Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 15, 2015

Kesyahduan yang melampau...

0 komen
15 April 2015 (Rabu)

miqael first day pergi school. malam sebelum pergi school tu byk kali aku bagitahu yang adik kena behave kt school, kena pandai jaga diri sendiri, jangan nanges kuat sgt. acehhh, pandai nasihatkan anak, mak sendiri meleleh air mata time hantar. puiii...


kau rase dia ada  perasaan ke? nan hadoooo, elok je mandi siap sume rileks je. macam nak bawak jalan-jalan. normal eh budak2 memang suka betol tido dalam kete. marissa time kecik pun camtu. asal naik kete je tido, tido je naik kete. selesa kot eh, terenjut-enjut siap aircond. ade sekali tu balik shopping, elok je miqael tido je dlm kete. smpai umah, letak dlm baby coat meraung balik. siap en.suami kata "g bawak miqael naik kete balik"..hahahha


ok, cite pasal school ni. aku masuk keje 28 april tapi hantar start 15 april sebab nak bayar half untuk yuran. kalau hantar start 28hb cemana pulak nak kire nanti, sebab dah hujung bulan sgt. Lagipun nak try test hantar dulu, tengok macamana keadaan miqael kt school. ok ke tak ke, crancky ke meroyan ke tak tak dapat melekap kt nenen. harini hantar jam 8.30pagi ambil jam 3.30petang. kul 1tengahari dah call cikgu tanya miqael ok ke tak kt school. cikgu kata "ok, cuma bab minum susu tu dia main-main sikit"...(dah agak dah)


Hari pertama, mama bekalkan 3botol susu setiap satu 4auns. sebab ambil awal kan, aku tak rasa miqael boleh abeskan pun. balik tadi tengok ada 1botol lg belom minum. sebab hari pertama aku macam tak tahu lagi berapa auns die minum untuk tempoh 8jam tu kan. selalu lekap kt nenen cemana nk sukat susu yang miqael minum. moga-moga ada rezeki miqael untuk fully breastfeed sampai 2 tahun. aminnnnnnn!!!


balik dari school....suma pun pakat tido. ape kes???


penat sangat ke kt sekolah tadi? bangun laaaa......mama bosan neh!! tak de kawan....

Wednesday, April 8, 2015

Adik Miqael

0 komen
lap lap habuk...fuhhhh fuhhhh...! lama tak hapdet blog. masih lagi dalam proses menyesuaikan diri dengan keadaan ber 'askar' dua. macam rasa tak percaya dah ade anak dua orang. tua betol rasa. cepat betol masa berlalu, baru je rasa abes spm. (boleh?) over betol...

ok nak mula cerita dari mana eh? macam gelojoh nk cerita semua. tapi bila dah depan laptop, abes melayang semua idea. baru nak on laptop, uweekk uwekkkk....macamana la idea yang mencurah-curah tu nk keluar. semua terbantut. 

muka mintak ciom!!
1 bulan
4.3kg

-----------------------------------------------------------------------------

2bulan
5.2kg



kakak sayang adik, tapi cara kakak tunjukkan kasih sayang tu buat aku seriau betol. pantang lepa sikit. abes digomol adik. dicubit pipi adik tanda geram tu sampai merah pipi adik dan meraong macam hape. aku kecik besau kecik besauu je dengan marissa neh. dia ingat anak patung kot?? tapi marissa memang boleh harap.....senang keje aku, kalau suruh ambilkan pampers adik, minyak telon adik, bedak, tisu basah...aku jerit je! marissa sedia membantu. eceh. tapi betol, rajin die tolong aku. alhamdulillah....tapi lepas tu die menyebok la dekat aku nk buat jugak. suruh buang pampers dalam tong sampah ntah berapa kali sehari dah aku suruh, tanpa bantahan okey. 

cuma aku macam sedih sikit sebab marissa selalu kena marah dengan aku sejak ada adik ni. dah la pas beranak aku memang dah tak tido dah dengan marissa. adik je yang berkepit celah ketiak aku. marissa tido dengan en.suami. kena marah pun satu hal, sejak ade adik perangai mengada die kuasa berganda betul. mungkin nak tarik perhatian kot. tapi sebab perangai mengada dia tu berapa kali aku marah dia. kadang sedih, tapi tak tahan weyh! ade je yang perangai die tunjuk yang buatkan aku meroyan..

----------------------------------------------------------

hari ini
2 bulan 15hari


adik membesar bagaikan johan. aku rasa marissa ikut gen en.suami, adik ikut gen aku. gebush gebush gitu. naik lenguh tau kalau dukung. tapi aku suka! sebab mungkin berkat susu ibu kan...meh belanja muka mama pulak. asyik muka anak2 je kan. eceh!


satu cukup, kang ade yang muntah, meluat pulak kan. 

