Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, June 27, 2011

confident lebey..

2 komen

wiken lepas pegi Jusco membeli belah baju&sluar preggy.
sesampai je kt ruang ibu-ibu mengandong,
dengan confidentnye cari seluar saiz S.
punye lah aku merungut, apesal la saiz S neh banyak design yg xde saiz tu.
ade 1 sua hitam tu aku suke sgt kot. desgin lawo wooo
tapi saiz S nan ado, suh la en.suamy tanye kt salesgirl
beriya lah si salesgirl cari kt stor. sebab yg kt situ byk saiz L-XXL
aku pun bawak la 3-4helai masuk fitting room.
confident neh!



sekali hamek kau, saiz S nak masuk peha pun tak muat! ape kes?
tapi time tengok gantung tu nampak mcm besau je saiz S tu.
pastu suh en.suamy amek saiz M pulak
muat, tapi ngam2..klu aku membesar sket je lagi,
habes jd hulk hogan kang!
saiz L baru muat & ade ruang utk peha bernafas
siap salesgirl tu tanya lagi, nak die cari saiz S utk design yg lain ke?
ok, that's not funneh! en.suamy pun gelak sama okeh. hangen je.
bile da setuju nak amek saiz L tu, getah pinggang die cam longgar la
tak syok pakai cam muleh londeh je slua kan.
en.suamy kate, it's ok asal peha muat. nnt getah atas tu anta g tailor
sekali balik umah try test lagi
rupa2 nya kt getah seluar tu ade BUTANG utk adjust utk kecik beso!!
OOoEmmG. bengong je rase.
yela orang first time beli seluar preggy.
tau de butang tadi, mau aku rembat manyak2 lagi..
kuikuikuiiii...lawak toi


Fetal development in pregnancy week 16

0 komen
16 weeks already!

Over the past three weeks your magical-gro baby has managed to add on yet another 2 full inches of length (totaling about 4.5 inches) and now weighs a whopping 3.5 ounces!

Guess what? Your little lollipop is not so bobble-headed anymore!

Yep, your baby's head-to-body ratio is starting to even out, as the rest of their body - including their arms and legs (the better to kick you with!) plays catch-up.

One of the most anticipated moments in pregnancy is the "quickening" or the first time you undeniably feel your child move inside of you.

In some cultures a woman is not even considered pregnant until she experiences the quickening!

Women claim to feel it as early as 14 weeks. That said, other women laugh at the thought of that woman cherishing a fart that's rumbling in her small intestines.

In general, it's safe to say that after 18 - 20 weeks, all women will experience the quickening as a definitive non-fart poke or prod from within their womb.

Those sweet little flutters will evolve into pokes, prods, and even outright painful kicking as your break-dancing baby-cakes grow in size and seek ways to straighten out in their increasingly cramped quarters.

If you had that gender ultrasound right now, which most doctors recommend at about this time, you might see your little one sucking their thumb, not to mention the necessary signifiers to let you know whether you've got a wee lad or lassie.

Awww...

........................................................................................................................

cepat betol mase berlalu kan?tup tup da 16minggu. Alhamdulillah la, genap 4bulan arini, tak de pulak muntah pagi. hope berkekalan la kan. jgn esk2 de balik sudah lah. xlarat nak tanggung da kot. next checkup selasa depan, tapi nak dipercepatkan sbb nak anta en.suamy punye adik masuk poli ungku omar. cutiey! suke suke!!

experience sbg mummy neh, tak tau la pewot tu baby kicking ke, pewot lapo menggelodak ke, angin pewot ke, sume pun tak muleh nak bezakan. yela, first time kan?sama je sume rase kot?kuikuikuiii.....yang pasti pewot semakin memuncetkan diri. hadoiii, sendiri tengok pun sendiri seram. camno tu?


fakta :genap 3bulan, muntah petang stop. genap 4bulan, muntah pagi plak stop. heaven!

Monday, June 20, 2011

Jambu Ape Pun Tak Muleh..

2 komen
tucen oh tucen..
mau amek kamu prosedur mcm nak amek anak angkat payahnye!



mymom punye tucen neh. ape mimpi ntah mymom.
tucen kt belakang umah berkeliaran
tak mo plak dibela?tapi nak pulak membela tucen utk di 'adopt'
dari badan kebajikan tucen yg manyak prosedur neh.

tucen sampai kul 2ptg semalam (ahad).
mood hepy2 sebab da beli loceng leher. suweettt!
sekali tucen dtg dengan 6org sukarelawan
utk cek kondisi uma mymom samaada sesuwai utk tucen dorg @x
muleh?klaka je rase...
siap dikasi sangkar+makanan siap.
tinggal bela je.
setiap bulan, sukarelawan akan dtg uma cek tucen.

me suke la tucen neh,
sgt manja ngan me okeh.
siap tido sama2 kt kusyen ngan me lagi
so suweeett! siap bkeroh kot...dasat2
empok sgt kusyen tu ye?
now me sudah rindu rinduan dah sama ini tucen!
uwaaaaaa.........


nama Jambu : sebab kteorg suke JAMBU dlm maharajalawak!!!muleh??nama asal adalah NESTUM.

Thursday, June 16, 2011

Kasih seorang ayah

2 komen
penah tak korang terasa begitu dihargai?
semenjak aku berkampong kt putrajaya, setiap kali aku balik sg.buloh sure jadi 'anak emas'.
bukannye time dok sg.buloh dulu tak dihargai,
cume bile da berjauhan barula kte ni sebagai anak tau betapa
excitednye mak ayah bile tau anak nak balik.

kring...kringgg (perbualan me+myayah) 16 Jun 2011-Khamis
me : ayah g mane wiken ney?
myayah : tak de mane kot nape?nak balik ke?
me : aah kot, sbb hery outstation.
myayah : okey, nak balik ari ape?ayah nak pegi beli ikan keli (me suke gile ikan keli)
me : hoh?jumaat ptg pas keje la..
myayah : ok, nak makan buah ape?betik nak?
me : mmm...nak3!
myayah : lagi nak buah ape?
me : beli la pisang skali (over ko nok! pantang ditanya.)


