Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, December 29, 2014

Cousin

0 komen
aku rasa gambar ni sangat sweet!


nanti dah besar boleh tunjuk kat dorang bertiga gambar bertiga depan pintu umah makwan ni. 
Marissa Disember 2011
Qina Mac 2012
Rara Jun 2012

Tahun depan tambah lagi dua (2) orang cucu makwan. total jadi lima (5) orang. pening la kepala makwan kau. 3orang ni sekali balik pun hiruk pikuk rumah, macam tsunami jadinya. kejap gaduh, kejap berebut barang. macam-macam hal. tapi yang best, kalau sorang mandi, semua pun nak mandi. sorang makan semua sekali kena suap. sekali jalan semua pun so sorang je yang handle. kalau kakak aku dah mandikan anak-anak. aku suapkan dorang semua makan. macam kt taska.

Anak mama dah besar sangat T.T


maklang sayang semua anak-anak buah maklang =)

tahun depan tambah lagi 2orang lagi hirukpikuk lah kalau semua balik....raya sure happening kan?tak sabar lah...heheheh


Adik Ipar Bertunang

0 komen
27 Disember 2014 (Sabtu)

Adik Ipar telah selamat bertunang dengan pilihan hatinya. ewah! ok kak long happy sebab ada geng utk di buli. eh! sebagai kak long, rasanya dah tiba masanya kak long pencen untuk masak memasak ni. kehkeh...



Aku & family yang lain semua tak kenal pun. means tak pernah jumpa pun sebelum ni. ni la first time jumpa time bertunang ni. cuma MakMertua&PakMertua je yang pernah jumpa time merisik 2minggu lepas. aku tak pergi sebab en.suami exam. Majlis tunang ni pun patut nak adakan bulan januari. tapi sebabkan AKU nak bersalin, dorang awalkan. terharu pulak iols! alaa alasan je sebenarnye tu, padahal korang lagi suka kan dapat tunang awal? (nada macam jeles apekes?)


ade cite menggelabahnya en.suami time hari kejadian. dah janji dengan pakmertua nak gerak jam 11 pagi. tapi tengok jam dah 11.15pagi. aku pun baru nak siap pakai tudung. so aku cakap en.suami:-

Aku : b turun lah dulu bawak anak, siap buang sampah semua dulu. pastu nnt tunggu kat lobi..
En. Suami : ok lah, marissa jom turun...


Sekali aku dah siap semua turun tengok tak de pun kereta kt lobi? kereta kt parking kt mana? mana?mana? call en.suami:-

Aku : hello b g mana?
En.Suami : kt umah abah lah.
Aku : dah kenapa tak tunggu mama?
En.Suami : dah tadi suruh pergi dulu. 
Aku : dah tu mama nak pergi umah abah jalan kaki ke?
En. Suami : ingat mama siap lambat...b g lah dulu.
Aku : Ggrrrrrr!!!!

Aku stress gile time tu. tak boleh terima kenyataan kenapa en.suami tinggalkan aku time tu. padahal aku suh die turun dulu sebab nak senangkan aku takyah jalan jauh g kt kereta yang park jauh. takyah lah aku tunggu die buang sampah semua dulu kan makan masa. sebab tu aku suh dia turun dulu settlekan anak dan sampah dulu.  Aku siap kan terkedek-kedek, at least time aku siap turun tinggal naik kereta je terus tak payah tunggu die buang sampah bagai. sampai hari ini aku rase apesal orang lain yang nak bertunang orang lain yang menggelabah. dah elok benda aku nak cepat dan senang, dah jadi lagi lambat. satu hal pulak dgn buyong-buyong ni kena berdiri tunggu en.suami datang patah balik. coiii sangat......


sepanjang majlis adalah duduk bersila. uh uhh, cover je lah makbuyong ni kena bersila lama-lama. makan pon berhidang dan duduk bersila. pastu balik kaki tangan semua krem.....hadui lah.

first time jumpa, terperanjat jugak sebab dia kenal aku, marissa, dengan yang lain-lain. kan tak pernah jumpa macamana pulak dia kenal eh? mungkin adik ipar aku dah siap info siap bergambar dulu kot.


En.suami tanya aku kenal ke?sebab die tengok dari jauh nampak aku mesra semacam je...padahal baru jumpa hari tu kan. aku kata lah dah die peramah, aku pun naik sheikh lah.. kahkahhh! kalau orang senyap aku pun senyap lah kan. ok pertemuan pertama yang agak positif. sila lah berjaga-jaga....kaklong sedang memerhati..tak sabar nak buli. kahkahkahhh!! Insyaallah majlis berlangsung lepas raya. lagi 8bulan untuk dibuli. kak long nak berehat-rehat pulak eh...kui kuiii...

