Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, August 30, 2012

Pengalaman Bersalin


Detik mendebarkan adalah detik melahirkan. tapi serius utk aku, perasaan teruja dan excited itu melebihi dari rasa ketakutan itu sendiri. tak sabar nak jumpa baby yang selalu kick dalam pewot yang muncet macam nak meletups tu. tu pun sebab tak tau saket tu camane lagi. ce skrg nak suh bsalin lagi sekali, mau aku larikk duluu.....Pengalaman menjadi pengajaran ye kawan-kawan. he3



Sebelum kita bergembira tahap maksima, kena la lalui pengalaman yang berliku-liku ye. stress gile kot nak beranak je pun. Cerita stress bermula dari...

 21 Disember 2011
Due untuk melapor diri ke Hospital. Sebab da Overdue sampai dinding dah. malam tu tak dapat tido tau, dok berdebar tak sabar-sabar nak bersalin. Pagi Jam 6.45 tu pegi la toilet nak siap-siap ke hospital. masuk je toilet, OhhEmmmGggg....de darah ah!berdebar ko nok..ape taknye tetibe je de tanda bersalin kan. Terus jerit dari toilet ehh, "B..!!!!!".. macam la baby da klua, padahal nak gtau de darah je pun.

9.00 pagi  - sampai la kt Hospital Putrajaya. cek heartbeat baby, cek ape ape jadah ntah kan. then yang paling ngeri, seluk mnyeluk telah berlaku disini. haduila.......ni yang den tak gomar neh. bukan sekali, ade la 2-3 kali seluk. Mencik betol lah. 

10.00 pagi - Doc panggil jumpa dan bagitau yang bukaan baru 2cm. Doc bagi pilihan : pegi hospital serdang or hospital kajang or hospital kuala lumpur. Eh, hello doc..u da men seluk seluk pastu nak transfer kte ke sana ke sini. mane boleh! bertanggungjawab la sket. alasan normal yang kwan2 da gtau... "wad penuh!!". betol la ape ramai cakap. then aku cakap, takpe aku datang balik petang nanti. then doc cakap "kami tak jamin ada wad kosong tengahari nanti, yang kt labour room tgu nak masuk wad pun beratur lagi. kami taknak bertanggungjawab". saket plak ati dengar doc cakap camtu. kalautak dipikirkan pewot yang membuyong ni, nak je aku pijak kaki die laju-laju!

Bincang ngan hubby kt luar labour room pakai KAIN BATIK tanye hal nak transfer naik ambulans. hubby setuju hospital serdang sebab dekat sikit ngan rumah. Then doc call hospital serdang TAK TERIMA. Boleh?hello, aku nak beranak la..bukan nak merompak hospital korang. Doc call Hospital Kajang, PENUH. macam berkomplot pulak kan?? last choice, yang KENA PILIH Hospital Kuala Lumpur. Jauh bapaknye lahhh..nak ber neynoneynoooo naik ambulan ke sinun. jauh sgt dari rumah. Then, Hubby said "NO! kte cari hospital sendiri. tak nak la ke GH yang jauh sgt tu". so hubby sign surat "TANGGUNGJAWAB SENDIRI". 

11.00 pagi - Disebabkan kekecewaan tersebut, balik umah dulu..baring-baring...rileks kan otak yang berserabut. Hubby sempat buat 2biji burger utk bekalan kt hospital. call sana-sini untuk tanye hospital mane yang ok. 

12.30 tengahari - Bergerak ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM). Nurse sini pelik kenapa jauh sangat nak bersalin. Then, aku cakap "Dah orang taknak terima kita, nak buat camana". bleh wat ayat sentapan begitu?bahahahha...yela, ikut logik la kan. Nama je dok putrajaya, tapi bsalin kat Cheras nunnn. Orang luar yang dari Nilai, KL sume dok beranak kt putrajaya boleh pulak?

1.00 tengahari - doc pun main seluk menyeluk lagi, tapi doc sini buat tak rase sakit pun?? asal tadi sakit sangat? da 3cm bukak, Then kena la Check In Wad. Terus air mata meluruuu je jatuh berderai-derai. Pasal ape pun aku tak tau, tapi rase len macam ah kan. takut pun ade. tak penah kot tido spital. sorang-sorang pulak tu. macam-macam bermain kt fikiran. Hubby pun pelik "Asal ma nangis?" aku pun xleh jawab soalan tu. Nurse suh pegi makan dlu sebelum check in, sebab nanti da masuk wad da tak boleh keluar lagi.