see??betapa excitednye myayah bile tau me nak balik?die tau me suke ape, dan dan tu jugak die nak pegi beli. siap mak aku gtau sebelom2 neh kalau me balik :

"ikan keli ayah dah beli dlm peti ais, nak mak masak ape?. ayah ko tu tau ko nak balik asyik beli ikan keli je."

terharu tak me sebagai anak?of coz la kan...dulu penah la bosan, asal balik je ikan keli, balik je ikan keli..bile da tau yg myayah neh bebetol nak memenuhi keinginan anak die neh aku makan je, suke tetap suke..cume bile mak masak me suh die masak lauk2 lain juga. sebab now me da de suamy yg tak suke ikan keli.

bukan setakat isi pewot je ye. setiap kali aku datang & balik sg.buloh myayah akan setia membukak pagar rumah. tak sempat nak cari kunci dalam handbag, tup3 pagar dah dibukak myayah selain tersenyum lebarrrrrrrr. hoh, terharu lagik! klu g keje pepagi isnin dari sg.buloh, myayah dengar me start enjin kete je terus myayah pun sebok mangun2, bukak gate & tunggu sampai aku -bye-bye die. kul 6 pagi okeh aku gerak dr sg.buloh-putrajaya. gile awal laa...takut jem!

myayah jenis yang susah say NO. sumenye OK sesaje. nak ajak die kemane saje pun die ON je. nak suh die jadi driver ke pasar, ke salon, ke mane saje lah die tetap ON. sebab myayah jenis yg pandai bawak diri. incase kalau die bosan kt salon, ade la tempat die nak pegi jalan-jalan tanpa merungut lama ke ape ke. sebab tu kami sekeluarga suke berjalan-jalan. asal sebut nak g situ, terus myayah suh survey 'bape harga tiket airasia?'. kalau mahal myayah suh tunggu de offer, incase satu hari nnt ade offer, akulah orang pertama yg die bagitau & suh bookingkan. means, ape saje yg tersasul, terpacul dari mulot aku neh sume die amek perhatian + amek berat. walaupun kadang-kadang tu aku cakap benda yg merepek je kot?

kalau nak dicerita banyak kot?tapi ketahuilah bile si anak dan si ayah telah duduk umah berasingan, anda sure akan nampak betapa korang dihargai oleh mak ayah bile korang balik.sebut je nak makan ape, sure akan dapat. apetah lagi yg me yg pregnant neh. lagilahh, sumpah over gile lah dorang tanya nak makan ape. selamat napsu makan neh masih so-so saje lg, tekak xsedap lagi. tunggu la 2-3bulan lagi. SIAP!hahahahah

Kebetulan perbualan diatas tu berlaku hari ni, maka me nak ucapkan Selamat Hari Bapa jugak lah dekat mydaddy yg hensem tu! ewahhhh.....semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. =)


p/s : dalam byk2 anak ayah yang kawen, time aku sanding belah mysuamy ayah telah mengalirkan air mata time die merenjis. terharu + sedey okey time tu.myayah nanges, me pun cebek jugak! anak2 yg lain, jeles tak ai jadi anak emas ayah??jeles tak??tehehehehehe....


buah hati

0 komen
alaaa, budak mucuk neh nak outstation la malam neh. 1st time kot die outstation semenjak aku pregnant neh. memang aku da warning awal2, jgn outstation time aku morning sickness aritu. Bile aku da ok neh, bleh la kasi die outstation balik.(wlupn berat ati sbenarnye). bile en.suamy kate nanti die g kelantan nak cari brg2 baby aku pun macam ..hohh...so suweetttt! tapi tak awal sgt ke?



nora elena : tengok tak episod semalam?suweet kan?macam aku time morning sickness dilakonkan kembali jerk. tapi asal nora elena selera je makan?kuikuikuiii....aku sedaya upaya la telan bergelen2 air sbb tak nak masuk wad mcm nora elena tu(atas nasihat member2 ofis).


me : b, kalau ma masuk wad nanti b temankan tido kt wad tak macam Seth tu?
en.suamy : of coz la syg...tapi hantar masuk wad pastu balik la. hahahahahha
me : jaat la, sampai hati...
en.suamy : yela, hospital gomen kan tak kasi teman tido kt hospital kan?swasta boleh la...
me : klu camtu besalin kt swasta je la. muleh?
en.suamy : ZzZzzzzzzzzzzz (jaat lagi!mls nak layan aku wat cite sedey la tuh)


p/s : ngeri okey dengar cite kawan-kawan yg dah bersalin. tetibe je rase takot pulak nk bersalin. klu sorg2 lagi lah ngeri. nak nengade lelebih pun tak muleh. nnt doctor lempang pulak kang.hahahha...nak ikot en.suamy outstation lah camneh!!!!!!! takut sorg2!!!!!!!


Wednesday, June 15, 2011

myabg kawen

0 komen
cite laju-laju eh?
sebab gmbr tak manyak mane pun. ni pun mykakak yg email. me still tak jmpe lagi cable nk cucuk wayar transfer gambar masuk PC. hampeh tul. cite nikah nnt da transfer baru cite. skrg cite pasal reception aritu.


11 Jun 2011(Sabtu) - PULAPOL
sakit ati kan bile berkonvoi reramai neh. kejap sorg hilang, kejap tunggu yg ini, kejap yg tu tertinggal. kejap kete lagi satu nak isi minyak. sume ade pe'el memasing. pening tau. selamat la mybaby tak buat hal time neh. cume bile tengok org hidang nasi minyak tu, mula la aku tutup hidong. sian org len yg makan. mencik tul aku ngan nasi minyak. ape pasal ntah. so aku alihkan perhatian aku dekat kek 3tingkat yg tersergam indah depan pelamin tu. also aku merayau2 disekitar kawasan utk tunggu en.suamy abes makan.



mak ayah aku da ade 3org menantu. yeayyyy!!!tinggal adik aku sorang tu je lagi yg belom kawen. mungkin time tu aku da beranak pinak baru adik aku kawen plak kot?kuikuikuiii



muke toya aku cenggitu la. panas jangan dicite lah. haduiiii, berjurai-jurai peloh dah macam air terjun.


