Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, October 23, 2014

Adrianna Marissa

Salam semua,

Dah lama rasanya tak cerita perkembangan marissa kan? sibuk uruskan rumahtangga, uruskan en.suami, uruskan pewot bagaikan. Dulu time kecik-kecik rajin betul cerita perkembangan. now dah besar tak dan nak cerita, macam-macam perangai pun dah ditunjuk tak sempat mama nak cerita. 


Umur sekarang memang baru 2 tahun 10 bulan. Tapi kalau daftar sekolah kena masuk kelas 3 tahun. sebab lahir Disember. Bayangkan baby lain dah start berjalan, marissa baru lahir. Baru genap masuk 2 tahun, tapi dah kena masuk kelas 3 tahun. kelas 3 tahun pulak 3bulan awal cikgu dah ajar shi shi kt toilet tau. kau bayangkan perasaan ku ketika itu. kecik lagi kot marissa time tu nak ke jamban sendiri. lepas tu tak bagi susu dalam botol susu dah, tapi dalam cawan. semua benda pun marissa kena belajar awal dari usia. hantar taska, taska tak ikut bulan kelahiran, tapi ikut tahun kelahiran. untung ke rugi??

Marissa ok je, tapi aku rase terlalu awal untuk die belajar semua tu. tapi aku sokong lah ape yang cikgu buat tu utk kesenangan aku dimasa hadapan jugak kan. tapi kat rumah kalau 5minit kata nak shi shi, sape nak larat layan kan? pakai kan aje pampers. hahahaha!! cikgu siap pesan, suruh aku ajar jugak benda yang sama cikgu ajar kt sekolah. bagi dia praktis. tapi tak kuasa lak aku nak melayan keluar masuk toilet banyak kali. Tapi alhamdulillah, start bulan lepas marissa dah tak pakai pampers dekat sekolah, kat rumah. time tido, berjalan aku still pakaikan lagi. macam tak confident je nak bia tido malam tak pakai pampers, habes basah tilam kang satu keje lak aku kang. (dasar mak pemalas!). Tapi bab yak, marissa confirm akan ke toilet. walau pakai pampers sekalipun, die akan bukak pampers g jamban jugak utk yak. macam ahad lepas, aku tengah gosok baju kt bilik belakang. Marissa tengah main dekat hall, tetiba je senyap..tak dengar suara dia main. aku pun panggil lah. Marissa pun jawab "mama...sha kt shini. yak!!". ohemgee!!! masuk jamban yak sendiri anakku?? jangan matang cepat sangat boleh tak?mama not ready la....


Bila hantar anak ke taska, aku rasa banyak kelebihan yang aku dapat. aku rase lah, sebab anak akan belajar buat kerja sendiri. contoh, nak mandi dia akan bukak baju letak kat bakul baju kotor, ambil towel die sangkut dekat pintu toilet, bukak air baldi baru panggil aku "mamaaaaa!!". aku tinggal masuk toilet bagi berus gigi (letak tinggi). jirus mandi tu pun berebut dia nak mandi sendiri tapi berjanggut nak tunggu dia jirus. aku kan mak yang tak penyabar.  kah kah! tu bab mandi. bab susu pulak, lepas susu habis marissa akan pegi dapur letak kt sinki botol susu dia. aku tak ajar pun, mungkin cikgu ajar dekat taska lepas habis makan or minum letak kt sinki. aku masih guna botol susu, tak kuasa lah nak bagi anak susu guna cawan, tak tau kekdahnye. 

Paling terharu bila nak keluar rumah, depan pintu dia akan pakai kasut dia then die akan ambil kasut mama/ayah letak dekat depan pintu suruh pakai. sungguh pandai jaga hati orang tua. so suweettt! kadang-kadang tu saje buli, tak nak kasut tu, nak pakai yang lain. marissa ambilkan okey, tak bersungut pun. klu besar kang, bersungut siap! beg pun kalau banyak barang, nak suruh dia tolong bawakkan pun dia sanggup. walaupun berat. tapi mama yang tak sampai hati nak tengok tersenget-senget bahu bawak barang berat.