2.00 petang - Nurse suh dok wheel chair, "xpe la nurse saya boleh berjalan lagi". "ni prosedur puan, puan duduk la, bia saya tolak".  aku rase cam nak tutup muka je. sume pun tengok time aku ditolak. Naik lif lagi la, malu kot. 

 

3.00 petang - Tukar uniform, kemas beg (macam masuk asrama plak kan). hubby temankan, walaupun bukan waktu melawat. tutup tirai tu, buat la kemas ape-ape yang patut.

  

4.00 petang - Nurse nampak lak hubby, nurse suh turun tunggu waktu melawat. Then, aku kesian kt hubby, aku suh la die balik dulu. mandi n packing baju-baju die ape yang patut kan.Sebak ohh nak bagi hubby balik. tapi aku kena kuat!baby ada temankan mama kan kann... Jiran kanan kt labour room, jiran depan ketiduran, penat kot? tak de kawan nak borak-borak. nurse pun bz je nampaknye..so layan diri sendiri la ye. Mandi, bace majalah sume.. 

5.00 petang - Doc datang seluk, masih lagi 3cm. 

7.00 petang - pegi bilik tv tengok NORA ELENA. bleh? Doc yang lalu boleh tanya "Tak de rasa sakit lagi ke puan?" .. aku dengan bangganya "Takde pun?".. Die pun pelik kot, aku bleh plak layan tv, orang lain dok beriya la menahan saket kan. bahahahha

9.00 malam - Doc datang seluk, masih lagi 3cm.

10.00 malam - Nurse da tutup lampu. ok, da paksa aku tido nampaknye. tapai tak ngantok kot?tempat baru biase lah kan, susah nak tido. Hubby pun da ade kt parking bawah. TIDO DALAM KETE. tunggu aku nak masuk labour room baru die leh temankan..

3.00 pagi - Doc datang seluk, masih lagi 3 cm. 

5.00 pagi - Doc datang seluk,masih 3 cm dan doc seluk dengan hebatnya untuk paksa bukaan jadi 4cm. sebab da lama sangat kan. bila da cukup 4cm, doc pecahkan air ketuban. Katil utk ke Labour room pun da ready depan pintu. "Puan boleh call suami, naik labour room ye. packing ape yang nak bawak ke labour room". aku call hubby 4-5kali tak jawab, tido mati ko kan walau dalam kete je pun, aku nak beranak neh! 

 

5.30 pagi - Doc kasi ubat berak, terus nak ke toilet membuang serta merta tanpa SELIPAR ye. sebab tadi kena sorong g labour room naik katil kan. nurse tu yang tak kasi aku bawak sliper. Bila da selesai tu, ondaway nak masuk bilik berjuraian air ketuban berteraburan tengah jalan. aiyok!!abes basah kain..siap pegi kaunter depan mintak kain lain, nurse cakap. "takpayah tukar kain, nanti atas katil kain kena bukak jugak puan". ok, pasrah g masuk bilik dengan kain basah dan heretan kain yang basah meleret kt lantai. banyak la keje korang!bahahah...


8.00 pagi - Doc datang seluk, da 5cm. Doc bagitau dalam 11-12tengahari da boleh deliver. aku dok tengok jam je dari tadi. time ni tak saket ape pun lagi. tu yang bleh ber PEACE bagai kan. ko tunggu jap g..

9.00 pagi - Pakar bius datang offer utk Epidural. tapi aku tak saket, tak nak la kan. boleh die takutkan "skrg awk tak sakit, nnt bile da sakit da xboleh mintak epidural tau". ok fine la, meh la cucuk epidural tu! paksa orang pulak..haishh...

10.00 pagi - kontraksi telah bermula. masih boleh tahan ye. masih mild je. masih boleh bergurau senda dihari raya lagi dengan hubby kt sebelah. 

11.00 pagi - hambek, kontraksi sangat hebat ye. 5-10 minit sekali. sekali dia datang rasa macam nak terjun bangunan pun ade. saket teramat. ape ntah guna epidural tu. tak membantu langsung kot. nurse siap cakap "bilik sebelah pun epidural tak jalan, sakit jugak". bih baik takpayah pakai tadi. nyusahkan lagi ade berwayar-wayar bagai.