12 Jun 2011(Ahad) - Padang G5, FRIM

sory sebab gambar pengantin tak de. sebab kteorg sebok melayan tetamu & melayan perasaan!hahahaha..disebabkan salah faham, tema warna da jadi carca marba.

khemah : biru
Pelamin : pink
Baju pengantin : pink
Baju pengapit : purple
Baju family : kuning
doorgift : hijau + coklat

aku punye lah tergelak terbahak-bahak. sebab abang aku salah info mak aku. mak aku pulak salah info kteorg. sepatutnye abg aku info terus kt kteorg adik beradik neh. sebab mak tu da memang pening ngan urusan majlis. die pun jd pening-pening lalat.



en.suamy da dapat mic, memang abes la. die saje la yg nak nanyi. hadoiiii, saba je la. siap tukar nama jadi nama aku tu dlm lagu tu. malu den!! lagu "rozana" da jadi "ezlina", pastu siap panggil2 nama aku gune mic kalau aku tak bagi perhatian kt die. tak muleh la nak bjauhan kejap. haihhhhh!


nak dijadikan cite, ramai yg ingat kteorg b2 neh yg nak kawen sebab da sedondon. pengapit pmpn datang lambat. abg aku da sebok suh aku n en.suamy jd pengapit dorg. amboii, makyong naik pelamin?malu kot?? *Slamat pengapit pmpn dtg tepat pd waktunya*fuhhhhh....



ok, sudah-sudahlah.....jom balik!



betapa syoknye bile pregnant neh. sume org pun bagi perhatian kt kte. layanan 1st class. bile berdiri, org kasi kusi duduk. org tlg amekkan makanan, tlg beraturkan ABC, tolong amekkan goreng pisang, tolong amekkan air. aku takyah gerak jauh dr khemah doorgift. Bukan pengantin je yg dpt hadiah, aku pun dapat jugak tau. 5bijik mangga masam + buku panduan hamil. heheheh.


saudara mara : tahniah la ye...
me : bukan sy yg kawen, nape tahniah kt sy?
saudara mara : tahniah tu utk dlm pewot tu..
me : oh ok..tp yg kawen abg sy, say tahniah kt die jgk la ye. ni majlis die. bukan sy. kuikuikuiii
(mak, anda seorg gossiping terhandal. pantas betol berita tersebar ke seluruh pelusuk sedaramara ye?)

Tuesday, June 14, 2011

2 komen
mau update blog dari hp tapi enggak muleh.
awat la...tensi betol la.
da la sume gambar dlm tuh. malas la nak cucuk wayar2 bagai.
later la story mory k?
see ya!

Thursday, June 9, 2011

Mas Kahwin

5 komen
it's mummy again!!

mummy tummy da muncet baru nak pikir mau beli ape ngan mas kawen. takut kot, simpan dlm handbag. takut ter'guna' atau ter'hilang' pulop. hampir 5bulan kot?bukan xnak guna, tapi tak tau nak beli ape. mymom suh beli brg kemas, tapi :-


cincin : kiri kanan dah ade
gelang tangan : kiri kanan da ade
rantai : tak suke, rimas bile tido rase cam tercekik
anting-anting : telinge i tak muleh pakai anting2 emas (allergic gitu)
gelang kaki : Mas Kawen laki bagi takkan nak letak kt kaki kot??


me bukan la jenis yg gilekan emas-berlian-permata sume neh. lagi tak pakai lagi bagus rasenye. tapi bile da kawen neh terpakse jgk la pakai kan. kang xpakai kang de plak yg majok pulop? nak dijadikan cite, semalam borak-borak ngan member ofis ngadu ah pasal mas kawen ni nak beli ape. tetibe je die kasi satu idea yg sangat bernas kot pd pendapat aku. benda yg selalu aku pakai dan kalau tak pakai macam tak sempurna hari beh kurang camtu ah kan. ape kah bendanya itu??















JAM TANGAN!!! (ade jam kaki ke?kuikuii)





Sedang searching mane best. tapi aku cam suke design ELLE jerk. aku bab jam, kalau da suke satu tu, selamenye la aku pakai sampai rosak sampai da tak de punca da nak baiki jam tu kalau rosak baru beli baru. Jam yg aku pakai sekarang neh pun mak aku yg kasi time aku form bape ntah. lame gile kot dah aku pakai. maseh berguna lagi sampai sekarang neh. tak de rosak pun lagi, sayang sgt. tapi bile dipikirkan balik nak gunekan mas kawen tu, boleh la disimpan jam lama tu. kuikuikuiii....


jam oh jam!
ape yg korang beli ye gune Mas Kawen yg hubby korang bagi??
mai la share....


Tuesday, June 7, 2011

lawak ah

0 komen


Drama yg menjadi kegilaan ramai org skrg neh. tidak terkecuali me+en.suamy.
tak sangka en.suamy sgt taksub dgn cite neh.
sweet ah dorang kan? me berangan nak jadi nora elena,
si en.suamy pulak berangan nak jd Seth.
kteorang kt umah pun berangan la panggil dgn mgunakan nama dorang.



me : nora elena, en.suamy : Seth

Situasi : baru sampai umah di parking kereta.
tinggal 15min sebelom drama nora elena start.
en.suamy sedang mengeluarkan brg di seat belakang.
aku ambil mase utk kua kete sbb nak amek mood dulu.

en.suamy : nora elena cepat la kua, nanti drama start kang.
me : kejap laaaaa Setan! (Seth Tan disebut dlm nada yg laju)

hahahahahahahhahahahahahahah


terus me+en.suami tergelak terbahak-bahak! haaaa, nak sgt jd Seth Tan kan??


ape pun tak boleh

5 komen
hola

entry neh nak cite pasal my morning sickness yg super duper hebat tu. sumpah tak de mood nak tengok facebook apetah lagi nak membebel dlm blog. tapi tiap-tiap ari pun blogwalking kt blog kawan-kawan. tahun neh prestasi keje mmg sgt teruk's. MC yg kerap, EL pun sama. asal bos tak de je, sure aku pun tak de jgk. time bos g meeting aku sebok bawak bantal+stokin+slimut g surau utk Zzzzz. semua org pun aku ber'musuh', sebab memang tak de mood kot nak hu har hu har cam dolu-dolu. me cume bertemankan minyak angin je kot sepanjang mase. meh cite pasal ape yg aku tak muleh nak hadap time trimester pertama yg memeritkan tu :-

1) Mydin - sgt dekat ngan rumah kalau nak g beli barang umah. tapi tiap kali lalu perasaan benci tu membuak-buak. apetah mydin buat kt aku pun tak tau. benci die ngalahkan musuh ketat. siap warning en.suamy jgn lalu jalan depan mydin tu.