Wednesday, December 24, 2014

Celebrate Birthday 3 Tahun

0 komen
Alkisah birthday marissa yang planning nak celebrate yang dah buat macam-macam jenis perancangan  tapi tak jadi-jadi. Nak celebrate kt school tak jadi, bagi goodies je pulak dah. nak celebrate kt sungai buloh, tak jadi sebab makbapak aku g Ipoh. nak celebrate kt rawang tak jadi sebab makpak mertua datang putrajaya sebab jaga nenek yang tak berapa sihat kt kuarters pakmertua. akhir sekali benda yang tak dirancang tu pulak yang menjadi. boleh? tu lah kan kadang-kadang kita go with the flow je lah. takpayah susah wat planning. kadang yang tak plan tu lah yang selalu menjadi.




aku suka celebrate hari kejadian. kalau sebelum or selepas macam tak best je rase kan. lagi aku suka kalau dapat celebrate masa betul-betul time dilahirkan. 22 Disember 2014 pulak jatuh hari isnin. macam aku cakap tadi, tak plan ape pun. tiba-tiba nak balik rumah tu terfikir nak pegi beli kek lah.  marissa makmertua jaga, so tak de la rushing nak amek cepat kt taska. masa kt kedai kek tu, nampak dominos, tapau sekali lah alang-alang kan. masa nak beli kek tu nampak kek utk christmas yang ada patung snowman tu. marissa pulak memang suka tengok FROZEN! so aku tipu dia kata snowman tu adalah OLAF! kahkahh...nak beli kek yang lain-lain tu macam tak berkenan je marissa nnt. nak beli secret recipe pun besau gabak sgt pulak kek nya. nasib lah christmas dah dekat ni. boleh la buat syarat je. hihihi


sebelum balik tu, call en.suami, pak mertua, adik ipar semua suruh balik awal sebab marissa nak tiup lilin. kalau boleh nak semua ada. baru lah marissa happy sikit kan ramai yang nyanyikan lagu. ok ngam! semua pun sampai rumah jam 6.30petang. terus pasang lilin, nanyi3, tiup lilin, potong kek! makan....settle dah.

 simple but nice! 

Harap-harap marissa happy lah dapat jugak la celebrate walaupun dah hampir-hampir tak jadi buat ape-ape pun selepas pelbagai rintangan dan dugaan. kahkahh!

 mama sayang marissa tau!!
 walaupun mama dah macam kenderaan berat tak larat banyak jalan. 

Semoga menjadi kakak yang baik untuk adik yang bakal lahir bulan depan. walaupun kakak marissa banyak sangat peel akhir-akhir ni, tapi mama tetap tabah hadapinya. ewah! jgn jeles dengan adik sendiri eh. kakak dah besar kan....



Hadiah untuk tahun ke 3 kelahiran ni, ayah belikan marissa................................



MOTOsikal baru! 
genap 21 tahun mintak ayah belikan mini cooper eh.



Walaupun tak reti kayuh lagi, tapi gaya tetap ade okeh!


Okeh, mama dah mengah nak taip panjang-panjang. nanti cite bab lain pulak eh...daaaaa...



Monday, December 22, 2014

Happy 3rd Birthday Marissa & Goodies

0 komen
22 Disember 2014 genap lah Adrianna Marissa mama 3 tahun. Tahun depan dah 4 tahun, cepatnya masa berlalu. rasa macam semalam baru lahirkan marissa. cewah! memang patut dah ade adik la kot kan. masa checkup marissa bulan lepas, en.suami kata nurse tanya "mama marissa ni dah pregnant lagi belom?". boleh pulak nurse tanya gitu eh. en.suami jawab "mama checkup baby ade kt luar tgh tgu cek darah dgn urin". motif nurse tanya macam tu? tapi bila aku jumpa nurse, nurse dah ceramah dan tanya macamana aku nak rancang keluarga lepas bersalin nanti. huh?soalan apekah ini??

ok back to track!




en.suami kalau buat keje, tak payah kau kacau. sat g ade je lah yg tak kena. biskut kena letak bawah lah, susun tak betul lah, salah la ape lah. last sekali aku fed up.hah, amek buat semua sendiri. aku tolong tengok je. keje marissa pun tolong paskan sticker frozen tu je pun. mengadap betul depan ayah dia. eksaited sgt. Niat dihati nak celebrate kt school birthday marissa, tapi cikgu kata 22disember semua kawan-kawan dah tukar kelas lain. tinggal 10 orang je yang tinggal. alaaaa.....xbest la kan, celebrate tak ramai2. tup-tup, arini mak mertua datang nak jaga marissa. nasib tak booking kek wat celebrate kt school, kalau tak rugi je.


Marissa 2minggu lepas memang meragam je pergi school, cikgu kata mungkin dia tau yang adik dia tak lama lagi nak keluar, so die risau kasih sayang aku berbelah bagi kot. asal hantar school je, meraung. pelik pulak, sebelum ni pegi school happy go lucky je. semenjak dua ni yang lain macam perangai. kt rumah pun pelik, tak boleh jauh sikit dari aku sampai en. suami panggil "mama dengan saka mama tu memang tak dpt pisahkan". mengekor je aku g dapur die ikut, g bilik die ikut bontot aku. naik rimas pun ade sebenarnye. tapi aku rase dia tau tak lama lagi aku akan tinggalkan die wat sementara waktu sebab nk fokus kt adik dia.



lagi satu dia sangat sentap kalau aku yang marah,nangis tahap teresak2 kalau aku tinggikan suara. kalau aku nangis die pun ikut nangis jugak. dia macam tak boleh tengok kot kalau aku sedih or marah dia. kadang saje sakat kata "mama tak sayang sha lah, pergi sana". nada biasa je. tapi die punya nangis tu macam kena pukul dengan rotan je gamaknye. bahahha!

Anak kesayangan mama dah masuk 3 tahun hari ini. mama doakan marissa menjadi anak yang dengar kata mama & ayah. jadi kakak yang baik, tolong mama buat kerja rumah sikit eh. sayang adik macamana mama sayang marissa ye. Jangan risau, mama tetap sayang marissa walaupun adik dah keluar nanti. muah muahh!!!!



