Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, November 24, 2014

#31weeks

0 komen
salam semua,

aku rasa macam nak cerita bab 2nd pregnancy ni punya progress. tapi henpon pulak buat hal tak leh upload guna internet henpon, nk guna usb pun tak boleh nak transfer ke PC. korang sabotaj aku ke hape ni eh? tak best kan kalu cerita tak de gambar? hurm. takpe lah mana yang ade je lah eh gambar pun curi google je lah. review sikit bab 2nd pregnancy ni untuk ingatan di hari tua nnt. teheeehe!

1st trimester

Minggu ke minggu yang sungguh dasyat dalam diri. muntah + pening tak boleh nak kata lah. memang morning sickness tu memang melampaui batas. kena pulak jaga marissa dalam masa yang sama. memang HEAVEN! dapur memang tak berasap beberapa bulan ye. benda yang aku paling benci adalah bau nasi masak kt rice cooker tu. bau die boleh muntah weh. so kalau nak masak nasi biasa aku tanak sendiri masak kat dapor gas tu. tak guna rice cooker. 

Kebiasaannya, aku akan 'check in' bilik stor start jam 10pagi sampai tengahari. dah siap bawak stokin, bantal & selimut semua dah. memang kena baring time tu. selamat lah dapat bos yang sangat-sangat memahami. bos faham je bila aku cakap aku nak baring kejap. memang bos tak ganggu lah. 

masa 1st trimester ni, berat aku drop sampai 8 kilogram. sebab selera makan tak ade. boleh telan pon takat roti dengan biskut. memang kalau nak kurus memang bagus lah kan.  time check up nurse sampai suruh 2-3 kali naik penimbang nak tengok berat aku tu.


2nd trimester

8 kilo turun, masuk 2nd trimester berat naik 2kali ganda kau. haih! selera makan semakin pulih dan dah mula mintak makan macam-macam. Alhamdulillah lah aku ni jenis pregnant mintak makan benda yang senang nak dapat. tak susah nak dapat, kebiasaannya benda yang aku dah penah makan, cuma tetibe teringin nak makan balik. 
 sundae cup strawbery Mc Donalds

memang win lah kalau dapat. biasa kalau makan ais krim ni tak penah lah nak habes, tapi klu bagi time pregnant ni, 5minit pun settle! tak de hal lah. mungkin sebab masam-masam tu kot. ade satu hari tu kan, pegi alamanda nak beli. beratur panjang, sampai turn, strawbery dah habes, tinggal coklat je. mata aku berkaca wehh!! sedih tak hingat dunia. kelakar je rase. terus merajuk pegi tak jadi beli. 



nasi lemak bungkus
sarapan wajib setiap hari. kena cari jugak nasi lemak. kalau marissa dulu aku cukup benci nasi lemak ni. kalau nampak memang boleh bawak gadoh lah. lebih-lebih lagi kalau nasi kukus ayam dara ke dan seangkatan dengannya. lalu depan kedai pun kalau boleh tak nak. punya lah benci. tapi untuk si adik, menjadi kegemaran tau. sanggup beli nasi lemak dekat flat hijau walaupun jam dah 730pagi. gerai tu memang ramai orang beli, kena tunggu. Tapi rezeki baby selalu dapat dulu kalau aku datang. tapi ada satu hari tu kan, patutnya turn aku lah utk order, tapi kakak tu tak layan aku. die layan orang yang baru sampai. mata aku berkaca lagi!!!! sebak gile. hahahahha....emo tak pasal. sampai baby merajok tau. balik, terus tak nak beli dah..


pengat pisang
boleh dapat kt kafe ofis je pun. selamat lah kerap jugak lah kafe jual akhir-akhir ni. uh uhhhh..sedapnya!!