2) Mee - Kebencian yg amat sangat kot.
peristiwa 1 : tapau kafe makanan. duduk reramai dlm bilik meeting utk makan. sekali membe sebelah beli MEE. terus aku bluwerrkkkkkk....toilet mari. terus ilang mood makan.
peristiwa 2 : memandangkan time awal ngandong tak de selera nak makan, aku pun pacak depan tv tgk jalan-jalan cari makan kt tv3. konon nak amek mood makan la kan. skali mgu tu Qi g makan Mee Bandong Muar da. terus lari toilet, bluwerrrkkkkkkk!! insaf ta mo tengok cite makan-makan lagi.

en.suamy si pendengki suke tanye nak makan ape tiap-tiap petang. tapi die suke sebut "nak makan ape?mee goreng basah?mee bandong?mee kari?mee mee mee??" pastu gelak jaat. Gggrrrrrrrrr!!!!


3) Nasi kerabu/Nasi Dagang/Nasi Minyak - Penah pegi teman en.suamy pegi pasar. lalu kt depan kedai jual makanan neh, teruss bluwerrkkkkkk!!! sory macik nasi kerabu.... T.T
sesape yg nak kawen, kalau korg hidang nasi minyak sory to say la syg. tak dapat nak nolong. dari me pening lalat & muntah kt majlis korang better me ta yah pegi kan?


4) Ayam - hoiii,dulu peminat tegar AYAM tau. skrg neh musuh ketat segala jenis ayam. nasi ayam, nasi kukus ayam dara, Ayam KFC/MCD, segala yg ade kaitan dengan ayam lah. dulu lalu depan jual nasi kukus ayam tu terliur je. sekarang lalu, pandang pun ta mau dah. mencik mencik mencik!!!! asal ma cik jual ayam??


5) Bau - segala jenis bau-an pun tak leh nak bau. jiran masak pun aku ngamok macam perang dunia meletus! merajok, lari dok berkurung dalam bilik. semua benda yg berbau tu pun sume tak muleh la. hidong ni berganda 100% sensitip die.
contoh 1 : org bawah buat BBQ makan reramai - hidong aku sensor dulu. "cube b tgk kt bawah tu de org buat BBQ ke?kuatnye bau." en.suamy kate "tak bau ape2 pun", sekali en.suamy jengok bawah "aah la yang, de org buat BBQ kt bawah".
contoh 2 : "rasenye ari nak ujan la, bau hujan neh"..sekali beberape saat pastu terus hujan turun.

thank God sebab maseh membenarkan aku bau-bauan en.suamy. tiada masalah tito di ketiak beliau walau busuk atau wangi. *wink*wink*


6) Balcony Dapur - round la satu rumah pun muleh tapi tidak di balcony dapur. pintu dapur akan ditutup sentiasa. nak buang sampah, aku letak tepi sinki dulu, nnt en.suamy buangkan kt tong sampah luar pintu. basuh baju memang tak la kan. en.suamy la yg basuhkan gune mesin yg letak kt balcony dapur tu. mungkin sebab penah kua situ & terbau jiran tetangga masak yg bau ya amat meloyakan tekak. terus pangkah itu tempat.

7) Shopping - xyah ajak aku g shopping la. pening! sebut je Giant?Jusco?Tesco?Sogo? baru sebut pun da buat aku pening. belom bebetol pegi lagi. 2bulan lepas memang aku tak menyoping pun. brg umah abes pun en.suami la yg pegi sorg diri.


8) Nasi - Punca muntah. bile mkn nasi walau sikit, petang nnt siap la ko bluwerkk kt toilet kua balik sebijik sebijan nasik tu. memang perit tekak. sebijik pun tak tinggal kt dlm pewot. walaupun makan dipagi hari, tengahari xmakan nasi. petang time maghrib tu tatap nasi yg keluar. nasi lambat hadam kot erk????memang bcinta la kalau kasik aku makan nasi. pk lapa, muntah. pk muntah, xmakan la.


kalau nak dikarang, memang berjela-jela la. ni kire yg paling sadis & memberi kesan mendalam dalam hidop. kesimpulannye semua makanan pun sume pun meloyakan. rutin mknan aku, pagi : biskut. tengahari : roti/biskut/meehoon goreng. malam : susu+biskut/roti. no wonder la berat aku turun mendadak. 2kali checkup pun maseh berat turun lagik.dikire diet jugak la kan? tapi disebabkan ni la aku jd tak bermaya kot. tenaga tak de dengan makan tu je. ok mummy da penat membebel. nanti sambong la, k? ni pun berjam-jam kot nak siapkan 1 entry ni je pung..hadoii...



rindu ah nk berhoneymoon lg. ble da membuyot neh xberani nak fly2 away da. Aritu time AirAsia buat promosi RM 0.10sen geram je nak booking. tapi bile fikir time fly feb-jun. homaigod, baby da kua time tu. baby nak tinggal mane?kalau nak bawak, nama ape nak taruk kt kotak nama 'infant' tu? belom lahir lagi kot, takkan nak taruk nama dulu?cettt...tak dapat pegi pun tolong kawan book g sabah RM15.90(return) & tolong ayah book g bandung RM 63.00 (return) pun jadi lah walau dalam hati menangis!! it's ok dear, nnt mummy ajak daddy pegi cameron macam si Seth Tan bawak Nora Elena g honeymoon tu eh.


i'm back!

0 komen
eheem eheemm....
testing 1 2 3
aiyooo, hampir 2bulan blog bersawang neh
dasat-dasat
baby da masuk trimester ke-2
sudah membenarkan mummynya berblogging again (mungkin)
terlalu byk cerite, ta tau mane nak start dulu
event yg terdekat adalah myabang wed's!
this weekend. hope baby tak meragam la.
byk keje mummy nak buat neh
ta mau ajak mummy tidoo zzZZ sajork ye!


semoga baby tak buat mummy loya tengok nasi minyak!!!


confident lebey..