12.00 tengahari - Doc cek bukaan 6cm. lama betul nak tunggu bukak. bile cek 1cm je yang bukak pun. Bila da tak tahan sangat saket tu, aku mintak utk Gas Etonox. Stone kejap la bile sedut tu kan. bleh dikatakan setiap 2-3minit aku sedut. sakit kot. da macam bergantung kt Etonox pulak. sampai pening-pening jadinye. tambah pulak satu lagi penyakit. naseb la labu...

3.00 petang - 8cm sudah. 

4.00 petang - 8cm dan doc korek-korek utk besarkan lagi jadi 9cm. doc nak kena penyepak tak??

5.00 petang - 9cm lagi, doc inform kalau jam 6petang tak bukak 10cm masuk OT. Baby da stress dan da lama sangat air ketuban da kering. dan baby da telan najis. Time ni da meleleh sket ah air mata. usap-usap perot cakap kt baby, mama dia tak nak kena operate. da berjam-jam diseluk, tetibe nak operate. memang tak la kan..

6.00 petang - 9cm jugak. Doc suruh push, incase nampak kepala baby, proceed utk deliver. kalau tak kena tolak OT. Aku pun ape lagi, push la sekuat-kuat hati. Alhamdulillah, nampak kepala baby dan doc panggil semua nurse ready utk deliver.

6.10 petang - Sesi push mengepush bermula. bila doc suh tarik nafas, aku jadi blurrr...camane tarik nafas tu eh?bleh??adui la....bila da panic sume pun lupa kan. tapi time ni, sakit kontraksi tak de la sesakit cam tadi. kire bleh maintain lagi la kalau doc xsuh push pun. nak menengok aku bersalin pun ramai da macam tengok bola sepak dah. penuh satu bilik dengan doctor, doctor pelatih, nurse, nurse pelatih. ehh heloo, i nak beranak okeh, uols nak wat i uji kaji plak kan. abes doc pelatih yang ensem-ensem tengok. malu lahh i olss =p

6.22 petang - Selepas berpush 10-20 kali, Baby Adrianna Marissa selamat keluar TANPA TANGISAN. berlari la nurse-nurse sume bawak kemana ntah kan. Yang peliknye, aku kuakan baby tapi aku tak rase pun yang baby da kluar?sume berlari-lari aku macam terpinga-pinga.."eh korang nak pegi mane?". "baby dah kluar ke?". hubby la gtau yang nurse suma bawak baby keluar.


7.00 malam - Selepas jahit menjahit, siap tanye doc "lama lagi ke doc?kaki sy da lenguh ni". bahahah. Doc suh nurse pelatih pegang kaki aku. wahahahah!

8.00 malam - Nurse kasi milo dan sandwish. Bayangkan ye, aku tak makan ape-ape sejak petang semalamnya. Lepas makan petang 21.12.2011 tu, aku tak de telan ape-ape makan. apetah lagi bila da masuk labour room kul 5 pagi tu kan. memang nurse xbagi makan ape la kan, selain teguk air kosong 2-3teguk je. 


9.00 malam - Ditolak naik ke wad. nurse siap-siapkan. hubby tolong aku bersihkan diri kt toilet. geng bilik sume da berdengkur da sume time tu. blehla suh hubby teman lelama skit kt katil kan. bahaha...

 
penat dah taip. next entry la eh kite cite selanjutnya. Perasan tak bantal kotak-kotak tu? bantal azimat tu, daripada kt wad, masuk labour room sume aku pelok bantal tu. now baby da kluar, baby gunakan bantal yang mama die gunakan masa lahirkan die...so shuweeett!

Wednesday, August 29, 2012

Selamat Hari Raya

Bila da rajin, terover lak publish entry manyak-manyak satu hari... -.-"


mari kita mulakan berbelog dengan hebatnya dengan cerita hari raya. next-next entry baru cite pasal saat melahirkan ke, hal baby Adrianna sume-sume yang tertunggak tu la ehh..