Nasi beriani dekat restoran INSAF Jalan TAR

Benda ni yang buat aku rasa aku pregnant! sebab masa mula-mula dulu, tiba-tiba bangun cakap kt en. suami nak makan dekat Insaf. Beriya ok ajak jugak. sampai boleh bawak gadoh punya. kalau cakap kalau dia tak nak temankan aku sanggup pegi dengan anak je. tu la first instinct aku yang aku rase aku pregnant. pastu masuk kedai ni aku bau kedai dia sangat-sangat menyenangkan jiwa dan raga dan boleh buat aku gembira dan hati berbunga-bunga. walaupun time tu aku belum lambat period pun lagi..Lepas makan ni, terus period tak datang-datang...haaaa!

Banana Cheese

Kalau boleh nak yang dekat RJ Ayam Bakar dekat Kuching Sarawak sanun, tapi bertabah lah takkan lah nk makan ni semata kena pegi sana kan. takpe, baby boleh bagi kelonggaran sikit. tekak boleh terima yang jual kt KL ni je. bagus!

3rd trimester

Sebab kehebatan makan ketika 2nd trimester, berat mendadak naik hampir 20kg! oh myy.......kegilaan apakah ini. bila masuk 3rd trimester ni kuantiti makanan yang ditelan adalah berkurangan. sebab space dalam perot dah semakin sempit sebab kena kongsi dengan baby dalam perot kan. kalau makan lebih sikit mula lah nak muntah balik. sendawa pun rase macam nk terkeluar balik makanan. memandangkan baru masuk 3rd trimester ni, tak banyak lagi story yang boleh dikongsikan.

.........................................................


Kesihatan aku dengan baby sangat2 memuaskan hati. Darah ok, gula ok, HB ok! dulu marissa, lambang sticker putih tu dah bertukar hijau 2minggu sekali kena hadap nurse dan doktor. tapi 2nd baby, sticker putih je sampai dah 3rd trimester ni. checkup pun sebulan sekali je. sebab tak banyak masalah kesihatan sangat. sampaikan 2bulan berturut-turut doktor tak scan baby. aku siap request lagi "doktor tak scan ke?dah lama saya tak jumpa baby saya". doktor boleh kata "nak buat ape scan awak tak de masalah ape2, nanti 36weeks kita scan ye"... alaaaaa..lamanya nak jumpa baby!! mama rindu lahhh..hu3. ape lah kabar baby dalam pewot ni eh. nak ajak ayah pegi scan 4D lah kt swasta. boleh lagi ke 31weeks????huhuhuu.....



cerita bab kelakar en. suami membantu si isteri. ada satu malam tu, tak tau lah kenapa dengan en. suami ni kan. aku suruh die bancuhkan susu untuk aku minum sebelum tidur. maka bangun lah si suami bancuhkan. sekali nak minum aku macam pelik kenapa susu ni warna coklat???dah expired ke??? sekali aku tanya b bancuh susu yang mana????die tunjuk yang ni..............

 tak tau nak gelak ke nak sedih....ni susu anak!! hhahahahah


 ni susu mama....

 

nasib lah susu aku VANILLA, kalau susu aku pun coklat, telan je lah tak tau dah terminum susu anak. mungkin sebab warna seakan sama kan 2jenama ni. ke salah aku letak susu anak sebelah dengan susu aku??ok lah tak salahkan en.suami, mungkin die serabut kot time tu. tapi aku kesian kt en.suami.....hahahahahahha!!


Tuesday, November 18, 2014

it's hard to say Good Bye

0 komen
eh, rasa sunyi pulak ofis ni bila bos dah tak ada kat sini.....

Memang aku agak emo lah sebab bos antara bos yang TERBAIK yang penah aku jaga. selalu kautim macam-macam benda. bos cover aku, aku cover dia. perkara biasa. tak cerewet. tak banyak karenah. boleh bawak bincang dan dengar pendapat kita. Kelakar, boleh gurau-gurau kasau dengan dia, semua-semua lah.

