Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, March 28, 2013

ikan nyoknyok

0 komen

percakapan dalam talian

MIL : mak datang hari ahad ni, nnt pegi pasar belikan ikan nyoknyok.
En. Suami : ok nnt abg belikan. (konfiden lebih)

En.Suami : mak suh beli ikan nyoknyok
me : ikan nyoknyok tu ikan ape?
En.Suami : erk..ntah?

pulakk...acane tu?cane nak cari kalau tak kenal ikan tu kan. confident je ckp kt MIL 'abg belikan'. macam tau sangatlah ikan nyoknyok tu. mungkin jugak en.suami rase bini die ni kenal semua ikan yang wujud dlm duniawi neh kot.

misi mencari ikan nyoknyok sangat mencabar, sebab kena bawak cikjoyah yang chicken pox tu keluar bersama. anak beranak pegi ke pasar borong selangor kt seri kembangan nuh. tapi en. suami kena jaga anak dalam kereta je xbrani nak bawak keluar jalan dalam org ramai, takut die xselesa. dan aku lah orang yg kena mencari ikan tu seorang diri. kemain google dulu tau sebelum pegi pasar tu. study dulu ikan tu camane. kemain semangat nak mencari. save dalam wallpaper tab. ko hado?? teheehehee..semangat! tetibe sampai je kt pasar nuh.....fengsan ahkak dik non, kalau dah bersusun ikan kemain banyak kan, confius lahh nak cari pun.


tetibe je muncul idea yang agak bernas la jugak (takyah google pun takpe tadi)..tanya je orang kedai tu ikan nyoknyok mana.

me : amoi, ikan nyoknyok ada ka?
amoi : tu, depan lu tu la ikan nyoknyok lah..
me : (sorok muka dalam baldi) ramai kot kt kedai tu, amoi tu lak ckp kekuat. lempang kanng!!

takat ikan kembung, selar, cencaru, keli, tenggiri, merah, siakap tu aku kenal la lagi kan. tapi kalau dah ikan pelik-pelik 4ikan teratas yg pelik kt atas nuh, memang tak tau la kan..yang macam ikan jaws pun ade aku jumpe kt pasar nuh. takyah tanya lah apa nama ikan tu.

dah beli ikan tu, terus jalan laju-laju pegi kt kereta balik. fuhhh! nasib xde orang kenal. tapi kalau nak suh aku pegi pasar balik beli ikan nyoknyok lagi, memang aku dah lupa dah macamana rupanya. tanye je org kedai tu mana ikan nyoknyok, xyah google bagai. bile sampai pasar, hapeee pun tak boleh. sama je sume nampaknye...kui3


teladan : kenalilah ikan anda sebelum ikan kenali anda. bahahah!

motif : MIL dtg sini nak jaga cha sebab chicken pox seminggu, maka kena la mencari jugak, sebab die dah offer diri nak jaga cha kan. tak sedap ati lah pulak kalau tak dapat nak penuhi apa yang MIL idamkan..ceyyy...

Monday, March 25, 2013

Chicken Pox

0 komen
 syahdu tak tengok gambar ni?


muka tagih simpati betol tau. syahdu & sayup je tengok gambar die yang kat atas nuh. ahkak ni sensitip, tapi depan anak buat gagah jugak la kan. takkan nak meraung lak kan. cover lah! bia die tau mak die kuat, baru anak jadi kuat dan sihat (motip??) 

Alkisahnye, selasa lepas balik taska cikgu ada tanya. "ada 2-3 bintik merah3 kt badan, akak pegi la bawak check kt klinik" . hamboi, berkakak ngan aku neh. rase cam ko lagi tua kot. takpe, pasrah..kui2. tapi, aku tak terus g klinik pun, sebab keesokkan harinya (rabu) memang ada 1tahun3bulan punya checkup. pungpangpungpang, ngadu kt nurse pasal bintik tu. seketul dua je pun, tapi bile cikgu dah tanya camtu, cuwak gak la ahkak ni kan. terus lah nurse suh refer doctor. 

jumpa doctor, takbanyak cite lah. tunjuk je bintik tu terus "ohhh, campak neh". sentap makk nak! tak cerita lagi doctor dah terus mintak nurse ambil surat untuk kuarantin. cess! expert sgt dah tu. memula cam suspek penyakit tangan kaki dan mulot tu, tapi selamat lah bintik tu kt badan. bukan kat tangan kaki or mulot. syukurrr!! sebab kalau sakit tangan kaki dan mulot tu, abes satu taska kena tutup utk kuarantin untuk pembersihan taska. kesian lak kt mak bapak anak2 yang lain kan. selamat campak je..ahkak pun, pas checkup si anak terus masuk ofis jap isi borang cuti 5 hari..ko hado??? abes cuti makk..hu3



 Campak dihari kedua...


hari pertama tak banyak lagi, tapi hari kedua dah start naik dah. yang pelik, die tak demam. cuma keluar bintik-bintik tu je. so tak boleh la panggil demam campak. kena panggil campak je, sebab tak demam (itu pun nak jadi isu). ceit! walaupun si anak yang kena kuarantin dok umah, kena la heret si emak skali ye dak?sape nak jaga si anak pulak kalau tak si emak. stress tau, 5ari dok umah tak keluar-keluar. dah la ahkak jenis kaki berjalan...

perangai cik adik?siang aktif seperti biasa, masuk malam...setiap setengah jam merengek time tido. gatal mungkin, tak tau nak cakap, merengek je la keje nye. cara penyelesaiannya? tido malam bukak aircond dari start tido sampai pagi. lena la die di situ...tapi dapat tau cara ni pun masa nak masuk ari ke4 si anak kena campak. telambat diknonn, hari 1-3 tu adalah hari tido yang tunggang langgang, mata panda gelap gulita.


time siang kan die aktif kan, tapi bila kte baringkan die, letak ubat calamine yang doctor kasi tu terus jadi macam udang celup tepong atas pinggan. elok je die dok statik je seperti gambar diatas. tak bergerak hokeh. bila ditiarapkan pun elok je die tiarap je tak bergerak time disapu ubat tu. sejok-sejok sedap agaknye ubat tu bila disapu. menghayati ke'Syok'kan ubat tersebut. dah tu, bile merengek je mula la aku pun buat bancuhan tepung camni nak bagi die tenang. hahahah...

memandangkan minggu ni minggu cuti sekolah, maka terselamat lah 2hari cuti ahkak ni. apply 5 hari kan (taktermasuksabtuahad), sepatutnya sampai selasa ni. tapi Opah pun tengah cuti sekolah ni pun tawarkan diri untuk jagakan. yey!! selamat cuti ahkak dik....2hari tu saving. dah nampak dah kering semalam, tapi aku rasa macam masih perlu seminggu lagi utk pulih sepenuhnya. Get well soon mydear sayangmucuk Adrianna Marissa...