Perjalanan Aidilfitri = Putrajaya-Rawang-Putrajaya-Sepang-Juasseh-Melaka-Putrajaya

Tahun ni tahun pertama beraya tanpa family sendiri. beraya diperantauan sebagai Menantu paling hebat di abad ini. Turn beraya di sebelah family hubby. Raya pertama dan malam raya masih berada di Putrajaya sebab myFather in Law bekerja ye kawan-kawan. so macam tak rase raya sangatlah tahun ni. bak kate orang, bleh main baring golek-golek atas jalan raya kt putrajaya ni legang macam tak penah wujud manusia hidup kt sini. Pagi raya kami pegi open hous Perdana Menteri nunn. (smbil jenguk3 FIL yg sedang btugas). Petang bleh plak pegi PHD g jenguk3 piza kt sinun...Kami org keTIGA sejak dari pagi. hebakk ah! ape kate korang tutup je kedai kan senang... =p


Raya kedua, balik ke Juasseh pulak. Kampung mymom ler pulak kan. bila sampai da nak malam, tak de la kemana pun. keesokkan harinya baru la pegi berhari raya. bila da raya ke-3 baru nak berhari raya da macam tak happenning lg dah. sume da macam tak ramai je kt umah kan. 


Then raya ke-4 kami sekeluarga ke Melaka. berfamily day kt sinun. Memandangkan baby Adrianna dapat bikini dari Makcik hubby dari Arab. maka berenang-renang la die di dalam swimming pool..tak rendam lama mana pun, takut seme-seme kan. 1/2jam pun tak sampai..

swimming pool
playground
Raya Kelima baru la balik ke Putrajaya semula dan beraya di kawasan sekitarannya. Tak abes lagi mood raya neh. nak berjalan raya lagi this weekend. sesape yg buat open house tu jangan lupa la jemput menjemput ye..




I'm Back!

0 komen
hola...

lamanya la tak mengadu domba ngan blog ni semenjak aku morning sickness kalau tak silap!bahahha..lama gilos kot. campur pulak dengan kebizian menjadi seorang SUPER MAMA. memang tak menang tangan, mane nak layan anak, mane nak layan suami kan. Banyak sangat cerita yang tertangguh neh. Insyaallah aku akan update  satu persatu lepas ni ye. (tengok tahap kerajinan juga la kan.)hiks!!

daaaaa....
how fast time flies.....

Pengalaman Bersalin


Detik mendebarkan adalah detik melahirkan. tapi serius utk aku, perasaan teruja dan excited itu melebihi dari rasa ketakutan itu sendiri. tak sabar nak jumpa baby yang selalu kick dalam pewot yang muncet macam nak meletups tu. tu pun sebab tak tau saket tu camane lagi. ce skrg nak suh bsalin lagi sekali, mau aku larikk duluu.....Pengalaman menjadi pengajaran ye kawan-kawan. he3



Sebelum kita bergembira tahap maksima, kena la lalui pengalaman yang berliku-liku ye. stress gile kot nak beranak je pun. Cerita stress bermula dari...

 21 Disember 2011
Due untuk melapor diri ke Hospital. Sebab da Overdue sampai dinding dah. malam tu tak dapat tido tau, dok berdebar tak sabar-sabar nak bersalin. Pagi Jam 6.45 tu pegi la toilet nak siap-siap ke hospital. masuk je toilet, OhhEmmmGggg....de darah ah!berdebar ko nok..ape taknye tetibe je de tanda bersalin kan. Terus jerit dari toilet ehh, "B..!!!!!".. macam la baby da klua, padahal nak gtau de darah je pun.

9.00 pagi  - sampai la kt Hospital Putrajaya. cek heartbeat baby, cek ape ape jadah ntah kan. then yang paling ngeri, seluk mnyeluk telah berlaku disini. haduila.......ni yang den tak gomar neh. bukan sekali, ade la 2-3 kali seluk. Mencik betol lah. 

10.00 pagi - Doc panggil jumpa dan bagitau yang bukaan baru 2cm. Doc bagi pilihan : pegi hospital serdang or hospital kajang or hospital kuala lumpur. Eh, hello doc..u da men seluk seluk pastu nak transfer kte ke sana ke sini. mane boleh! bertanggungjawab la sket. alasan normal yang kwan2 da gtau... "wad penuh!!". betol la ape ramai cakap. then aku cakap, takpe aku datang balik petang nanti. then doc cakap "kami tak jamin ada wad kosong tengahari nanti, yang kt labour room tgu nak masuk wad pun beratur lagi. kami taknak bertanggungjawab". saket plak ati dengar doc cakap camtu. kalautak dipikirkan pewot yang membuyong ni, nak je aku pijak kaki die laju-laju!