12 November 2014 (Rabu), ada buat farewell untuk bos, bos belanja makan untuk cawangan. kali terakhir lah bos belanja..

Dalam speech terakhir bos, bos kata "walaupun saya nampak macam kejam tinggalkan PA saya yang sedang sarat mengandung sekarang ni. walaupun bukan sebab PERBUATAN saya, tapi saya doakan beliau selamat bersalin".. tersentak kot! eh ehh..buat lawak lak bos kt depan orang ramai ni. malu lah iols. bahahahah!


hari terakhir bos dekat ofis.sebelum semua balik, masuk jumpa bos dulu..


























Aku masih ingat lagi hari pertama bos masuk keje, hari pertama bos naik kereta aku sebab aku nak tunjuk mana parking bos. first day jumpa first day aku pelawa naik kereta aku drive sebab nak alih kereta yang aku tumpang parking tempat parking untuk bos. Semalam, hari terakhir bos keje dekat sini, aku pulak yang tumpang naik kereta bos untuk pertama dan terakhir kalinya sebab bos nak keluar parking kereta kena touch palang guna pas kerja dan aku kena ambil pas kerja dia untuk bagi pada admin balik. belanja selfie sekali....haahahha


























then bos hantar depan loby, masa turun dari kereta bos. bos jerit panggil "ezy!!!! i'm gonna miss u"...erk??terpaku kejap. dah macam girlfriend boyfriend pulak neh. tapi lidah aku kelu...senyum je lah!

Tak tau lah nak sedih or nak gembira. sedih sebab bos paling sporting. tak dehal lah kalu aku awal pregnant dulu kul 10pagi je masuk stor tido sampai tengahari. bos tak de hal, ok je. memahami gila. nampak aku pucat je sikit dah suruh aku balik rehat. nak gembira sebab i'm free uols!!! boleh la tengahari tido dalam bilik bos! bahahahha...gitu.

semoga bos maju jaya dan jangan lupakan kami ye. you'll be missed bos!! sob-sobb.....

#31weeks

0 komen
salam semua,

aku rasa macam nak cerita bab 2nd pregnancy ni punya progress. tapi henpon pulak buat hal tak leh upload guna internet henpon, nk guna usb pun tak boleh nak transfer ke PC. korang sabotaj aku ke hape ni eh? tak best kan kalu cerita tak de gambar? hurm. takpe lah mana yang ade je lah eh gambar pun curi google je lah. review sikit bab 2nd pregnancy ni untuk ingatan di hari tua nnt. teheeehe!

1st trimester

Minggu ke minggu yang sungguh dasyat dalam diri. muntah + pening tak boleh nak kata lah. memang morning sickness tu memang melampaui batas. kena pulak jaga marissa dalam masa yang sama. memang HEAVEN! dapur memang tak berasap beberapa bulan ye. benda yang aku paling benci adalah bau nasi masak kt rice cooker tu. bau die boleh muntah weh. so kalau nak masak nasi biasa aku tanak sendiri masak kat dapor gas tu. tak guna rice cooker. 

Kebiasaannya, aku akan 'check in' bilik stor start jam 10pagi sampai tengahari. dah siap bawak stokin, bantal & selimut semua dah. memang kena baring time tu. selamat lah dapat bos yang sangat-sangat memahami. bos faham je bila aku cakap aku nak baring kejap. memang bos tak ganggu lah. 

masa 1st trimester ni, berat aku drop sampai 8 kilogram. sebab selera makan tak ade. boleh telan pon takat roti dengan biskut. memang kalau nak kurus memang bagus lah kan.  time check up nurse sampai suruh 2-3 kali naik penimbang nak tengok berat aku tu.