Tuesday, March 19, 2013

si penggeli rumput

0 komen

cha oh cha...

rupanya cha adalah si penggeli rumput. bile letak kt jalan rata..laju je jalan, bile letak kt rumput, Kaku sambil nanges gedix! cehh....mama tak ajar kamu geli rumput okeh?! mungkin die jarang jalan atas rumput, tak rata maka cha tak selesa. mungkin kot, rumput pulak kan tak rata...ade pulak rumput yg kena kat kaki lagi la die geli kot. 

tapi sebagai mama yang prihatin dan baik hati, lagi kamu geli lagi la mama bawak kamu jalan atas rumput. bahahahhaha!!! kejam tak kejam? sebab nak hilangkan rasa geli kamu tu...dalam masa 30minit kamu dah selesa dah berjalan kt atas rumput. alhamdulillah, tips mama menjadi.



tapi tiap kali jalan atas rumput pun kena warming up dulu. arini dah ok, esok pegi pijak rumput lagi gedix lagi...ceh!


nota kaki : esok 20/03/2013 checkup cha yang ke satutahuntigabulan! woahhhh..cepatnye anak mama membesar. pantas betul masa berlalu..*tears!*



Qina 1st Birthday!

0 komen

 19 Mac 2013!

yey....arini genaplah setahun anak buah ku Qina. Lahir 3bulan selepas cha. dan anak buah yang palinggggggg semangat! klu digandingkan dengan cha, macam cha pulak si adik. Qina lah orangnye bila cha minum susu tak abes, makan tak abes..Qina ni lah tukang licinkan bila balik uma mak wan. hahah!tak de la membazir kan?


Qina jugak lahir time ulangtahun perkahwinan kakak & abg ipar aku. sweet kan kann?hadiah ulangtahun perkahwinan gitu. for sure akan ingat sampai bile2 tarikh lahir anak sebab sama dengan ulangtahun perkahwinan dorang. leh celebrate sekali. jimat duiittt nok!


HEPY BIRTHDAY QINA!!! 
MAK LANG LOVE YOU....MUAHH!


ok, next..tunggu bulan 5 pulak. besday anak buah yang ke2 pulakss... (memasing ngekor aku time pregnant dulu kan, berturut3 lak korang beranak pas aku branak..hahahah!)


Monday, March 18, 2013

weekend

0 komen
hello weekend...

weekend yang sunyi tanpa en. suami yang outstation daripada khamis yang lepas. sepatutnya balik jumaat malam, kena tunda pulak sampai la ke ahad malam (tadi). huh..stress la ahkak neh. yela, dah planning da weekend nak ke situ ke sini, tup3 en.suami tak jadi balik memang sentap kejap. kui3

en. suami beriya la suruh balik sg.buloh, rumah parents ahkak. tapi kan, ahad ada 1milion Purple Walk mana kah sempat lah nak balik seharian saja kan. dengan si kecilku chakk neh pulak teman kat sebelah berdua-duan memang TAK lah kan..takat g pegi ofis balik ofis pun da menggagau la bagi die dok diam. ni kan pulak nak drive selama 45minit tanpa henti, fengsann nanti. 

en.suami pun beriya lah suruh pegi mana-mana utk menghiburkan hati yang lara. die takut i'ols bosan kt rumah. rileks ahh, selagi ahkak ni pandai drive kete, jgn la kamu risau kami..pandai la kaki ahkak ni tekan pedal nak kemana pun. beriya tanya i'ols nye planning weekend aritu nak kemana. kesian jugak si kecik nuhh kan klu dok rumah je. 


maka aku berpikirlah secara pantas, kemanakah dan dimanakah tempat untuk menghiburkan hati. kami pun pergi bersukaria berduaan di Jusco Equine. sangat mencabar okeh bile berjalan berduaan. semuanya haruslah dilakukan sendiri. contoh : keluarkan stroller, letak ladybos dlm stroller, tutup n kunci kereta. tu belum lagi kes bile aku nak ke toilet. memang kena tahan la sampai kerumah. 


bile nak pegi makan pun kena pikir 2-3kali. takboleh makan kt Food Court. sebab? kena layan diri. sape nak jaga cikbedah ni lagi, nak cop tempat lagi..nak hangkut makanan lagi kan. so, kte makan kat tempat yang dilayan bagai diraja. sume pun panggil waiters. bengkek je la kot dorang.bahahah! fedulik...korang charge aku kot "Service Charges"..maka ahkak pun hover la itu ini....memandangkan time ni kami merindui en.suami@siayah maka kami pakai baju i<3 b="">dad


tips bg menyenangkan bila keluar berdua:
1. letak baby dlm stroller
2. pastikan baby sudah kenyang sebelum keluar rumah.
3. pastikan baby sudah cukup tidor sebelum keluar
4. bawak beg galas, takyah la nak cantik3 pakai handbag bagai..menyusahkan korg je nnt. purse, tab, phone semua masukkan dlm beg galas. korang perlu tangan yg FREE dari pegang apa3.
5. pakai sandal@kasut bagi memudahkan mengejar anak yg dah berjalan..(fuhhhhhh...leh kurus mak nok!)
6. makan ditempat yang dilayan, bukannya tempat yang LAYAN DIRI SENDIRI
7. tak perlulah membeli barang yg banyak jika berduaan. pasti susah nak kawal barang & anak.
8. pergi la tempat yang ada mesra bayi. shopping mall yang ada parking khas utk ibubapa&bayi, Baby Room dsb...


bukan senang nak kawal anak yang baru dapat kaki ni. memula je la dok diam dalam stroller, lepas tu mintak lepas. now aku da boleh baca dah perangai anak dan macamana nak kawal. en.suami daripada awal kahwin dulu lagi dah ajar cara untuk aku berdiri dikaki sendiri tanpa mengharapkan orang lain bile die takada. now dah boleh praktikkan berdikari dengan anak dan menguruskan rumah. mak aku hari-hari lah call tanya macamana keadaan aku. don't worry, i'm fine... =)


Monday, March 11, 2013

Pasrah je la..

0 komen




morning!

Monday morning yang bluessss...

tapi ahkak tatap ceria okehh. snap pic upload sendiri. 

buat mulot itik bajet nak kempiskan pipi yang macam pau tu. ceiitttt! 

tak dapat nak sorok dah. terima je lah kenyataan! 
(ahkak pasrah dik)

walaupun arini dapat 2berita yang agak tak best nak dengar..
 
ahkak pasrah lagi dik. harap3 PM kite de umum something good dlm 
 
Majlis Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA XIII) tu nanti. 
 
jangan bagi ahkak stress lagi ye dek nonnnnnn...
 
nanti ahkak snap pic mulot ayam pulak kang. kui3
















p/s : keje dlm negara je la diknonn..takde rezeki nak keluar negara..pasrahhhh je lah!