2 komen

wiken lepas pegi Jusco membeli belah baju&sluar preggy.
sesampai je kt ruang ibu-ibu mengandong,
dengan confidentnye cari seluar saiz S.
punye lah aku merungut, apesal la saiz S neh banyak design yg xde saiz tu.
ade 1 sua hitam tu aku suke sgt kot. desgin lawo wooo
tapi saiz S nan ado, suh la en.suamy tanye kt salesgirl
beriya lah si salesgirl cari kt stor. sebab yg kt situ byk saiz L-XXL
aku pun bawak la 3-4helai masuk fitting room.
confident neh!



sekali hamek kau, saiz S nak masuk peha pun tak muat! ape kes?
tapi time tengok gantung tu nampak mcm besau je saiz S tu.
pastu suh en.suamy amek saiz M pulak
muat, tapi ngam2..klu aku membesar sket je lagi,
habes jd hulk hogan kang!
saiz L baru muat & ade ruang utk peha bernafas
siap salesgirl tu tanya lagi, nak die cari saiz S utk design yg lain ke?
ok, that's not funneh! en.suamy pun gelak sama okeh. hangen je.
bile da setuju nak amek saiz L tu, getah pinggang die cam longgar la
tak syok pakai cam muleh londeh je slua kan.
en.suamy kate, it's ok asal peha muat. nnt getah atas tu anta g tailor
sekali balik umah try test lagi
rupa2 nya kt getah seluar tu ade BUTANG utk adjust utk kecik beso!!
OOoEmmG. bengong je rase.
yela orang first time beli seluar preggy.
tau de butang tadi, mau aku rembat manyak2 lagi..
kuikuikuiiii...lawak toi


Fetal development in pregnancy week 16

0 komen
16 weeks already!

Over the past three weeks your magical-gro baby has managed to add on yet another 2 full inches of length (totaling about 4.5 inches) and now weighs a whopping 3.5 ounces!

Guess what? Your little lollipop is not so bobble-headed anymore!

Yep, your baby's head-to-body ratio is starting to even out, as the rest of their body - including their arms and legs (the better to kick you with!) plays catch-up.

One of the most anticipated moments in pregnancy is the "quickening" or the first time you undeniably feel your child move inside of you.

In some cultures a woman is not even considered pregnant until she experiences the quickening!

Women claim to feel it as early as 14 weeks. That said, other women laugh at the thought of that woman cherishing a fart that's rumbling in her small intestines.

In general, it's safe to say that after 18 - 20 weeks, all women will experience the quickening as a definitive non-fart poke or prod from within their womb.

Those sweet little flutters will evolve into pokes, prods, and even outright painful kicking as your break-dancing baby-cakes grow in size and seek ways to straighten out in their increasingly cramped quarters.

If you had that gender ultrasound right now, which most doctors recommend at about this time, you might see your little one sucking their thumb, not to mention the necessary signifiers to let you know whether you've got a wee lad or lassie.

Awww...

........................................................................................................................

cepat betol mase berlalu kan?tup tup da 16minggu. Alhamdulillah la, genap 4bulan arini, tak de pulak muntah pagi. hope berkekalan la kan. jgn esk2 de balik sudah lah. xlarat nak tanggung da kot. next checkup selasa depan, tapi nak dipercepatkan sbb nak anta en.suamy punye adik masuk poli ungku omar. cutiey! suke suke!!

experience sbg mummy neh, tak tau la pewot tu baby kicking ke, pewot lapo menggelodak ke, angin pewot ke, sume pun tak muleh nak bezakan. yela, first time kan?sama je sume rase kot?kuikuikuiii.....yang pasti pewot semakin memuncetkan diri. hadoiii, sendiri tengok pun sendiri seram. camno tu?


fakta :genap 3bulan, muntah petang stop. genap 4bulan, muntah pagi plak stop. heaven!

Jambu Ape Pun Tak Muleh..

2 komen
tucen oh tucen..
mau amek kamu prosedur mcm nak amek anak angkat payahnye!



mymom punye tucen neh. ape mimpi ntah mymom.
tucen kt belakang umah berkeliaran
tak mo plak dibela?tapi nak pulak membela tucen utk di 'adopt'
dari badan kebajikan tucen yg manyak prosedur neh.

tucen sampai kul 2ptg semalam (ahad).
mood hepy2 sebab da beli loceng leher. suweettt!
sekali tucen dtg dengan 6org sukarelawan
utk cek kondisi uma mymom samaada sesuwai utk tucen dorg @x
muleh?klaka je rase...
siap dikasi sangkar+makanan siap.
tinggal bela je.
setiap bulan, sukarelawan akan dtg uma cek tucen.

me suke la tucen neh,
sgt manja ngan me okeh.
siap tido sama2 kt kusyen ngan me lagi
so suweeett! siap bkeroh kot...dasat2
empok sgt kusyen tu ye?
now me sudah rindu rinduan dah sama ini tucen!
uwaaaaaa.........


nama Jambu : sebab kteorg suke JAMBU dlm maharajalawak!!!muleh??nama asal adalah NESTUM.

Kasih seorang ayah

2 komen
penah tak korang terasa begitu dihargai?
semenjak aku berkampong kt putrajaya, setiap kali aku balik sg.buloh sure jadi 'anak emas'.
bukannye time dok sg.buloh dulu tak dihargai,
cume bile da berjauhan barula kte ni sebagai anak tau betapa
excitednye mak ayah bile tau anak nak balik.

kring...kringgg (perbualan me+myayah) 16 Jun 2011-Khamis
me : ayah g mane wiken ney?
myayah : tak de mane kot nape?nak balik ke?
me : aah kot, sbb hery outstation.
myayah : okey, nak balik ari ape?ayah nak pegi beli ikan keli (me suke gile ikan keli)
me : hoh?jumaat ptg pas keje la..
myayah : ok, nak makan buah ape?betik nak?
me : mmm...nak3!
myayah : lagi nak buah ape?
me : beli la pisang skali (over ko nok! pantang ditanya.)


