Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, October 24, 2014

Usaha Tangga Kejayaan

0 komen
Salam Jumaat,

Berkat hari jumaat yang mulia ni, ditambah pula esok Maal Hijrah. Alhamdulillah aku panjatkan kesyukuran akhirnya berita baik yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Mungkin juga rezeki baby dalam perot ni jugak kot. Seperti mana yang korang tau dalam entry lepas-lepas aku ade cerita bab  yang mana date fly ke Hong Kong adalah sama dengan due date aku bersalin. Bajet macam nak bawak marissa pegi Hong Kong Disneyland main-main kat sana januari tahun depan sambil sambut anniversary dekat sana sekali, tapi belum sampai rezeki kami sekeluarga lagi untuk ke Hong Kong. Kami di'kejut'kan dengan kehadiran orang baru Januari nanti. 

Dengan bersungguh-sungguh lah aku tanya sana sini bab untuk refund balik duit yang dah dilaburkan beli tiket utk kami bertiga ke Hong Kong tu. Biase lah syarikat penerbangan "tu" tak bagi no. telefon hotline untuk tanya bab-bab gini. suma pun kena tanya guna form.  kena usaha lah sendiri kalau nak duit tu dikembalikan. Aku pun mengkaji lah website syarikat penerbangan tu utk tau lebih lanjut bab refund kan. jom aku kongsi cara kalau-kalau korang pun sama nak refund balik duit atas sebab pregnant or kesihatan.



Usaha bermula  pada 17 Julai 2014 dan selesai pada 24 Oktober 2014 ( 3bulan++ )


Step 1 : Time checkup, mintak doktor bagi surat pengesahan pregnant. 

 



Step 2 : Isi e-form yang ade dalam website. Attach sekali Surat Doktor tadi, Salinan Cover Depan Buku Pink (pregnant). cerita lah ape masalah korang dalam column 'feedback' tu.

 

Bab ni dorang reply yang aku tak layak untuk refund. tapi layak untuk Credit Shell. aku pun isi form balik untuk apply Credit Shell pulak.




Step 3 : Isi form balik mohon Credit Shell. Case Category tu piliha selain dari REFUND



Bab ni pulak dorang reply yang tak de pengesahan yang Husairy tu suami aku, marissa tu anak aku. nak sijil nikah, ic  lah. ok, mak dah stress!! ok, bersabar dan teruskan dengan step seterusnya dengan tabah...........



Step 4 : Isi form balik dan attach pulak IC dengan kad nikah untuk perakuan SUAMI & ANAK.



Sampai sini dah ingat settle dah. rupanya tidak yer....ade lagi benda yang dia nak...sabar dan tabah lah lagi isi form lagi.



Step 5 : Isi form lagi dan info member number dan web user ID untuk dorang masukkan Credit Shell tu.



Berdoalah yang korang berjaya dapat Credit Shell tu. ok now nak cerita Credit Shell tu ape. Credit Shell tu korang tak dapat CASH. tapi dorang akan masukkan dalam akaun web Syarikat Penerbangan  korang duit tu. then korang boleh pilih mana-mana dan bila-bila masa yang korang nak pergi dengan harga yang korang layak dapat tu dalam masa 90hari korang kena booking sebelum BURN. Tapi jangan lah korang berharap dapat Credit Shell tu sama harga dengan korang beli dulu. Dorang yang decide berapa yang korang layak dapat. Macam Insurans, Airport Tax, Fuel Surcharge tu semua korang tak layak dapat balik eh. jangan perasan!huhuhu..



Total yang aku bayar time booking dulu.. RM1,342.00 (2dewasa+1Kanak-Kanak)



Total Credit Shell yang aku layak dapat.... RM625.00 sahaja
 

Boleh lah daripada aku burnkan begitu sahaja kan, biarkan seat kosong tanpa penumpang lagi lah sakit hati. betul tak? At least aku dapat half dari ape yang aku bayar dulu. kire untung jugak lah tu. So now, aku ada masa 90 hari untuk booking kemana-mana destinasi dan bila-bila masa dengan harga yang aku layak tu. tapi otak aku tak berfungsi buat masa sekarang. sebab aku tak bersalin lagi kan, aku tak pasti nak baby ke tak, kondisi aku lepas bersalin nanti macamana. tapi yang pasti aku kena booking sebelum aku bersalin. kalau nak bawak baby pun kena lah besar sikit, takkan lah baru lahir dah nk bawak naik flight kan, kasi baby besar sikit la kot. Valid sampai 22 Januari je tu, aku bersalin 30 Januari (insyaallah). Tengok lah nanti aku fikirkan sehabis baik dulu nak pergi mana dengan 2orang anak nanti. jangan mengandung lagi nanti sudah. jenuh pulak lah nak apply credit shell ni balik. keh keh keh!

harap korang dapat sedikit sebanyak info dari aku. Jenuh tau nak main form-form dan reply-reply by email dengan dorang ni. kena tabah sikit lah, tu yang sampai 3bulan baru settle ni.Aku hampir-hampir putus asa ok. Tapi berkat kesabaran, berbaloi juga akhirnya. Alhamdulillah =)




jom fikir nak fly kemana........anak-anak mama! (huhuuu)

Thursday, October 23, 2014

Adrianna Marissa

2 komen
Salam semua,

Dah lama rasanya tak cerita perkembangan marissa kan? sibuk uruskan rumahtangga, uruskan en.suami, uruskan pewot bagaikan. Dulu time kecik-kecik rajin betul cerita perkembangan. now dah besar tak dan nak cerita, macam-macam perangai pun dah ditunjuk tak sempat mama nak cerita. 