Friday, March 8, 2013

Rutin harian seorang MAMA

0 komen
tergerak hati pula nak cite bab rutin ape yang aku buat hari-harian yang nampak cam simple, tapi sangatlah memenatkan. Dulu masa pregnant da pikir dah hal ni. bila tengah sidai baju, time lipat kain, time tengah masak, verangan la kejap "camane lah kalau.." "kalau camni camane lah...". yela, time pregnant lagi dah dok mengeluh keje rumah yang banyak dah memenatkan itu. apetah lagi bile da ada si kecik. lagi bertambah berganda-ganda kerjaan nya. betol tak? betollllll sama sekali. tapi dulu fikir sure tak dapat nak cover semua kerja-kerja tu. ternyata meleset sekali sangkaan tersebut...TIME MANAGEMENT sgt penting hokeyy! puuiiiiii....hahhaha

HARI BEKERJA
5.45 pagi : Bangun, basuh botol susu yg cha minum sepanjang malam tersebut. (3botol selalunya) - kemas dapur - gosok baju - mandi - subuh 

6.20 pagi : kejutkan cha - bilas mandi sikit - tukar pampers - bedak, ikat rambut etc..

6.45 pagi : aku bersiap pakai baju + tudung 
7.00 pagi : salam ciom peluk en.suami - pegi ke kereta 

7.20 pagi : sampai school cha - borak 2-3minit dengan cikgu - cha masuk kelas

7.40 pagi : sampai ofis

8.00 pagi - 5.15 petang : Di Ofis

5.20 ptg : ambil cha kt school - naik rumah - kemas beg school cha utk esok - solat asar - mandi

6.30 ptg : masak - bagi cha mamam 

7.30 ptg : mandikan cha..da comot3 makan tadi kan..

8.00 malam : bagi cha susu + cha tidur - solat maghrib

8.30 mlm :  makan - basuh periuk belanga masak tadi - kemas dapur

9.00 mlm : basuh baju/sidai baju/lipat baju (salah satu atau semua jika berkesempatan)

9.30 mlm : solat isyak - gosok baju utk esok - sidai kain (kalau bsuh kain tadi)

10.00 mlm : FFENGSANNNNNNN sudah.. kadang3 tu ade skip 1-2tugas sbb da pengsan awal-awal..bahah!

tolong mama lipat kain, terima kasih atas bantuan..

(ULANG SEMULA PERKARA YANG SAMA DARI ATAS ISNIN-JUMAAT)

nampak macam aku sorang je kan buat keje rumah? tapi aku faham.. sebab en.suami tu keje kt KL nuhhh...nak mengadap jem. kadang-kadang balik sampai kul 9malam tu belum kire stanby la, outstation la..macam3 hal. nak taknak, aku yang ofis 20minit dari rumah ni kena la mengalah buat semua kerja. tapi kalau en.suami balik awal..die akan tolong, gosok baju, basuh baju, sidai baju, Lipat baju NOOOO!! die tak reti, ahkak stress nanti kalau die lipat baju. 2x keje nnt dibuatnye. sama jugak dengan kemas beg anak. macam tak yakin je nak suh die buat pun. sebab tiap kali nak kemas beg cha pun nak tanya, nak letak ape. pampers bape, baju bape..beh baik aku buat je terus. senang tak banyak bunyik nak menjawab soalan...pffttttttt!!


p/s : walaupun penat, i love being a mom!syukur...Tuhan kurniakan seorang anak yang tak meragam tika kejut bangun tidur, tika duduk dlm carseat sepanjang perjalanan ke school. seorang anak yang tidak menyusahkan ibunya. sangat senang jaga kamu wahai anakku....Alhamdulillah.







Wednesday, March 6, 2013

Pneumococcal Vaccine (synflorix)

0 komen
mari kita berkongsi tentang kesihatan si kecil. Alhamdulillah, kami suami isteri berjaya menghabiskan dos Pneumococcal untuk cha. Sebelum ni, cha sangat kerap demam, selsema & batuk. runsing dibuatnya, dalam sebulan 3-4kali atau lebih pegi klinik or hospital. sangat kerap ambil cuti untuk itu. contohnya, lepas demam, cirit birit, demam balik..baik..demam campak pulak, muntah-muntah, baik then ulang balik..kerap sangat. runsing sangat time tu, mungkin sebab duduk nursery ni kan, kejap baik, jangkit balik dari kawan3 kt school. 

Then, mysis pun suggest untuk amek vaksin ni. memandangkan die bersalin kt private kan, doc ada suggest baby mysis untuk ambil bila baby berumur 6bulan++. memula tu aku cam terpikir, mungkin sebab hospital private nak duit kan. tapi lama-lama timbul lah kesedaran untuk mencuba setelah buntu dengan usaha yang dah diambil. perubatan moden, perubatan tradisional, perubatan islam..semua dah buat. cuma belum cuba yang ni saje. 

Alhamdulillah..sejak amek dos tu, jaranggggg sangat demam. selsema pun, ptg ni kena esok pagi tengok dah kering dah. batuk pun dah tak de dah. muntah3 & cirit pun dah tak de. syukurrr!! walaupun kami start lambat. means, sepatutnya masa 6bulan, tapi masa cha 10 bulan baru pegi enjet. doc da pesan, kena ambil dos sebulan/2bulan sekali sampai cukup 3kali dos. tapi suamiisteri ini macam rase 1st dos tu macam da hebat sangat kan. bile 2nd dos tu buat-buat lupa. alasan, jauh nuhh kt sg.buloh + mahal lahh. bila si anak demam+selsema tak baik3 balik baru la pegi amek dos ke2 tu. DAH LEWAT okeh. kena la ceramah dlu dgn doc..."u dah start ambil 1st dos, sayang bila u tak ambil 2nd dos. bukannya murah." ... okeh2, tak buat dah lepas neh.bahahahha!!!

