Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, November 12, 2013

Menabung lah untuk masa depan

0 komen
marilah menabung...gituuuu!

masa mula-mula keje dulu macam tak de kesedaran. tapi bile dah mengandung dulu macam terdetik, kena ada saving utk anak-anak. (mcm ramai no anak). betul serius, kalau start mula keje dulu ada kesedaran. mungkin sekarang saving dah masyuk. tapi startnya time pregnant, memang lambat sket lah nak penuh tabung. tapi untuk kesedaran untuk anak memang dari awal lah. 

Bile pregnant dulu dah pikirkan macamana nk saving untuk anak. kita tak tau anak nak guna duit utk itu ini kan. mane nak cekau duit kalau bukan saving. incase kecemasan lah. kalau sesaje gatai sebab nk g shopping memang tak lah. 

keputusan

bukak akaun ASB lah, senang. sebab nak kluarkan duit tu macam leceh sikit kena cop-cop jari kt bank kan. kalau akaun biase ada kad, senang cucuk kluar duit nanti. bahayo!


cukup genap-genap marissa 6bulan, terus g ASB bukak akaun. terus jadi REMAJA. kau hado? baru 6bulan dah remaja. tapi bukan 50sen. (ape motif 50sen kt buku tu eh?). 

Hasil duit dalam buku dari:
1) Duit masa Marissa Lahir 
2) Duit masa Akikah
3) Duit Raya 2012&2013
4)Duit Tok Ayah&Mak Wan 
5) Duit Atok&Opah
6) Duit Moyang
7) Duit Setiap bulan RM100 (potong gaji)
8) Duit yuran taska bulan Disember & januari (sebab Jan&Dis yuran dibayar masa pendaftaran)

Hasilnya....hampir RM10K okeh! tak sangka. baru nak masuk 2tahun kot. tak sia-sia lah aku saving dari seawal umur 6bulan.


Jom kita kira-kira utk potongan gaji yang aku buat:-

RM100 x 12bulan(setahun) = RM1,200
RM1200 x 5tahun = RM6,000
RM1200 x 10tahun = RM12,000
RM1200 x 20tahun = RM24,000


bila nak masuk U nanti takpayah pening dah. saving masa marissa 20tahun dah jadi RM24,000. tu kiraan RM100 sebulan. kalau ada duit lebih, dapat bonus ke, dapat tunggakan ke biasa aku akan masuk lebih. extra guna transfer online je. sekarang semua kan dah mudah. tak de alasan okey.

Duit yang penah digunakan keluar
1) Bayar duit pendaftaran Taska Dis&Jan yang cecah RM1500
    Terpaksa keluarkan jugak sebab biasanya nak lumsum mana nak cekau weh
2) Bayar injection Pneumacacal 3x dos. 1 dos RM200 camtu kali tiga


selagi boleh guna duit yang ada memang tak usik dah duit Akaun Remaja tu. Tapi kalau dah cecah ribu memang kena kacau sikit lah. tapi pastikan kalau ada duit lebih masukkan simpan lebih. tak kisah lah method ape yang korang gunakan. TAPI aku sangat-sangat sarankan korang buat Saving untuk anak korang. mungkin sekarang tak nampak lagi kegunaannya, tapi percayalah satu hari nanti korang akan bersyukur sebab ada saving tu. 

Gud Luck okeh!


oh, rindu marissa masa baby...
bau baby tu syokk uh!




**adik-adik-adik marissa jangan risau..mama&ayah akan savingkan utk kalian jugak.  tak de istilah berat sebelah tau. bahahha!




Monday, November 11, 2013

Majlis Graduasi Taska Generasi Educare

0 komen
Khamis 7 November 2013 petang berbual dengan cikgu.

cikgu : Akak, sabtu free tak?
mama : nape ye?
cikgu : marissa dapat anugerah.
mama : anugerah ape pulak?
cikgu : anugerah prestasi cemerlang..
mama : herk?!

macam keje kerajaan pulak dapat anugerah nih. bahahah!


Sabtu 9 November 2013 kejadian berlaku.

 macam ayah yang dapat award. bukan si anak.


tahniah la anak. keluar je dewan, trofi jatuh ke lantai.
prapppp!!  patah TIGA. tahniah lah anak...
tak sampai satu hari trofi tu punya hayat
 
anak ayah sangattttt!

mama takkan laku kalau ada ayah. ok fine!!!

bagus jugak

boleh 

mama 

berehat



*tahniah lah anak. berbaloi jugak la mama bayar taska mahal-mahal pon. huhuhuu...saving utk tahun depan now LOADING....

Berduaan-Beg Galas Sekolah

0 komen
Hari rajin. jom post entry secara berjemaah!

balik keje. ambik marissa. beg dah koyak. ok pasar tani jom!