Wednesday, December 17, 2014

Marissa Demam

0 komen
Awal Disember aritu, marissa demam secara tiba-tiba. elok je dia aktif siang tu, tup tup malam tu badan terus panas. eh cuwak jugak lah. tak de angin tak de ribut tiba-tiba kan. marissa dah lama tak demam ni. risau jugak lah jadinya. 

Selamat kt rumah ade termometer, boleh cek suhu badan tu berapa kan. sekali tengok!!

39.2 darjah celcius



ok, tak puas hati set balik. cek balik. boleh naik pulak jadi

40.3 darjah celcius

ape kejadahnya cepat sangat naik panas badan ni. aku pun naik mula menggelabah lah kalau dah masuk 40 darjah celcius ke atas ni kan. terus selongkar peti ais tengok ubat demam. aku memang tak de stanby ubat bontot. tak berani sgt nk bagi ubat bontot ni. takat ubat makan tu ade berani la sikit. 

keesokkannya pergi klinik Wong kt kajang. Doktor bagi sumbat terus ubat bontot sebab panas sgt. then balik rumah. ok sihat. masuk maghrib, marissa start demam balik. seminggu macam tu. siang aktif, masuk maghrib, dah start demam balik. 

bila dah cecah seminggu demam, aku ajak en.suami pergi cek darah kt klinik kerajaan. risau la kan, kot denggi ke kan. sebab kalau demam lama ni boleh jadi jugak denggi. bila nurse kata kena amek darah, aku memang tak berani lah. tak sanggup tengok. sat g aku yang nangis over tengok anak kena cucuk. nasib en. suami ade temankan. bila nama kena panggil tu, en.suami masuk dengan marissa, aku duduk luar tunggu dengan penuh harapan. cewah! menantikan tangisan si anak dari luar. tapi sunyi sepi je....ape dah jadi kt dalam tu. senyap je? ade la dalam 5-6minit camtu en.suami keluar dengan marissa. wahhhh!!! hebat anak mama tak nangis lah....tak sangka!!


muka sedih la, tangan dia yg kena cucuk tu tak boleh pegang la. sakit la kononnye. aku ngan en.suami pun puji melangit lah dia kan. bagi semangat die UP sikit kan. siap bangga cakap "sha tak nangis pun mama".  "sha good girl lah tak nangis", aku jawab balik. tapi en. suami kata makan masa sikit, sbb marissa keraskan tangan dia masa nurse nk cucuk jarum tu. muka herot berot sikit time kena cucuk, tapi tak nangis. tapi aku rase kalau aku yang temankan masa nurse cucuk tu mungkin marissa nangis & ade drama swasta sikit. biase lah anak kalau dengan mak nya over sikit nengade dia kan.

Alhamdulillah keputusan darah ok, cuma demam sebab Infection je. bukan denggi. mungkin demam nak beralih tahun kot. birthday marissa kan 22 disember ni. biasa lah budak-budak kalau nk beralih bulan or tahun or nak pandai something kan demam dulu. heh? mungkin la kot...ke demam sebab nak dapat adik?kui-kui....


Monday, December 8, 2014

Nama Baby

0 komen


Now mama tengah excited tengah cari nama yang baik untuk baby mama ni. sebenarnya time marissa nak lahir dulu pun dah cari 2-3 nama baby lelaki & perempuan. Bila satu nama baby girl dah guna, mungkin boleh guna untuk adik marissa pulak. aku dengan en. suami dah list down nama sampai anak keempat tahu tak?eksaited ke tak? tapi tak tau nak guna ke tak kan. planning kemain. manusia boleh berubah-rubah fikiran bukan? haahahha

Maksud nama Adrianna Marissa

ADRIANNA     -     NISBAH
MARISSA            -     SEORANG YANG BERSOPAN SANTUN

Masa marissa mula-mula lahir dulu, kteorang panggil Adrianna. Tapi kerap demam + tak sihat. then mak mertua suruh tukar panggilan nama. mungkin nama tu berat, 'katanya..'. malas banyak bunyi, kteorang pun tukar panggil Marissa pulak.tapi tu sume Tuhan punya kerja. jangan pertikaikan kalau anak selalu sakit ye.

Dah Scan 4D tu, now mama excited lah nak cari nama-nama yang sedap-sedap untuk baby. taksabartaksabartaksabar!!!

Baby : 4D Scan #32weeks

0 komen
Akibat daripada merajuk dengan klinik checkup selalu taknak scan baby dalam pewot, maka aku pun ajak lah en.suami pegi scan sendiri. 4D Scan lagi, baru puas hati aku. yela, dah nak masuk 3bulan dah doktor taknak scan masa checkup. pelik je, aku dah siap request kot "doc tak nak scan perot saya ke harini?" doktor kata "tak...". 3kali checkup dah doktor tak scan. tiap kali tu jugak lah aku tanya. tapi tiap kali tu jugak hampa..

Gigih la aku google laju-laju nak tengok klinik mana yang review dia best pasal scan 4D ni. Keluar lah Klinik Jameaton, Sri Kembangan. Ok lah tu dah dekat jugak dengan rumah. Semalam, Ahad 7 Disember 2014 aku booking untuk scan 4D. 
 