Umur sekarang memang baru 2 tahun 10 bulan. Tapi kalau daftar sekolah kena masuk kelas 3 tahun. sebab lahir Disember. Bayangkan baby lain dah start berjalan, marissa baru lahir. Baru genap masuk 2 tahun, tapi dah kena masuk kelas 3 tahun. kelas 3 tahun pulak 3bulan awal cikgu dah ajar shi shi kt toilet tau. kau bayangkan perasaan ku ketika itu. kecik lagi kot marissa time tu nak ke jamban sendiri. lepas tu tak bagi susu dalam botol susu dah, tapi dalam cawan. semua benda pun marissa kena belajar awal dari usia. hantar taska, taska tak ikut bulan kelahiran, tapi ikut tahun kelahiran. untung ke rugi??

Marissa ok je, tapi aku rase terlalu awal untuk die belajar semua tu. tapi aku sokong lah ape yang cikgu buat tu utk kesenangan aku dimasa hadapan jugak kan. tapi kat rumah kalau 5minit kata nak shi shi, sape nak larat layan kan? pakai kan aje pampers. hahahaha!! cikgu siap pesan, suruh aku ajar jugak benda yang sama cikgu ajar kt sekolah. bagi dia praktis. tapi tak kuasa lak aku nak melayan keluar masuk toilet banyak kali. Tapi alhamdulillah, start bulan lepas marissa dah tak pakai pampers dekat sekolah, kat rumah. time tido, berjalan aku still pakaikan lagi. macam tak confident je nak bia tido malam tak pakai pampers, habes basah tilam kang satu keje lak aku kang. (dasar mak pemalas!). Tapi bab yak, marissa confirm akan ke toilet. walau pakai pampers sekalipun, die akan bukak pampers g jamban jugak utk yak. macam ahad lepas, aku tengah gosok baju kt bilik belakang. Marissa tengah main dekat hall, tetiba je senyap..tak dengar suara dia main. aku pun panggil lah. Marissa pun jawab "mama...sha kt shini. yak!!". ohemgee!!! masuk jamban yak sendiri anakku?? jangan matang cepat sangat boleh tak?mama not ready la....


Bila hantar anak ke taska, aku rasa banyak kelebihan yang aku dapat. aku rase lah, sebab anak akan belajar buat kerja sendiri. contoh, nak mandi dia akan bukak baju letak kat bakul baju kotor, ambil towel die sangkut dekat pintu toilet, bukak air baldi baru panggil aku "mamaaaaa!!". aku tinggal masuk toilet bagi berus gigi (letak tinggi). jirus mandi tu pun berebut dia nak mandi sendiri tapi berjanggut nak tunggu dia jirus. aku kan mak yang tak penyabar.  kah kah! tu bab mandi. bab susu pulak, lepas susu habis marissa akan pegi dapur letak kt sinki botol susu dia. aku tak ajar pun, mungkin cikgu ajar dekat taska lepas habis makan or minum letak kt sinki. aku masih guna botol susu, tak kuasa lah nak bagi anak susu guna cawan, tak tau kekdahnye. 

Paling terharu bila nak keluar rumah, depan pintu dia akan pakai kasut dia then die akan ambil kasut mama/ayah letak dekat depan pintu suruh pakai. sungguh pandai jaga hati orang tua. so suweettt! kadang-kadang tu saje buli, tak nak kasut tu, nak pakai yang lain. marissa ambilkan okey, tak bersungut pun. klu besar kang, bersungut siap! beg pun kalau banyak barang, nak suruh dia tolong bawakkan pun dia sanggup. walaupun berat. tapi mama yang tak sampai hati nak tengok tersenget-senget bahu bawak barang berat.

Kesimpulannya dah boleh diharap lah walau baru nak injak umur 3 tahun bulan 12 ni. walaupun januari 2015 marissa dah masuk kelas 4 tahun. mama tetap anggap kamu baby kecik mama lagi. nanti adik dah keluar jangan muak tolong mama buat kerja rumah ye sayang. Jadi kakak yang baik ye. tolong mama jaga adik pulak lepas ni.


entry ni macam entry besday marissa pulak dah. takpelah sekadar ingin mengingati detik-detik pembelajaran awal marissa. terima kasih sebab temankan mama tido setiap hari, temankan mama masa ayah outstation, temankan mama pegi balik keje, temankan mama pegi shopping, temankan mama setiap hari. mama sayang marissa selamanya!! walaupun adik nak keluar dah bulan januari nanti, tapi marissa tetap dihati mama jugak ok. tengah fikir nak hantar mana masa aku bersalin nanti. aku nak en.suami teman dalam labour room,  rumah opah ke umah makwan?? nanti lah pikir, ade 3bulan lagi. 


mama sayang marissa!!


p/s : marissa akan menangis sekali bila tengok aku nangis. mama tau marissa sayang mama jugak....

tukar angin

0 komen
Salam Deepavali semua,

memandangkan harini ramai yang sambung cuti sampai weekend, aku yang keje ni bosan lah. maka terajin la pulak tukar template blog ni. gatal betul tangan ni. tak jadi kang baru tau. fuh fuhhh..selamat lah jadi jugak la tukar template tu lepas berhempas pulas belajar dengan wawa jumaat lepas.

template polkadot tu selamat tinggallah yer, no turning back!! dah tukar template baru ni dah takut nak tukar template lain pulak. takut tak jadi. hahahaah..dasar tak boleh terima perubahan langsung lah aku ni. 

enjoy reading yee...kalau sudi......