Kesimpulannya dah boleh diharap lah walau baru nak injak umur 3 tahun bulan 12 ni. walaupun januari 2015 marissa dah masuk kelas 4 tahun. mama tetap anggap kamu baby kecik mama lagi. nanti adik dah keluar jangan muak tolong mama buat kerja rumah ye sayang. Jadi kakak yang baik ye. tolong mama jaga adik pulak lepas ni.


entry ni macam entry besday marissa pulak dah. takpelah sekadar ingin mengingati detik-detik pembelajaran awal marissa. terima kasih sebab temankan mama tido setiap hari, temankan mama masa ayah outstation, temankan mama pegi balik keje, temankan mama pegi shopping, temankan mama setiap hari. mama sayang marissa selamanya!! walaupun adik nak keluar dah bulan januari nanti, tapi marissa tetap dihati mama jugak ok. tengah fikir nak hantar mana masa aku bersalin nanti. aku nak en.suami teman dalam labour room,  rumah opah ke umah makwan?? nanti lah pikir, ade 3bulan lagi. 


mama sayang marissa!!


p/s : marissa akan menangis sekali bila tengok aku nangis. mama tau marissa sayang mama jugak....

2 komen:

  1. alahai..bijaknyaa marissa....ezy hantar taska mana? nak survey2 jugak tuk mel.. (kemain anak baru 4 bulan dah survey)hahahahahahah...
    btw, ezy, template baru ni lagi tenang mata iols tengok..yang dulu tu serabut sket..hihi..sorry..

    ReplyDelete
  2. Taska Generasi Presint 9. survey la...tp tunggu mel besar sikit la....aah, kte pon pening dulu..tapi tak tau nk tukar template cemana. ni pun wawa yang ajarkan!! hahahahahha

    ReplyDelete

Adrianna Marissa

Salam semua,

Dah lama rasanya tak cerita perkembangan marissa kan? sibuk uruskan rumahtangga, uruskan en.suami, uruskan pewot bagaikan. Dulu time kecik-kecik rajin betul cerita perkembangan. now dah besar tak dan nak cerita, macam-macam perangai pun dah ditunjuk tak sempat mama nak cerita. 


Umur sekarang memang baru 2 tahun 10 bulan. Tapi kalau daftar sekolah kena masuk kelas 3 tahun. sebab lahir Disember. Bayangkan baby lain dah start berjalan, marissa baru lahir. Baru genap masuk 2 tahun, tapi dah kena masuk kelas 3 tahun. kelas 3 tahun pulak 3bulan awal cikgu dah ajar shi shi kt toilet tau. kau bayangkan perasaan ku ketika itu. kecik lagi kot marissa time tu nak ke jamban sendiri. lepas tu tak bagi susu dalam botol susu dah, tapi dalam cawan. semua benda pun marissa kena belajar awal dari usia. hantar taska, taska tak ikut bulan kelahiran, tapi ikut tahun kelahiran. untung ke rugi??

Marissa ok je, tapi aku rase terlalu awal untuk die belajar semua tu. tapi aku sokong lah ape yang cikgu buat tu utk kesenangan aku dimasa hadapan jugak kan. tapi kat rumah kalau 5minit kata nak shi shi, sape nak larat layan kan? pakai kan aje pampers. hahahaha!! cikgu siap pesan, suruh aku ajar jugak benda yang sama cikgu ajar kt sekolah. bagi dia praktis. tapi tak kuasa lak aku nak melayan keluar masuk toilet banyak kali. Tapi alhamdulillah, start bulan lepas marissa dah tak pakai pampers dekat sekolah, kat rumah. time tido, berjalan aku still pakaikan lagi. macam tak confident je nak bia tido malam tak pakai pampers, habes basah tilam kang satu keje lak aku kang. (dasar mak pemalas!). Tapi bab yak, marissa confirm akan ke toilet. walau pakai pampers sekalipun, die akan bukak pampers g jamban jugak utk yak. macam ahad lepas, aku tengah gosok baju kt bilik belakang. Marissa tengah main dekat hall, tetiba je senyap..tak dengar suara dia main. aku pun panggil lah. Marissa pun jawab "mama...sha kt shini. yak!!". ohemgee!!! masuk jamban yak sendiri anakku?? jangan matang cepat sangat boleh tak?mama not ready la....


