Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, November 2, 2011

Video Eksklusif

0 komen
video
ohoooooo
Terhangat dipasaran neh. selalu baby kalau moving mummy die amek hp je record video mesti baby cam tau je. terus dok diam. bijak3... tapi semalam 1.11.2011 jam 12.04tengahari (34weeks&2days)die main bola agaknye dalam pewot mummy neh. terus cecepat amek hp dan record. sebab tu la mummy diam je dalam video neh. tak bersuara. sebab taknak kasi baby tau yg mummy nak curi-curi snap video baby kicking.

Daddy kalau mummy cakap je baby kicking mummy kuat3 mesti die pun nak join jugak tolak3 pewot mummy  dari luar pewot nk join baby main kicking dalam pewot tu. aiyooo, yg dalam main tolak3 yg daddy kt luar ni pun nak tolak3 jugak penat kot nak melayan. tu belom cite daddy men gigit3 pewot sebab geram kt baby dlm pewot tu. saje kadang-kadang daddy nak suh baby bangun nak ajak main. mummy rase nnt baby kluar nnt, abes baby kena gigit ngan daddy sebab geram. 

Jumaat neh ade kelas Antenatal kt Hospital Sg.Buloh. bajet nak pegi kelas neh kt Hospital Putrajaya, tapi date utk bulan 11 kelas tu mummy da 37weeks, tak diterima dah. mungkin dorang takut mummy bersalin da kot. Org paling excited, tentulah daddy. sape lagi?semangat nak belajar cara-cara nak teman mummy push baby nanti kot. kuikuikuii....nnt mummy update cite pasal kelas Antenatal tu key.



nota kaki : agak3 baby nak kua 2weeks before ke 2weeks after due date eh??mummy cam tak sabar je neh...ape kate baby kua 2weeks before due date?amacam?tak sabar nak cuti 3bulan BERGAJI PENUH neh. heheheheh =P 


Monday, October 31, 2011

mybaby

0 komen

baby sudah 34weeks!

excited kot, tak sabar nak bersalin pun ade jugak. kadang-kadang time wat exercise kaki tu me siap cakap "b, ma push...pushh baby kua!", en.suamy plak cakap "nanti dulu, jgn push!tak ready lg". bleh plak memain kan?

bile letak status bbm "34weeks" en.suamy reply "tahniah". me like "huh?nape tahniah?", then he said "tahniah sebab berjaya sampai ke tahap 34weeks". ok, itu tak funneh okeh. bile dengar pengalaman org lain yg keguguran la, ape3 la sume tu menakutkan. Alhamdulillah mybaby & me do fine saje setakat ini. biase la takat pening lalat tu kan.

fakta yg perlu diketahui masuk 8bulan++ :-
1) setakat preggy 34weeks, me takde STRECH MARK langsong! mungkin pewot kecik & kulit boleh mengembang dengan hebat sekali tanpa meninggalkan kesan.
2) tak de sakit pinggang. kebanyakan geng yg same batch preggy time neh sume mengeloh sakit pinggang sampai nangis2. tapi me, ok je?sakit pinggang takde. sakit kt kelengkang tu ade la..nak jalan kena slow je.
3) bile org tanye "bape bulan?" ramai yg tak percaya. sebab mypewot so kechik. padahal bulan depan da nak deliver.
4) bile masuk 8bulan aritu, selera makan memang cerewet. susah nak makan skrg neh, tabiat macam mula-mula preggy dulu da datang balik. suketido-muntahpagi-loya-baubusukjiranmasak.
5) jadi malas nak berjalan, sebab kelengkang sakit. berdiri lama pun boleh jadi punca penat dan kaki membengkak. tengok mummypreggy lain, jalan kehulur kehilir laju je, apesal ehh?


Thursday, October 27, 2011

rindu saat itu =p

0 komen
 rindunya saat hanimun bsama si busuk neh!
semenjak preggy 8bulan, memang tak de langsong planning holiday.
pastu bile da buyong camni, baru la rindu nak g jalan sane sini.
sian en.suamy. nnt baby da kua kte jalan-jalan puas3 okeh!


 misseverysinglemoments!
Love you sayang! (mood jiwang lak arini)kuikuikuii...

Monday, October 24, 2011

SobSob....

0 komen
sedihnye hati ni
menangis teresak-esak dalam phone mase bercakap dengan mak
tucen kesayangan mak
telah pergi buat selama-lamanya.
paling buat aku sedih sebab....
Masa aku pegi amek adik nak bawak g makan & amek mak kt airport
aku jengok sekejap Jambu.
terkulai layu, tak bermaya seperti selalu
mata tak muleh bukak sebab penuh taik mata
dalam hati "kesiannye, nak g anta klinik jap la"
akal berkata "da jam 4ptg, mak sampai jam 6ptg. jln sure jem sebab ade race moto GP"
nnt lepas amek mak dari airport baru nak pegi anta klinik.
nak dijadikan cerita, time otw balik memang jem teruk.
LCCT-Ptjya amek masa 3jam!!!hoiiii...

Then, pagi isnin baru la mak cuti bawak Jambu pegi klinik
Jambu da tak bermaya
mata da tak terbukak
muntah-muntah
klinik pulak tak bukak lagi
Akhirnya, Jambu menghembuskan nafas terakhir
bersama mymom didalam kereta sementara tunggu klinik bukak.
sangat tragis bile mymom cerita Jambu sudah tiada
dalam keadaan mulot ternganga selepas bernafas berdengus.
syahdu terasa....
me&mymom menangis sepuas hati dalam telefon tadi
sedih hati ini.
Pemergian yang tak diduga.


nota terakhir:-
"jambu, maafkan kakak sebab tak terus bawak pegi klinik semalam. klu tak, mesti jambu maseh bernyawa kan?" ohmygod!tabahkan la hati ku ini....


Thursday, October 13, 2011

Besday Sista

0 komen
cite basi mau cite jugak.

2 Oktober 2011 besday mysis. 2 oktober jugak mymaklong wat kenduri utk pegi haji. sekali sambut la dengan besday mysis. baru ingat nak buat suprise, tapi tak jadi sebab mysis tumpang mymom balik kampong. then of coz la die tau ape yg ade dalam bonet kete kan? suprised yg sgt tak menjadik. terus down!hewheww....



mymom beli 2kek, 1 utk mysis, 1 utk babydlmpewot~



mase bersama family adalah quality time yg perlu dimanfaatkan. (tulatimebujangdulutaknakspenttime). walaupun jumpa setengahjam pun da havoc satu rumah memasing nak bercerita. bile da berumahtangga neh agak jarang bersama family. nak kumpul semua macam bujang dulu, time raya je la kot kan. time sambut besday neh pun, myabg tak dapat balik sebab wife die keje.

Love MyFamily


Tuesday, October 11, 2011

Daddy yg super duper excited!!

0 komen
satu-satunya baju yang mummy beli tanpa pengetahuan daddy. tup3 de pos laju ketuk pintu rumah nak kasi barang. sebab ape?sebab baju tu ade tulis 'I love mom', haruslah daddy jelous tahap maksima. tergugat kot?bahahahahah...yelayela, nanti mummy belikan la baju 'i love daddy' pulak.



Si pembuli kanak-kanak gelaran yg sesuai sangat dengan en.suamy. suke sangat dengan budak-budak. time raya, sebelum sampai kampong en.suamy, sanggup singgah kedai dulu beli coklat nak dijadikan umpan kt sepupu yg masih kecik. abes digomol dan disakat sampai menangis pun ade tau. Pembuli tegar neh, pantang nampak budak kecik.lagi-lagi yang gebushhh...beh baik korang tak yah tayang anak korg yg gebush kt en.suamy neh.



Cucu&cicit pertama sebelah en.suamy. haruslah menjadi pujaan ramai. terutama en.suamy.
Practice make perfect kan?


rasanya anak sendiri camane la agaknye ye??