2nd trimester

8 kilo turun, masuk 2nd trimester berat naik 2kali ganda kau. haih! selera makan semakin pulih dan dah mula mintak makan macam-macam. Alhamdulillah lah aku ni jenis pregnant mintak makan benda yang senang nak dapat. tak susah nak dapat, kebiasaannya benda yang aku dah penah makan, cuma tetibe teringin nak makan balik. 
 sundae cup strawbery Mc Donalds

memang win lah kalau dapat. biasa kalau makan ais krim ni tak penah lah nak habes, tapi klu bagi time pregnant ni, 5minit pun settle! tak de hal lah. mungkin sebab masam-masam tu kot. ade satu hari tu kan, pegi alamanda nak beli. beratur panjang, sampai turn, strawbery dah habes, tinggal coklat je. mata aku berkaca wehh!! sedih tak hingat dunia. kelakar je rase. terus merajuk pegi tak jadi beli. 



nasi lemak bungkus
sarapan wajib setiap hari. kena cari jugak nasi lemak. kalau marissa dulu aku cukup benci nasi lemak ni. kalau nampak memang boleh bawak gadoh lah. lebih-lebih lagi kalau nasi kukus ayam dara ke dan seangkatan dengannya. lalu depan kedai pun kalau boleh tak nak. punya lah benci. tapi untuk si adik, menjadi kegemaran tau. sanggup beli nasi lemak dekat flat hijau walaupun jam dah 730pagi. gerai tu memang ramai orang beli, kena tunggu. Tapi rezeki baby selalu dapat dulu kalau aku datang. tapi ada satu hari tu kan, patutnya turn aku lah utk order, tapi kakak tu tak layan aku. die layan orang yang baru sampai. mata aku berkaca lagi!!!! sebak gile. hahahahha....emo tak pasal. sampai baby merajok tau. balik, terus tak nak beli dah..


pengat pisang
boleh dapat kt kafe ofis je pun. selamat lah kerap jugak lah kafe jual akhir-akhir ni. uh uhhhh..sedapnya!!



Nasi beriani dekat restoran INSAF Jalan TAR

Benda ni yang buat aku rasa aku pregnant! sebab masa mula-mula dulu, tiba-tiba bangun cakap kt en. suami nak makan dekat Insaf. Beriya ok ajak jugak. sampai boleh bawak gadoh punya. kalau cakap kalau dia tak nak temankan aku sanggup pegi dengan anak je. tu la first instinct aku yang aku rase aku pregnant. pastu masuk kedai ni aku bau kedai dia sangat-sangat menyenangkan jiwa dan raga dan boleh buat aku gembira dan hati berbunga-bunga. walaupun time tu aku belum lambat period pun lagi..Lepas makan ni, terus period tak datang-datang...haaaa!

Banana Cheese

Kalau boleh nak yang dekat RJ Ayam Bakar dekat Kuching Sarawak sanun, tapi bertabah lah takkan lah nk makan ni semata kena pegi sana kan. takpe, baby boleh bagi kelonggaran sikit. tekak boleh terima yang jual kt KL ni je. bagus!

3rd trimester

Sebab kehebatan makan ketika 2nd trimester, berat mendadak naik hampir 20kg! oh myy.......kegilaan apakah ini. bila masuk 3rd trimester ni kuantiti makanan yang ditelan adalah berkurangan. sebab space dalam perot dah semakin sempit sebab kena kongsi dengan baby dalam perot kan. kalau makan lebih sikit mula lah nak muntah balik. sendawa pun rase macam nk terkeluar balik makanan. memandangkan baru masuk 3rd trimester ni, tak banyak lagi story yang boleh dikongsikan.

.........................................................