Bila hantar anak ke taska, aku rasa banyak kelebihan yang aku dapat. aku rase lah, sebab anak akan belajar buat kerja sendiri. contoh, nak mandi dia akan bukak baju letak kat bakul baju kotor, ambil towel die sangkut dekat pintu toilet, bukak air baldi baru panggil aku "mamaaaaa!!". aku tinggal masuk toilet bagi berus gigi (letak tinggi). jirus mandi tu pun berebut dia nak mandi sendiri tapi berjanggut nak tunggu dia jirus. aku kan mak yang tak penyabar.  kah kah! tu bab mandi. bab susu pulak, lepas susu habis marissa akan pegi dapur letak kt sinki botol susu dia. aku tak ajar pun, mungkin cikgu ajar dekat taska lepas habis makan or minum letak kt sinki. aku masih guna botol susu, tak kuasa lah nak bagi anak susu guna cawan, tak tau kekdahnye. 

Paling terharu bila nak keluar rumah, depan pintu dia akan pakai kasut dia then die akan ambil kasut mama/ayah letak dekat depan pintu suruh pakai. sungguh pandai jaga hati orang tua. so suweettt! kadang-kadang tu saje buli, tak nak kasut tu, nak pakai yang lain. marissa ambilkan okey, tak bersungut pun. klu besar kang, bersungut siap! beg pun kalau banyak barang, nak suruh dia tolong bawakkan pun dia sanggup. walaupun berat. tapi mama yang tak sampai hati nak tengok tersenget-senget bahu bawak barang berat.

Kesimpulannya dah boleh diharap lah walau baru nak injak umur 3 tahun bulan 12 ni. walaupun januari 2015 marissa dah masuk kelas 4 tahun. mama tetap anggap kamu baby kecik mama lagi. nanti adik dah keluar jangan muak tolong mama buat kerja rumah ye sayang. Jadi kakak yang baik ye. tolong mama jaga adik pulak lepas ni.


entry ni macam entry besday marissa pulak dah. takpelah sekadar ingin mengingati detik-detik pembelajaran awal marissa. terima kasih sebab temankan mama tido setiap hari, temankan mama masa ayah outstation, temankan mama pegi balik keje, temankan mama pegi shopping, temankan mama setiap hari. mama sayang marissa selamanya!! walaupun adik nak keluar dah bulan januari nanti, tapi marissa tetap dihati mama jugak ok. tengah fikir nak hantar mana masa aku bersalin nanti. aku nak en.suami teman dalam labour room,  rumah opah ke umah makwan?? nanti lah pikir, ade 3bulan lagi. 


mama sayang marissa!!


p/s : marissa akan menangis sekali bila tengok aku nangis. mama tau marissa sayang mama jugak....

2 komen on "Adrianna Marissa"

cujen lejen on Friday, October 24, 2014 4:01:00 PM said...

alahai..bijaknyaa marissa....ezy hantar taska mana? nak survey2 jugak tuk mel.. (kemain anak baru 4 bulan dah survey)hahahahahahah...
btw, ezy, template baru ni lagi tenang mata iols tengok..yang dulu tu serabut sket..hihi..sorry..

ezy on Tuesday, November 18, 2014 10:37:00 AM said...

Taska Generasi Presint 9. survey la...tp tunggu mel besar sikit la....aah, kte pon pening dulu..tapi tak tau nk tukar template cemana. ni pun wawa yang ajarkan!! hahahahahha

Post a Comment

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template