Perkara yang tidak boleh dilakukan lagi setelah menjelang 8bulan

0 komen
tajuk pun da panjang kan?ni cite utk menghilangkan kebosanan diofis lah ye. tak tau la sama ke tak ngan ibu mengandung yang lain. just utk share...

1) Ketip kuku kaki - berbagai posisi da aku try nak ketip kuku kaki. tapi aku bleh gelak sendiri, sebab tak sampai.

2) Jalan Jauh - dari dapur ke ruang tamu pun boleh termengah3. klu g shopping, setiap kali nampak kerusi, mesti nak kena rehat dulu. kalau tak dulu, round ikea-ikano-the curve-tesco tanpa henti rileks jew.

3) Makan - patut bersyukur atau risau? ramai tegur pewot agak kecil & badan tak naik pun. bangga kot berat di masa 8bulan baru 65kg? selera makan kureng sket. memang bercinta nak suruh makan, melainkan makanan tu memang aku teringin nak makan.

4) Nasi - aku masih anti-nasi lagi setakat ni. kalau bebetul time selera baru aku telan. kalau tak, memang selagi boleh elak nasi, aku elak. mungkin tekak masih teringat muntah nasi time morning sickness dulu kot

5) Bengkak - kalau berdiri lebih dari 30minit, kaki&tangan akan rase kebas dan membengkak. nak baik, kena la baring tinggikan kaki & tido secukupnya. bangun tido, magic sume bengkak sudah hilang. (gedix tol).

6) Mengidam - setakat 8bulan mengandung, tak de benda pun yang aku mengidam pelik-pelik. benda basic & mudah didapati je yg aku selalu nak. eskrem McD, Pau Kacang Uniten, Epal Hijau, Rendang mak ku. senangkan nak jaga?mungkin sebab selera makan tu nan hadooo, camane mau yg pelik2 kan..

7) Tido - Beralaskan 3bijik bantal. da macam tido duduk dah. sebab tak boleh dengan satu bantal, sesak nafas cam orang asma pun ade.


Monday, October 10, 2011

sowi arr...

0 komen
holaaaa...

sory guys, lame janji nak hapdet pasal gender baby. tapi mood tak mari-mari jugak lagi. bile da didesak dan ditanya ramai rerakan yg tanye bile nak hapdet. okeh la, dari semangat itu, mari aku story okeh..


ce teka la boy or girl??

time scan 4D, doctor asyik cakap confirm ni, confirm..melainkan kuasa Tuhan bila lahir tu keluar lain dari expectation doctor la kan. orang yg paling hepy dulu sure la aku kan. sebab da boleh start beli barang3 baby pas scan tu. en.suamy hanya mampu tersenyum je, sebab angan3 die tak berapa nak mengena. time scan baby pulak sangat aktif bergerak sana sini, tapi baby tak sorokkan ehem3.


Boy or Girl?
scroll down ye....kasi gempak sket..
agagagaga

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






ceteka uolls teka?



malas nak cakap, tapi korang tengok sendiri korang paham la kot kan?

Sabtu lepas, en.suamy bukak laundry. keh kehhh...cuci sume baju2 baby, sebab nurse kt klinik da 2kali remind suh cuci baju. tapi mak tak larat nok nak mencangkung kt toilet ngan pewot yg membulat neh. mau de yg xleh bangun kang. nak masuk mesin cam sayang je, takut baju baby kembang kan. kena la gagahkan en.suamy cuci tangan! excited gile okeh, walaupun en.suamy cuci, aku dok kt tepi pintu toilet tengok en.suamy cuci. ohh, mau buat sendiri apekan tak terdaya. tengok dari tepi jadi mem besa kejap. sidai kt balcony belakang tak de cahaya matahari la, tak kering. transfer ke bilik tengah tak sampai sejam da kering kontang da.


hampir 80% barangan adalah warna pink, kalau baby boy memang abes ah sume pink dan abes lah skirt3 baby harus didermakan kat orang lain. hope doctor punya ramalan benar belaka ye.


mood : so excited!! ble baby mau kluar neh....tak sabar sudah. tapi bile datang angin kuskus, tetibe je rase takut tengok pewot sendiri yg bagaikan retak menanti belah. agagagagagaaa....


Tuesday, September 27, 2011

0 komen
adoii, lamenye tak hapdet blog neh..bersawang habes dah.
mood berblog hilang ntah kemana.
janji nak cite bab gender baby pun ntah bile nak dilangsaikan
bile tengok countdown tinggal 11weeks je seblom deliver
terus jadi..ermmm uhhh takottnye!!
agagagagaaaa...

tak de mud la nak celoteh panjang3. tunggu ah mood baik nnt ye

Thursday, September 8, 2011

Selamat Hari Raya

0 komen
hari raya sebagai seorang isteri sangatlah mencabar tau. perlu bahagikan masa sebaik mungkin agar tak de family yg kecil hati. cerita pasal puase pun maseh tegantung-gantung lagi, tup tup da raya kan?cepat betol mase berlalu. ble da kawen ni macam tak cukup mase je, apetah lagi nak berblogging. haihh...



Route Map Beraya : Rawang-Sg.Buloh-Juasseh, N9-Sepang-Pontian, Johor

nak pengsan rasenye, terkejar-kejar balik sanasini dalam mase seminggu bercuti tu. kereta tu da macam kereta org pelarian da. baru berdua, tapi seat belakang penuh dah dengan barang. tahun depan bertiga tak tau la nak sumbat mane. (perlu ke beli kete besau sket yek?)hehhehe..alasan!



Selamat la pak mertuaku kerja dihari raya pertama, ada alasan la nak beraya kt kampong mak aku dulu tahun neh. malam raye baru gerak balik kampong mak aku. sebabnye, nak merayau kt jalan TAR dulu, last minit shopim. best wooo! walaupun sesak ngan org, tapi harga runtuh kot last2 minit neh.


mybaju raye pun puan mak yg belikan kain, aku tinggal g anta tailor je. sepatutnye niat asal tahun ni tak nak pakai baju kurung. nak g beli maxi dress je kt jalan TAR. tapi bile mak da sponsor kami adik beradik perempuan, tadah tangan je la kan. sehari sebelom raye baru g cari baju melayu en.suamy yg kaler matching. selamat ade saiz S lagik. (pakcik neh cerewet yang amat!)


nota kaki : ehh, nak tau tak sambungan entry kt bawah tu?girl or boy??hehehehe....next entry ehh, tengok kerajinan jari jemari ku ini nanti.korang doa2kan la aku rajin eh. hehehehehe....daa!

Thursday, August 25, 2011

Double Joy!!

0 komen

Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia tak siapa tahu kan?Mungkin rezeki me+en.suamy kali ni. Rezeki raya mungkin. haruslah tersenyum lebar & of coz berdebar-debar tau. Actually smlm pegi Klinik Annur dekat dengan rumah, sementara nak berbuka ngan kawan2, g jumpa doc dulu nak amek ubat.

Doc : u nak buat scan details 4D tak?
me : nak!! *senyumsenyumkambing*
(setahu me kt klinik tu xde scan 4D, tu yg cm hepy bile doc kate ade 4D)
Doc : sy ada nak bukak klinik kt alamanda, it's FREE utk scan kames&jumaat ni
me : hoyehh?for sure sy nak doc
Doc : make appointment kt staff sy kt luar nnt ye



hepy kot sebab it's FREE OF CHARGE! penat la survey kt kawan2 sume kt mane yg terbaik utk wat scan 4D sebelom2 neh. tup-tup de rezeki tegolek depan mata kan. Dr. Maria sangat lah baik. Double joy coz me dapat tahu gender baby esok. it's a BOY or GIRL?