Kesihatan aku dengan baby sangat2 memuaskan hati. Darah ok, gula ok, HB ok! dulu marissa, lambang sticker putih tu dah bertukar hijau 2minggu sekali kena hadap nurse dan doktor. tapi 2nd baby, sticker putih je sampai dah 3rd trimester ni. checkup pun sebulan sekali je. sebab tak banyak masalah kesihatan sangat. sampaikan 2bulan berturut-turut doktor tak scan baby. aku siap request lagi "doktor tak scan ke?dah lama saya tak jumpa baby saya". doktor boleh kata "nak buat ape scan awak tak de masalah ape2, nanti 36weeks kita scan ye"... alaaaaa..lamanya nak jumpa baby!! mama rindu lahhh..hu3. ape lah kabar baby dalam pewot ni eh. nak ajak ayah pegi scan 4D lah kt swasta. boleh lagi ke 31weeks????huhuhuu.....



cerita bab kelakar en. suami membantu si isteri. ada satu malam tu, tak tau lah kenapa dengan en. suami ni kan. aku suruh die bancuhkan susu untuk aku minum sebelum tidur. maka bangun lah si suami bancuhkan. sekali nak minum aku macam pelik kenapa susu ni warna coklat???dah expired ke??? sekali aku tanya b bancuh susu yang mana????die tunjuk yang ni..............

 tak tau nak gelak ke nak sedih....ni susu anak!! hhahahahah


 ni susu mama....

 

nasib lah susu aku VANILLA, kalau susu aku pun coklat, telan je lah tak tau dah terminum susu anak. mungkin sebab warna seakan sama kan 2jenama ni. ke salah aku letak susu anak sebelah dengan susu aku??ok lah tak salahkan en.suami, mungkin die serabut kot time tu. tapi aku kesian kt en.suami.....hahahahahahha!!


it's hard to say Good Bye

0 komen
eh, rasa sunyi pulak ofis ni bila bos dah tak ada kat sini.....

Memang aku agak emo lah sebab bos antara bos yang TERBAIK yang penah aku jaga. selalu kautim macam-macam benda. bos cover aku, aku cover dia. perkara biasa. tak cerewet. tak banyak karenah. boleh bawak bincang dan dengar pendapat kita. Kelakar, boleh gurau-gurau kasau dengan dia, semua-semua lah.

12 November 2014 (Rabu), ada buat farewell untuk bos, bos belanja makan untuk cawangan. kali terakhir lah bos belanja..

Dalam speech terakhir bos, bos kata "walaupun saya nampak macam kejam tinggalkan PA saya yang sedang sarat mengandung sekarang ni. walaupun bukan sebab PERBUATAN saya, tapi saya doakan beliau selamat bersalin".. tersentak kot! eh ehh..buat lawak lak bos kt depan orang ramai ni. malu lah iols. bahahahah!


hari terakhir bos dekat ofis.sebelum semua balik, masuk jumpa bos dulu..


























Aku masih ingat lagi hari pertama bos masuk keje, hari pertama bos naik kereta aku sebab aku nak tunjuk mana parking bos. first day jumpa first day aku pelawa naik kereta aku drive sebab nak alih kereta yang aku tumpang parking tempat parking untuk bos. Semalam, hari terakhir bos keje dekat sini, aku pulak yang tumpang naik kereta bos untuk pertama dan terakhir kalinya sebab bos nak keluar parking kereta kena touch palang guna pas kerja dan aku kena ambil pas kerja dia untuk bagi pada admin balik. belanja selfie sekali....haahahha


























then bos hantar depan loby, masa turun dari kereta bos. bos jerit panggil "ezy!!!! i'm gonna miss u"...erk??terpaku kejap. dah macam girlfriend boyfriend pulak neh. tapi lidah aku kelu...senyum je lah!

Tak tau lah nak sedih or nak gembira. sedih sebab bos paling sporting. tak dehal lah kalu aku awal pregnant dulu kul 10pagi je masuk stor tido sampai tengahari. bos tak de hal, ok je. memahami gila. nampak aku pucat je sikit dah suruh aku balik rehat. nak gembira sebab i'm free uols!!! boleh la tengahari tido dalam bilik bos! bahahahha...gitu.

semoga bos maju jaya dan jangan lupakan kami ye. you'll be missed bos!! sob-sobb.....

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template