Lepas kena ceramah, bila dos terakhir tu tak sabar-sabar pulak suamiisteri ni pegi antar anak pegi enjet. sepatutnya 16 mac 2013 baru genap 2bulan. ni tak 3mac2013 dah pegi enjet awal3. semangat tak??bahahhaha! sebab cha da tukar kelas kanak3, takut antibody die xkuat nak lawan penyakit kawan2 die kt school yang lebih besar dari die.

maka lengkaplahh ketiga-tiga dos tersebut. alhamdulillah..walapun pada mula nya macam telan ayaq liuq jugak lah nak bayar kan. tapi demi kesihatan sikecil ku cha, maka turutkan juga. kalau kawan-kawan nak tau lebih lanjut pasal vaksin ni..sila klik SINI atau google kan sajork.. tiada paksaan, sebab injection ni optional..bukan wajib pun. incase kalau dah puas berusaha dan nak cuba. boleh la pegi ke klinik or hospital SWASTA. Gov tak de rasenye. Insurans or panel tak cover okehh injection neh. sendirian berhad punya bajet. sila kumpul duit ye sebelom PREGNANT!bahaha...

harga vaksin = RM252/1mililiter dos vaccine (doctor biasa)
harga vaksin = RM275/1mililiter dos vaccine (doctor pakar)

saje je highlight 1mililiter tu. sikit bebenor, tak sampai suku picagari pun vaksin tu. tapi rege nye melampaui batasan..lain klinik@hospital lain harganya. sila la cari yang lebih murah jika jumpa ye. ni harga untuk Putra Medical Centre. 

kenapa ada 2 doc berlainan?? jawapan saya :  masa dos pertama dulu, doc biasa je yang enjet. bila dah terlewat sebulan untuk dos ke2, kena rujuk ke doc pakar so mahal sikit la consultation nya...tapi sama je keje nya, bukannya ape enjet dan balik tapi adalah sedikit ceramah kesedaran sikit...maka dos ke3 terus lah ke doctor biasa sahaja...jimat sket duit! (sebab tu taknak lewat enjet lagi, nanti kena rujuk pakar lagi)..bahahahahha..


1tahun 2bulan ++

0 komen
Hola...

Hari ni rase macam nak cerita sikit (sikit lah sangatt!!) perkembangan makcik joyah neh. lama tak cerita pasal die kan. mari-mari..pada yang tak berapa gemar cita pasal ni, sila la tekan butang X diatas sinun yew. pffftttt...keh3


1. Pandai berjalan sendiri tanpa bantuan & lancar pada umur 1tahun1bulan

2. Gigi 2atas, 2bwh baru tumbuh mekarr..pffftttt!! lambat hokeyy..bercintun makapak nunggu gigi kamu kluar

3. Perkataan yang boleh disebut..."yahhh"(ayah), "errkkk erkkk"(berak)sambil tepuk3 perut, "tol-tol-tol" (betulbetulbetul)upinipin - setakat ni je yg ingat....

4. Pandai kejut ayah sambil tepuk-tepuk badan sambil panggil..."yahh..yahhh" - pengaruh aku la tu, kejut en.suami bangun. haihhh  -.-"

5. Pandai salam (amin)....tak ajar pun, tapi die tengok aku salam en.suami kot tetiap pagi sebelum pegi keje, die tiru ape aku buat. pengaruh makapak sgt kuat okeh kanak3 neh.

6. Bila aku solat, die pun merengek suh ambilkan telekung die yang opah bagi dari mekah nak pakai jugak..sujud pun tiru jugak. tak ajar pun, tapi macam yg aku cakap tadi, pembelajaran melalui tauladan.

7. nafsu makan berkurangan...bubur pun tak, nasi biase pun tak berapa nak telan. ada la dalm 3-4suap je dah taknak. camane lah kamu nak bambammm sayang oiii..hu3

8. sila bukak video upinipin JIKA anda mahu ketenangan semasa mandi, memasak, mengemas dan seumpamanya.

9. kalau en.suami keluar rumah g keje ke, g kelas ke, g memane lah...kami selalu akan duduk dlm grill sampai en.suami masuk lif. salam, cium, bye3 seperti biasa dan cikjoyah tak penah menangis. tapi jangan omak eh yang luar grill tu..gegarrrr banggunan dek tangisan (fengsaaannn!)

10. Kalau en.suami tengah dodoikan si anak, janganlah si emak lalu lalang dikawasan sekitarnya, nescaya, si anak akan bangun dan merengek nak si emaknya.. (byk kali kena marah ngan en.suami bab ni) hahhaha...bkn marah sbb ape, die letih dok dodoi si anak hampir3 terlelap..si emak lalu, lalu segar bugarla mata si anak mintak perhatian si emak.kui3

11. masa nak tidur, akan gentel gelang tangan sebelah kiri tangan aku(gelang pemberian makmertua). aku penah try bagi die gentel gelang belah kanan (gelang nikah), boooo layan, nak gelang kiri jugak baru la nak lelap..pftttttttt!!!! tapi kalau dengan en.suami, die xgentel gelang, tapi die gentel ujung bantal. (boleh pulak??!) ngan aku tak nak lak gentel ujung bantal..pffffftttttttt!!!

12. soalan biasa yang kedengaran "berapa bulan ni??", helloooo dah SETAHUN 2bulan okeh. tapi ramai masih kata macam umur 8-10bulan.. of coz baju yang NEWBORN still leh pakai lagi sampai sekarang...ape kesss??!





setakat ni la yang mampu aku ingat eh. urat byk putus kot time branak dulu. (alasann!) hahahah.. okey lah tu kan list sampai 12, kang list berjela sampai 41 kang ngantok lak korang bace kan. kui3. Kesimpulannya..(ewahh), macam buat karangan lah pulak. 

Pengajaran : sila bertindak dalam batasan. percakapan, perbuatan dilihat dan diikut oleh si anak. maka, perlu berhati-hati dalam setiap apa yang dibuat agar tidak diwarisi oleh si anak. BEHAVE ye!

Rutin : si anak tahu rutin harian yang berlaku. bagun tido, siap3, salam ciom ayah, berjalan ke pintu, keluar rumah, terus ke pintu lif...turun lif ke kereta, pergi sekolah. balik sekolah, turun kereta, jalan ke lif, keluar lif belok kanan utk masuk ke rumah(takpayah ajar, die terus belok kanan, macamana die tau umah belah kanan?padahal die keluar lif dan jalan dulu kt depan), gegar grill masa aku berusaha bukak kunci (pffftttt, saba lahh!), masuk, pergi terus masuk bilik tunggu aku kt bilik untuk bukak kasut dia, upacara bebas sambil menyepahkan kawasan sekitar!! fine....terima kasihh kerana membantu!


macam-macam hal, tapi it was so fun!! happy being a mommy to dotter Adrianna Marissa, penghibur dikala sunyi. walaupun penat mengemas tempat yang sama berulang-ulang kali...haih!!


Monday, March 4, 2013

Sayup....