Appointment tomorrow jam 9.45 pagi. but utk cite yg agak sedey bile en.suamy tak confirm balik malam ni. klu keje sempat siap malam ni jugak die balik. tapi tadi call macam tak sempat je siap keje die dan mungkin akan bersambung sampai esok. En.suamy mungkin akan balik PETANG ESOK! haduyaiiii....incase kalau en.suamy tak dapat balik sebelom appointment esok, means me terpaksa hangkut mybestfren Cik Azeana. punyalah die superduper hepy, siap request nak masuk bilik doc nak tengok skali. hokey itu sgt over excited mengalahkan mysuamy tau. hewhewheeww



nota gedix : malam neh for sure tak lena nak tido, excited punye pasal..kuikuikuiii. *Prayformeya*


Emosi tak stabil

0 komen
Wahai en.suamy tershayang....



sila la balik dari outstation tu cecepat sket.
sesungguhnya isteri mu ini sgt tidak sabar mau pegi
shopping raya & balik raya!!
pecaye@tak kami tak de baju raye lagi
gara-gara kebizian en.suamy bekerja.
kuih raya je pun sempat beli
tu pun order kt ofis..hurrmmmm
nak balik raya kampong sape dulu pun tak decide lagi
camno tu?
semoga raya tahun ni lebih bermakna
dengan kehadiran en.suamy tershayang disisi =)


Wednesday, August 24, 2011

Gigih memerah keringat

0 komen
Mood raya dah datang. tetibe tahun neh, seorang ishteri tu jadi rajin utk buat kuih raya. cari la biskut yg paling senang kt dunia neh utk dibuat. heheheh...terima kasih en.google utk info!


Bahan yg mudah utk dicari di pasaraya =)


berlandaskan info dari en. google


in da making.



tadaaaa!!! siap sudah, tapi tak semenggah je aku taruk kt cup kertas tuh.
for first try me bangga jugak la kan. orang pertama yg dipaksa utk rasa tentulah en.suamy!
of coz suka @ tak en.suamy WAJIB kate sedap. kalau tak, memang aku tak nak buat lagi dah.



Kesimpulannye : Insaf pasneh nak g beli kuih tunjuk je. naik juling mata neh nak masukkan dalam cup kertas yg cenonet sungguh menguji kesabaran. dengan melekat2 lagi. aku perlukan 3jam utk masukkan dalam cup kertas tu. better g kedai hulur duit je. klu de mase terluang tu boleh la korang try. nak rase mai datang raya kt rumah ye kawan-kawan =)


25th Birthday to myhubby

0 komen

24 OGOS 2011(Rabu)
Hepy Birthday to MyMucuk!


apa agaknye perasaan bile terpakse celebrate birthday berjauhan dengan orang tershayang?mesti sedey kan? en.suamy telah pegi outstation di Muar semalam (selasa) pagi. Dijangka akan balik pada Jumaat. Apekah perasaan seorang isteri yg mengandong 6bulan++ neh bersahur+berbuka sendirian dirumah tanpa en.suamy? Bila da kerja punya hal, akur aje lah walaupun hari raya bakal menjelma bape ari je lagi.



nota kaki : me&en.suamy muleh nanges2 dalam tepon mase me wish birthday. Terharu& Rindu-rinduan mungkin....cepatla balik mucukku!!! nak raye dah nehhh....huhuhuuuu.....(sape la yg xde perasaan suh outstation time pose neh!ggrrrrrrr!!!)

Monday, August 22, 2011

0 komen
Disuatu pagi yang hening..

aku menerima tetamu yg datang utk mintak sign mybos.
terkedek2 la aku jalan masuk bilik bos.
bile kluar je bilik bos,

tetamu : bile due?
aku : huh????
(mane die tau aku preggy?arini pakai baju kurung&blazer mmg cover pewot terus)
tetamu : alaaa, akak tengok hidong kamu pun da tau
aku : ape yg de kt hidong saye neh?(sambil belek2 hidong)
tetamu : kembang semangkuk.hehehe

haduii, aku tengok tak de beza pun hidong neh. asal orang lain leh cam erh?


0 komen
hola, cik jah kembali menerjah anda lagi setelah lama menghilangkan diri..

haduii, bulan ramadhan ni betul-betul menguji kesabaran aku sebagai seorang isteri & mummy-to-be lah. seboknye mengalahkan ade anak 10 orang! sumpah flat gile badan rase. mula-mula pose aritu, rajinlah masak sahur + berbuka. start minggu lepas sampai arini, dapor aku memang tak berasap langsung dah. memangdangkan en.suamy pun da takmo bangun sahur (senang keje ahkak), berbuka pun macam tak de mood da nak makan nasi. makanya beli je kt kedai. ade sehari tu, berbuka dengan BURGER sahaja! imagine, kesian kt en.suamy tapi tu je yg die nak kan. dah tak de mood nak makan lagi dah. aku lak kesian kt baby, sebab mummy die mmg tak de mood nak makan nasi ke hape2 ke. sian kt baby, sebab mummy tak makan bebetol time berbuka. tekak tak memberangsangkan la. that's y la ramai tegur kenapa 6bulan++ pewot maseh kecik =P

masa mula-mula pose dulu, belom kul 12 tengahari lagi en.suamy da kasi list makanan utk suh aku masak. tapi akhir-akhir neh, da kul 5 pun payah nk wat keputusan nak berbuka ape. bagi aku, pose kali ni tak la lapar sangat cuma haus je. bergelen2 air minum time berbuka, makanan kureng sket nak ditelan.

minggu depan nak raye dah lah. aku&en.suamy belom decide lagi mao balik kampong sape dulu. muleh??kami lebih excited nak g jalan TAR sehari seblom raye tu. sebab belah family in law, balik sepang raya pertama lepas solat sunat. myfamily pulak balik malam raya. tak ke heaven bile dapat gi bshopping kt KL yg bakal lenggang dari manusia? kuikuiikuiii...


Tuesday, August 2, 2011

Menu 1 Ramadhan

0 komen
Selesai sudah berpuasa hari pertama. Sebagai seorang isteri, terase jugak lah kekecohan dipetang hari. tak biase lagi nak sesuaikan diri agaknye, dengan kendong pewot lagi kan. Seawal jam 11pagi lagi en.suamy da sms & call tanye nak masak ape utk berbuka. me, ok je la ikut selera en.suamy tekak die nak telan ape. tapi ikutkan list menu die, memang kul 10malam pun tak abes masak. so aku cut the menu.hahahahaa..



Popia : 4* (kulit garing sedap)
Murtabak : -1* (tak sedap langsong, ntah ape2 rase ntah)

me balik sharp jam 4.30ptg, en.suamy lagi awal sampai dulu dari me yg uma sedepa je ngan ofis neh. semangat nak berbuka hari pertama berpuasa. me sampai umah terus amek en.suamy g bazaar ramadhan dulu. cari kueh jugak neh, walaupun gigih pastu nak masak kan. Selamat la en.suamy rajin membantu kat dapur, bab potong memotong, hiris menghiris, basuh membasuh sume en.suamy buat. me tinggal campak dalam kuali je kot. senang keje mak nok! me like!

me yang mengawal nafsu membeli belah en.suamy. kalau ikut ati die, semua pun nak beli. aiyork! me macam leh tahan lagi la, dok pikir dalam kepala otak pewot neh saiz bape inci je tinggal bile da kongsi pewot ngan baby ngan kotak pewot utk isi makanan kan. 2 lauk + 2 kueh pun da memadai utk makan ber'tiga'. lauk yang sama juga utk sahur. Arini, en.suamy kata die nak beli lauk kt Kg.Baru. teringin katenye (ngalahkan org yg ngidam). petang neh me bleh la rilek tengok tv dulu, tido pun sempat kot?agagagagaaa...

Muhasabah diri : Bersyukur sangat dapat berbakti utk en.suamy dengan masak ape diinginkan. Hilang penat masak bile tengok en.suamy makan dengan selera sekali. Kesempatan hidup bersama menjalani ibadah puasa sangat bermakna. Love u so much darling!