Bincang ngan hubby kt luar labour room pakai KAIN BATIK tanye hal nak transfer naik ambulans. hubby setuju hospital serdang sebab dekat sikit ngan rumah. Then doc call hospital serdang TAK TERIMA. Boleh?hello, aku nak beranak la..bukan nak merompak hospital korang. Doc call Hospital Kajang, PENUH. macam berkomplot pulak kan?? last choice, yang KENA PILIH Hospital Kuala Lumpur. Jauh bapaknye lahhh..nak ber neynoneynoooo naik ambulan ke sinun. jauh sgt dari rumah. Then, Hubby said "NO! kte cari hospital sendiri. tak nak la ke GH yang jauh sgt tu". so hubby sign surat "TANGGUNGJAWAB SENDIRI". 

11.00 pagi - Disebabkan kekecewaan tersebut, balik umah dulu..baring-baring...rileks kan otak yang berserabut. Hubby sempat buat 2biji burger utk bekalan kt hospital. call sana-sini untuk tanye hospital mane yang ok. 

12.30 tengahari - Bergerak ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM). Nurse sini pelik kenapa jauh sangat nak bersalin. Then, aku cakap "Dah orang taknak terima kita, nak buat camana". bleh wat ayat sentapan begitu?bahahahha...yela, ikut logik la kan. Nama je dok putrajaya, tapi bsalin kat Cheras nunnn. Orang luar yang dari Nilai, KL sume dok beranak kt putrajaya boleh pulak?

1.00 tengahari - doc pun main seluk menyeluk lagi, tapi doc sini buat tak rase sakit pun?? asal tadi sakit sangat? da 3cm bukak, Then kena la Check In Wad. Terus air mata meluruuu je jatuh berderai-derai. Pasal ape pun aku tak tau, tapi rase len macam ah kan. takut pun ade. tak penah kot tido spital. sorang-sorang pulak tu. macam-macam bermain kt fikiran. Hubby pun pelik "Asal ma nangis?" aku pun xleh jawab soalan tu. Nurse suh pegi makan dlu sebelum check in, sebab nanti da masuk wad da tak boleh keluar lagi.

2.00 petang - Nurse suh dok wheel chair, "xpe la nurse saya boleh berjalan lagi". "ni prosedur puan, puan duduk la, bia saya tolak".  aku rase cam nak tutup muka je. sume pun tengok time aku ditolak. Naik lif lagi la, malu kot. 

 

3.00 petang - Tukar uniform, kemas beg (macam masuk asrama plak kan). hubby temankan, walaupun bukan waktu melawat. tutup tirai tu, buat la kemas ape-ape yang patut.

  

4.00 petang - Nurse nampak lak hubby, nurse suh turun tunggu waktu melawat. Then, aku kesian kt hubby, aku suh la die balik dulu. mandi n packing baju-baju die ape yang patut kan.Sebak ohh nak bagi hubby balik. tapi aku kena kuat!baby ada temankan mama kan kann... Jiran kanan kt labour room, jiran depan ketiduran, penat kot? tak de kawan nak borak-borak. nurse pun bz je nampaknye..so layan diri sendiri la ye. Mandi, bace majalah sume.. 

5.00 petang - Doc datang seluk, masih lagi 3cm. 

7.00 petang - pegi bilik tv tengok NORA ELENA. bleh? Doc yang lalu boleh tanya "Tak de rasa sakit lagi ke puan?" .. aku dengan bangganya "Takde pun?".. Die pun pelik kot, aku bleh plak layan tv, orang lain dok beriya la menahan saket kan. bahahahha

9.00 malam - Doc datang seluk, masih lagi 3cm.

10.00 malam - Nurse da tutup lampu. ok, da paksa aku tido nampaknye. tapai tak ngantok kot?tempat baru biase lah kan, susah nak tido. Hubby pun da ade kt parking bawah. TIDO DALAM KETE. tunggu aku nak masuk labour room baru die leh temankan..

3.00 pagi - Doc datang seluk, masih lagi 3 cm. 