Tuesday, October 21, 2014

Cik Kakak nak Blup Blup...

0 komen
salam semua,

hari ini nak story bab berjalan weekend lepas. Jumaat lepas balik ofis, terus ternampak notis ni tampal dalam lif. eh eh, apesal ni. weekend pulak tu. makayah aku pulak kata nak datang lepak rumah aku weekend tu. nak datang temankan aku yang tinggal berdua ngan marissa. en.suami outstation sampai rabu-ahad tu.
 
bila dah nampak notis ni, laju-laju lah call mak bagitau kena tukar plan. sebab nak lepak rumah aku kalau tak de air cemana kan?  laju-lajulah akal aku nak menghabiskan duit orang yang dah pencen tu. ayah aku dah pencen start raya lepas. pencen pilihan. so, jadi OKB kejap lah eh. mari habiskan duit ayahhh!!!!! wehoooo, mak kata ok. aku on je....bab berjalan aku memang no. SATU! tau ayah bosan kan duk umah,mari aku rancangkan jalan-jalan bagi tenangkan fikiran dan kebosanan...hihihi

ayah bagitau bajet berapa, aku pon laju-laju lah google hotel yang still available keesokan hari tu. jumaat google utk stay sabtu ahad. memang banyak penuh la kan. ramai cuti sambung dengan deepavali agaknye. Aku pun book lah Lexis Port Dickson. situ je yang de kosong lagi. water chalet lagi tu. tak tenang lah aku kejar si marissa tu, takut terjun lak dalam laut tu kang, haruu...




 orang yang paling happy...sebab dapat blup-blup...(berenang)




bila plan yang rancang last minit selalunya menjadi kan??? tapi kesian la kt marissa sebab die main sorang-sorang. selalu ada qina tu baru lah meriah main ade geng kan. nampak la die bosan tak de kawan mandi sorang-sorang. dan amazingly, die yang ajak balik bilik tau. setengah jam je mandi. tak sangka!!




tengok tu, die jalan kemain laju kejar si atok dia. pastu tinggalkan mama yang lebih muatan ni kt belakang. nak kejar dah tak terlarat dah nak oi...risau betul lah kot kang die eksaited lebih dengan laut tu kang. terjun lak dalam laut tu.  lagi satu kalau dalam bilik tu memang tak leh leka lah walau seminit, sebab marissa tau bukak tingkap bilik. dok tertinjau-tinjau bawah laut. kang terjun pulak lah nak tengok luar. nahasssss! nyesal lak amek water chalet ni. keselamatan utk anak yang besau ini tak terkawal rasanya. dengan memboyot lagi....

lepas tu, kan de kaca kat lantai tu kan? die suka lah dok pijak lompat-lompat kt kaca tu. hadui lah anak, kamu tahu tak bawah tu ape??laut tau tak??mak kamu ni tak pandai berenang. jatuh kamu bawah tu, sape nak selamatkan?? jantong aku memang kembang kuncuppp je tengok die loncat kt kaca tu. biase lah budak-budak kan, lagi kita larang, lagi die buat. betul tak????


takpayah lah book water chalet or ape juga kaitan dengan laut bila ada anak yang terlebih aktif. melainkan anda larat kejar kulur kilir. aku yang ade 3dewasa 1kanak-kanak ni pun tak terkawal rasanya.

tu je lah cerita kami bersukaria masa en.suami tak ade. pandai je aku buat plan nak ke sana kemari. ni deepavali ni en.suami outstation ke penang pulak. ape ntah planning aku. ade je otak nak berjalan sana sini, tak sedar diri memboyott! terberanak kang baru tauu...... =P

Wednesday, October 8, 2014

Breastpump

0 komen
aku berhajat nak full breastfeed untuk 2nd baby ni, tak tau la semangat berkobar ni terkobar ke terpendam ditengah jalan. dulu marissa pun semangat beriya, tapi ilmu tu tak cukup lagi, so cepat putus asa. now 2nd baby macam2 ilmu ade, budak ofis pun ramai yang full BF kan. berkobar balik lah aku nak join pam time lunch hour. pengaruh kuat aku nih. 