Monday, August 1, 2011

Marhaban Ya Ramadhan

0 komen


Assalamualaikum w.b.t,

Hari pertama bersahur bersama suamy terchenta. Tapi 1st day aku da ngelat ajak en.suamy bersahur kt rumah mymom. En.suamy yg kepenatan baru balik outstation jam 10malam tadi, tak banyak bunyik, die ok sajee. Sian en.suamy, nak dekat puase pun kena outstation. klu time pose nanti kena jgak tak tau la nak cakap ape. (mane la laki aku tak kurus melidi, kuikui).

Bersahur beramai-ramai adalah seronok okeh. mykaklong&abgipar pun ade sekali. cume myabang&isteri je yg nanado. Walaupun pagi bute tak de selera nak makan, tapi bile reramai sambil berborak sambil telan makanan. tup2 abes! pagi tadi me&family bersahur KueyTiauGoreng, Cekodok kentang. Bergelen-gelen aku minum air soya pagi tadi, kasi stok utk baby dalam pewot supaya tak meragam.

Cerita berkenaan baby, tahun ni tahun pertama Insyaallah aku akan berpuase penuh. Amin...Semoga baby bersabar dalam pewot tunggu mummy makan time berbuka nanti okeh. Also same goes to mysis. Lawak betol bile tengok en.abgipar yg sebok uwekk uweek kt toilet, sedangkan mysis berdengkur kt bilik. muntah terok sampai hilang suara. selalu dengar cite orang, tapi skrg nampak depan mate cam klakar je rase. Tapi bagus jugak, sebab mysis pun dok sorang2 kt kuarters guru kt senawang tu. atleast bile en.abgipar amek alih proses morningsickness tu, die boleh bermanja2an dgn mak die yg rumah sekangkang kera je dr rumah tu. Susah tul jadi suamiisteri jarak jauh neh yerk?

Bile da bersahur dgn family sure berbuka berdua-duaan dgn en.suamy petang ni. Lepas balik ofis ingat nak pegi bazar ramadhan, tapi macam fobia pun ade jugak. takut kena tipu dgn makanan yg ntah ape ntah rasenye tu. nanti kalau rajin aku snap ye ape yg kami berbuka utk malam nanti.

"Sempena bulan baik hari baik ni, sama-sama lah kte mendekatkan diri kepadaNya. Semoga amalam kite suma diterima ALLAH SWT."


Thursday, July 28, 2011

pregnant belly

0 komen
Isnin (25 Julai 2011)
20weeks @ 5 months




myfirst day wearing the uniform!


segan kot nak pakai kalau pewot maseh samar2. tapi bile di try semua baju preggy yg aku da beli, tup tup de dalam 5-6helai baju yg tinggal beberapa inci saje lg yg boleh dipakai. kembang sket lagi, memang koyak ah baju tu. T.T Selamat la tergerak ati nak try semua baju yg da dibeli, kalau tak, menunggu pewot besau baru pakai memang tak merasa lagi da la nak pakai baju preggy baru dibeli tu. Bile da start pakai neh, jadi perhatian staff ofis lah. abes dibelek2 pewot aku. segan ahh!huhuhuu...Aku akan pakai setiap ari isnin dulu la, Selasa-Khamis pakai baju kurung yg maseh 'muat' lagi & Jumaat Maxi Dress.

perbualan semalam dengan en. suamy:
en.suamy : ma nak bsalin dalam air tak?
me : dalam air?nak rendam ma dalam baldi ke?
en.suamy : tu macam bini syed muzaffar tu die bsalin dalam air.
me : cam pelik je, bsalin dalam air tak saket eh?
en.suamy :ntah.?
me : mane de cara tu kt hospital putrajaya neh pun..

bsalin dalam air tak saket eh?nak gak try kalau ade kan. kot kot tak saket, bleh la nanti bsalin banyak2 kali.kuikuikui. Aku neh macam tak prepare ape ape pun, bile org tanye nak pakai produk ape pas besalin nanti pun aku maseh blurrr lagi. tak de survey ape pun lagi. macam awal lagi, tapi kot da 8-9 bulan tak larat plak nak membeli belah, ye tak? skrg neh maseh tak de mood lagi, beli baju baby pun blom sampai mood lagi. sebab tak tau gender baby. kang beli warna pink kang baru tau. nnt pas raya la kot baru la g scan 4D dulu then baru beli barang keperluan baby. tak sabar sebenarnye, tapi maseh geram nak tau gender dulu. =P


nota kaki : today(khamis) first time try berpose semasa hamil. sahur horlick&coco crunch je. hope baby do fine. sebab mummy nak test try dulu sebelom berpose di bulan ramadhan nanti. takmo tendang2 okeh. saba tunggu time berbuka nanti mummy kasi makan ye. *muahh!!*

Apam Polka Dot

0 komen
Sabtu lepas, majlis akikah ini mudak tecit. Cucu petama & Cicit petama dalam salasilah keluarga en.suamy. kehadiran Qaseh Eryna sangat-sangat dinanti-nantikan oleh sekelian alam. mybaby jd cucu petama & cicit kedua la dalam keluarga en.suamy nanti. tapi tatap jadi 1st cucu & cicit di sebelah myfamily.


baby gurl neh best kan?byk dress yg comel2 utk dibeli.

Apabila sudah menjadi cucu&cicit pertama, haruslah jadi hangat dipasaran. turn aku dukung pun sangatlah limited edition. dapat tengok dari jauh je ah. sebab ramai sgt peminat. but, time peluang aku dukung tu la Qaseh dok menangis. apekah?? tak geng eh?haihhh...


Last minit punye idea, sebab tengok blog myfren hani yang mengupdate blog beliau dengan sesuatu yang mengiurkan. slurpppp...terus order atas alasan sbagai buah tangan utk Qaseh utk majlis akikah tersebut.kuikuikuii....


Apam Polka Dot @ Apam Dinomite!nyum nyummm...


close up sket =P

Nak telan pun sayang. comel sangat, bile bawak g kenduri tu semua orang agak kagum disitu ye. sampaikan terlintas soalan camane dorang buat dot dot tu. ape mak nak jawab nok?bahahahha...atas kecomelan beliau, aku telah tempah lagi 100pcs lagi utk makan-makan kt ofis jumaat neh. tak puas makan kt majlis kenduri aritu. nnt makan lebih kang, kate buruk siku lak kan?better beli sendiri banyak2 makan ngan kawan2. betoi tak?


Monday, July 25, 2011

half way

0 komen
baby turn to 20weeks! - 25 Julai 2011(Isnin)



tanpa disedari, da separuh jalan dah me mengandungkan mybaby.
terharu + ngan gabra kot.
bile teringat2 cite2 kwn2 bsalin tu ngeri la pulak.
tapi utk en.suamy yg da xsabar2 nak tengok baby die,
gagahkan jugak la kan.
Another halfway utk baby kluar. hope me do fine.
pose neh pun mummy hope baby dok diam2
takmo ajak mummy makan okeh.
jenuh mummy nak ganti pose balik nanti
kuikuikuiii....


Love u so much baby!!

nota kaki : pas raya nanti nak g wat scan 4D lah...xsaba nak tengok baby pusing-pusing dalam pewot mummy. =)

Thursday, July 21, 2011

hye hye baby..

2 komen
20 Julai 2011 (Rabu)

Checkup untuk keempat kalinya. Kali ni punye checkup agak eksaited sket. sebab de dating ngan doctor utk scan. 1st scan kt swasta utk sahkan kehamilan, this time utk kedua kalinya. berdebar-debar plak nak tengok baby dalam pewot yg da cukup sifat tu bergerak-gerak.

