelum tu. gambar atas tu adalah gambar pertama mama gigih bawak adik (dlm pantang lagi) pergi wound care presint 8 tu berduaan.  adik sangat-sangat baik duduk dalam car seat. asal naik kereta je tido, asal tido je naik kereta. ok gud! senang keje mama..

cerita adik untuk sebulan pertama tak banyak. banyak tido, banyak susu. tu je keje adik pun.


banyak gambar mama buli adik je....kahkah!
 

berubah-rubah muka adik dalam masa awal bulan pertama tu. kejap muka ayah, kejap muka makmertua, kejap muka mama, kejap muka ntah sapa-sapa.



 Adik (2bulan)




adik dua bulan, dah nampak dekat gusi ada puteh-puteh 2bijik. ohemgeee!! adik dah nk tumbuh gigi tahu tak? awal gile kott....start dari tu, air liur dah mula menjejehhhh...gatal gusi mungkin. siap tanya nurse, boleh ke 2bulan tumbuh gigi. nurse kata ada yang lahir-lahir dah ade gigi pun. ok itu macam kelakar la pulak. tak lawak okeh. tapi tu normal nurse kata. nasibbbb!


 Adik (3bulan)


adik suka masukkan penumbok adik dalam mulot. dah mula menggigit bila menyusu. aduhai la adik..kot ye pon gusi tu gatal jangan la gigit mama. sian mama dik. badan adik dah 'sado'. kebanyakan baju adik semua dah ngam-ngam soii je. baju newborn & 0-3months, memang dah kena simpan start masa adik 2bulan lagi. dah boleh pakai baju kakak yang 3-6months dah. berkat susu ibu mungkinnn =)


Booties & Mitten pun sebulan je pakai, lepas tu dah kena simpan dah. pakai stokin je dah. stokin pun now dah pakai  saiz 6-12months walaupun adik baru masuk 3bulan. ni stokin kakak dulu.nasib ada stok stokin kakak yang adik boleh pakai dulu. tu yang ade pink-pink tu. nasib la adik...baru la jambuuuuu's kan pakai pinky pinky. kehkehh!


kesilapan mama, mama beli banyak baju adik yang newborn & 0-3months. sebab macam kakak marissa dulu, umur setahun pun masih muat pakai baju 0-3months. bajet adik pun saiz saiz gitu jgk la kan. sekali tengok adik, masuk 3bulan dah pakai saiz 6-12bulan dah. membesar dengan sehatt ye adik. ada baju yang mama beli tak sempat pakai pun kt adik, dah sendat mendat. simpan dalam box siap ada tagging lagi.





gambar semalam 13 Mei 2015

remaja sangat dah nampak. cepat betul adik membesar. rasa macam baru sangat lahirkan adik. nasib adik tak ikut kakak kerut-kerut kening masa kecik. kakak dari lahir sampai 3-4bulan kening tu berkerrruuttt je manjang. banyak sangat masalah gamaknya. terkenan sape lah mama time pregnantkan kakak marissa dulu. kehkeh!

today, 14 Mei 2015 (khamis) badan adik dedar...macam nak demam. malam tadi adik tido tak lena. hidung sumbat pun ye, kejap badan panas, kejap sejuk. cek suhu 37.3 darjah celcius je. adik nak pandai ape ni sampai demam ni? adik dah mengiring,  takkan nak jalan dah kot?! hahahahaha.....jangan cepat sangat dik oi...xckup kaki mama nk kejar nanti.

now, mata mama dah jadi mata panda.....tido kejap bangun setiap sejam. hadui laa...dah lama xmerasa bangun banyak kali memalam. nak saving cuti, minggu depan dah nk cuti 2hari adik ipar kawen. kalau cuti mgu ni macam xsyok pulak banyak kali amek cuti. dh la baru naik keje 2minggu lebih....dah pesan kt cikgu, kalau adik demam terus call mama cecepat. tadi call cikgu, cikgu kata adik punya suhu 37.5 darjah celcius. hope adik tak demam eh adik...sian mama dik =(


Cukur Rambut Adik ( 09 MEI 2015 )

0 komen
Dah cerita bab majlis cukur jambul dan aqiqah kan semalam. tapi time tu tak cukur abes pun rambut adik. sebab ubun-ubun masih lembut dan en.suami masih tak berani nak cukurkan rambut adik. Sabtu lepas 9 Mei 2015 tiba-tiba en.suami usulkan hasrat nak cukur botak rambut adik. marissa dulu tak cukur langsung pun, sebab bajet perempuan tak sesuai kot botak. boleh?


 
gambar adik malam sebelum dibotakkan keesokkan harinya. golek-golek atas katil dengan adik, kte selfie eh. instinct mak-mak kan, macam dah tau2 esok en.suami nak botakkan. malam sebelum tu abes posing maut kteorang selfie atas katil kan adik..hieu hieuuu..


aku pun tak tahu ape tujuan amek gambar style mcam ni. macam aku cakap tadi. macam dah ade instinct tu.......en.suami tak cakap lagi ape2 time ni. at least mama ada gambar rambut adik yang asal dari dalam perot mama lagi. sebab adik lelaki, sesuai sangat lah adik botak dengan harapan rambut adik jadi lebih lebat lagi lepas cukur nnt..