Kami dari rawang rumah makmertua laju-laju pegi klinik sebab dah booking nama je, tapi time tak boleh booking. sape cepat dia dulu, gitu konsepnya. Klinik bukak sabtu ahad khas utk Scan 4D or Details Scan sahaja. Sampai dalam jam 11pagi macam tu, intai tengok ada 1pasangan je yang tengah tunggu utk masuk bilik doktor. laju-laju lah aku register. Lepas aku register, berduyun pulak yang datang. ada la 4pasangan. Nasib lah aku cepat seminit! kalau tak, bernanah lah tunggu kan. Satu pasangan scan makan masa 30minit jugak kan..



Hasil 4D Scan

Sayup betul hati mama tengok kamu baby. jelas dan nyata tau. puas hati mama dapat jumpa kamu jugak walaupun kena bayar sikit la kan. Dah doktor yang free tu tak nak bagi mama jumpa kamu. Alhamdulillah, doktor bagitau...Jantong Ok, Buah Pinggan Ok, Hati Ok, semua pun nampak normal. Syukur! Now baby 32weeks dah 1.8kg. tunggu masa je untuk kamu keluar. mama tak paksa kamu keluar tau. tapi kalau boleh 37weeks tu kamu keluar lah elok-elok tanpa paksaan ye. mama tak nak tunggu lama sangat macam kakak marissa sampai kena tunggu 40weeks 10days baru dia nak keluar. Mama tak sabar dah nak cuti 3bulan bergaji penuh dengan kasih sayang. bahahahah!!

Apa yang aku boleh cakap bila dah 2nd baby ni aku lebih BERSEDIA dari segi mental, fizikal, emosi. Sebab kekurangan atau kelemahan yang aku penah buat dulu masa 1st pregnancy tu aku perbaiki masa anak kedua ni. aku taknak ape yang terjadi masa dulu berulang. Contohnya:

1. Siap beli breastpump! dulu masa marissa, menggagau g cari pam kt hospital. sebab marissa masuk NICU sebab marissa tak nak sucking. memang ilmu bab menyusukan tu ZERO! tak tahu langsung. tak buat research langsung! now, mama dah siap beli double breastpump electric, siap ice pack, storage bag. Ilmu jugak dah diasah dah. siap beli DVD Penyusuan, cara penyimpanan, cara pengepaman, semuanya insyaallah mama dah READY.

2. Keperluan Baby Lengkap! masa marissa, boleh dikatakan hari-hari en.suami pegi Kedai Manjaku. Kejap beli Breast Pad, kejap beli pampers, kejap beli pad, kejap beli tisu basah, kejap beli minyak yuyi. masa belum keluar macam tak tau nak beli apa. bila baby dah keluar baru tau ape yang baby perlukan. so 2nd baby mama dah get ready semuanya dah! no worries, insyaallah takkan pegi Kedai manjaku hari-hari lagi dah.

3. Keperluan Mama! Pilis, Param, Bengkung, Stokin, Cardigan, Kain Batik. semua dah beli awal. kalau dulu, dah beranaks baru lah terhegeh3 lah suruh en.suami pergi beli Pilis Param tu semua. Aku dah tau aku suka bengkung jenis macamana, so aku siap suruh mak aku jahitkan 2helai siap. satu basuh satu pakai. Aku suka lah berpantang cara tradisional ni. berurut, pakai pilis param, mandi air daun,pakai stokin, minum air halia, makan kena catu. suma tu aku suka. serius! sebab aku tau aku boleh kurus time aku pantang tu je pun..dan aku menghargai momen-momen layanan sebagai seorang puteri diraja. Keje rumah takpayah buat, tapi orang tatang kita bagai minyak yang penuh. sukasukasuka!!

4. Planning lepas bersalin lagi teratur. Aku dah bincang dengan en.suami. Bersalin kt putrajaya. duduk putrajaya dulu, settlekan surat beranak, settlekan hal anak dengan hospital or klinik dulu. dalam seminggu or lepas semua hal dah settle, baru lah aku akan dihantar balik ke rumah mak dekat Sungai Buloh. Masa marissa, kelibut betul. marissa keluar NICU, settle surat beranak, marissa kena kuning masa kt putrajaya, pastu sebok nak balik sg.buloh pastu tukar-tukar klinik time cek kuning. pening betul lah! serabut rasa...pastu tak report kt klinik yang selalu checkup yang kata dah beranak. kena marah dengan nurse. pastu en.suami lupa tarikh nurse bagi utk 1st checkup time marissa 1bulan.



Panjang pulak aku membebel pagi ni. dah penat lah taip, nanti lah sambung lagi eh. kesimpulannya, aku sangat-sangat ready dah untuk 2nd pregnancy ni. semua yang aku rasa tak lengkap masa dulu aku dah perbaiki dan harap-harap tak ade yang aku lupa nak buat lagi. cuma yang aku rasa pening memikirkan sekarang adalah masa aku bersalin nnt sapa nak jagakan Marissa?? perlu ke aku hantar rumah mak mertua or mak aku? tapi dorang keje kot. takkan lah aku nak hantar sana, sape nak jaga marissa nanti?kalau marissa duduk dengan aku pulak, tetibe kang jam 12tengahmalam aku nak terberanak, sape yang nak jagakan marissa? takkan nk hangkut pegi labour room jugak kot?? takkan la en.suami jaga anak, aku macamana??aku taknak beranak sorang-sorang....uwaaaaa!!! dilema lahhh......