Tapi untuk checkup kali ni, walaupun eksaited tapi hati tu cam saket je bile kena tunggu berjam-jam. haduyaiii, kenapalah ye ini terjadi kt klinik kerajaan. kang g swasta kang problem plak bile nk bersalin. datang kul 8pagi settle sume jam 11.30pagi. half day kot aku keje aritu. best memang best, sebab en.suamy pun sentiase menemani. tapi berasap kot vontot duduk. pewot pun lapa woooo, yela xkan nak makan pepagi bute kul 8 tu? kt situ lak xde kafe. hampeh! sian baby lapoo.


baby in 19 weeks 3days

masa scan baby sangat santai didalam pewot ye, siap letak tangan kt kepala seolah2 ngah berbaring mengiring beralaskan tangan. kemain lagi, hohhh part paling terharu neh. mcam tak caye je dalam pewot ade satu lagi jasad. tapi mak cover okeh. malu lah nak nanges depan doc, cume meleleh je ah air mate je lah. tak de la meraung2. daddy plak byk soklan kt doctor.hepy tengok baby gerak-gerak dalam pewot mummy =)

Checkup kali ni, mummy kena bebel ngan nurse. sebab HB maseh lagi rendah. pantang betol kalau tengok nurse pegang pen merah. macam kt sekolah dulu, ckup marah kalau de dakwat merah dlm repot kad kan?cenggitu la perasaan aku time dalam buku neh nurse conteng pen merah. sebab tau tu penyebab masalah yg aku kena hadap doctor pulak lepas jumpa nurse. lagi byk kaler merah lagi lame la aku bertapa kt klinik tu nanti.


sticker putih ke sticker hijau
bermakna = ibu dalam keadaan berisiko dan perlu perhatian
putih - normal, hijau - kuning- merah

bila nurse bagitau sticker da bertukar warna hijau, glupppp abes ahhh. kena usahakan jugak naikkan HB. rasenye kafein aku xminum, teh pun aku xminum. rupanya nurse cakap milo pun sama salah satu punca. patut ahh!! penggemar milo kena buang jauh2 ah pasni. pasni nak minum air ape pun dah taktau dah. sume pun tak muleh. sebelum makan or minum aku dok tanye dulu org kiri kanan boleh ke tak telan.

Disebabkan sticker hijau tu la, next checkup aku kena tadah lagi tangan amek darah 1 tiub lagi macam 1st checkup aritu. tamau tamau!!!takuttttt...rase cam tak nak datang je la. bukan takat tu je, utk next check up jugak kena enjet utk kancing gigi. haduyaiii, 2benda yg aku tak suke dibuat dlm masa yg sama. memang bercinta la aku nk g klinik utk next check up! lagi hebat lagi dalam bulan pose pulak tu. memang menguji keimanan la time tu nanti.


Fakta : nurse&doctor gomen sangat baik. tak macam nurse time dulu2. sekarang lebih friendly & baik hati. zaman da berubah ye skrg neh. kalau nurse garang cam dulu2 memang aku lari la time die enjet. kuikuikuiii....

nota kaki : eksaited nak buat 4D Scan pulak pasni. tunggu 6-7months nanti. can't wait!! =P

Tuesday, July 19, 2011

berturut-turut la pulak..

0 komen
Congrat's to myKak Long..


bukan sebab kawen, da lame kot die kawen? 19 April 2010. but untuk cucu ke-2 en.ehlas&pn.norziah. due date baby adalah sama tarikh ngan ulangtahun ke 2 perkahwinan mereka. terharu bukan? so now, baby mykaklong da 5weeks++. amek hormon adik nampak??? Mybaby kena bersaing la nanti utk jadi cucu kesayangan..huhuhuu...ape2 pun, aku bersyukur sebab mereka dikurniakan cahayamata juga akhirnya setelah lama mengidam2kan baby. =)



kalau kakak ipar ku pun pregnant tak tau la betapa peningnye mak apak ku nnt.kuikuii...setakat neh tak de info2 lagi. ape kate sorang setahun?senang sket keje atuk nenek nk handle. aku = 2011, kaklong = 2012, abang = 2013. muleh??sesuke hati aku jerk..kuikuikuiiii....


nota kaki : saje je taruk pic time nikah nak tayang kasut ku yg dirembat utk jd kasut pengantin yg sgt longgar, tapi tetap nk posing cam kasut sendiri. cettt!

Wednesday, July 13, 2011

baby love it..

2 komen



for now, sangat menjadi pujaan hatiku adalah Milo. tetiap pagi mesti cari air milo dulu. nnt kul 10 bancuh milo panas pulak kt ofis nye pantry. kul 3 lagi sekali bancuh utk minum petang. malam kt umah pulak bukak peti ais capai la berkotak-kotak air milo yg en.suamy da belikan. heheheh



Asal milo neh sedapppp sgt ehh???bile da minum milo neh, aku da stop minum ANMUM coklat dah. malas nak bancuh bagai kalau da malam tu. selalu sblm tido en.suamy akan bancuhkan. tapi dek kesian kt die, bukak peti ais amekkan air milo sekotak pun aku da bleh tido dengan lena sekali. tapayah nak tiup2 kasi air panas sejok dah..hehehheheh....oh MILO...I LOVE U lahhh!!!nyum nyummm....

MyFirstBook

0 komen
Yeyy, sudah rajin mengupload ini buku fink!

da muleh cite pasal progress baby kt u'olls lah cenggini. syok bile de picture kan?kalau cakap kosong cam bosan je, betol tak?myveryfirst check up mase baby 8weeks. excited sgt okeh nk pegi check up.apetah lagi si mudak mucuk itu. lagi over excited =)


sebelum pegi bukak ini buku, tanye dulu kawan2 ofis yg bpegalaman tanya itu ini berkenaan proses ini buku. haiyooo, aku sgt takut itu jarum woooo. apetah lagi kalau kena amek darah bergelen2. mase 1st check up, nurse memang akan ambil 1 tiub darah ibu utk dikaji sume. itu sgt menakutkan. tapi bile pikirkan baby, aku gagahkan jugak la..

kejadian dalam bilik nurse
aku : sakit tak nurse?
nurse : sikit je..jgn gerak time sy cucuk ye.
nurse pun mencari-cari lah urat di tangan neh. tepuk sane tepuk sini, tapi urat tak keluar2 jugak.
nurse : mane urat awak ni?tak penah amek darah ke?
aku : tak penah lg. tangan sy ni virgin lagi dari amek darah..
nurse : mmm, sy cuba dulu ye..
aku : bleh plak nak main cuba2 ke?
nurse : sekejap ye, sy mintak tolong nurse lain.


Time tu aku berdoa je la supaya urat aku timbul. tak mo lah main cuba2 bab2 cucuk2 jarum neh. ngeri kot?berlemak sgt ke tangan aku sampai urat bleh main sembunyik2 neh?selamat la time 1st check up je amek darah 1 tiub. kalau tak, mau aku pikir berkali-kali nak g klinik lg..


sebelum pegi klinik kesihatan kerajaan, aku da pegi scan dulu kt klinik swasta utk sahkan baby bebetol da de dalam pewot. ohhh, sgt terharu okeh. tak sangka pewot berlemak ku itu ade baby. mase doc tunjuk baby kt skrin tu, kami b2 cam terdiam dan mengamati bebetul baby dalam mypewot. tengok jantung baby berdenyut2..so shuweetttt....


pengalaman itu sungguh indah!


20 Julai nnt ade check up utk scan baby lagi. muleh tau gender baby kalau baby bagi kerjasama. (doc kate la kan). baby, izinkan la mummy & daddy nak tengok baby girl or boy okeh?senang nnt nak beli baju kaler ape. excited gilos! first time la katekan...cepat la rabu depan*pray*..hehehehee


nota kaki: Selasa 12 Julai 2011 (smlm malam), first time terase pewot mengeras. cecepat tarik tangan en.suamy letak kt pewot. terase keras semacam kt pewot sebelah kanan. mummy&daddy was wondering is it your montot?kepala?or tangan? yeyyy, baby da besar...Pewot mummy pun da muncet semacam =P

Thank God for This Experience!!