0 komen
salam semua,

Hari ni rasa nak luahkan perasaan lah.
Rasa sangat3 pilu dan sayu dengar cerita yang berlaku kat Lahad Datu Sabah
Tapi apakan daya & kudrat yang aku ada
hanyalah doa saja yg termampu

Semoga semua yang berjuang untuk negara
selamat dan tiada lagi pertumpahan darah
Terbayang apakah perasaan isteri & anak3 bagi pejuang yang terkorban
sangat3 sayup dan tak sanggup nak dengar tangisan mereka
mencuba untuk merasai apa yang mereka rasa
Moga Allah lindungi keluarga mereka
agar sentiasa tabah dan sabar menghadapi dugaan hidup

Kepada pejuang-pejuang negara
kami bersyukur dan menghargai pengorbananmu
berjuang mempertahankan negara
semoga kalian dilindungiNya
Aminn....



p/s : pihak berwajib.... DO SOMETHING BEFORE SOMETHING HAPPENED

ikan nyoknyok

0 komen

percakapan dalam talian

MIL : mak datang hari ahad ni, nnt pegi pasar belikan ikan nyoknyok.
En. Suami : ok nnt abg belikan. (konfiden lebih)

En.Suami : mak suh beli ikan nyoknyok
me : ikan nyoknyok tu ikan ape?
En.Suami : erk..ntah?

pulakk...acane tu?cane nak cari kalau tak kenal ikan tu kan. confident je ckp kt MIL 'abg belikan'. macam tau sangatlah ikan nyoknyok tu. mungkin jugak en.suami rase bini die ni kenal semua ikan yang wujud dlm duniawi neh kot.

misi mencari ikan nyoknyok sangat mencabar, sebab kena bawak cikjoyah yang chicken pox tu keluar bersama. anak beranak pegi ke pasar borong selangor kt seri kembangan nuh. tapi en. suami kena jaga anak dalam kereta je xbrani nak bawak keluar jalan dalam org ramai, takut die xselesa. dan aku lah orang yg kena mencari ikan tu seorang diri. kemain google dulu tau sebelum pegi pasar tu. study dulu ikan tu camane. kemain semangat nak mencari. save dalam wallpaper tab. ko hado?? teheehehee..semangat! tetibe sampai je kt pasar nuh.....fengsan ahkak dik non, kalau dah bersusun ikan kemain banyak kan, confius lahh nak cari pun.


tetibe je muncul idea yang agak bernas la jugak (takyah google pun takpe tadi)..tanya je orang kedai tu ikan nyoknyok mana.

me : amoi, ikan nyoknyok ada ka?
amoi : tu, depan lu tu la ikan nyoknyok lah..
me : (sorok muka dalam baldi) ramai kot kt kedai tu, amoi tu lak ckp kekuat. lempang kanng!!

takat ikan kembung, selar, cencaru, keli, tenggiri, merah, siakap tu aku kenal la lagi kan. tapi kalau dah ikan pelik-pelik 4ikan teratas yg pelik kt atas nuh, memang tak tau la kan..yang macam ikan jaws pun ade aku jumpe kt pasar nuh. takyah tanya lah apa nama ikan tu.

dah beli ikan tu, terus jalan laju-laju pegi kt kereta balik. fuhhh! nasib xde orang kenal. tapi kalau nak suh aku pegi pasar balik beli ikan nyoknyok lagi, memang aku dah lupa dah macamana rupanya. tanye je org kedai tu mana ikan nyoknyok, xyah google bagai. bile sampai pasar, hapeee pun tak boleh. sama je sume nampaknye...kui3


teladan : kenalilah ikan anda sebelum ikan kenali anda. bahahah!

motif : MIL dtg sini nak jaga cha sebab chicken pox seminggu, maka kena la mencari jugak, sebab die dah offer diri nak jaga cha kan. tak sedap ati lah pulak kalau tak dapat nak penuhi apa yang MIL idamkan..ceyyy...

Chicken Pox

0 komen
 syahdu tak tengok gambar ni?


muka tagih simpati betol tau. syahdu & sayup je tengok gambar die yang kat atas nuh. ahkak ni sensitip, tapi depan anak buat gagah jugak la kan. takkan nak meraung lak kan. cover lah! bia die tau mak die kuat, baru anak jadi kuat dan sihat (motip??) 

Alkisahnye, selasa lepas balik taska cikgu ada tanya. "ada 2-3 bintik merah3 kt badan, akak pegi la bawak check kt klinik" . hamboi, berkakak ngan aku neh. rase cam ko lagi tua kot. takpe, pasrah..kui2. tapi, aku tak terus g klinik pun, sebab keesokkan harinya (rabu) memang ada 1tahun3bulan punya checkup. pungpangpungpang, ngadu kt nurse pasal bintik tu. seketul dua je pun, tapi bile cikgu dah tanya camtu, cuwak gak la ahkak ni kan. terus lah nurse suh refer doctor. 

jumpa doctor, takbanyak cite lah. tunjuk je bintik tu terus "ohhh, campak neh". sentap makk nak! tak cerita lagi doctor dah terus mintak nurse ambil surat untuk kuarantin. cess! expert sgt dah tu. memula cam suspek penyakit tangan kaki dan mulot tu, tapi selamat lah bintik tu kt badan. bukan kat tangan kaki or mulot. syukurrr!! sebab kalau sakit tangan kaki dan mulot tu, abes satu taska kena tutup utk kuarantin untuk pembersihan taska. kesian lak kt mak bapak anak2 yang lain kan. selamat campak je..ahkak pun, pas checkup si anak terus masuk ofis jap isi borang cuti 5 hari..ko hado??? abes cuti makk..hu3



 Campak dihari kedua...


hari pertama tak banyak lagi, tapi hari kedua dah start naik dah. yang pelik, die tak demam. cuma keluar bintik-bintik tu je. so tak boleh la panggil demam campak. kena panggil campak je, sebab tak demam (itu pun nak jadi isu). ceit! walaupun si anak yang kena kuarantin dok umah, kena la heret si emak skali ye dak?sape nak jaga si anak pulak kalau tak si emak. stress tau, 5ari dok umah tak keluar-keluar. dah la ahkak jenis kaki berjalan...

perangai cik adik?siang aktif seperti biasa, masuk malam...setiap setengah jam merengek time tido. gatal mungkin, tak tau nak cakap, merengek je la keje nye. cara penyelesaiannya? tido malam bukak aircond dari start tido sampai pagi. lena la die di situ...tapi dapat tau cara ni pun masa nak masuk ari ke4 si anak kena campak. telambat diknonn, hari 1-3 tu adalah hari tido yang tunggang langgang, mata panda gelap gulita.


time siang kan die aktif kan, tapi bila kte baringkan die, letak ubat calamine yang doctor kasi tu terus jadi macam udang celup tepong atas pinggan. elok je die dok statik je seperti gambar diatas. tak bergerak hokeh. bila ditiarapkan pun elok je die tiarap je tak bergerak time disapu ubat tu. sejok-sejok sedap agaknye ubat tu bila disapu. menghayati ke'Syok'kan ubat tersebut. dah tu, bile merengek je mula la aku pun buat bancuhan tepung camni nak bagi die tenang. hahahah...

memandangkan minggu ni minggu cuti sekolah, maka terselamat lah 2hari cuti ahkak ni. apply 5 hari kan (taktermasuksabtuahad), sepatutnya sampai selasa ni. tapi Opah pun tengah cuti sekolah ni pun tawarkan diri untuk jagakan. yey!! selamat cuti ahkak dik....2hari tu saving. dah nampak dah kering semalam, tapi aku rasa macam masih perlu seminggu lagi utk pulih sepenuhnya. Get well soon mydear sayangmucuk Adrianna Marissa...