Breastpump idaman hati adalah Medela Freestyle. sebab tengok de budak ofis pakai rileks je pam sambil main candy crush. gitu. kalau aku tak nak main candy crush, stress nnt susu merundum. kahkahkahh!! sakit hati kan main game tu. means die rileks ah tak yah pegang pun breastpump tu kan. Pengaruh lagi.....

bile survey gile gabaknye mahal lah. paling murah yang dapat RM1499. pegi sogo tengok harga RM1800++. fuhhhh..berpeluh ketiak mak! bajet nak beli lengkap semua tak payah pening-pening dah nak beli beg asing, cooler bag asing, ice pack lain kan. sekali jalan terus siap! tapi macam berkira-kira jugak lah nak beli.


hampir-hampir dah nak terbeli dah breastpump medela time tu tetiba tertengok breastpump jenama ni kt youtube cara penggunaan macam menarik minat pulak aku nak tengok sampai habis dan agak terpengaruh disitu. harga pulak jauh lebih murah dari medela tu. ada review ramai suggest jugak jenama ni sebab seakan-akan medela freestyle.


ke sebab terpengaruh dengan kaler pink tu??ter....



aku kan suka kalau dah siap pakej2 bagai ni. senang cerita. tak payah pening nak beli asing. aku pun rajin lah google, tengok youtube semua. nak bagi pengaruh tu kuat sikit kan. dengan harapan agar aku dapat melupakan angan-angan nak beli medela freestyle tu lah kononnye. bagi hati tu terpikat dengan jenama ni. (jangan membazir!)



murah kan?tak la rase membazir kalau aku tak pakai nanti. kehkehh! macam-macam dapat. tapi ni pun aku tunggu jugak hampir 2minggu untuk buat keputusan sebelum beli. Last-last pagi tadi baru aku confirm beli. sebab nak warmer ni sekali, tapi tak de pulak stoknye.....takpelah, beli lain nnt yer. pengaruh kaler pink2 tu ke?haihh!

Sebelum beli haritu tunjuk kt en.suami kata nak beli breastpump ni. en.suami kata, "mama guna ke??yang dulu beli manual dulu tu mana?"... die lupa lah tu, lepas aku bersalinkan marissa dulu, kteorang merayau cari breastpump tau. sebab marissa taknak nyonyott direct. ingatkan susu tak keluar, nurse suruh pegi pam tengok susu keluar ke tak. selamat lah kt HUKM tu ade bilik khas yang ade breastpump electric. jauh berjalan tau. melilau carik, semata-mata nak pam breast utk bagi marissa yang masuk NICU mase tu. dah lah tak tau guna. first time, nurse pun tak tolong. die cuma cakap, "bilik pam dekat sekian sekian, nanti dah lepas guna basuh balik ye puan". gituuuuu....tak pulak die nak ajar. ingat nurse situ tak de keje nak ajar aku kan?? terkial-kial lah laki bini ni pasang pam tu. cara guna pun tak tau. main agak2 je tau. bile dah ingatkan balik peristiwa tu baru en.suami macam...hurm! ok. bagus! lepas ni takpayah g bilik pam tu dah, dengan bangganya keluarkan breastpump sendiri. (kalau nurse suh pam la). kalau baby dah direct nyonyot nak pam buat hape...betul tak?


ok, now tunggu delivery pam tu. tak sabar rasenye nak try. kalau baby tak keluar lagi, tapi dah gatal nak pam agak2 susu keluar tak????????????? nyampahh! tak sabar sungguhh manusia nih. hu3

Bersukaria

0 komen
hye semua..

Nak cerita bab jalan-jalan berdua dengan cik kakak kita ni. Gigih tau mak buyong ni hangkut anak pegi Mines semata nak bawak anak berlibur dikala ayah outstation. Duk rumah macam bosan je kan, nak makan kena masak. lebih baik kita keluar boleh makan kedai je. nampak tak kelebihan disitu. beriya lah si ayah dah penuhkan peti ais dgn macam-macam bahan basah. beli barang dapor siap lengkap dah utk seminggu sepanjang ayah outstation. kau hingat aku nak masak en.suami tak de?memang tak lah. time tu la aku nak ngelat pon. takat masak utk pewot aku ni je macam tak berbaloi beriya masakkan. beli lagi bagus. hahahhahaaaa....yang rasa berbaloi, bab en.suami dah siap isi minyak penuh. itu aku suka. sebab boleh rayau jauh sikit. gituuuuu......

Sebelum kita ke Kids Paradise ni, teman mama cuci rambut dulu. seronot lah sekarang dah ade kawan kalau nak jalan-jalan. kalau dulu, en.suami outstation pikir doploh kali kalau nak keluar jalan sorang-sorang. now anak dara ni dah boleh tolong pegangkan barang. boleh diharap dah....Alhamdulillah. ni upah untuk anak mama yang rajin teman mama...


dulu time kite kecik-kecik tak merasa semua ni kan. main pasir depan rumah je. now macam-macam jenis mainan pun dah ade provide utk budak-budak zaman sekarang ni. dulu mak kau ni, main pasir dalam longkang tau. nak pasir banyak pegi Port Dickson nuh,main pasir tepi pantai. sekarang, ni la pesen pasir buatan manusia. bagus, tak kotor baju, senang sikit mak kau nih. hulur je duit, dah macam kt Port Dickson dah. siap menan sekaligus. main lah situ. tapi aku pulak yang sakit pinggang nunggu die main pasir ni. dekat 2jam jugak lah melayan. sodok sana sodok sini. last aku aku ngadu baby lapar, mama kena makan. baru lah die nak balik. haih! sakit pinggang mak kau ni nak oiii....rase nak baring je kt situ. huh!

mama panggil suruh senyum......