Monday, July 11, 2011

Penang to Perak

0 komen
isnin-rabu lepas amek cuti sebab nak hantar en.adik ipar ke daftar diri ke Politeknik Ungku Omar. ohhh sgt gedik tau semua orang pun dihangkut utk ikut hantar. Aku pulak da alang-alang nak ke Ipoh tu, aku pun ajak la dorang tido penang dulu. berjimba-jimba dulu sebelum 'anak emak' masuk asrama! hahahahaha - Gelak jaat!


en.along & en.angah pulak sebok la mengungkit yg dorang dulu masuk poli tak de pun g holiday dulu, tak de pun mak abah hantar smpai bilik. sume independent sendirik. tapi time en.adik punye, kemain lagi 6(1/2) orang ikut g hantar. Bersyukurlah anda masuk poli along&angah da bekerja. sangat beruntung okeh. nak pulak kak long yang baik hati ni menghasut utk pegi holiday. kuikuikuiii...

QueensbayMall tak de orang. nak golek2 kt lantai pun apekedehal???
hahahahahha

dek menunggu en.along&en.angah shopping baju keje, aku sebagai kak long yang baik hati telah membelikan moto yg super hebat utk ditunggang! lepas gian wooooo....

tau laki mak, pengsannn!!hahahaha.. da siap deal ngan die "jgn gtau along"!
hahahahah


sebagai seorang yg mengandong, selera makan skrg memang superbb! nasi lemak bungkus tu aku telan 3bungkus okeh!!

bile jiran sebelah (en.suamy) da selesai makan, siap bertukar jiran(mak)..aku maseh lagi mengunyah makanan lagik..hebat bukan??

heaven gile kot dpt naik feri 2x trip. excited punye pasal!

sila la abaikan makcik yg tembam tu yeh..hadoyaiii...

Lepas balik dari Ipoh ari selasa, Rabu pagi ade checkup baby kali ke3. timbang berat sudah naik 4kg!!aiyoyoyooo...1st check up, turun 2kg, 2nd check up turun 2kg..3rd check up naik terus 4kg. *ampunnn* pastu kena la ko ngadap doktor ye. berat naik mendadak, HB pulak rendah. kena la dengar doctor membebel. senang je alasan aku "sy baru balik penang, xleh kawal makan". doc takut kena kencing manis kalau berat naik mendadak. maka, harus lah ngadap lagi doktor 2minggu lagi. tak de tunggu 1bulan mcm sebelom2 neh. mummy kena kawal makan sebelom jumpe doc 20 Julai nnt. hope berat maintain la..*pray*


Video Eksklusif

0 komen
video
ohoooooo
Terhangat dipasaran neh. selalu baby kalau moving mummy die amek hp je record video mesti baby cam tau je. terus dok diam. bijak3... tapi semalam 1.11.2011 jam 12.04tengahari (34weeks&2days)die main bola agaknye dalam pewot mummy neh. terus cecepat amek hp dan record. sebab tu la mummy diam je dalam video neh. tak bersuara. sebab taknak kasi baby tau yg mummy nak curi-curi snap video baby kicking.

Daddy kalau mummy cakap je baby kicking mummy kuat3 mesti die pun nak join jugak tolak3 pewot mummy  dari luar pewot nk join baby main kicking dalam pewot tu. aiyooo, yg dalam main tolak3 yg daddy kt luar ni pun nak tolak3 jugak penat kot nak melayan. tu belom cite daddy men gigit3 pewot sebab geram kt baby dlm pewot tu. saje kadang-kadang daddy nak suh baby bangun nak ajak main. mummy rase nnt baby kluar nnt, abes baby kena gigit ngan daddy sebab geram. 

Jumaat neh ade kelas Antenatal kt Hospital Sg.Buloh. bajet nak pegi kelas neh kt Hospital Putrajaya, tapi date utk bulan 11 kelas tu mummy da 37weeks, tak diterima dah. mungkin dorang takut mummy bersalin da kot. Org paling excited, tentulah daddy. sape lagi?semangat nak belajar cara-cara nak teman mummy push baby nanti kot. kuikuikuii....nnt mummy update cite pasal kelas Antenatal tu key.



nota kaki : agak3 baby nak kua 2weeks before ke 2weeks after due date eh??mummy cam tak sabar je neh...ape kate baby kua 2weeks before due date?amacam?tak sabar nak cuti 3bulan BERGAJI PENUH neh. heheheheh =P 


mybaby

0 komen

baby sudah 34weeks!

excited kot, tak sabar nak bersalin pun ade jugak. kadang-kadang time wat exercise kaki tu me siap cakap "b, ma push...pushh baby kua!", en.suamy plak cakap "nanti dulu, jgn push!tak ready lg". bleh plak memain kan?

bile letak status bbm "34weeks" en.suamy reply "tahniah". me like "huh?nape tahniah?", then he said "tahniah sebab berjaya sampai ke tahap 34weeks". ok, itu tak funneh okeh. bile dengar pengalaman org lain yg keguguran la, ape3 la sume tu menakutkan. Alhamdulillah mybaby & me do fine saje setakat ini. biase la takat pening lalat tu kan.

fakta yg perlu diketahui masuk 8bulan++ :-
1) setakat preggy 34weeks, me takde STRECH MARK langsong! mungkin pewot kecik & kulit boleh mengembang dengan hebat sekali tanpa meninggalkan kesan.
2) tak de sakit pinggang. kebanyakan geng yg same batch preggy time neh sume mengeloh sakit pinggang sampai nangis2. tapi me, ok je?sakit pinggang takde. sakit kt kelengkang tu ade la..nak jalan kena slow je.
3) bile org tanye "bape bulan?" ramai yg tak percaya. sebab mypewot so kechik. padahal bulan depan da nak deliver.
4) bile masuk 8bulan aritu, selera makan memang cerewet. susah nak makan skrg neh, tabiat macam mula-mula preggy dulu da datang balik. suketido-muntahpagi-loya-baubusukjiranmasak.
5) jadi malas nak berjalan, sebab kelengkang sakit. berdiri lama pun boleh jadi punca penat dan kaki membengkak. tengok mummypreggy lain, jalan kehulur kehilir laju je, apesal ehh?


rindu saat itu =p

0 komen
 rindunya saat hanimun bsama si busuk neh!
semenjak preggy 8bulan, memang tak de langsong planning holiday.
pastu bile da buyong camni, baru la rindu nak g jalan sane sini.
sian en.suamy. nnt baby da kua kte jalan-jalan puas3 okeh!


 misseverysinglemoments!
Love you sayang! (mood jiwang lak arini)kuikuikuii...

SobSob....

0 komen
sedihnye hati ni
menangis teresak-esak dalam phone mase bercakap dengan mak
tucen kesayangan mak
telah pergi buat selama-lamanya.
paling buat aku sedih sebab....
Masa aku pegi amek adik nak bawak g makan & amek mak kt airport
aku jengok sekejap Jambu.
terkulai layu, tak bermaya seperti selalu
mata tak muleh bukak sebab penuh taik mata
dalam hati "kesiannye, nak g anta klinik jap la"
akal berkata "da jam 4ptg, mak sampai jam 6ptg. jln sure jem sebab ade race moto GP"
nnt lepas amek mak dari airport baru nak pegi anta klinik.
nak dijadikan cerita, time otw balik memang jem teruk.
LCCT-Ptjya amek masa 3jam!!!hoiiii...

Then, pagi isnin baru la mak cuti bawak Jambu pegi klinik
Jambu da tak bermaya
mata da tak terbukak
muntah-muntah
klinik pulak tak bukak lagi
Akhirnya, Jambu menghembuskan nafas terakhir
bersama mymom didalam kereta sementara tunggu klinik bukak.
sangat tragis bile mymom cerita Jambu sudah tiada
dalam keadaan mulot ternganga selepas bernafas berdengus.
syahdu terasa....
me&mymom menangis sepuas hati dalam telefon tadi
sedih hati ini.
Pemergian yang tak diduga.


nota terakhir:-
"jambu, maafkan kakak sebab tak terus bawak pegi klinik semalam. klu tak, mesti jambu maseh bernyawa kan?" ohmygod!tabahkan la hati ku ini....