si penggeli rumput

0 komen

cha oh cha...

rupanya cha adalah si penggeli rumput. bile letak kt jalan rata..laju je jalan, bile letak kt rumput, Kaku sambil nanges gedix! cehh....mama tak ajar kamu geli rumput okeh?! mungkin die jarang jalan atas rumput, tak rata maka cha tak selesa. mungkin kot, rumput pulak kan tak rata...ade pulak rumput yg kena kat kaki lagi la die geli kot. 

tapi sebagai mama yang prihatin dan baik hati, lagi kamu geli lagi la mama bawak kamu jalan atas rumput. bahahahhaha!!! kejam tak kejam? sebab nak hilangkan rasa geli kamu tu...dalam masa 30minit kamu dah selesa dah berjalan kt atas rumput. alhamdulillah, tips mama menjadi.



tapi tiap kali jalan atas rumput pun kena warming up dulu. arini dah ok, esok pegi pijak rumput lagi gedix lagi...ceh!


nota kaki : esok 20/03/2013 checkup cha yang ke satutahuntigabulan! woahhhh..cepatnye anak mama membesar. pantas betul masa berlalu..*tears!*



Qina 1st Birthday!

0 komen

 19 Mac 2013!

yey....arini genaplah setahun anak buah ku Qina. Lahir 3bulan selepas cha. dan anak buah yang palinggggggg semangat! klu digandingkan dengan cha, macam cha pulak si adik. Qina lah orangnye bila cha minum susu tak abes, makan tak abes..Qina ni lah tukang licinkan bila balik uma mak wan. hahah!tak de la membazir kan?


Qina jugak lahir time ulangtahun perkahwinan kakak & abg ipar aku. sweet kan kann?hadiah ulangtahun perkahwinan gitu. for sure akan ingat sampai bile2 tarikh lahir anak sebab sama dengan ulangtahun perkahwinan dorang. leh celebrate sekali. jimat duiittt nok!


HEPY BIRTHDAY QINA!!! 
MAK LANG LOVE YOU....MUAHH!


ok, next..tunggu bulan 5 pulak. besday anak buah yang ke2 pulakss... (memasing ngekor aku time pregnant dulu kan, berturut3 lak korang beranak pas aku branak..hahahah!)


weekend

0 komen
hello weekend...

weekend yang sunyi tanpa en. suami yang outstation daripada khamis yang lepas. sepatutnya balik jumaat malam, kena tunda pulak sampai la ke ahad malam (tadi). huh..stress la ahkak neh. yela, dah planning da weekend nak ke situ ke sini, tup3 en.suami tak jadi balik memang sentap kejap. kui3

en. suami beriya la suruh balik sg.buloh, rumah parents ahkak. tapi kan, ahad ada 1milion Purple Walk mana kah sempat lah nak balik seharian saja kan. dengan si kecilku chakk neh pulak teman kat sebelah berdua-duan memang TAK lah kan..takat g pegi ofis balik ofis pun da menggagau la bagi die dok diam. ni kan pulak nak drive selama 45minit tanpa henti, fengsann nanti. 

en.suami pun beriya lah suruh pegi mana-mana utk menghiburkan hati yang lara. die takut i'ols bosan kt rumah. rileks ahh, selagi ahkak ni pandai drive kete, jgn la kamu risau kami..pandai la kaki ahkak ni tekan pedal nak kemana pun. beriya tanya i'ols nye planning weekend aritu nak kemana. kesian jugak si kecik nuhh kan klu dok rumah je. 


maka aku berpikirlah secara pantas, kemanakah dan dimanakah tempat untuk menghiburkan hati. kami pun pergi bersukaria berduaan di Jusco Equine. sangat mencabar okeh bile berjalan berduaan. semuanya haruslah dilakukan sendiri. contoh : keluarkan stroller, letak ladybos dlm stroller, tutup n kunci kereta. tu belum lagi kes bile aku nak ke toilet. memang kena tahan la sampai kerumah. 


bile nak pegi makan pun kena pikir 2-3kali. takboleh makan kt Food Court. sebab? kena layan diri. sape nak jaga cikbedah ni lagi, nak cop tempat lagi..nak hangkut makanan lagi kan. so, kte makan kat tempat yang dilayan bagai diraja. sume pun panggil waiters. bengkek je la kot dorang.bahahah! fedulik...korang charge aku kot "Service Charges"..maka ahkak pun hover la itu ini....memandangkan time ni kami merindui en.suami@siayah maka kami pakai baju i<3 b="">dad


tips bg menyenangkan bila keluar berdua:
1. letak baby dlm stroller
2. pastikan baby sudah kenyang sebelum keluar rumah.
3. pastikan baby sudah cukup tidor sebelum keluar
4. bawak beg galas, takyah la nak cantik3 pakai handbag bagai..menyusahkan korg je nnt. purse, tab, phone semua masukkan dlm beg galas. korang perlu tangan yg FREE dari pegang apa3.
5. pakai sandal@kasut bagi memudahkan mengejar anak yg dah berjalan..(fuhhhhhh...leh kurus mak nok!)
6. makan ditempat yang dilayan, bukannya tempat yang LAYAN DIRI SENDIRI
7. tak perlulah membeli barang yg banyak jika berduaan. pasti susah nak kawal barang & anak.
8. pergi la tempat yang ada mesra bayi. shopping mall yang ada parking khas utk ibubapa&bayi, Baby Room dsb...


bukan senang nak kawal anak yang baru dapat kaki ni. memula je la dok diam dalam stroller, lepas tu mintak lepas. now aku da boleh baca dah perangai anak dan macamana nak kawal. en.suami daripada awal kahwin dulu lagi dah ajar cara untuk aku berdiri dikaki sendiri tanpa mengharapkan orang lain bile die takada. now dah boleh praktikkan berdikari dengan anak dan menguruskan rumah. mak aku hari-hari lah call tanya macamana keadaan aku. don't worry, i'm fine... =)


Pasrah je la..

0 komen




morning!

Monday morning yang bluessss...

tapi ahkak tatap ceria okehh. snap pic upload sendiri. 

buat mulot itik bajet nak kempiskan pipi yang macam pau tu. ceiitttt! 

tak dapat nak sorok dah. terima je lah kenyataan! 
(ahkak pasrah dik)

walaupun arini dapat 2berita yang agak tak best nak dengar..
 
ahkak pasrah lagi dik. harap3 PM kite de umum something good dlm 
 
Majlis Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA XIII) tu nanti. 
 
jangan bagi ahkak stress lagi ye dek nonnnnnn...
 
nanti ahkak snap pic mulot ayam pulak kang. kui3
















p/s : keje dlm negara je la diknonn..takde rezeki nak keluar negara..pasrahhhh je lah!