rajin-rajin lah tolong mama lepas ni ye. nanti mama bagi upah main kat sini lagi. tu pun kalau mood mama ok & baby dlm perot bagi kerjasama. kalau sakit pinggang, kita main kt rumah je lah ye...kui3

harga hari biasa : RM25/child
harga hari weekend : RM35++ kottt

Usaha Tangga Kejayaan

0 komen
Salam Jumaat,

Berkat hari jumaat yang mulia ni, ditambah pula esok Maal Hijrah. Alhamdulillah aku panjatkan kesyukuran akhirnya berita baik yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Mungkin juga rezeki baby dalam perot ni jugak kot. Seperti mana yang korang tau dalam entry lepas-lepas aku ade cerita bab  yang mana date fly ke Hong Kong adalah sama dengan due date aku bersalin. Bajet macam nak bawak marissa pegi Hong Kong Disneyland main-main kat sana januari tahun depan sambil sambut anniversary dekat sana sekali, tapi belum sampai rezeki kami sekeluarga lagi untuk ke Hong Kong. Kami di'kejut'kan dengan kehadiran orang baru Januari nanti. 

Dengan bersungguh-sungguh lah aku tanya sana sini bab untuk refund balik duit yang dah dilaburkan beli tiket utk kami bertiga ke Hong Kong tu. Biase lah syarikat penerbangan "tu" tak bagi no. telefon hotline untuk tanya bab-bab gini. suma pun kena tanya guna form.  kena usaha lah sendiri kalau nak duit tu dikembalikan. Aku pun mengkaji lah website syarikat penerbangan tu utk tau lebih lanjut bab refund kan. jom aku kongsi cara kalau-kalau korang pun sama nak refund balik duit atas sebab pregnant or kesihatan.



Usaha bermula  pada 17 Julai 2014 dan selesai pada 24 Oktober 2014 ( 3bulan++ )


Step 1 : Time checkup, mintak doktor bagi surat pengesahan pregnant. 

 



Step 2 : Isi e-form yang ade dalam website. Attach sekali Surat Doktor tadi, Salinan Cover Depan Buku Pink (pregnant). cerita lah ape masalah korang dalam column 'feedback' tu.

 

Bab ni dorang reply yang aku tak layak untuk refund. tapi layak untuk Credit Shell. aku pun isi form balik untuk apply Credit Shell pulak.




Step 3 : Isi form balik mohon Credit Shell. Case Category tu piliha selain dari REFUND



Bab ni pulak dorang reply yang tak de pengesahan yang Husairy tu suami aku, marissa tu anak aku. nak sijil nikah, ic  lah. ok, mak dah stress!! ok, bersabar dan teruskan dengan step seterusnya dengan tabah...........



Step 4 : Isi form balik dan attach pulak IC dengan kad nikah untuk perakuan SUAMI & ANAK.



Sampai sini dah ingat settle dah. rupanya tidak yer....ade lagi benda yang dia nak...sabar dan tabah lah lagi isi form lagi.



Step 5 : Isi form lagi dan info member number dan web user ID untuk dorang masukkan Credit Shell tu.



Berdoalah yang korang berjaya dapat Credit Shell tu. ok now nak cerita Credit Shell tu ape. Credit Shell tu korang tak dapat CASH. tapi dorang akan masukkan dalam akaun web Syarikat Penerbangan  korang duit tu. then korang boleh pilih mana-mana dan bila-bila masa yang korang nak pergi dengan harga yang korang layak dapat tu dalam masa 90hari korang kena booking sebelum BURN. Tapi jangan lah korang berharap dapat Credit Shell tu sama harga dengan korang beli dulu. Dorang yang decide berapa yang korang layak dapat. Macam Insurans, Airport Tax, Fuel Surcharge tu semua korang tak layak dapat balik eh. jangan perasan!huhuhu..



Total yang aku bayar time booking dulu.. RM1,342.00 (2dewasa+1Kanak-Kanak)



Total Credit Shell yang aku layak dapat.... RM625.00 sahaja
 

Boleh lah daripada aku burnkan begitu sahaja kan, biarkan seat kosong tanpa penumpang lagi lah sakit hati. betul tak? At least aku dapat half dari ape yang aku bayar dulu. kire untung jugak lah tu. So now, aku ada masa 90 hari untuk booking kemana-mana destinasi dan bila-bila masa dengan harga yang aku layak tu. tapi otak aku tak berfungsi buat masa sekarang. sebab aku tak bersalin lagi kan, aku tak pasti nak baby ke tak, kondisi aku lepas bersalin nanti macamana. tapi yang pasti aku kena booking sebelum aku bersalin. kalau nak bawak baby pun kena lah besar sikit, takkan lah baru lahir dah nk bawak naik flight kan, kasi baby besar sikit la kot. Valid sampai 22 Januari je tu, aku bersalin 30 Januari (insyaallah). Tengok lah nanti aku fikirkan sehabis baik dulu nak pergi mana dengan 2orang anak nanti. jangan mengandung lagi nanti sudah. jenuh pulak lah nak apply credit shell ni balik. keh keh keh!

harap korang dapat sedikit sebanyak info dari aku. Jenuh tau nak main form-form dan reply-reply by email dengan dorang ni. kena tabah sikit lah, tu yang sampai 3bulan baru settle ni.Aku hampir-hampir putus asa ok. Tapi berkat kesabaran, berbaloi juga akhirnya. Alhamdulillah =)




jom fikir nak fly kemana........anak-anak mama! (huhuuu)

Adrianna Marissa

2 komen
Salam semua,

Dah lama rasanya tak cerita perkembangan marissa kan? sibuk uruskan rumahtangga, uruskan en.suami, uruskan pewot bagaikan. Dulu time kecik-kecik rajin betul cerita perkembangan. now dah besar tak dan nak cerita, macam-macam perangai pun dah ditunjuk tak sempat mama nak cerita. 