Besday Sista

0 komen
cite basi mau cite jugak.

2 Oktober 2011 besday mysis. 2 oktober jugak mymaklong wat kenduri utk pegi haji. sekali sambut la dengan besday mysis. baru ingat nak buat suprise, tapi tak jadi sebab mysis tumpang mymom balik kampong. then of coz la die tau ape yg ade dalam bonet kete kan? suprised yg sgt tak menjadik. terus down!hewheww....



mymom beli 2kek, 1 utk mysis, 1 utk babydlmpewot~



mase bersama family adalah quality time yg perlu dimanfaatkan. (tulatimebujangdulutaknakspenttime). walaupun jumpa setengahjam pun da havoc satu rumah memasing nak bercerita. bile da berumahtangga neh agak jarang bersama family. nak kumpul semua macam bujang dulu, time raya je la kot kan. time sambut besday neh pun, myabg tak dapat balik sebab wife die keje.

Love MyFamily


Daddy yg super duper excited!!

0 komen
satu-satunya baju yang mummy beli tanpa pengetahuan daddy. tup3 de pos laju ketuk pintu rumah nak kasi barang. sebab ape?sebab baju tu ade tulis 'I love mom', haruslah daddy jelous tahap maksima. tergugat kot?bahahahahah...yelayela, nanti mummy belikan la baju 'i love daddy' pulak.



Si pembuli kanak-kanak gelaran yg sesuai sangat dengan en.suamy. suke sangat dengan budak-budak. time raya, sebelum sampai kampong en.suamy, sanggup singgah kedai dulu beli coklat nak dijadikan umpan kt sepupu yg masih kecik. abes digomol dan disakat sampai menangis pun ade tau. Pembuli tegar neh, pantang nampak budak kecik.lagi-lagi yang gebushhh...beh baik korang tak yah tayang anak korg yg gebush kt en.suamy neh.



Cucu&cicit pertama sebelah en.suamy. haruslah menjadi pujaan ramai. terutama en.suamy.
Practice make perfect kan?


rasanya anak sendiri camane la agaknye ye??

Perkara yang tidak boleh dilakukan lagi setelah menjelang 8bulan

0 komen
tajuk pun da panjang kan?ni cite utk menghilangkan kebosanan diofis lah ye. tak tau la sama ke tak ngan ibu mengandung yang lain. just utk share...

1) Ketip kuku kaki - berbagai posisi da aku try nak ketip kuku kaki. tapi aku bleh gelak sendiri, sebab tak sampai.

2) Jalan Jauh - dari dapur ke ruang tamu pun boleh termengah3. klu g shopping, setiap kali nampak kerusi, mesti nak kena rehat dulu. kalau tak dulu, round ikea-ikano-the curve-tesco tanpa henti rileks jew.

3) Makan - patut bersyukur atau risau? ramai tegur pewot agak kecil & badan tak naik pun. bangga kot berat di masa 8bulan baru 65kg? selera makan kureng sket. memang bercinta nak suruh makan, melainkan makanan tu memang aku teringin nak makan.

4) Nasi - aku masih anti-nasi lagi setakat ni. kalau bebetul time selera baru aku telan. kalau tak, memang selagi boleh elak nasi, aku elak. mungkin tekak masih teringat muntah nasi time morning sickness dulu kot

5) Bengkak - kalau berdiri lebih dari 30minit, kaki&tangan akan rase kebas dan membengkak. nak baik, kena la baring tinggikan kaki & tido secukupnya. bangun tido, magic sume bengkak sudah hilang. (gedix tol).

6) Mengidam - setakat 8bulan mengandung, tak de benda pun yang aku mengidam pelik-pelik. benda basic & mudah didapati je yg aku selalu nak. eskrem McD, Pau Kacang Uniten, Epal Hijau, Rendang mak ku. senangkan nak jaga?mungkin sebab selera makan tu nan hadooo, camane mau yg pelik2 kan..

7) Tido - Beralaskan 3bijik bantal. da macam tido duduk dah. sebab tak boleh dengan satu bantal, sesak nafas cam orang asma pun ade.


sowi arr...

0 komen
holaaaa...

sory guys, lame janji nak hapdet pasal gender baby. tapi mood tak mari-mari jugak lagi. bile da didesak dan ditanya ramai rerakan yg tanye bile nak hapdet. okeh la, dari semangat itu, mari aku story okeh..


ce teka la boy or girl??

time scan 4D, doctor asyik cakap confirm ni, confirm..melainkan kuasa Tuhan bila lahir tu keluar lain dari expectation doctor la kan. orang yg paling hepy dulu sure la aku kan. sebab da boleh start beli barang3 baby pas scan tu. en.suamy hanya mampu tersenyum je, sebab angan3 die tak berapa nak mengena. time scan baby pulak sangat aktif bergerak sana sini, tapi baby tak sorokkan ehem3.


Boy or Girl?
scroll down ye....kasi gempak sket..
agagagaga

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






ceteka uolls teka?



malas nak cakap, tapi korang tengok sendiri korang paham la kot kan?

Sabtu lepas, en.suamy bukak laundry. keh kehhh...cuci sume baju2 baby, sebab nurse kt klinik da 2kali remind suh cuci baju. tapi mak tak larat nok nak mencangkung kt toilet ngan pewot yg membulat neh. mau de yg xleh bangun kang. nak masuk mesin cam sayang je, takut baju baby kembang kan. kena la gagahkan en.suamy cuci tangan! excited gile okeh, walaupun en.suamy cuci, aku dok kt tepi pintu toilet tengok en.suamy cuci. ohh, mau buat sendiri apekan tak terdaya. tengok dari tepi jadi mem besa kejap. sidai kt balcony belakang tak de cahaya matahari la, tak kering. transfer ke bilik tengah tak sampai sejam da kering kontang da.


hampir 80% barangan adalah warna pink, kalau baby boy memang abes ah sume pink dan abes lah skirt3 baby harus didermakan kat orang lain. hope doctor punya ramalan benar belaka ye.


mood : so excited!! ble baby mau kluar neh....tak sabar sudah. tapi bile datang angin kuskus, tetibe je rase takut tengok pewot sendiri yg bagaikan retak menanti belah. agagagagagaaa....


0 komen
adoii, lamenye tak hapdet blog neh..bersawang habes dah.
mood berblog hilang ntah kemana.
janji nak cite bab gender baby pun ntah bile nak dilangsaikan
bile tengok countdown tinggal 11weeks je seblom deliver
terus jadi..ermmm uhhh takottnye!!
agagagagaaaa...

tak de mud la nak celoteh panjang3. tunggu ah mood baik nnt ye

Selamat Hari Raya

0 komen
hari raya sebagai seorang isteri sangatlah mencabar tau. perlu bahagikan masa sebaik mungkin agar tak de family yg kecil hati. cerita pasal puase pun maseh tegantung-gantung lagi, tup tup da raya kan?cepat betol mase berlalu. ble da kawen ni macam tak cukup mase je, apetah lagi nak berblogging. haihh...



Route Map Beraya : Rawang-Sg.Buloh-Juasseh, N9-Sepang-Pontian, Johor

nak pengsan rasenye, terkejar-kejar balik sanasini dalam mase seminggu bercuti tu. kereta tu da macam kereta org pelarian da. baru berdua, tapi seat belakang penuh dah dengan barang. tahun depan bertiga tak tau la nak sumbat mane. (perlu ke beli kete besau sket yek?)hehhehe..alasan!