Rutin harian seorang MAMA

0 komen
tergerak hati pula nak cite bab rutin ape yang aku buat hari-harian yang nampak cam simple, tapi sangatlah memenatkan. Dulu masa pregnant da pikir dah hal ni. bila tengah sidai baju, time lipat kain, time tengah masak, verangan la kejap "camane lah kalau.." "kalau camni camane lah...". yela, time pregnant lagi dah dok mengeluh keje rumah yang banyak dah memenatkan itu. apetah lagi bile da ada si kecik. lagi bertambah berganda-ganda kerjaan nya. betol tak? betollllll sama sekali. tapi dulu fikir sure tak dapat nak cover semua kerja-kerja tu. ternyata meleset sekali sangkaan tersebut...TIME MANAGEMENT sgt penting hokeyy! puuiiiiii....hahhaha

HARI BEKERJA
5.45 pagi : Bangun, basuh botol susu yg cha minum sepanjang malam tersebut. (3botol selalunya) - kemas dapur - gosok baju - mandi - subuh 

6.20 pagi : kejutkan cha - bilas mandi sikit - tukar pampers - bedak, ikat rambut etc..

6.45 pagi : aku bersiap pakai baju + tudung 
7.00 pagi : salam ciom peluk en.suami - pegi ke kereta 

7.20 pagi : sampai school cha - borak 2-3minit dengan cikgu - cha masuk kelas

7.40 pagi : sampai ofis

8.00 pagi - 5.15 petang : Di Ofis

5.20 ptg : ambil cha kt school - naik rumah - kemas beg school cha utk esok - solat asar - mandi

6.30 ptg : masak - bagi cha mamam 

7.30 ptg : mandikan cha..da comot3 makan tadi kan..

8.00 malam : bagi cha susu + cha tidur - solat maghrib

8.30 mlm :  makan - basuh periuk belanga masak tadi - kemas dapur

9.00 mlm : basuh baju/sidai baju/lipat baju (salah satu atau semua jika berkesempatan)

9.30 mlm : solat isyak - gosok baju utk esok - sidai kain (kalau bsuh kain tadi)

10.00 mlm : FFENGSANNNNNNN sudah.. kadang3 tu ade skip 1-2tugas sbb da pengsan awal-awal..bahah!

tolong mama lipat kain, terima kasih atas bantuan..

(ULANG SEMULA PERKARA YANG SAMA DARI ATAS ISNIN-JUMAAT)

nampak macam aku sorang je kan buat keje rumah? tapi aku faham.. sebab en.suami tu keje kt KL nuhhh...nak mengadap jem. kadang-kadang balik sampai kul 9malam tu belum kire stanby la, outstation la..macam3 hal. nak taknak, aku yang ofis 20minit dari rumah ni kena la mengalah buat semua kerja. tapi kalau en.suami balik awal..die akan tolong, gosok baju, basuh baju, sidai baju, Lipat baju NOOOO!! die tak reti, ahkak stress nanti kalau die lipat baju. 2x keje nnt dibuatnye. sama jugak dengan kemas beg anak. macam tak yakin je nak suh die buat pun. sebab tiap kali nak kemas beg cha pun nak tanya, nak letak ape. pampers bape, baju bape..beh baik aku buat je terus. senang tak banyak bunyik nak menjawab soalan...pffttttttt!!


p/s : walaupun penat, i love being a mom!syukur...Tuhan kurniakan seorang anak yang tak meragam tika kejut bangun tidur, tika duduk dlm carseat sepanjang perjalanan ke school. seorang anak yang tidak menyusahkan ibunya. sangat senang jaga kamu wahai anakku....Alhamdulillah.







Pneumococcal Vaccine (synflorix)

0 komen
mari kita berkongsi tentang kesihatan si kecil. Alhamdulillah, kami suami isteri berjaya menghabiskan dos Pneumococcal untuk cha. Sebelum ni, cha sangat kerap demam, selsema & batuk. runsing dibuatnya, dalam sebulan 3-4kali atau lebih pegi klinik or hospital. sangat kerap ambil cuti untuk itu. contohnya, lepas demam, cirit birit, demam balik..baik..demam campak pulak, muntah-muntah, baik then ulang balik..kerap sangat. runsing sangat time tu, mungkin sebab duduk nursery ni kan, kejap baik, jangkit balik dari kawan3 kt school. 

Then, mysis pun suggest untuk amek vaksin ni. memandangkan die bersalin kt private kan, doc ada suggest baby mysis untuk ambil bila baby berumur 6bulan++. memula tu aku cam terpikir, mungkin sebab hospital private nak duit kan. tapi lama-lama timbul lah kesedaran untuk mencuba setelah buntu dengan usaha yang dah diambil. perubatan moden, perubatan tradisional, perubatan islam..semua dah buat. cuma belum cuba yang ni saje. 

Alhamdulillah..sejak amek dos tu, jaranggggg sangat demam. selsema pun, ptg ni kena esok pagi tengok dah kering dah. batuk pun dah tak de dah. muntah3 & cirit pun dah tak de. syukurrr!! walaupun kami start lambat. means, sepatutnya masa 6bulan, tapi masa cha 10 bulan baru pegi enjet. doc da pesan, kena ambil dos sebulan/2bulan sekali sampai cukup 3kali dos. tapi suamiisteri ini macam rase 1st dos tu macam da hebat sangat kan. bile 2nd dos tu buat-buat lupa. alasan, jauh nuhh kt sg.buloh + mahal lahh. bila si anak demam+selsema tak baik3 balik baru la pegi amek dos ke2 tu. DAH LEWAT okeh. kena la ceramah dlu dgn doc..."u dah start ambil 1st dos, sayang bila u tak ambil 2nd dos. bukannya murah." ... okeh2, tak buat dah lepas neh.bahahahha!!!

Lepas kena ceramah, bila dos terakhir tu tak sabar-sabar pulak suamiisteri ni pegi antar anak pegi enjet. sepatutnya 16 mac 2013 baru genap 2bulan. ni tak 3mac2013 dah pegi enjet awal3. semangat tak??bahahhaha! sebab cha da tukar kelas kanak3, takut antibody die xkuat nak lawan penyakit kawan2 die kt school yang lebih besar dari die.

maka lengkaplahh ketiga-tiga dos tersebut. alhamdulillah..walapun pada mula nya macam telan ayaq liuq jugak lah nak bayar kan. tapi demi kesihatan sikecil ku cha, maka turutkan juga. kalau kawan-kawan nak tau lebih lanjut pasal vaksin ni..sila klik SINI atau google kan sajork.. tiada paksaan, sebab injection ni optional..bukan wajib pun. incase kalau dah puas berusaha dan nak cuba. boleh la pegi ke klinik or hospital SWASTA. Gov tak de rasenye. Insurans or panel tak cover okehh injection neh. sendirian berhad punya bajet. sila kumpul duit ye sebelom PREGNANT!bahaha...

harga vaksin = RM252/1mililiter dos vaccine (doctor biasa)
harga vaksin = RM275/1mililiter dos vaccine (doctor pakar)

saje je highlight 1mililiter tu. sikit bebenor, tak sampai suku picagari pun vaksin tu. tapi rege nye melampaui batasan..lain klinik@hospital lain harganya. sila la cari yang lebih murah jika jumpa ye. ni harga untuk Putra Medical Centre. 

kenapa ada 2 doc berlainan?? jawapan saya :  masa dos pertama dulu, doc biasa je yang enjet. bila dah terlewat sebulan untuk dos ke2, kena rujuk ke doc pakar so mahal sikit la consultation nya...tapi sama je keje nya, bukannya ape enjet dan balik tapi adalah sedikit ceramah kesedaran sikit...maka dos ke3 terus lah ke doctor biasa sahaja...jimat sket duit! (sebab tu taknak lewat enjet lagi, nanti kena rujuk pakar lagi)..bahahahahha..