Sebelum ambik anak dah pegi pasar tani. tengok beg ni. sayu je hati tengok.
"nakbelitaknaknakbelitaknak" - benak fikiran
"takpayahlah, kang en.suami bising" - akal fikiran

berlalu pergi.

sampai taska
"beg koyak sikit" - cikgu kata
"ok, jom!" - mama kata
"yey!" - marissa kata
yey tanpa sebab pun.

tapi dia perhatikan roadmap aku bawak kete.
die tahu okeh tu bukan jalan ke rumah
eksited terus! (budak zaman skrg)

--pasar tani kita berdua (gigih)

terus pegi kedai beg yang terbenak difikiran tadik..ambil-bayar-balik!





seretlah anakkk......tau tu mama punya (baru beli!! tak sampai 5minit)






nak berdua bersama anak bershopping sangat memerlukan kegigihan fizikal dan mental.
nak kawal perangai
nak kawal sekeliling
nak kawal pemanduan
nak kawal emosi
nak kawal tenaga
suma pun kena fikir. anak buat hal lari laju
tak terlarat dek akal nak kejar.
lagi-lagi pasar area dekat dengan jalan raya.

sebab tu modus operandi = 3B Beli-Bayar-Balik

normal lah bile shopping dengan anak tu tak de kepuasan.
perhatian lebih ke anak dari ke barangan.

tapi!

kalau shopping bertiga boleh FOKUS.

sebab anak LAKI yang kawal.

ok bai!


Weekend

0 komen
hola

berhabuk habis lah blog ni. fuhhh fuhhh...(tiup habuk konon). hahaahha

sori i bz.

and

tak de cite menarik pun satu hal jugak. iols orang kebiasaan je. rutin pun rutin harian je lah.


Belek henpon, jumpa pic yang boleh dijadikan cerita.
Weekend punya Cerita.

taktau nak kemana. round area belakang rumah.

know what?!

Jumpa Kandang Kuda!



3years++ dok kuarters itu tak tahu.

boleh?

info :
1) datang sebelum jam 10pagi, boleh tunggang itu kuda
2) 10pagi time kuda makan
3) boleh bawak bekal or makanan utk dibagi pada kuda
4) 2side. satu perbadanan punya kuda, satu lagi PDRM
5) petang pun boleh tunggang kuda.

Kuda tu kalau tak de function dok je situ.

ape kata korang bagi kuda tu aktiviti sikit.



*selalu nampak kuda lalu lalang area rumah. taktau pulak kandangnya belakang rumah saje (-.-)"

Menabung lah untuk masa depan

0 komen
marilah menabung...gituuuu!

masa mula-mula keje dulu macam tak de kesedaran. tapi bile dah mengandung dulu macam terdetik, kena ada saving utk anak-anak. (mcm ramai no anak). betul serius, kalau start mula keje dulu ada kesedaran. mungkin sekarang saving dah masyuk. tapi startnya time pregnant, memang lambat sket lah nak penuh tabung. tapi untuk kesedaran untuk anak memang dari awal lah. 

Bile pregnant dulu dah pikirkan macamana nk saving untuk anak. kita tak tau anak nak guna duit utk itu ini kan. mane nak cekau duit kalau bukan saving. incase kecemasan lah. kalau sesaje gatai sebab nk g shopping memang tak lah. 

keputusan

bukak akaun ASB lah, senang. sebab nak kluarkan duit tu macam leceh sikit kena cop-cop jari kt bank kan. kalau akaun biase ada kad, senang cucuk kluar duit nanti. bahayo!


cukup genap-genap marissa 6bulan, terus g ASB bukak akaun. terus jadi REMAJA. kau hado? baru 6bulan dah remaja. tapi bukan 50sen. (ape motif 50sen kt buku tu eh?). 

Hasil duit dalam buku dari:
1) Duit masa Marissa Lahir 
2) Duit masa Akikah
3) Duit Raya 2012&2013
4)Duit Tok Ayah&Mak Wan 
5) Duit Atok&Opah
6) Duit Moyang
7) Duit Setiap bulan RM100 (potong gaji)
8) Duit yuran taska bulan Disember & januari (sebab Jan&Dis yuran dibayar masa pendaftaran)

Hasilnya....hampir RM10K okeh! tak sangka. baru nak masuk 2tahun kot. tak sia-sia lah aku saving dari seawal umur 6bulan.


Jom kita kira-kira utk potongan gaji yang aku buat:-

RM100 x 12bulan(setahun) = RM1,200
RM1200 x 5tahun = RM6,000
RM1200 x 10tahun = RM12,000
RM1200 x 20tahun = RM24,000


bila nak masuk U nanti takpayah pening dah. saving masa marissa 20tahun dah jadi RM24,000. tu kiraan RM100 sebulan. kalau ada duit lebih, dapat bonus ke, dapat tunggakan ke biasa aku akan masuk lebih. extra guna transfer online je. sekarang semua kan dah mudah. tak de alasan okey.