Umur sekarang memang baru 2 tahun 10 bulan. Tapi kalau daftar sekolah kena masuk kelas 3 tahun. sebab lahir Disember. Bayangkan baby lain dah start berjalan, marissa baru lahir. Baru genap masuk 2 tahun, tapi dah kena masuk kelas 3 tahun. kelas 3 tahun pulak 3bulan awal cikgu dah ajar shi shi kt toilet tau. kau bayangkan perasaan ku ketika itu. kecik lagi kot marissa time tu nak ke jamban sendiri. lepas tu tak bagi susu dalam botol susu dah, tapi dalam cawan. semua benda pun marissa kena belajar awal dari usia. hantar taska, taska tak ikut bulan kelahiran, tapi ikut tahun kelahiran. untung ke rugi??

Marissa ok je, tapi aku rase terlalu awal untuk die belajar semua tu. tapi aku sokong lah ape yang cikgu buat tu utk kesenangan aku dimasa hadapan jugak kan. tapi kat rumah kalau 5minit kata nak shi shi, sape nak larat layan kan? pakai kan aje pampers. hahahaha!! cikgu siap pesan, suruh aku ajar jugak benda yang sama cikgu ajar kt sekolah. bagi dia praktis. tapi tak kuasa lak aku nak melayan keluar masuk toilet banyak kali. Tapi alhamdulillah, start bulan lepas marissa dah tak pakai pampers dekat sekolah, kat rumah. time tido, berjalan aku still pakaikan lagi. macam tak confident je nak bia tido malam tak pakai pampers, habes basah tilam kang satu keje lak aku kang. (dasar mak pemalas!). Tapi bab yak, marissa confirm akan ke toilet. walau pakai pampers sekalipun, die akan bukak pampers g jamban jugak utk yak. macam ahad lepas, aku tengah gosok baju kt bilik belakang. Marissa tengah main dekat hall, tetiba je senyap..tak dengar suara dia main. aku pun panggil lah. Marissa pun jawab "mama...sha kt shini. yak!!". ohemgee!!! masuk jamban yak sendiri anakku?? jangan matang cepat sangat boleh tak?mama not ready la....


Bila hantar anak ke taska, aku rasa banyak kelebihan yang aku dapat. aku rase lah, sebab anak akan belajar buat kerja sendiri. contoh, nak mandi dia akan bukak baju letak kat bakul baju kotor, ambil towel die sangkut dekat pintu toilet, bukak air baldi baru panggil aku "mamaaaaa!!". aku tinggal masuk toilet bagi berus gigi (letak tinggi). jirus mandi tu pun berebut dia nak mandi sendiri tapi berjanggut nak tunggu dia jirus. aku kan mak yang tak penyabar.  kah kah! tu bab mandi. bab susu pulak, lepas susu habis marissa akan pegi dapur letak kt sinki botol susu dia. aku tak ajar pun, mungkin cikgu ajar dekat taska lepas habis makan or minum letak kt sinki. aku masih guna botol susu, tak kuasa lah nak bagi anak susu guna cawan, tak tau kekdahnye. 

Paling terharu bila nak keluar rumah, depan pintu dia akan pakai kasut dia then die akan ambil kasut mama/ayah letak dekat depan pintu suruh pakai. sungguh pandai jaga hati orang tua. so suweettt! kadang-kadang tu saje buli, tak nak kasut tu, nak pakai yang lain. marissa ambilkan okey, tak bersungut pun. klu besar kang, bersungut siap! beg pun kalau banyak barang, nak suruh dia tolong bawakkan pun dia sanggup. walaupun berat. tapi mama yang tak sampai hati nak tengok tersenget-senget bahu bawak barang berat.

Kesimpulannya dah boleh diharap lah walau baru nak injak umur 3 tahun bulan 12 ni. walaupun januari 2015 marissa dah masuk kelas 4 tahun. mama tetap anggap kamu baby kecik mama lagi. nanti adik dah keluar jangan muak tolong mama buat kerja rumah ye sayang. Jadi kakak yang baik ye. tolong mama jaga adik pulak lepas ni.


entry ni macam entry besday marissa pulak dah. takpelah sekadar ingin mengingati detik-detik pembelajaran awal marissa. terima kasih sebab temankan mama tido setiap hari, temankan mama masa ayah outstation, temankan mama pegi balik keje, temankan mama pegi shopping, temankan mama setiap hari. mama sayang marissa selamanya!! walaupun adik nak keluar dah bulan januari nanti, tapi marissa tetap dihati mama jugak ok. tengah fikir nak hantar mana masa aku bersalin nanti. aku nak en.suami teman dalam labour room,  rumah opah ke umah makwan?? nanti lah pikir, ade 3bulan lagi. 


mama sayang marissa!!


p/s : marissa akan menangis sekali bila tengok aku nangis. mama tau marissa sayang mama jugak....

tukar angin

0 komen
Salam Deepavali semua,

memandangkan harini ramai yang sambung cuti sampai weekend, aku yang keje ni bosan lah. maka terajin la pulak tukar template blog ni. gatal betul tangan ni. tak jadi kang baru tau. fuh fuhhh..selamat lah jadi jugak la tukar template tu lepas berhempas pulas belajar dengan wawa jumaat lepas.

template polkadot tu selamat tinggallah yer, no turning back!! dah tukar template baru ni dah takut nak tukar template lain pulak. takut tak jadi. hahahaah..dasar tak boleh terima perubahan langsung lah aku ni. 

enjoy reading yee...kalau sudi......