see??betapa excitednye myayah bile tau me nak balik?die tau me suke ape, dan dan tu jugak die nak pegi beli. siap mak aku gtau sebelom2 neh kalau me balik :

"ikan keli ayah dah beli dlm peti ais, nak mak masak ape?. ayah ko tu tau ko nak balik asyik beli ikan keli je."

terharu tak me sebagai anak?of coz la kan...dulu penah la bosan, asal balik je ikan keli, balik je ikan keli..bile da tau yg myayah neh bebetol nak memenuhi keinginan anak die neh aku makan je, suke tetap suke..cume bile mak masak me suh die masak lauk2 lain juga. sebab now me da de suamy yg tak suke ikan keli.

bukan setakat isi pewot je ye. setiap kali aku datang & balik sg.buloh myayah akan setia membukak pagar rumah. tak sempat nak cari kunci dalam handbag, tup3 pagar dah dibukak myayah selain tersenyum lebarrrrrrrr. hoh, terharu lagik! klu g keje pepagi isnin dari sg.buloh, myayah dengar me start enjin kete je terus myayah pun sebok mangun2, bukak gate & tunggu sampai aku -bye-bye die. kul 6 pagi okeh aku gerak dr sg.buloh-putrajaya. gile awal laa...takut jem!

myayah jenis yang susah say NO. sumenye OK sesaje. nak ajak die kemane saje pun die ON je. nak suh die jadi driver ke pasar, ke salon, ke mane saje lah die tetap ON. sebab myayah jenis yg pandai bawak diri. incase kalau die bosan kt salon, ade la tempat die nak pegi jalan-jalan tanpa merungut lama ke ape ke. sebab tu kami sekeluarga suke berjalan-jalan. asal sebut nak g situ, terus myayah suh survey 'bape harga tiket airasia?'. kalau mahal myayah suh tunggu de offer, incase satu hari nnt ade offer, akulah orang pertama yg die bagitau & suh bookingkan. means, ape saje yg tersasul, terpacul dari mulot aku neh sume die amek perhatian + amek berat. walaupun kadang-kadang tu aku cakap benda yg merepek je kot?

kalau nak dicerita banyak kot?tapi ketahuilah bile si anak dan si ayah telah duduk umah berasingan, anda sure akan nampak betapa korang dihargai oleh mak ayah bile korang balik.sebut je nak makan ape, sure akan dapat. apetah lagi yg me yg pregnant neh. lagilahh, sumpah over gile lah dorang tanya nak makan ape. selamat napsu makan neh masih so-so saje lg, tekak xsedap lagi. tunggu la 2-3bulan lagi. SIAP!hahahahah

Kebetulan perbualan diatas tu berlaku hari ni, maka me nak ucapkan Selamat Hari Bapa jugak lah dekat mydaddy yg hensem tu! ewahhhh.....semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. =)


p/s : dalam byk2 anak ayah yang kawen, time aku sanding belah mysuamy ayah telah mengalirkan air mata time die merenjis. terharu + sedey okey time tu.myayah nanges, me pun cebek jugak! anak2 yg lain, jeles tak ai jadi anak emas ayah??jeles tak??tehehehehehe....


buah hati

0 komen
alaaa, budak mucuk neh nak outstation la malam neh. 1st time kot die outstation semenjak aku pregnant neh. memang aku da warning awal2, jgn outstation time aku morning sickness aritu. Bile aku da ok neh, bleh la kasi die outstation balik.(wlupn berat ati sbenarnye). bile en.suamy kate nanti die g kelantan nak cari brg2 baby aku pun macam ..hohh...so suweetttt! tapi tak awal sgt ke?



nora elena : tengok tak episod semalam?suweet kan?macam aku time morning sickness dilakonkan kembali jerk. tapi asal nora elena selera je makan?kuikuikuiii....aku sedaya upaya la telan bergelen2 air sbb tak nak masuk wad mcm nora elena tu(atas nasihat member2 ofis).


me : b, kalau ma masuk wad nanti b temankan tido kt wad tak macam Seth tu?
en.suamy : of coz la syg...tapi hantar masuk wad pastu balik la. hahahahahha
me : jaat la, sampai hati...
en.suamy : yela, hospital gomen kan tak kasi teman tido kt hospital kan?swasta boleh la...
me : klu camtu besalin kt swasta je la. muleh?
en.suamy : ZzZzzzzzzzzzzz (jaat lagi!mls nak layan aku wat cite sedey la tuh)


p/s : ngeri okey dengar cite kawan-kawan yg dah bersalin. tetibe je rase takot pulak nk bersalin. klu sorg2 lagi lah ngeri. nak nengade lelebih pun tak muleh. nnt doctor lempang pulak kang.hahahha...nak ikot en.suamy outstation lah camneh!!!!!!! takut sorg2!!!!!!!


myabg kawen

0 komen
cite laju-laju eh?
sebab gmbr tak manyak mane pun. ni pun mykakak yg email. me still tak jmpe lagi cable nk cucuk wayar transfer gambar masuk PC. hampeh tul. cite nikah nnt da transfer baru cite. skrg cite pasal reception aritu.


11 Jun 2011(Sabtu) - PULAPOL
sakit ati kan bile berkonvoi reramai neh. kejap sorg hilang, kejap tunggu yg ini, kejap yg tu tertinggal. kejap kete lagi satu nak isi minyak. sume ade pe'el memasing. pening tau. selamat la mybaby tak buat hal time neh. cume bile tengok org hidang nasi minyak tu, mula la aku tutup hidong. sian org len yg makan. mencik tul aku ngan nasi minyak. ape pasal ntah. so aku alihkan perhatian aku dekat kek 3tingkat yg tersergam indah depan pelamin tu. also aku merayau2 disekitar kawasan utk tunggu en.suamy abes makan.



mak ayah aku da ade 3org menantu. yeayyyy!!!tinggal adik aku sorang tu je lagi yg belom kawen. mungkin time tu aku da beranak pinak baru adik aku kawen plak kot?kuikuikuiii



muke toya aku cenggitu la. panas jangan dicite lah. haduiiii, berjurai-jurai peloh dah macam air terjun.