Duit yang penah digunakan keluar
1) Bayar duit pendaftaran Taska Dis&Jan yang cecah RM1500
    Terpaksa keluarkan jugak sebab biasanya nak lumsum mana nak cekau weh
2) Bayar injection Pneumacacal 3x dos. 1 dos RM200 camtu kali tiga


selagi boleh guna duit yang ada memang tak usik dah duit Akaun Remaja tu. Tapi kalau dah cecah ribu memang kena kacau sikit lah. tapi pastikan kalau ada duit lebih masukkan simpan lebih. tak kisah lah method ape yang korang gunakan. TAPI aku sangat-sangat sarankan korang buat Saving untuk anak korang. mungkin sekarang tak nampak lagi kegunaannya, tapi percayalah satu hari nanti korang akan bersyukur sebab ada saving tu. 

Gud Luck okeh!


oh, rindu marissa masa baby...
bau baby tu syokk uh!




**adik-adik-adik marissa jangan risau..mama&ayah akan savingkan utk kalian jugak.  tak de istilah berat sebelah tau. bahahha!




Majlis Graduasi Taska Generasi Educare

0 komen
Khamis 7 November 2013 petang berbual dengan cikgu.

cikgu : Akak, sabtu free tak?
mama : nape ye?
cikgu : marissa dapat anugerah.
mama : anugerah ape pulak?
cikgu : anugerah prestasi cemerlang..
mama : herk?!

macam keje kerajaan pulak dapat anugerah nih. bahahah!


Sabtu 9 November 2013 kejadian berlaku.

 macam ayah yang dapat award. bukan si anak.


tahniah la anak. keluar je dewan, trofi jatuh ke lantai.
prapppp!!  patah TIGA. tahniah lah anak...
tak sampai satu hari trofi tu punya hayat
 
anak ayah sangattttt!

mama takkan laku kalau ada ayah. ok fine!!!

bagus jugak

boleh 

mama 

berehat



*tahniah lah anak. berbaloi jugak la mama bayar taska mahal-mahal pon. huhuhuu...saving utk tahun depan now LOADING....

Berduaan-Beg Galas Sekolah

0 komen
Hari rajin. jom post entry secara berjemaah!

balik keje. ambik marissa. beg dah koyak. ok pasar tani jom!

Sebelum ambik anak dah pegi pasar tani. tengok beg ni. sayu je hati tengok.
"nakbelitaknaknakbelitaknak" - benak fikiran
"takpayahlah, kang en.suami bising" - akal fikiran

berlalu pergi.

sampai taska
"beg koyak sikit" - cikgu kata
"ok, jom!" - mama kata
"yey!" - marissa kata
yey tanpa sebab pun.

tapi dia perhatikan roadmap aku bawak kete.
die tahu okeh tu bukan jalan ke rumah
eksited terus! (budak zaman skrg)

--pasar tani kita berdua (gigih)

terus pegi kedai beg yang terbenak difikiran tadik..ambil-bayar-balik!





seretlah anakkk......tau tu mama punya (baru beli!! tak sampai 5minit)






nak berdua bersama anak bershopping sangat memerlukan kegigihan fizikal dan mental.
nak kawal perangai
nak kawal sekeliling
nak kawal pemanduan
nak kawal emosi
nak kawal tenaga
suma pun kena fikir. anak buat hal lari laju
tak terlarat dek akal nak kejar.
lagi-lagi pasar area dekat dengan jalan raya.

sebab tu modus operandi = 3B Beli-Bayar-Balik

normal lah bile shopping dengan anak tu tak de kepuasan.
perhatian lebih ke anak dari ke barangan.

tapi!

kalau shopping bertiga boleh FOKUS.

sebab anak LAKI yang kawal.

ok bai!


Weekend

0 komen
hola

berhabuk habis lah blog ni. fuhhh fuhhh...(tiup habuk konon). hahaahha

sori i bz.

and

tak de cite menarik pun satu hal jugak. iols orang kebiasaan je. rutin pun rutin harian je lah.


Belek henpon, jumpa pic yang boleh dijadikan cerita.
Weekend punya Cerita.

taktau nak kemana. round area belakang rumah.

know what?!

Jumpa Kandang Kuda!



3years++ dok kuarters itu tak tahu.

boleh?

info :
1) datang sebelum jam 10pagi, boleh tunggang itu kuda
2) 10pagi time kuda makan
3) boleh bawak bekal or makanan utk dibagi pada kuda
4) 2side. satu perbadanan punya kuda, satu lagi PDRM
5) petang pun boleh tunggang kuda.

Kuda tu kalau tak de function dok je situ.

ape kata korang bagi kuda tu aktiviti sikit.



*selalu nampak kuda lalu lalang area rumah. taktau pulak kandangnya belakang rumah saje (-.-)"

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template