Mama Love You Both, Marissa & Baby
hugs & Kisses

Cousin

0 komen
aku rasa gambar ni sangat sweet!


nanti dah besar boleh tunjuk kat dorang bertiga gambar bertiga depan pintu umah makwan ni. 
Marissa Disember 2011
Qina Mac 2012
Rara Jun 2012

Tahun depan tambah lagi dua (2) orang cucu makwan. total jadi lima (5) orang. pening la kepala makwan kau. 3orang ni sekali balik pun hiruk pikuk rumah, macam tsunami jadinya. kejap gaduh, kejap berebut barang. macam-macam hal. tapi yang best, kalau sorang mandi, semua pun nak mandi. sorang makan semua sekali kena suap. sekali jalan semua pun so sorang je yang handle. kalau kakak aku dah mandikan anak-anak. aku suapkan dorang semua makan. macam kt taska.

Anak mama dah besar sangat T.T


maklang sayang semua anak-anak buah maklang =)

tahun depan tambah lagi 2orang lagi hirukpikuk lah kalau semua balik....raya sure happening kan?tak sabar lah...heheheh


Adik Ipar Bertunang

0 komen
27 Disember 2014 (Sabtu)

Adik Ipar telah selamat bertunang dengan pilihan hatinya. ewah! ok kak long happy sebab ada geng utk di buli. eh! sebagai kak long, rasanya dah tiba masanya kak long pencen untuk masak memasak ni. kehkeh...



Aku & family yang lain semua tak kenal pun. means tak pernah jumpa pun sebelum ni. ni la first time jumpa time bertunang ni. cuma MakMertua&PakMertua je yang pernah jumpa time merisik 2minggu lepas. aku tak pergi sebab en.suami exam. Majlis tunang ni pun patut nak adakan bulan januari. tapi sebabkan AKU nak bersalin, dorang awalkan. terharu pulak iols! alaa alasan je sebenarnye tu, padahal korang lagi suka kan dapat tunang awal? (nada macam jeles apekes?)


ade cite menggelabahnya en.suami time hari kejadian. dah janji dengan pakmertua nak gerak jam 11 pagi. tapi tengok jam dah 11.15pagi. aku pun baru nak siap pakai tudung. so aku cakap en.suami:-

Aku : b turun lah dulu bawak anak, siap buang sampah semua dulu. pastu nnt tunggu kat lobi..
En. Suami : ok lah, marissa jom turun...


Sekali aku dah siap semua turun tengok tak de pun kereta kt lobi? kereta kt parking kt mana? mana?mana? call en.suami:-

Aku : hello b g mana?
En.Suami : kt umah abah lah.
Aku : dah kenapa tak tunggu mama?
En.Suami : dah tadi suruh pergi dulu. 
Aku : dah tu mama nak pergi umah abah jalan kaki ke?
En. Suami : ingat mama siap lambat...b g lah dulu.
Aku : Ggrrrrrr!!!!

Aku stress gile time tu. tak boleh terima kenyataan kenapa en.suami tinggalkan aku time tu. padahal aku suh die turun dulu sebab nak senangkan aku takyah jalan jauh g kt kereta yang park jauh. takyah lah aku tunggu die buang sampah semua dulu kan makan masa. sebab tu aku suh dia turun dulu settlekan anak dan sampah dulu.  Aku siap kan terkedek-kedek, at least time aku siap turun tinggal naik kereta je terus tak payah tunggu die buang sampah bagai. sampai hari ini aku rase apesal orang lain yang nak bertunang orang lain yang menggelabah. dah elok benda aku nak cepat dan senang, dah jadi lagi lambat. satu hal pulak dgn buyong-buyong ni kena berdiri tunggu en.suami datang patah balik. coiii sangat......


sepanjang majlis adalah duduk bersila. uh uhh, cover je lah makbuyong ni kena bersila lama-lama. makan pon berhidang dan duduk bersila. pastu balik kaki tangan semua krem.....hadui lah.

first time jumpa, terperanjat jugak sebab dia kenal aku, marissa, dengan yang lain-lain. kan tak pernah jumpa macamana pulak dia kenal eh? mungkin adik ipar aku dah siap info siap bergambar dulu kot.


En.suami tanya aku kenal ke?sebab die tengok dari jauh nampak aku mesra semacam je...padahal baru jumpa hari tu kan. aku kata lah dah die peramah, aku pun naik sheikh lah.. kahkahhh! kalau orang senyap aku pun senyap lah kan. ok pertemuan pertama yang agak positif. sila lah berjaga-jaga....kaklong sedang memerhati..tak sabar nak buli. kahkahkahhh!! Insyaallah majlis berlangsung lepas raya. lagi 8bulan untuk dibuli. kak long nak berehat-rehat pulak eh...kui kuiii...