Cik Kakak nak Blup Blup...

0 komen
salam semua,

hari ini nak story bab berjalan weekend lepas. Jumaat lepas balik ofis, terus ternampak notis ni tampal dalam lif. eh eh, apesal ni. weekend pulak tu. makayah aku pulak kata nak datang lepak rumah aku weekend tu. nak datang temankan aku yang tinggal berdua ngan marissa. en.suami outstation sampai rabu-ahad tu.
 
bila dah nampak notis ni, laju-laju lah call mak bagitau kena tukar plan. sebab nak lepak rumah aku kalau tak de air cemana kan?  laju-lajulah akal aku nak menghabiskan duit orang yang dah pencen tu. ayah aku dah pencen start raya lepas. pencen pilihan. so, jadi OKB kejap lah eh. mari habiskan duit ayahhh!!!!! wehoooo, mak kata ok. aku on je....bab berjalan aku memang no. SATU! tau ayah bosan kan duk umah,mari aku rancangkan jalan-jalan bagi tenangkan fikiran dan kebosanan...hihihi

ayah bagitau bajet berapa, aku pon laju-laju lah google hotel yang still available keesokan hari tu. jumaat google utk stay sabtu ahad. memang banyak penuh la kan. ramai cuti sambung dengan deepavali agaknye. Aku pun book lah Lexis Port Dickson. situ je yang de kosong lagi. water chalet lagi tu. tak tenang lah aku kejar si marissa tu, takut terjun lak dalam laut tu kang, haruu...




 orang yang paling happy...sebab dapat blup-blup...(berenang)




bila plan yang rancang last minit selalunya menjadi kan??? tapi kesian la kt marissa sebab die main sorang-sorang. selalu ada qina tu baru lah meriah main ade geng kan. nampak la die bosan tak de kawan mandi sorang-sorang. dan amazingly, die yang ajak balik bilik tau. setengah jam je mandi. tak sangka!!




tengok tu, die jalan kemain laju kejar si atok dia. pastu tinggalkan mama yang lebih muatan ni kt belakang. nak kejar dah tak terlarat dah nak oi...risau betul lah kot kang die eksaited lebih dengan laut tu kang. terjun lak dalam laut tu.  lagi satu kalau dalam bilik tu memang tak leh leka lah walau seminit, sebab marissa tau bukak tingkap bilik. dok tertinjau-tinjau bawah laut. kang terjun pulak lah nak tengok luar. nahasssss! nyesal lak amek water chalet ni. keselamatan utk anak yang besau ini tak terkawal rasanya. dengan memboyot lagi....

lepas tu, kan de kaca kat lantai tu kan? die suka lah dok pijak lompat-lompat kt kaca tu. hadui lah anak, kamu tahu tak bawah tu ape??laut tau tak??mak kamu ni tak pandai berenang. jatuh kamu bawah tu, sape nak selamatkan?? jantong aku memang kembang kuncuppp je tengok die loncat kt kaca tu. biase lah budak-budak kan, lagi kita larang, lagi die buat. betul tak????


takpayah lah book water chalet or ape juga kaitan dengan laut bila ada anak yang terlebih aktif. melainkan anda larat kejar kulur kilir. aku yang ade 3dewasa 1kanak-kanak ni pun tak terkawal rasanya.

tu je lah cerita kami bersukaria masa en.suami tak ade. pandai je aku buat plan nak ke sana kemari. ni deepavali ni en.suami outstation ke penang pulak. ape ntah planning aku. ade je otak nak berjalan sana sini, tak sedar diri memboyott! terberanak kang baru tauu...... =P

Breastpump

0 komen
aku berhajat nak full breastfeed untuk 2nd baby ni, tak tau la semangat berkobar ni terkobar ke terpendam ditengah jalan. dulu marissa pun semangat beriya, tapi ilmu tu tak cukup lagi, so cepat putus asa. now 2nd baby macam2 ilmu ade, budak ofis pun ramai yang full BF kan. berkobar balik lah aku nak join pam time lunch hour. pengaruh kuat aku nih. 