Sabtu pagi tu, teman en.suami pergi daftar modul untuk semester baru. then pergi redeem baucar buku dekat kedai buku sebelah tu. macam biasa 'instinct' tu datang  balik. sementara tunggu en.suami dengan marissa shopping kt kedai buku tu, kte posing la eh adik...


 sebelum cukur dengan selepas cukur sama je mama tengok!


balik rumah. tiba-tiba!

"ma, b nak cukur rambut adik lah. tolong amekkan lapik alas adik"...

See, 'instinct' mama betol okeh. no wonder la mama beriya snap gambar adik banyak-banyak. rupanya macam dah tau ayah nak botakkan adik. hasrat ayah tu kalau cakap tu terus nak buat je, tak de tunggu ape dah.  macam tanya banyak kali jugak kt en.suami.."betul ke b..betul ke b nk botakkan adik???". macam tak percaya. sebab en. suami dari marissa dulu macam dah banyak kali cakap dia takkan botakkan kepala anak dia. mungkin sebab tengok rambut pun hidup segan mati tak mahu je kan. sendu-sendu je tumbuh pun. jarang-jarang pulak tu. nak botakkan lagi sendu la rambut tu nanti. mungkin la tu alasan en.suami sebelum-sebelum ni. sebab tu macam tak percaya yang dia nak botakkan pulak.

Proses pem'botak'kan pun bermula.................

step 1: snap gambar adik bersama rambut..kihkihh


step 2:  cukur lah...ngilu-ngilu je aku tengok.


step 3: ayah dah mula stress adik tak duduk diam.


step 4: Adik dah melekap kt nenen dah. tu je cara yang boleh buat adik duduk diam! bahahhaah

step 5: SIAP!!!


adik nampak lagi boooolat betul lepas botak. tiap kali mandi, mama selawat dan berdoa harap rambut adik tumbuh balik.. T.T

mama rindu adik ada rambut. adik botak, bila cium-cium sakit, tajam-tajam rambut menusuk kulit mama. kuikuikuiii....

muahcikedddd!!!!!

Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Adrian Miqael (04.04.15)

0 komen
Nak abadikan Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Miqael. nanti dah tua-tua boleh recall balik bila baca blog ni balik. tak pun miqael boleh tau cerita majlis tu berlangsung bila dan bagaimana. tak payah lah mama nak fikir balik macamana majlis tu kat adik nnt.

Adik 2bulan ++ masa 4 April 2015 (sabtu) ni. Majlis berlangsung dekat rumah mak ayah aku kat sungai buloh. lagi 3minggu lagi nak masuk keje baru buat majlis ni. sebab sebulan awal dulu memang kehulur kehilir urus adik masuk keluar hospital prolong jaundis, dengan wound breakdown mama lagi. leceh betol csec ni kan. pasrah je lah. memang keje kteorang sebulan pertama miqael, masuk keluar hospital je. appointment boleh kata setiap hari, lepas appointment anak, esok appointment maknye pulak. eh ehh, ni nak cite bab majlis ke nak cite bab merungut ulang alik hospital ni?kui3....


ok, back to the story...memang last minit punya prepared. tarikh pulak cantik 040415, tak sangka la ramai yang orang buat kenduri kawin la macam-macam kenduri la. sampai ramai yang merungut jalan jem teruk time tu. Alhamdulillah semua dipermudahkan, walaupun last minit punya hal. terus whatsup seripesona nak booking buaian adik. percaya tak itu yang pertama sekali aku buat or tempah. then baru cari katering, kambing, goodies etc etc...


cantiklah buaian ni, aku memang suka sangat lah. cute-cute je ade teddy bear bagai. sweett sgt!  ok, doa time ni adalah "jangan hujan time majlis", "adik tak meragam time marhabban". time marissa dulu, meroyan betol melalak time cukur jambul tu. bg susu tak nak, bg puting tak nak, pujuk-pujuk taknak. meraong macam hape. rupa-rupanya...."BERAK!". first timer memang tak tahu handle anak time tu. kelakar je rasa time tu. berpeluh urus. 