Celebrate Birthday 3 Tahun

0 komen
Alkisah birthday marissa yang planning nak celebrate yang dah buat macam-macam jenis perancangan  tapi tak jadi-jadi. Nak celebrate kt school tak jadi, bagi goodies je pulak dah. nak celebrate kt sungai buloh, tak jadi sebab makbapak aku g Ipoh. nak celebrate kt rawang tak jadi sebab makpak mertua datang putrajaya sebab jaga nenek yang tak berapa sihat kt kuarters pakmertua. akhir sekali benda yang tak dirancang tu pulak yang menjadi. boleh? tu lah kan kadang-kadang kita go with the flow je lah. takpayah susah wat planning. kadang yang tak plan tu lah yang selalu menjadi.




aku suka celebrate hari kejadian. kalau sebelum or selepas macam tak best je rase kan. lagi aku suka kalau dapat celebrate masa betul-betul time dilahirkan. 22 Disember 2014 pulak jatuh hari isnin. macam aku cakap tadi, tak plan ape pun. tiba-tiba nak balik rumah tu terfikir nak pegi beli kek lah.  marissa makmertua jaga, so tak de la rushing nak amek cepat kt taska. masa kt kedai kek tu, nampak dominos, tapau sekali lah alang-alang kan. masa nak beli kek tu nampak kek utk christmas yang ada patung snowman tu. marissa pulak memang suka tengok FROZEN! so aku tipu dia kata snowman tu adalah OLAF! kahkahh...nak beli kek yang lain-lain tu macam tak berkenan je marissa nnt. nak beli secret recipe pun besau gabak sgt pulak kek nya. nasib lah christmas dah dekat ni. boleh la buat syarat je. hihihi


sebelum balik tu, call en.suami, pak mertua, adik ipar semua suruh balik awal sebab marissa nak tiup lilin. kalau boleh nak semua ada. baru lah marissa happy sikit kan ramai yang nyanyikan lagu. ok ngam! semua pun sampai rumah jam 6.30petang. terus pasang lilin, nanyi3, tiup lilin, potong kek! makan....settle dah.

 simple but nice! 

Harap-harap marissa happy lah dapat jugak la celebrate walaupun dah hampir-hampir tak jadi buat ape-ape pun selepas pelbagai rintangan dan dugaan. kahkahh!

 mama sayang marissa tau!!
 walaupun mama dah macam kenderaan berat tak larat banyak jalan. 

Semoga menjadi kakak yang baik untuk adik yang bakal lahir bulan depan. walaupun kakak marissa banyak sangat peel akhir-akhir ni, tapi mama tetap tabah hadapinya. ewah! jgn jeles dengan adik sendiri eh. kakak dah besar kan....



Hadiah untuk tahun ke 3 kelahiran ni, ayah belikan marissa................................



MOTOsikal baru! 
genap 21 tahun mintak ayah belikan mini cooper eh.



Walaupun tak reti kayuh lagi, tapi gaya tetap ade okeh!


Okeh, mama dah mengah nak taip panjang-panjang. nanti cite bab lain pulak eh...daaaaa...



Happy 3rd Birthday Marissa & Goodies

0 komen
22 Disember 2014 genap lah Adrianna Marissa mama 3 tahun. Tahun depan dah 4 tahun, cepatnya masa berlalu. rasa macam semalam baru lahirkan marissa. cewah! memang patut dah ade adik la kot kan. masa checkup marissa bulan lepas, en.suami kata nurse tanya "mama marissa ni dah pregnant lagi belom?". boleh pulak nurse tanya gitu eh. en.suami jawab "mama checkup baby ade kt luar tgh tgu cek darah dgn urin". motif nurse tanya macam tu? tapi bila aku jumpa nurse, nurse dah ceramah dan tanya macamana aku nak rancang keluarga lepas bersalin nanti. huh?soalan apekah ini??

ok back to track!




en.suami kalau buat keje, tak payah kau kacau. sat g ade je lah yg tak kena. biskut kena letak bawah lah, susun tak betul lah, salah la ape lah. last sekali aku fed up.hah, amek buat semua sendiri. aku tolong tengok je. keje marissa pun tolong paskan sticker frozen tu je pun. mengadap betul depan ayah dia. eksaited sgt. Niat dihati nak celebrate kt school birthday marissa, tapi cikgu kata 22disember semua kawan-kawan dah tukar kelas lain. tinggal 10 orang je yang tinggal. alaaaa.....xbest la kan, celebrate tak ramai2. tup-tup, arini mak mertua datang nak jaga marissa. nasib tak booking kek wat celebrate kt school, kalau tak rugi je.


Marissa 2minggu lepas memang meragam je pergi school, cikgu kata mungkin dia tau yang adik dia tak lama lagi nak keluar, so die risau kasih sayang aku berbelah bagi kot. asal hantar school je, meraung. pelik pulak, sebelum ni pegi school happy go lucky je. semenjak dua ni yang lain macam perangai. kt rumah pun pelik, tak boleh jauh sikit dari aku sampai en. suami panggil "mama dengan saka mama tu memang tak dpt pisahkan". mengekor je aku g dapur die ikut, g bilik die ikut bontot aku. naik rimas pun ade sebenarnye. tapi aku rase dia tau tak lama lagi aku akan tinggalkan die wat sementara waktu sebab nk fokus kt adik dia.



lagi satu dia sangat sentap kalau aku yang marah,nangis tahap teresak2 kalau aku tinggikan suara. kalau aku nangis die pun ikut nangis jugak. dia macam tak boleh tengok kot kalau aku sedih or marah dia. kadang saje sakat kata "mama tak sayang sha lah, pergi sana". nada biasa je. tapi die punya nangis tu macam kena pukul dengan rotan je gamaknye. bahahha!

Anak kesayangan mama dah masuk 3 tahun hari ini. mama doakan marissa menjadi anak yang dengar kata mama & ayah. jadi kakak yang baik, tolong mama buat kerja rumah sikit eh. sayang adik macamana mama sayang marissa ye. Jangan risau, mama tetap sayang marissa walaupun adik dah keluar nanti. muah muahh!!!!