12 Jun 2011(Ahad) - Padang G5, FRIM

sory sebab gambar pengantin tak de. sebab kteorg sebok melayan tetamu & melayan perasaan!hahahaha..disebabkan salah faham, tema warna da jadi carca marba.

khemah : biru
Pelamin : pink
Baju pengantin : pink
Baju pengapit : purple
Baju family : kuning
doorgift : hijau + coklat

aku punye lah tergelak terbahak-bahak. sebab abang aku salah info mak aku. mak aku pulak salah info kteorg. sepatutnye abg aku info terus kt kteorg adik beradik neh. sebab mak tu da memang pening ngan urusan majlis. die pun jd pening-pening lalat.



en.suamy da dapat mic, memang abes la. die saje la yg nak nanyi. hadoiiii, saba je la. siap tukar nama jadi nama aku tu dlm lagu tu. malu den!! lagu "rozana" da jadi "ezlina", pastu siap panggil2 nama aku gune mic kalau aku tak bagi perhatian kt die. tak muleh la nak bjauhan kejap. haihhhhh!


nak dijadikan cite, ramai yg ingat kteorg b2 neh yg nak kawen sebab da sedondon. pengapit pmpn datang lambat. abg aku da sebok suh aku n en.suamy jd pengapit dorg. amboii, makyong naik pelamin?malu kot?? *Slamat pengapit pmpn dtg tepat pd waktunya*fuhhhhh....



ok, sudah-sudahlah.....jom balik!



betapa syoknye bile pregnant neh. sume org pun bagi perhatian kt kte. layanan 1st class. bile berdiri, org kasi kusi duduk. org tlg amekkan makanan, tlg beraturkan ABC, tolong amekkan goreng pisang, tolong amekkan air. aku takyah gerak jauh dr khemah doorgift. Bukan pengantin je yg dpt hadiah, aku pun dapat jugak tau. 5bijik mangga masam + buku panduan hamil. heheheh.


saudara mara : tahniah la ye...
me : bukan sy yg kawen, nape tahniah kt sy?
saudara mara : tahniah tu utk dlm pewot tu..
me : oh ok..tp yg kawen abg sy, say tahniah kt die jgk la ye. ni majlis die. bukan sy. kuikuikuiii
(mak, anda seorg gossiping terhandal. pantas betol berita tersebar ke seluruh pelusuk sedaramara ye?)

2 komen
mau update blog dari hp tapi enggak muleh.
awat la...tensi betol la.
da la sume gambar dlm tuh. malas la nak cucuk wayar2 bagai.
later la story mory k?
see ya!

Mas Kahwin

5 komen
it's mummy again!!

mummy tummy da muncet baru nak pikir mau beli ape ngan mas kawen. takut kot, simpan dlm handbag. takut ter'guna' atau ter'hilang' pulop. hampir 5bulan kot?bukan xnak guna, tapi tak tau nak beli ape. mymom suh beli brg kemas, tapi :-


cincin : kiri kanan dah ade
gelang tangan : kiri kanan da ade
rantai : tak suke, rimas bile tido rase cam tercekik
anting-anting : telinge i tak muleh pakai anting2 emas (allergic gitu)
gelang kaki : Mas Kawen laki bagi takkan nak letak kt kaki kot??


me bukan la jenis yg gilekan emas-berlian-permata sume neh. lagi tak pakai lagi bagus rasenye. tapi bile da kawen neh terpakse jgk la pakai kan. kang xpakai kang de plak yg majok pulop? nak dijadikan cite, semalam borak-borak ngan member ofis ngadu ah pasal mas kawen ni nak beli ape. tetibe je die kasi satu idea yg sangat bernas kot pd pendapat aku. benda yg selalu aku pakai dan kalau tak pakai macam tak sempurna hari beh kurang camtu ah kan. ape kah bendanya itu??















JAM TANGAN!!! (ade jam kaki ke?kuikuii)





Sedang searching mane best. tapi aku cam suke design ELLE jerk. aku bab jam, kalau da suke satu tu, selamenye la aku pakai sampai rosak sampai da tak de punca da nak baiki jam tu kalau rosak baru beli baru. Jam yg aku pakai sekarang neh pun mak aku yg kasi time aku form bape ntah. lame gile kot dah aku pakai. maseh berguna lagi sampai sekarang neh. tak de rosak pun lagi, sayang sgt. tapi bile dipikirkan balik nak gunekan mas kawen tu, boleh la disimpan jam lama tu. kuikuikuiii....


jam oh jam!
ape yg korang beli ye gune Mas Kawen yg hubby korang bagi??
mai la share....


lawak ah

0 komen


Drama yg menjadi kegilaan ramai org skrg neh. tidak terkecuali me+en.suamy.
tak sangka en.suamy sgt taksub dgn cite neh.
sweet ah dorang kan? me berangan nak jadi nora elena,
si en.suamy pulak berangan nak jd Seth.
kteorang kt umah pun berangan la panggil dgn mgunakan nama dorang.



me : nora elena, en.suamy : Seth

Situasi : baru sampai umah di parking kereta.
tinggal 15min sebelom drama nora elena start.
en.suamy sedang mengeluarkan brg di seat belakang.
aku ambil mase utk kua kete sbb nak amek mood dulu.

en.suamy : nora elena cepat la kua, nanti drama start kang.
me : kejap laaaaa Setan! (Seth Tan disebut dlm nada yg laju)

hahahahahahahhahahahahahahah


terus me+en.suami tergelak terbahak-bahak! haaaa, nak sgt jd Seth Tan kan??


ape pun tak boleh

5 komen
hola

entry neh nak cite pasal my morning sickness yg super duper hebat tu. sumpah tak de mood nak tengok facebook apetah lagi nak membebel dlm blog. tapi tiap-tiap ari pun blogwalking kt blog kawan-kawan. tahun neh prestasi keje mmg sgt teruk's. MC yg kerap, EL pun sama. asal bos tak de je, sure aku pun tak de jgk. time bos g meeting aku sebok bawak bantal+stokin+slimut g surau utk Zzzzz. semua org pun aku ber'musuh', sebab memang tak de mood kot nak hu har hu har cam dolu-dolu. me cume bertemankan minyak angin je kot sepanjang mase. meh cite pasal ape yg aku tak muleh nak hadap time trimester pertama yg memeritkan tu :-

1) Mydin - sgt dekat ngan rumah kalau nak g beli barang umah. tapi tiap kali lalu perasaan benci tu membuak-buak. apetah mydin buat kt aku pun tak tau. benci die ngalahkan musuh ketat. siap warning en.suamy jgn lalu jalan depan mydin tu.