Alhamdulillah kedua-dua doa tersebut termakbul. syukur! adik suka duduk dalam buaian. tapi kakak time kecik tak suka! terkejut terkejut bila buaian tu bergoyang. pelik betul. lain anak lain peel nye kan. adik berapa trip dah tido dalam buaian tu time marhabban. time nk cukur jambul tu macam tak nak angkat pulak kacau die tido. tapi dah makcik marhabban dah suruh angkat, mama terpaksa angkat kejutkan adik jugak. dah angkat pun mata adik tutup jugak, lena sungguh...


 indahnya momen ni...harap2, aku dapat merasa lagi momen ni...
(target anak empat orang!)
harap dapat la merasa lagi 2orang anak punya aqiqah. kikikii
 


Adik Well-Behaved! good job adik..
"adik kenyang, mama senang"
slogan untuk adik..hahhaha
 

anak kedua kan, tak banyak peelnye...kalau ade perangai pun mama dah pandai handle dah. anak kedua la katakan...dah boleh baca masalah perangai anak tersebut. ewah! tapi sungguh jaga adik sangat senang, cukup susu, cukup tido, pampers kering, settle. senyum tersipu-sipu dah dia. bukan jenis merengek tak tentu pasal. golek la die depan tv tu main sorang-sorang...
 

 cucu-cucu makwan & tok ayah.
Marissa, Qina, Rara & Miqael. Aleeya belum lahir lagi time ni



bila tengok gambar bawah ni, sendu pulak rasa. tak sangka dah ada dua orang anak. bajet macam anak dara lagi. ceh! kakak marissa pun dah besar sgt dah nampak. dah boleh harap dah..haduilaa, cepatnye masa berlalu.....


ada aritu marissa nampak aku menangis, marissa cakap "mama kenapa sedih?sha kan ada.....". sweet sgt tau marissa ni. pandai amek hati orang-orang sekeliling. ada aritu aku tengah solat, adik menangis, marissa datang pujuk adik dia "mama smyang la adik, adik nak apa. kakak kan ada...." terus nyanyi lagu ..... { susu lemak manis, santan kelapa muda...adik jangan nangis..mama buat keje } ulang lapanploh kali sampai aku abes solat. Dah jadi tak khusyuk dah aku solat. haih.....


ok ok dah melalut. syukur majlis adik berjalan dengan lancar dan mengikut time yang ditetapkan. makan cukup, goodies terlebih cukup....terima kasih pada yang sudi hadir memeriahkan majlis adik dan memberi sumbangan ikhlas untuk adik. alhamdulillah duit sumbangan tu mama dah buka kan akaun tabung haji untuk adik. now tunggu adik genap 6bulan, mama buat simpanan utk adik dalam ASB pulak eh. tolak gaji macam kakak marissa jugak =)


Anak Buah Ke-Tiga (ALEEYA SARAH)

0 komen
Salam,

makin sendu dah blog ni kan. makin lama makin menghilang. hadui....cerita banyak nak cerita, tapi tak berkesempatan utk abadikan dalam blog ni lagi. takut hilang ingatan je, yelah anak dah dua kan. banyak urat putus! (alasan)..

jom jom kenal dengan anak buah ketiga aku...Aleeya Sarah Bt Mohd Ezzuan. Abang aku punya anak perempuan yang kedua. miqael sorang je la takat ni cucu lelaki utk mak ayah aku. yang lain semuanya bunga-bunga cinta gitu. means aku dah boleh berehat lama, tapi abang aku kena usaha lagi lah..kahkah~! tett....


Sedap je bau baby kan.. bau syurga orang kata. seronok je ciom. miqael dah tak bau baby sangat dah, tapi bau masyam yang buat rindu rindu selalu tu.  lagi satu seronok dengar pengalaman orang bersalin ni. macam-macam jenis pengalaman pun ada. macam aku, anak 1st normal, 2nd csec. macam kakak ipar aku pulak, 1st csec, 2nd normal. see, kuasa tuhan kan. mungkin aku lupa nak berdoa untuk bersalin normal kali kedua aritu, sebab sebok doa hospital putrajaya tak penuh dan dapat bersalin situ. ape daaaa......

 Aleeya Sarah
3.18kg/Hospital Kuala Lumpur

 "maklang doakan aleeya jadi seorang yang membanggakan ibubapa dan sentiasa dibawah lindungan Allah s.w.t".


 ***********************************

aleeya 3hari vs Miqael 3bulan++


anak mama dah nampak besar lah! alahaiii...jangan besar cepat sangat sayang...mama xpuas lagi gomol-gomol kamu. sob sob sob!! emo tak habes-habes...


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template