Marissa Demam

0 komen
Awal Disember aritu, marissa demam secara tiba-tiba. elok je dia aktif siang tu, tup tup malam tu badan terus panas. eh cuwak jugak lah. tak de angin tak de ribut tiba-tiba kan. marissa dah lama tak demam ni. risau jugak lah jadinya. 

Selamat kt rumah ade termometer, boleh cek suhu badan tu berapa kan. sekali tengok!!

39.2 darjah celcius



ok, tak puas hati set balik. cek balik. boleh naik pulak jadi

40.3 darjah celcius

ape kejadahnya cepat sangat naik panas badan ni. aku pun naik mula menggelabah lah kalau dah masuk 40 darjah celcius ke atas ni kan. terus selongkar peti ais tengok ubat demam. aku memang tak de stanby ubat bontot. tak berani sgt nk bagi ubat bontot ni. takat ubat makan tu ade berani la sikit. 

keesokkannya pergi klinik Wong kt kajang. Doktor bagi sumbat terus ubat bontot sebab panas sgt. then balik rumah. ok sihat. masuk maghrib, marissa start demam balik. seminggu macam tu. siang aktif, masuk maghrib, dah start demam balik. 

bila dah cecah seminggu demam, aku ajak en.suami pergi cek darah kt klinik kerajaan. risau la kan, kot denggi ke kan. sebab kalau demam lama ni boleh jadi jugak denggi. bila nurse kata kena amek darah, aku memang tak berani lah. tak sanggup tengok. sat g aku yang nangis over tengok anak kena cucuk. nasib en. suami ade temankan. bila nama kena panggil tu, en.suami masuk dengan marissa, aku duduk luar tunggu dengan penuh harapan. cewah! menantikan tangisan si anak dari luar. tapi sunyi sepi je....ape dah jadi kt dalam tu. senyap je? ade la dalam 5-6minit camtu en.suami keluar dengan marissa. wahhhh!!! hebat anak mama tak nangis lah....tak sangka!!


muka sedih la, tangan dia yg kena cucuk tu tak boleh pegang la. sakit la kononnye. aku ngan en.suami pun puji melangit lah dia kan. bagi semangat die UP sikit kan. siap bangga cakap "sha tak nangis pun mama".  "sha good girl lah tak nangis", aku jawab balik. tapi en. suami kata makan masa sikit, sbb marissa keraskan tangan dia masa nurse nk cucuk jarum tu. muka herot berot sikit time kena cucuk, tapi tak nangis. tapi aku rase kalau aku yang temankan masa nurse cucuk tu mungkin marissa nangis & ade drama swasta sikit. biase lah anak kalau dengan mak nya over sikit nengade dia kan.

Alhamdulillah keputusan darah ok, cuma demam sebab Infection je. bukan denggi. mungkin demam nak beralih tahun kot. birthday marissa kan 22 disember ni. biasa lah budak-budak kalau nk beralih bulan or tahun or nak pandai something kan demam dulu. heh? mungkin la kot...ke demam sebab nak dapat adik?kui-kui....


Nama Baby

0 komen


Now mama tengah excited tengah cari nama yang baik untuk baby mama ni. sebenarnya time marissa nak lahir dulu pun dah cari 2-3 nama baby lelaki & perempuan. Bila satu nama baby girl dah guna, mungkin boleh guna untuk adik marissa pulak. aku dengan en. suami dah list down nama sampai anak keempat tahu tak?eksaited ke tak? tapi tak tau nak guna ke tak kan. planning kemain. manusia boleh berubah-rubah fikiran bukan? haahahha

Maksud nama Adrianna Marissa

ADRIANNA     -     NISBAH
MARISSA            -     SEORANG YANG BERSOPAN SANTUN

Masa marissa mula-mula lahir dulu, kteorang panggil Adrianna. Tapi kerap demam + tak sihat. then mak mertua suruh tukar panggilan nama. mungkin nama tu berat, 'katanya..'. malas banyak bunyi, kteorang pun tukar panggil Marissa pulak.tapi tu sume Tuhan punya kerja. jangan pertikaikan kalau anak selalu sakit ye.

Dah Scan 4D tu, now mama excited lah nak cari nama-nama yang sedap-sedap untuk baby. taksabartaksabartaksabar!!!

Baby : 4D Scan #32weeks

0 komen
Akibat daripada merajuk dengan klinik checkup selalu taknak scan baby dalam pewot, maka aku pun ajak lah en.suami pegi scan sendiri. 4D Scan lagi, baru puas hati aku. yela, dah nak masuk 3bulan dah doktor taknak scan masa checkup. pelik je, aku dah siap request kot "doc tak nak scan perot saya ke harini?" doktor kata "tak...". 3kali checkup dah doktor tak scan. tiap kali tu jugak lah aku tanya. tapi tiap kali tu jugak hampa..

Gigih la aku google laju-laju nak tengok klinik mana yang review dia best pasal scan 4D ni. Keluar lah Klinik Jameaton, Sri Kembangan. Ok lah tu dah dekat jugak dengan rumah. Semalam, Ahad 7 Disember 2014 aku booking untuk scan 4D. 
 