2) Mee - Kebencian yg amat sangat kot.
peristiwa 1 : tapau kafe makanan. duduk reramai dlm bilik meeting utk makan. sekali membe sebelah beli MEE. terus aku bluwerrkkkkkk....toilet mari. terus ilang mood makan.
peristiwa 2 : memandangkan time awal ngandong tak de selera nak makan, aku pun pacak depan tv tgk jalan-jalan cari makan kt tv3. konon nak amek mood makan la kan. skali mgu tu Qi g makan Mee Bandong Muar da. terus lari toilet, bluwerrrkkkkkkk!! insaf ta mo tengok cite makan-makan lagi.

en.suamy si pendengki suke tanye nak makan ape tiap-tiap petang. tapi die suke sebut "nak makan ape?mee goreng basah?mee bandong?mee kari?mee mee mee??" pastu gelak jaat. Gggrrrrrrrrr!!!!


3) Nasi kerabu/Nasi Dagang/Nasi Minyak - Penah pegi teman en.suamy pegi pasar. lalu kt depan kedai jual makanan neh, teruss bluwerrkkkkkk!!! sory macik nasi kerabu.... T.T
sesape yg nak kawen, kalau korg hidang nasi minyak sory to say la syg. tak dapat nak nolong. dari me pening lalat & muntah kt majlis korang better me ta yah pegi kan?


4) Ayam - hoiii,dulu peminat tegar AYAM tau. skrg neh musuh ketat segala jenis ayam. nasi ayam, nasi kukus ayam dara, Ayam KFC/MCD, segala yg ade kaitan dengan ayam lah. dulu lalu depan jual nasi kukus ayam tu terliur je. sekarang lalu, pandang pun ta mau dah. mencik mencik mencik!!!! asal ma cik jual ayam??


5) Bau - segala jenis bau-an pun tak leh nak bau. jiran masak pun aku ngamok macam perang dunia meletus! merajok, lari dok berkurung dalam bilik. semua benda yg berbau tu pun sume tak muleh la. hidong ni berganda 100% sensitip die.
contoh 1 : org bawah buat BBQ makan reramai - hidong aku sensor dulu. "cube b tgk kt bawah tu de org buat BBQ ke?kuatnye bau." en.suamy kate "tak bau ape2 pun", sekali en.suamy jengok bawah "aah la yang, de org buat BBQ kt bawah".
contoh 2 : "rasenye ari nak ujan la, bau hujan neh"..sekali beberape saat pastu terus hujan turun.

thank God sebab maseh membenarkan aku bau-bauan en.suamy. tiada masalah tito di ketiak beliau walau busuk atau wangi. *wink*wink*


6) Balcony Dapur - round la satu rumah pun muleh tapi tidak di balcony dapur. pintu dapur akan ditutup sentiasa. nak buang sampah, aku letak tepi sinki dulu, nnt en.suamy buangkan kt tong sampah luar pintu. basuh baju memang tak la kan. en.suamy la yg basuhkan gune mesin yg letak kt balcony dapur tu. mungkin sebab penah kua situ & terbau jiran tetangga masak yg bau ya amat meloyakan tekak. terus pangkah itu tempat.

7) Shopping - xyah ajak aku g shopping la. pening! sebut je Giant?Jusco?Tesco?Sogo? baru sebut pun da buat aku pening. belom bebetol pegi lagi. 2bulan lepas memang aku tak menyoping pun. brg umah abes pun en.suami la yg pegi sorg diri.


8) Nasi - Punca muntah. bile mkn nasi walau sikit, petang nnt siap la ko bluwerkk kt toilet kua balik sebijik sebijan nasik tu. memang perit tekak. sebijik pun tak tinggal kt dlm pewot. walaupun makan dipagi hari, tengahari xmakan nasi. petang time maghrib tu tatap nasi yg keluar. nasi lambat hadam kot erk????memang bcinta la kalau kasik aku makan nasi. pk lapa, muntah. pk muntah, xmakan la.


kalau nak dikarang, memang berjela-jela la. ni kire yg paling sadis & memberi kesan mendalam dalam hidop. kesimpulannye semua makanan pun sume pun meloyakan. rutin mknan aku, pagi : biskut. tengahari : roti/biskut/meehoon goreng. malam : susu+biskut/roti. no wonder la berat aku turun mendadak. 2kali checkup pun maseh berat turun lagik.dikire diet jugak la kan? tapi disebabkan ni la aku jd tak bermaya kot. tenaga tak de dengan makan tu je. ok mummy da penat membebel. nanti sambong la, k? ni pun berjam-jam kot nak siapkan 1 entry ni je pung..hadoii...



rindu ah nk berhoneymoon lg. ble da membuyot neh xberani nak fly2 away da. Aritu time AirAsia buat promosi RM 0.10sen geram je nak booking. tapi bile fikir time fly feb-jun. homaigod, baby da kua time tu. baby nak tinggal mane?kalau nak bawak, nama ape nak taruk kt kotak nama 'infant' tu? belom lahir lagi kot, takkan nak taruk nama dulu?cettt...tak dapat pegi pun tolong kawan book g sabah RM15.90(return) & tolong ayah book g bandung RM 63.00 (return) pun jadi lah walau dalam hati menangis!! it's ok dear, nnt mummy ajak daddy pegi cameron macam si Seth Tan bawak Nora Elena g honeymoon tu eh.


i'm back!

0 komen
eheem eheemm....
testing 1 2 3
aiyooo, hampir 2bulan blog bersawang neh
dasat-dasat
baby da masuk trimester ke-2
sudah membenarkan mummynya berblogging again (mungkin)
terlalu byk cerite, ta tau mane nak start dulu
event yg terdekat adalah myabang wed's!
this weekend. hope baby tak meragam la.
byk keje mummy nak buat neh
ta mau ajak mummy tidoo zzZZ sajork ye!


semoga baby tak buat mummy loya tengok nasi minyak!!!


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template