-----------------------------------------------------------------------------------

susu mama


Alhamdulillah, setakat hari ini adik adalah full breastfeed melainkan masa adik jaundis kt hospital haritu, doktor dah sumbat susu formula. selain tu semua susu mama. rezeki adik meriah sungguh susu mama. masuk anak kedua ni, ada kesedaran lebih sikit bab susu mama ni. dulu masa marissa meriah jugak susu, tapi tak didedahkan dengan kebaikan susu ibu dan tak cukup ilmu pun bab breastfeed ni. bila anak kedua ni, aku dah tau aku ni jenis SUSU BANYAK, aku tekad tak nak rugi macam marissa dulu, masuk taska je aku beli susu formula dah. dulu breastpump tak banyak macam sekarang ni macam-macam jenis. sekarang ni, aku masa kt hospital jaga adik jaundis tu, berduyun-duyun mak-mak dok dalam bilik menyusu dok pam susu dorang nak bagi anak yg masuk wad tu. aku pun jadi lebih bersemangat lah. jimat pun jimat betul tak?

next week, start rabu 15 april 2015 aku akan start hantar miqael pegi taska dah. nak praktis awal. aku masuk keje 28 April, tapi aku hantar awal sebab nak senang kira separuh harga bayar kt taska dan aku nak praktiskan miqael pergi taska. sebab bagi susu ibu kan, takut di cranky tak nak susu dalam botol. so aku hantar awal dulu bagi die serasi dulu kt taska tu. seminggu hantar half day, next tu aku baru bagi full day. Harap-harap adik ok lah kt taska tu ada 5orang je baby. hati memang berat sangat, tapi kena kental lah jugak sebab nanti nak keje macamana. Miqael pun hantar taska yang sama dengan marissa, nanti aku suh marissa tengok-tengokkan miqael. kanak-kanak ni kan jujur.....ape die cakap tu boleh percaya kan. tak pandai menipu lagi. aku suh marissa jadi spy nanti. bahahahha!!



ok lah tu je lah. miqael dah bagi 'hint-hint' nak susu dah tu...nanti continue lagi eh....byee!

Kesyahduan yang melampau...

0 komen
15 April 2015 (Rabu)

miqael first day pergi school. malam sebelum pergi school tu byk kali aku bagitahu yang adik kena behave kt school, kena pandai jaga diri sendiri, jangan nanges kuat sgt. acehhh, pandai nasihatkan anak, mak sendiri meleleh air mata time hantar. puiii...


kau rase dia ada  perasaan ke? nan hadoooo, elok je mandi siap sume rileks je. macam nak bawak jalan-jalan. normal eh budak2 memang suka betol tido dalam kete. marissa time kecik pun camtu. asal naik kete je tido, tido je naik kete. selesa kot eh, terenjut-enjut siap aircond. ade sekali tu balik shopping, elok je miqael tido je dlm kete. smpai umah, letak dlm baby coat meraung balik. siap en.suami kata "g bawak miqael naik kete balik"..hahahha


ok, cite pasal school ni. aku masuk keje 28 april tapi hantar start 15 april sebab nak bayar half untuk yuran. kalau hantar start 28hb cemana pulak nak kire nanti, sebab dah hujung bulan sgt. Lagipun nak try test hantar dulu, tengok macamana keadaan miqael kt school. ok ke tak ke, crancky ke meroyan ke tak tak dapat melekap kt nenen. harini hantar jam 8.30pagi ambil jam 3.30petang. kul 1tengahari dah call cikgu tanya miqael ok ke tak kt school. cikgu kata "ok, cuma bab minum susu tu dia main-main sikit"...(dah agak dah)


Hari pertama, mama bekalkan 3botol susu setiap satu 4auns. sebab ambil awal kan, aku tak rasa miqael boleh abeskan pun. balik tadi tengok ada 1botol lg belom minum. sebab hari pertama aku macam tak tahu lagi berapa auns die minum untuk tempoh 8jam tu kan. selalu lekap kt nenen cemana nk sukat susu yang miqael minum. moga-moga ada rezeki miqael untuk fully breastfeed sampai 2 tahun. aminnnnnnn!!!


balik dari school....suma pun pakat tido. ape kes???


penat sangat ke kt sekolah tadi? bangun laaaa......mama bosan neh!! tak de kawan....