Kami dari rawang rumah makmertua laju-laju pegi klinik sebab dah booking nama je, tapi time tak boleh booking. sape cepat dia dulu, gitu konsepnya. Klinik bukak sabtu ahad khas utk Scan 4D or Details Scan sahaja. Sampai dalam jam 11pagi macam tu, intai tengok ada 1pasangan je yang tengah tunggu utk masuk bilik doktor. laju-laju lah aku register. Lepas aku register, berduyun pulak yang datang. ada la 4pasangan. Nasib lah aku cepat seminit! kalau tak, bernanah lah tunggu kan. Satu pasangan scan makan masa 30minit jugak kan..



Hasil 4D Scan

Sayup betul hati mama tengok kamu baby. jelas dan nyata tau. puas hati mama dapat jumpa kamu jugak walaupun kena bayar sikit la kan. Dah doktor yang free tu tak nak bagi mama jumpa kamu. Alhamdulillah, doktor bagitau...Jantong Ok, Buah Pinggan Ok, Hati Ok, semua pun nampak normal. Syukur! Now baby 32weeks dah 1.8kg. tunggu masa je untuk kamu keluar. mama tak paksa kamu keluar tau. tapi kalau boleh 37weeks tu kamu keluar lah elok-elok tanpa paksaan ye. mama tak nak tunggu lama sangat macam kakak marissa sampai kena tunggu 40weeks 10days baru dia nak keluar. Mama tak sabar dah nak cuti 3bulan bergaji penuh dengan kasih sayang. bahahahah!!

Apa yang aku boleh cakap bila dah 2nd baby ni aku lebih BERSEDIA dari segi mental, fizikal, emosi. Sebab kekurangan atau kelemahan yang aku penah buat dulu masa 1st pregnancy tu aku perbaiki masa anak kedua ni. aku taknak ape yang terjadi masa dulu berulang. Contohnya:

1. Siap beli breastpump! dulu masa marissa, menggagau g cari pam kt hospital. sebab marissa masuk NICU sebab marissa tak nak sucking. memang ilmu bab menyusukan tu ZERO! tak tahu langsung. tak buat research langsung! now, mama dah siap beli double breastpump electric, siap ice pack, storage bag. Ilmu jugak dah diasah dah. siap beli DVD Penyusuan, cara penyimpanan, cara pengepaman, semuanya insyaallah mama dah READY.

2. Keperluan Baby Lengkap! masa marissa, boleh dikatakan hari-hari en.suami pegi Kedai Manjaku. Kejap beli Breast Pad, kejap beli pampers, kejap beli pad, kejap beli tisu basah, kejap beli minyak yuyi. masa belum keluar macam tak tau nak beli apa. bila baby dah keluar baru tau ape yang baby perlukan. so 2nd baby mama dah get ready semuanya dah! no worries, insyaallah takkan pegi Kedai manjaku hari-hari lagi dah.

3. Keperluan Mama! Pilis, Param, Bengkung, Stokin, Cardigan, Kain Batik. semua dah beli awal. kalau dulu, dah beranaks baru lah terhegeh3 lah suruh en.suami pergi beli Pilis Param tu semua. Aku dah tau aku suka bengkung jenis macamana, so aku siap suruh mak aku jahitkan 2helai siap. satu basuh satu pakai. Aku suka lah berpantang cara tradisional ni. berurut, pakai pilis param, mandi air daun,pakai stokin, minum air halia, makan kena catu. suma tu aku suka. serius! sebab aku tau aku boleh kurus time aku pantang tu je pun..dan aku menghargai momen-momen layanan sebagai seorang puteri diraja. Keje rumah takpayah buat, tapi orang tatang kita bagai minyak yang penuh. sukasukasuka!!

4. Planning lepas bersalin lagi teratur. Aku dah bincang dengan en.suami. Bersalin kt putrajaya. duduk putrajaya dulu, settlekan surat beranak, settlekan hal anak dengan hospital or klinik dulu. dalam seminggu or lepas semua hal dah settle, baru lah aku akan dihantar balik ke rumah mak dekat Sungai Buloh. Masa marissa, kelibut betul. marissa keluar NICU, settle surat beranak, marissa kena kuning masa kt putrajaya, pastu sebok nak balik sg.buloh pastu tukar-tukar klinik time cek kuning. pening betul lah! serabut rasa...pastu tak report kt klinik yang selalu checkup yang kata dah beranak. kena marah dengan nurse. pastu en.suami lupa tarikh nurse bagi utk 1st checkup time marissa 1bulan.



Panjang pulak aku membebel pagi ni. dah penat lah taip, nanti lah sambung lagi eh. kesimpulannya, aku sangat-sangat ready dah untuk 2nd pregnancy ni. semua yang aku rasa tak lengkap masa dulu aku dah perbaiki dan harap-harap tak ade yang aku lupa nak buat lagi. cuma yang aku rasa pening memikirkan sekarang adalah masa aku bersalin nnt sapa nak jagakan Marissa?? perlu ke aku hantar rumah mak mertua or mak aku? tapi dorang keje kot. takkan lah aku nak hantar sana, sape nak jaga marissa nanti?kalau marissa duduk dengan aku pulak, tetibe kang jam 12tengahmalam aku nak terberanak, sape yang nak jagakan marissa? takkan nk hangkut pegi labour room jugak kot?? takkan la en.suami jaga anak, aku macamana??aku taknak beranak sorang-sorang....uwaaaaa!!! dilema lahhh......


Mama Love You Both, Marissa & Baby
hugs & Kisses

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template