Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 3, 2013

Ragut

0 komen
Jenayah ragut yang semakin menjadi-jadi sekarang ni. selalu tengok dalam tv lah, radio lah, iklan lah..kini terjadi dekat orang terdekat. sentap gile kot time tu!

Khamis (28 Mac 2013) - dekat parking bawah rumah
kringg kringgg...he3
Ayah :  ada berita tak baik sikit lah..
Aku : ouh..aduhh..berita ape pulak ni?(ati dah berdengup kencang dah. dlm fikiran da bermain mcm3 persoalan). 
Ayah : mak kena rompak kt traffic light dekat ngan ofis.
Aku : astagfirullahalazimmm...camane boleh jadi?
Ayah : ambil no. ni, call no tu balik...blabalalala.... teetttt

ptg tu aku lah org yang paling sibok skali call sana sini, sebab si ayah outstation dan adik dirumah seorang diri. punyalah risau, si emak pulak tengah bz uruskan hal bank dan lain-lain. 

mengikut cerita mak, masa berhenti kat traffic light merah ada motor berhenti bebetul sebelah kereta. tapi mak tak suspek ape2 lah, sebab mmg motor banyak kt depan tu da penuh, means motor tu stuck kt sebelah kereta lah. Then bila lampur tukar hijau, terus penyamun tu pecahkan cermin dan ambil handbag yg letak kt bawah seat duduk sebelah kiri. mak tak boleh nk buat ape, cuma selamatkan muka dari serpihan kaca yang berteraburan tu. terus gerak pusing ke ofis balik, memandangkan kereta ni portable key die dalam handbag, xde pakai kunci cam kete biasa. bile portable key ni dah dibwk lari penyamun tu tadi, berbunyik3 sound  die mintak kunci kan. dan boleh jalan dalam beberapa km je. then, sempat la park kt ofis mak sebelum kete mati dah xleh kemana-mana dah. kena la tunggu ayah balik utk bawak 2nd key pulak.

Jumaat pepagi tu, amik EL terus ke Sg.buloh tolong teman mak buat ic, kad bank, kad kredit, buat lesen semua. kakak tlg jagakan si adik kt rumah, si abang lak outstation kt kedah. aku je lah sorang yang boleh temankan pun. selamat lah cha dijaga oleh opah time tu chicken pox kan. syukur! dari 8 pagi sampai 7ptg baru la siap semua keje termasuk tukar kunci rumah dan beli handphone baru semua. 

aku rasa, dalam semua hal-hal tu yang penting skali kad bank. sebab tanpa duit kte tak boleh nak ke sana kemari. nak xnak, kena jugak wat dulu. memang lah boleh guna duit aku dulu, tapi memandangkan hari tu dah ari jumaat, sabtu-ahad perlu duit jugakkan nk makan baiki cermin lagi, minyak semua kan. dan bank yang paling cerewet dan banyak songeh adalah CIMB BANK! 2x pegi bank ni utk settlekan kad bank je pun. kat maybank, senang je pulak. ni tak, nak passport lah, bill air api lah, surat beranak lah.  pegi maybank, nak ic sementara je dengan surat branak takde pun takpe. asalkan ade repot polis. 

masa buat ic ... lama la jugak, 2minggu baru siap. nak pegi buat kt putrajaya jauh pulak, sure tak sempat nak buat kad bank semua. tu yang buat kt kota damansara je. bank-bank semua kt kepong jugak, tempat masa buku bank dibuka. then last sekali abes buat maybank tu nak buat lesen, tapi jam dah pukul 4ptg. lepas tu aku cakap kt mak, kte tawakal je pegi, klu tak sempat, anggap je la tak de rezeki. sebab JPJ tutup jam 5petang. dari kepong - cheras boleh tahan jauh jugak tu. ondaway tu hujan lebat pulak..aku cuma mampu mengucap dan berdoa je agar dpt sampai tepat pd masanya. tup-tup buat lesen lah paling pantasss sekali dalam semua hal yang kteorg buat dari pagi tadi. pegi amik no. dulu, bajet cam lama lagi. sekali tengok tinggal 5orang je lagi. cecepat ambil gambar. siap je gambar, terus nombor dipanggil. Alhamdulillah, Tuhan permudahkan urusan. tak sampai 5minit pun kt JPJ tu. 

kesimpulannya : berhati-hatilah ketika memandu berseorangan. jangan melawan, lagi kte melawan, lagi terancam lah nyawa kita. bagi je die handbag tu, takat duit tu boleh dicari. nyawa tak boleh diganti. betul tak? bak kata omak den... "jangan nanti kau terkedek-kedek nak pulangkan handbag tu kt aku kt padang mahsyar nanti"...ouhh, mendalam betul kata-kata mak time tu. bahahah, penyangak..beringatlah kamu! jumpalah di padang mahsyar nanti yer...see yahh! bye.