5.00 pagi - Doc datang seluk,masih 3 cm dan doc seluk dengan hebatnya untuk paksa bukaan jadi 4cm. sebab da lama sangat kan. bila da cukup 4cm, doc pecahkan air ketuban. Katil utk ke Labour room pun da ready depan pintu. "Puan boleh call suami, naik labour room ye. packing ape yang nak bawak ke labour room". aku call hubby 4-5kali tak jawab, tido mati ko kan walau dalam kete je pun, aku nak beranak neh! 

 

5.30 pagi - Doc kasi ubat berak, terus nak ke toilet membuang serta merta tanpa SELIPAR ye. sebab tadi kena sorong g labour room naik katil kan. nurse tu yang tak kasi aku bawak sliper. Bila da selesai tu, ondaway nak masuk bilik berjuraian air ketuban berteraburan tengah jalan. aiyok!!abes basah kain..siap pegi kaunter depan mintak kain lain, nurse cakap. "takpayah tukar kain, nanti atas katil kain kena bukak jugak puan". ok, pasrah g masuk bilik dengan kain basah dan heretan kain yang basah meleret kt lantai. banyak la keje korang!bahahah...


8.00 pagi - Doc datang seluk, da 5cm. Doc bagitau dalam 11-12tengahari da boleh deliver. aku dok tengok jam je dari tadi. time ni tak saket ape pun lagi. tu yang bleh ber PEACE bagai kan. ko tunggu jap g..

9.00 pagi - Pakar bius datang offer utk Epidural. tapi aku tak saket, tak nak la kan. boleh die takutkan "skrg awk tak sakit, nnt bile da sakit da xboleh mintak epidural tau". ok fine la, meh la cucuk epidural tu! paksa orang pulak..haishh...

10.00 pagi - kontraksi telah bermula. masih boleh tahan ye. masih mild je. masih boleh bergurau senda dihari raya lagi dengan hubby kt sebelah. 

11.00 pagi - hambek, kontraksi sangat hebat ye. 5-10 minit sekali. sekali dia datang rasa macam nak terjun bangunan pun ade. saket teramat. ape ntah guna epidural tu. tak membantu langsung kot. nurse siap cakap "bilik sebelah pun epidural tak jalan, sakit jugak". bih baik takpayah pakai tadi. nyusahkan lagi ade berwayar-wayar bagai.

12.00 tengahari - Doc cek bukaan 6cm. lama betul nak tunggu bukak. bile cek 1cm je yang bukak pun. Bila da tak tahan sangat saket tu, aku mintak utk Gas Etonox. Stone kejap la bile sedut tu kan. bleh dikatakan setiap 2-3minit aku sedut. sakit kot. da macam bergantung kt Etonox pulak. sampai pening-pening jadinye. tambah pulak satu lagi penyakit. naseb la labu...

3.00 petang - 8cm sudah. 

4.00 petang - 8cm dan doc korek-korek utk besarkan lagi jadi 9cm. doc nak kena penyepak tak??

5.00 petang - 9cm lagi, doc inform kalau jam 6petang tak bukak 10cm masuk OT. Baby da stress dan da lama sangat air ketuban da kering. dan baby da telan najis. Time ni da meleleh sket ah air mata. usap-usap perot cakap kt baby, mama dia tak nak kena operate. da berjam-jam diseluk, tetibe nak operate. memang tak la kan..

6.00 petang - 9cm jugak. Doc suruh push, incase nampak kepala baby, proceed utk deliver. kalau tak kena tolak OT. Aku pun ape lagi, push la sekuat-kuat hati. Alhamdulillah, nampak kepala baby dan doc panggil semua nurse ready utk deliver.

6.10 petang - Sesi push mengepush bermula. bila doc suh tarik nafas, aku jadi blurrr...camane tarik nafas tu eh?bleh??adui la....bila da panic sume pun lupa kan. tapi time ni, sakit kontraksi tak de la sesakit cam tadi. kire bleh maintain lagi la kalau doc xsuh push pun. nak menengok aku bersalin pun ramai da macam tengok bola sepak dah. penuh satu bilik dengan doctor, doctor pelatih, nurse, nurse pelatih. ehh heloo, i nak beranak okeh, uols nak wat i uji kaji plak kan. abes doc pelatih yang ensem-ensem tengok. malu lahh i olss =p

6.22 petang - Selepas berpush 10-20 kali, Baby Adrianna Marissa selamat keluar TANPA TANGISAN. berlari la nurse-nurse sume bawak kemana ntah kan. Yang peliknye, aku kuakan baby tapi aku tak rase pun yang baby da kluar?sume berlari-lari aku macam terpinga-pinga.."eh korang nak pegi mane?". "baby dah kluar ke?". hubby la gtau yang nurse suma bawak baby keluar.