Breastpump idaman hati adalah Medela Freestyle. sebab tengok de budak ofis pakai rileks je pam sambil main candy crush. gitu. kalau aku tak nak main candy crush, stress nnt susu merundum. kahkahkahh!! sakit hati kan main game tu. means die rileks ah tak yah pegang pun breastpump tu kan. Pengaruh lagi.....

bile survey gile gabaknye mahal lah. paling murah yang dapat RM1499. pegi sogo tengok harga RM1800++. fuhhhh..berpeluh ketiak mak! bajet nak beli lengkap semua tak payah pening-pening dah nak beli beg asing, cooler bag asing, ice pack lain kan. sekali jalan terus siap! tapi macam berkira-kira jugak lah nak beli.


hampir-hampir dah nak terbeli dah breastpump medela time tu tetiba tertengok breastpump jenama ni kt youtube cara penggunaan macam menarik minat pulak aku nak tengok sampai habis dan agak terpengaruh disitu. harga pulak jauh lebih murah dari medela tu. ada review ramai suggest jugak jenama ni sebab seakan-akan medela freestyle.


ke sebab terpengaruh dengan kaler pink tu??ter....



aku kan suka kalau dah siap pakej2 bagai ni. senang cerita. tak payah pening nak beli asing. aku pun rajin lah google, tengok youtube semua. nak bagi pengaruh tu kuat sikit kan. dengan harapan agar aku dapat melupakan angan-angan nak beli medela freestyle tu lah kononnye. bagi hati tu terpikat dengan jenama ni. (jangan membazir!)



murah kan?tak la rase membazir kalau aku tak pakai nanti. kehkehh! macam-macam dapat. tapi ni pun aku tunggu jugak hampir 2minggu untuk buat keputusan sebelum beli. Last-last pagi tadi baru aku confirm beli. sebab nak warmer ni sekali, tapi tak de pulak stoknye.....takpelah, beli lain nnt yer. pengaruh kaler pink2 tu ke?haihh!

Sebelum beli haritu tunjuk kt en.suami kata nak beli breastpump ni. en.suami kata, "mama guna ke??yang dulu beli manual dulu tu mana?"... die lupa lah tu, lepas aku bersalinkan marissa dulu, kteorang merayau cari breastpump tau. sebab marissa taknak nyonyott direct. ingatkan susu tak keluar, nurse suruh pegi pam tengok susu keluar ke tak. selamat lah kt HUKM tu ade bilik khas yang ade breastpump electric. jauh berjalan tau. melilau carik, semata-mata nak pam breast utk bagi marissa yang masuk NICU mase tu. dah lah tak tau guna. first time, nurse pun tak tolong. die cuma cakap, "bilik pam dekat sekian sekian, nanti dah lepas guna basuh balik ye puan". gituuuuu....tak pulak die nak ajar. ingat nurse situ tak de keje nak ajar aku kan?? terkial-kial lah laki bini ni pasang pam tu. cara guna pun tak tau. main agak2 je tau. bile dah ingatkan balik peristiwa tu baru en.suami macam...hurm! ok. bagus! lepas ni takpayah g bilik pam tu dah, dengan bangganya keluarkan breastpump sendiri. (kalau nurse suh pam la). kalau baby dah direct nyonyot nak pam buat hape...betul tak?


ok, now tunggu delivery pam tu. tak sabar rasenye nak try. kalau baby tak keluar lagi, tapi dah gatal nak pam agak2 susu keluar tak????????????? nyampahh! tak sabar sungguhh manusia nih. hu3

Bersukaria

0 komen
hye semua..

Nak cerita bab jalan-jalan berdua dengan cik kakak kita ni. Gigih tau mak buyong ni hangkut anak pegi Mines semata nak bawak anak berlibur dikala ayah outstation. Duk rumah macam bosan je kan, nak makan kena masak. lebih baik kita keluar boleh makan kedai je. nampak tak kelebihan disitu. beriya lah si ayah dah penuhkan peti ais dgn macam-macam bahan basah. beli barang dapor siap lengkap dah utk seminggu sepanjang ayah outstation. kau hingat aku nak masak en.suami tak de?memang tak lah. time tu la aku nak ngelat pon. takat masak utk pewot aku ni je macam tak berbaloi beriya masakkan. beli lagi bagus. hahahhahaaaa....yang rasa berbaloi, bab en.suami dah siap isi minyak penuh. itu aku suka. sebab boleh rayau jauh sikit. gituuuuu......

Sebelum kita ke Kids Paradise ni, teman mama cuci rambut dulu. seronot lah sekarang dah ade kawan kalau nak jalan-jalan. kalau dulu, en.suami outstation pikir doploh kali kalau nak keluar jalan sorang-sorang. now anak dara ni dah boleh tolong pegangkan barang. boleh diharap dah....Alhamdulillah. ni upah untuk anak mama yang rajin teman mama...


dulu time kite kecik-kecik tak merasa semua ni kan. main pasir depan rumah je. now macam-macam jenis mainan pun dah ade provide utk budak-budak zaman sekarang ni. dulu mak kau ni, main pasir dalam longkang tau. nak pasir banyak pegi Port Dickson nuh,main pasir tepi pantai. sekarang, ni la pesen pasir buatan manusia. bagus, tak kotor baju, senang sikit mak kau nih. hulur je duit, dah macam kt Port Dickson dah. siap menan sekaligus. main lah situ. tapi aku pulak yang sakit pinggang nunggu die main pasir ni. dekat 2jam jugak lah melayan. sodok sana sodok sini. last aku aku ngadu baby lapar, mama kena makan. baru lah die nak balik. haih! sakit pinggang mak kau ni nak oiii....rase nak baring je kt situ. huh!

mama panggil suruh senyum......

rajin-rajin lah tolong mama lepas ni ye. nanti mama bagi upah main kat sini lagi. tu pun kalau mood mama ok & baby dlm perot bagi kerjasama. kalau sakit pinggang, kita main kt rumah je lah ye...kui3

harga hari biasa : RM25/child
harga hari weekend : RM35++ kottt

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template