Adik Miqael

0 komen
lap lap habuk...fuhhhh fuhhhh...! lama tak hapdet blog. masih lagi dalam proses menyesuaikan diri dengan keadaan ber 'askar' dua. macam rasa tak percaya dah ade anak dua orang. tua betol rasa. cepat betol masa berlalu, baru je rasa abes spm. (boleh?) over betol...

ok nak mula cerita dari mana eh? macam gelojoh nk cerita semua. tapi bila dah depan laptop, abes melayang semua idea. baru nak on laptop, uweekk uwekkkk....macamana la idea yang mencurah-curah tu nk keluar. semua terbantut. 

muka mintak ciom!!
1 bulan
4.3kg

-----------------------------------------------------------------------------

2bulan
5.2kg



kakak sayang adik, tapi cara kakak tunjukkan kasih sayang tu buat aku seriau betol. pantang lepa sikit. abes digomol adik. dicubit pipi adik tanda geram tu sampai merah pipi adik dan meraong macam hape. aku kecik besau kecik besauu je dengan marissa neh. dia ingat anak patung kot?? tapi marissa memang boleh harap.....senang keje aku, kalau suruh ambilkan pampers adik, minyak telon adik, bedak, tisu basah...aku jerit je! marissa sedia membantu. eceh. tapi betol, rajin die tolong aku. alhamdulillah....tapi lepas tu die menyebok la dekat aku nk buat jugak. suruh buang pampers dalam tong sampah ntah berapa kali sehari dah aku suruh, tanpa bantahan okey. 

cuma aku macam sedih sikit sebab marissa selalu kena marah dengan aku sejak ada adik ni. dah la pas beranak aku memang dah tak tido dah dengan marissa. adik je yang berkepit celah ketiak aku. marissa tido dengan en.suami. kena marah pun satu hal, sejak ade adik perangai mengada die kuasa berganda betul. mungkin nak tarik perhatian kot. tapi sebab perangai mengada dia tu berapa kali aku marah dia. kadang sedih, tapi tak tahan weyh! ade je yang perangai die tunjuk yang buatkan aku meroyan..

----------------------------------------------------------

hari ini
2 bulan 15hari


adik membesar bagaikan johan. aku rasa marissa ikut gen en.suami, adik ikut gen aku. gebush gebush gitu. naik lenguh tau kalau dukung. tapi aku suka! sebab mungkin berkat susu ibu kan...meh belanja muka mama pulak. asyik muka anak2 je kan. eceh!


satu cukup, kang ade yang muntah, meluat pulak kan. 

-----------------------------------------------------------------------------------

susu mama


Alhamdulillah, setakat hari ini adik adalah full breastfeed melainkan masa adik jaundis kt hospital haritu, doktor dah sumbat susu formula. selain tu semua susu mama. rezeki adik meriah sungguh susu mama. masuk anak kedua ni, ada kesedaran lebih sikit bab susu mama ni. dulu masa marissa meriah jugak susu, tapi tak didedahkan dengan kebaikan susu ibu dan tak cukup ilmu pun bab breastfeed ni. bila anak kedua ni, aku dah tau aku ni jenis SUSU BANYAK, aku tekad tak nak rugi macam marissa dulu, masuk taska je aku beli susu formula dah. dulu breastpump tak banyak macam sekarang ni macam-macam jenis. sekarang ni, aku masa kt hospital jaga adik jaundis tu, berduyun-duyun mak-mak dok dalam bilik menyusu dok pam susu dorang nak bagi anak yg masuk wad tu. aku pun jadi lebih bersemangat lah. jimat pun jimat betul tak?

next week, start rabu 15 april 2015 aku akan start hantar miqael pegi taska dah. nak praktis awal. aku masuk keje 28 April, tapi aku hantar awal sebab nak senang kira separuh harga bayar kt taska dan aku nak praktiskan miqael pergi taska. sebab bagi susu ibu kan, takut di cranky tak nak susu dalam botol. so aku hantar awal dulu bagi die serasi dulu kt taska tu. seminggu hantar half day, next tu aku baru bagi full day. Harap-harap adik ok lah kt taska tu ada 5orang je baby. hati memang berat sangat, tapi kena kental lah jugak sebab nanti nak keje macamana. Miqael pun hantar taska yang sama dengan marissa, nanti aku suh marissa tengok-tengokkan miqael. kanak-kanak ni kan jujur.....ape die cakap tu boleh percaya kan. tak pandai menipu lagi. aku suh marissa jadi spy nanti. bahahahha!!



ok lah tu je lah. miqael dah bagi 'hint-hint' nak susu dah tu...nanti continue lagi eh....byee!

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template