7.00 malam - Selepas jahit menjahit, siap tanye doc "lama lagi ke doc?kaki sy da lenguh ni". bahahah. Doc suh nurse pelatih pegang kaki aku. wahahahah!

8.00 malam - Nurse kasi milo dan sandwish. Bayangkan ye, aku tak makan ape-ape sejak petang semalamnya. Lepas makan petang 21.12.2011 tu, aku tak de telan ape-ape makan. apetah lagi bila da masuk labour room kul 5 pagi tu kan. memang nurse xbagi makan ape la kan, selain teguk air kosong 2-3teguk je. 


9.00 malam - Ditolak naik ke wad. nurse siap-siapkan. hubby tolong aku bersihkan diri kt toilet. geng bilik sume da berdengkur da sume time tu. blehla suh hubby teman lelama skit kt katil kan. bahaha...

 
penat dah taip. next entry la eh kite cite selanjutnya. Perasan tak bantal kotak-kotak tu? bantal azimat tu, daripada kt wad, masuk labour room sume aku pelok bantal tu. now baby da kluar, baby gunakan bantal yang mama die gunakan masa lahirkan die...so shuweeett!

Selamat Hari Raya

Bila da rajin, terover lak publish entry manyak-manyak satu hari... -.-"


mari kita mulakan berbelog dengan hebatnya dengan cerita hari raya. next-next entry baru cite pasal saat melahirkan ke, hal baby Adrianna sume-sume yang tertunggak tu la ehh..

Perjalanan Aidilfitri = Putrajaya-Rawang-Putrajaya-Sepang-Juasseh-Melaka-Putrajaya

Tahun ni tahun pertama beraya tanpa family sendiri. beraya diperantauan sebagai Menantu paling hebat di abad ini. Turn beraya di sebelah family hubby. Raya pertama dan malam raya masih berada di Putrajaya sebab myFather in Law bekerja ye kawan-kawan. so macam tak rase raya sangatlah tahun ni. bak kate orang, bleh main baring golek-golek atas jalan raya kt putrajaya ni legang macam tak penah wujud manusia hidup kt sini. Pagi raya kami pegi open hous Perdana Menteri nunn. (smbil jenguk3 FIL yg sedang btugas). Petang bleh plak pegi PHD g jenguk3 piza kt sinun...Kami org keTIGA sejak dari pagi. hebakk ah! ape kate korang tutup je kedai kan senang... =p


Raya kedua, balik ke Juasseh pulak. Kampung mymom ler pulak kan. bila sampai da nak malam, tak de la kemana pun. keesokkan harinya baru la pegi berhari raya. bila da raya ke-3 baru nak berhari raya da macam tak happenning lg dah. sume da macam tak ramai je kt umah kan. 


Then raya ke-4 kami sekeluarga ke Melaka. berfamily day kt sinun. Memandangkan baby Adrianna dapat bikini dari Makcik hubby dari Arab. maka berenang-renang la die di dalam swimming pool..tak rendam lama mana pun, takut seme-seme kan. 1/2jam pun tak sampai..

swimming pool
playground
Raya Kelima baru la balik ke Putrajaya semula dan beraya di kawasan sekitarannya. Tak abes lagi mood raya neh. nak berjalan raya lagi this weekend. sesape yg buat open house tu jangan lupa la jemput menjemput ye..




I'm Back!

0 komen
hola...

lamanya la tak mengadu domba ngan blog ni semenjak aku morning sickness kalau tak silap!bahahha..lama gilos kot. campur pulak dengan kebizian menjadi seorang SUPER MAMA. memang tak menang tangan, mane nak layan anak, mane nak layan suami kan. Banyak sangat cerita yang tertangguh neh. Insyaallah aku akan update  satu persatu lepas ni ye. (tengok tahap kerajinan juga la kan.)hiks!!

daaaaa....
how fast time flies.....
 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template