Ragut

0 komen
Jenayah ragut yang semakin menjadi-jadi sekarang ni. selalu tengok dalam tv lah, radio lah, iklan lah..kini terjadi dekat orang terdekat. sentap gile kot time tu!

Khamis (28 Mac 2013) - dekat parking bawah rumah
kringg kringgg...he3
Ayah :  ada berita tak baik sikit lah..
Aku : ouh..aduhh..berita ape pulak ni?(ati dah berdengup kencang dah. dlm fikiran da bermain mcm3 persoalan). 
Ayah : mak kena rompak kt traffic light dekat ngan ofis.
Aku : astagfirullahalazimmm...camane boleh jadi?
Ayah : ambil no. ni, call no tu balik...blabalalala.... teetttt

ptg tu aku lah org yang paling sibok skali call sana sini, sebab si ayah outstation dan adik dirumah seorang diri. punyalah risau, si emak pulak tengah bz uruskan hal bank dan lain-lain. 

mengikut cerita mak, masa berhenti kat traffic light merah ada motor berhenti bebetul sebelah kereta. tapi mak tak suspek ape2 lah, sebab mmg motor banyak kt depan tu da penuh, means motor tu stuck kt sebelah kereta lah. Then bila lampur tukar hijau, terus penyamun tu pecahkan cermin dan ambil handbag yg letak kt bawah seat duduk sebelah kiri. mak tak boleh nk buat ape, cuma selamatkan muka dari serpihan kaca yang berteraburan tu. terus gerak pusing ke ofis balik, memandangkan kereta ni portable key die dalam handbag, xde pakai kunci cam kete biasa. bile portable key ni dah dibwk lari penyamun tu tadi, berbunyik3 sound  die mintak kunci kan. dan boleh jalan dalam beberapa km je. then, sempat la park kt ofis mak sebelum kete mati dah xleh kemana-mana dah. kena la tunggu ayah balik utk bawak 2nd key pulak.

Jumaat pepagi tu, amik EL terus ke Sg.buloh tolong teman mak buat ic, kad bank, kad kredit, buat lesen semua. kakak tlg jagakan si adik kt rumah, si abang lak outstation kt kedah. aku je lah sorang yang boleh temankan pun. selamat lah cha dijaga oleh opah time tu chicken pox kan. syukur! dari 8 pagi sampai 7ptg baru la siap semua keje termasuk tukar kunci rumah dan beli handphone baru semua. 

aku rasa, dalam semua hal-hal tu yang penting skali kad bank. sebab tanpa duit kte tak boleh nak ke sana kemari. nak xnak, kena jugak wat dulu. memang lah boleh guna duit aku dulu, tapi memandangkan hari tu dah ari jumaat, sabtu-ahad perlu duit jugakkan nk makan baiki cermin lagi, minyak semua kan. dan bank yang paling cerewet dan banyak songeh adalah CIMB BANK! 2x pegi bank ni utk settlekan kad bank je pun. kat maybank, senang je pulak. ni tak, nak passport lah, bill air api lah, surat beranak lah.  pegi maybank, nak ic sementara je dengan surat branak takde pun takpe. asalkan ade repot polis. 

masa buat ic ... lama la jugak, 2minggu baru siap. nak pegi buat kt putrajaya jauh pulak, sure tak sempat nak buat kad bank semua. tu yang buat kt kota damansara je. bank-bank semua kt kepong jugak, tempat masa buku bank dibuka. then last sekali abes buat maybank tu nak buat lesen, tapi jam dah pukul 4ptg. lepas tu aku cakap kt mak, kte tawakal je pegi, klu tak sempat, anggap je la tak de rezeki. sebab JPJ tutup jam 5petang. dari kepong - cheras boleh tahan jauh jugak tu. ondaway tu hujan lebat pulak..aku cuma mampu mengucap dan berdoa je agar dpt sampai tepat pd masanya. tup-tup buat lesen lah paling pantasss sekali dalam semua hal yang kteorg buat dari pagi tadi. pegi amik no. dulu, bajet cam lama lagi. sekali tengok tinggal 5orang je lagi. cecepat ambil gambar. siap je gambar, terus nombor dipanggil. Alhamdulillah, Tuhan permudahkan urusan. tak sampai 5minit pun kt JPJ tu. 

kesimpulannya : berhati-hatilah ketika memandu berseorangan. jangan melawan, lagi kte melawan, lagi terancam lah nyawa kita. bagi je die handbag tu, takat duit tu boleh dicari. nyawa tak boleh diganti. betul tak? bak kata omak den... "jangan nanti kau terkedek-kedek nak pulangkan handbag tu kt aku kt padang mahsyar nanti"...ouhh, mendalam betul kata-kata mak time tu. bahahah, penyangak..beringatlah kamu! jumpalah di padang mahsyar nanti yer...see yahh! bye.


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template