1tahun 2bulan ++

0 komen
Hola...

Hari ni rase macam nak cerita sikit (sikit lah sangatt!!) perkembangan makcik joyah neh. lama tak cerita pasal die kan. mari-mari..pada yang tak berapa gemar cita pasal ni, sila la tekan butang X diatas sinun yew. pffftttt...keh3


1. Pandai berjalan sendiri tanpa bantuan & lancar pada umur 1tahun1bulan

2. Gigi 2atas, 2bwh baru tumbuh mekarr..pffftttt!! lambat hokeyy..bercintun makapak nunggu gigi kamu kluar

3. Perkataan yang boleh disebut..."yahhh"(ayah), "errkkk erkkk"(berak)sambil tepuk3 perut, "tol-tol-tol" (betulbetulbetul)upinipin - setakat ni je yg ingat....

4. Pandai kejut ayah sambil tepuk-tepuk badan sambil panggil..."yahh..yahhh" - pengaruh aku la tu, kejut en.suami bangun. haihhh  -.-"

5. Pandai salam (amin)....tak ajar pun, tapi die tengok aku salam en.suami kot tetiap pagi sebelum pegi keje, die tiru ape aku buat. pengaruh makapak sgt kuat okeh kanak3 neh.

6. Bila aku solat, die pun merengek suh ambilkan telekung die yang opah bagi dari mekah nak pakai jugak..sujud pun tiru jugak. tak ajar pun, tapi macam yg aku cakap tadi, pembelajaran melalui tauladan.

7. nafsu makan berkurangan...bubur pun tak, nasi biase pun tak berapa nak telan. ada la dalm 3-4suap je dah taknak. camane lah kamu nak bambammm sayang oiii..hu3

8. sila bukak video upinipin JIKA anda mahu ketenangan semasa mandi, memasak, mengemas dan seumpamanya.

9. kalau en.suami keluar rumah g keje ke, g kelas ke, g memane lah...kami selalu akan duduk dlm grill sampai en.suami masuk lif. salam, cium, bye3 seperti biasa dan cikjoyah tak penah menangis. tapi jangan omak eh yang luar grill tu..gegarrrr banggunan dek tangisan (fengsaaannn!)

10. Kalau en.suami tengah dodoikan si anak, janganlah si emak lalu lalang dikawasan sekitarnya, nescaya, si anak akan bangun dan merengek nak si emaknya.. (byk kali kena marah ngan en.suami bab ni) hahhaha...bkn marah sbb ape, die letih dok dodoi si anak hampir3 terlelap..si emak lalu, lalu segar bugarla mata si anak mintak perhatian si emak.kui3

11. masa nak tidur, akan gentel gelang tangan sebelah kiri tangan aku(gelang pemberian makmertua). aku penah try bagi die gentel gelang belah kanan (gelang nikah), boooo layan, nak gelang kiri jugak baru la nak lelap..pftttttttt!!!! tapi kalau dengan en.suami, die xgentel gelang, tapi die gentel ujung bantal. (boleh pulak??!) ngan aku tak nak lak gentel ujung bantal..pffffftttttttt!!!

12. soalan biasa yang kedengaran "berapa bulan ni??", helloooo dah SETAHUN 2bulan okeh. tapi ramai masih kata macam umur 8-10bulan.. of coz baju yang NEWBORN still leh pakai lagi sampai sekarang...ape kesss??!





setakat ni la yang mampu aku ingat eh. urat byk putus kot time branak dulu. (alasann!) hahahah.. okey lah tu kan list sampai 12, kang list berjela sampai 41 kang ngantok lak korang bace kan. kui3. Kesimpulannya..(ewahh), macam buat karangan lah pulak. 

Pengajaran : sila bertindak dalam batasan. percakapan, perbuatan dilihat dan diikut oleh si anak. maka, perlu berhati-hati dalam setiap apa yang dibuat agar tidak diwarisi oleh si anak. BEHAVE ye!

Rutin : si anak tahu rutin harian yang berlaku. bagun tido, siap3, salam ciom ayah, berjalan ke pintu, keluar rumah, terus ke pintu lif...turun lif ke kereta, pergi sekolah. balik sekolah, turun kereta, jalan ke lif, keluar lif belok kanan utk masuk ke rumah(takpayah ajar, die terus belok kanan, macamana die tau umah belah kanan?padahal die keluar lif dan jalan dulu kt depan), gegar grill masa aku berusaha bukak kunci (pffftttt, saba lahh!), masuk, pergi terus masuk bilik tunggu aku kt bilik untuk bukak kasut dia, upacara bebas sambil menyepahkan kawasan sekitar!! fine....terima kasihh kerana membantu!


macam-macam hal, tapi it was so fun!! happy being a mommy to dotter Adrianna Marissa, penghibur dikala sunyi. walaupun penat mengemas tempat yang sama berulang-ulang kali...haih!!


Sayup....

0 komen
salam semua,

Hari ni rasa nak luahkan perasaan lah.
Rasa sangat3 pilu dan sayu dengar cerita yang berlaku kat Lahad Datu Sabah
Tapi apakan daya & kudrat yang aku ada
hanyalah doa saja yg termampu

Semoga semua yang berjuang untuk negara
selamat dan tiada lagi pertumpahan darah
Terbayang apakah perasaan isteri & anak3 bagi pejuang yang terkorban
sangat3 sayup dan tak sanggup nak dengar tangisan mereka
mencuba untuk merasai apa yang mereka rasa
Moga Allah lindungi keluarga mereka
agar sentiasa tabah dan sabar menghadapi dugaan hidup

Kepada pejuang-pejuang negara
kami bersyukur dan menghargai pengorbananmu
berjuang mempertahankan negara
semoga kalian dilindungiNya
Aminn....



p/s : pihak berwajib.... DO SOMETHING BEFORE SOMETHING HAPPENED

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template