Selamat la pak mertuaku kerja dihari raya pertama, ada alasan la nak beraya kt kampong mak aku dulu tahun neh. malam raye baru gerak balik kampong mak aku. sebabnye, nak merayau kt jalan TAR dulu, last minit shopim. best wooo! walaupun sesak ngan org, tapi harga runtuh kot last2 minit neh.


mybaju raye pun puan mak yg belikan kain, aku tinggal g anta tailor je. sepatutnye niat asal tahun ni tak nak pakai baju kurung. nak g beli maxi dress je kt jalan TAR. tapi bile mak da sponsor kami adik beradik perempuan, tadah tangan je la kan. sehari sebelom raye baru g cari baju melayu en.suamy yg kaler matching. selamat ade saiz S lagik. (pakcik neh cerewet yang amat!)


nota kaki : ehh, nak tau tak sambungan entry kt bawah tu?girl or boy??hehehehe....next entry ehh, tengok kerajinan jari jemari ku ini nanti.korang doa2kan la aku rajin eh. hehehehehe....daa!

Double Joy!!

0 komen

Tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia tak siapa tahu kan?Mungkin rezeki me+en.suamy kali ni. Rezeki raya mungkin. haruslah tersenyum lebar & of coz berdebar-debar tau. Actually smlm pegi Klinik Annur dekat dengan rumah, sementara nak berbuka ngan kawan2, g jumpa doc dulu nak amek ubat.

Doc : u nak buat scan details 4D tak?
me : nak!! *senyumsenyumkambing*
(setahu me kt klinik tu xde scan 4D, tu yg cm hepy bile doc kate ade 4D)
Doc : sy ada nak bukak klinik kt alamanda, it's FREE utk scan kames&jumaat ni
me : hoyehh?for sure sy nak doc
Doc : make appointment kt staff sy kt luar nnt ye



hepy kot sebab it's FREE OF CHARGE! penat la survey kt kawan2 sume kt mane yg terbaik utk wat scan 4D sebelom2 neh. tup-tup de rezeki tegolek depan mata kan. Dr. Maria sangat lah baik. Double joy coz me dapat tahu gender baby esok. it's a BOY or GIRL?


Appointment tomorrow jam 9.45 pagi. but utk cite yg agak sedey bile en.suamy tak confirm balik malam ni. klu keje sempat siap malam ni jugak die balik. tapi tadi call macam tak sempat je siap keje die dan mungkin akan bersambung sampai esok. En.suamy mungkin akan balik PETANG ESOK! haduyaiiii....incase kalau en.suamy tak dapat balik sebelom appointment esok, means me terpaksa hangkut mybestfren Cik Azeana. punyalah die superduper hepy, siap request nak masuk bilik doc nak tengok skali. hokey itu sgt over excited mengalahkan mysuamy tau. hewhewheeww



nota gedix : malam neh for sure tak lena nak tido, excited punye pasal..kuikuikuiii. *Prayformeya*


Emosi tak stabil

0 komen
Wahai en.suamy tershayang....



sila la balik dari outstation tu cecepat sket.
sesungguhnya isteri mu ini sgt tidak sabar mau pegi
shopping raya & balik raya!!
pecaye@tak kami tak de baju raye lagi
gara-gara kebizian en.suamy bekerja.
kuih raya je pun sempat beli
tu pun order kt ofis..hurrmmmm
nak balik raya kampong sape dulu pun tak decide lagi
camno tu?
semoga raya tahun ni lebih bermakna
dengan kehadiran en.suamy tershayang disisi =)


Gigih memerah keringat

0 komen
Mood raya dah datang. tetibe tahun neh, seorang ishteri tu jadi rajin utk buat kuih raya. cari la biskut yg paling senang kt dunia neh utk dibuat. heheheh...terima kasih en.google utk info!


Bahan yg mudah utk dicari di pasaraya =)


berlandaskan info dari en. google


in da making.



tadaaaa!!! siap sudah, tapi tak semenggah je aku taruk kt cup kertas tuh.
for first try me bangga jugak la kan. orang pertama yg dipaksa utk rasa tentulah en.suamy!
of coz suka @ tak en.suamy WAJIB kate sedap. kalau tak, memang aku tak nak buat lagi dah.



Kesimpulannye : Insaf pasneh nak g beli kuih tunjuk je. naik juling mata neh nak masukkan dalam cup kertas yg cenonet sungguh menguji kesabaran. dengan melekat2 lagi. aku perlukan 3jam utk masukkan dalam cup kertas tu. better g kedai hulur duit je. klu de mase terluang tu boleh la korang try. nak rase mai datang raya kt rumah ye kawan-kawan =)


25th Birthday to myhubby

0 komen

24 OGOS 2011(Rabu)
Hepy Birthday to MyMucuk!


apa agaknye perasaan bile terpakse celebrate birthday berjauhan dengan orang tershayang?mesti sedey kan? en.suamy telah pegi outstation di Muar semalam (selasa) pagi. Dijangka akan balik pada Jumaat. Apekah perasaan seorang isteri yg mengandong 6bulan++ neh bersahur+berbuka sendirian dirumah tanpa en.suamy? Bila da kerja punya hal, akur aje lah walaupun hari raya bakal menjelma bape ari je lagi.



nota kaki : me&en.suamy muleh nanges2 dalam tepon mase me wish birthday. Terharu& Rindu-rinduan mungkin....cepatla balik mucukku!!! nak raye dah nehhh....huhuhuuuu.....(sape la yg xde perasaan suh outstation time pose neh!ggrrrrrrr!!!)

0 komen
Disuatu pagi yang hening..

aku menerima tetamu yg datang utk mintak sign mybos.
terkedek2 la aku jalan masuk bilik bos.
bile kluar je bilik bos,

tetamu : bile due?
aku : huh????
(mane die tau aku preggy?arini pakai baju kurung&blazer mmg cover pewot terus)
tetamu : alaaa, akak tengok hidong kamu pun da tau
aku : ape yg de kt hidong saye neh?(sambil belek2 hidong)
tetamu : kembang semangkuk.hehehe

haduii, aku tengok tak de beza pun hidong neh. asal orang lain leh cam erh?


0 komen
hola, cik jah kembali menerjah anda lagi setelah lama menghilangkan diri..

haduii, bulan ramadhan ni betul-betul menguji kesabaran aku sebagai seorang isteri & mummy-to-be lah. seboknye mengalahkan ade anak 10 orang! sumpah flat gile badan rase. mula-mula pose aritu, rajinlah masak sahur + berbuka. start minggu lepas sampai arini, dapor aku memang tak berasap langsung dah. memangdangkan en.suamy pun da takmo bangun sahur (senang keje ahkak), berbuka pun macam tak de mood da nak makan nasi. makanya beli je kt kedai. ade sehari tu, berbuka dengan BURGER sahaja! imagine, kesian kt en.suamy tapi tu je yg die nak kan. dah tak de mood nak makan lagi dah. aku lak kesian kt baby, sebab mummy die mmg tak de mood nak makan nasi ke hape2 ke. sian kt baby, sebab mummy tak makan bebetol time berbuka. tekak tak memberangsangkan la. that's y la ramai tegur kenapa 6bulan++ pewot maseh kecik =P

masa mula-mula pose dulu, belom kul 12 tengahari lagi en.suamy da kasi list makanan utk suh aku masak. tapi akhir-akhir neh, da kul 5 pun payah nk wat keputusan nak berbuka ape. bagi aku, pose kali ni tak la lapar sangat cuma haus je. bergelen2 air minum time berbuka, makanan kureng sket nak ditelan.

minggu depan nak raye dah lah. aku&en.suamy belom decide lagi mao balik kampong sape dulu. muleh??kami lebih excited nak g jalan TAR sehari seblom raye tu. sebab belah family in law, balik sepang raya pertama lepas solat sunat. myfamily pulak balik malam raya. tak ke heaven bile dapat gi bshopping kt KL yg bakal lenggang dari manusia? kuikuiikuiii...


Menu 1 Ramadhan

0 komen
Selesai sudah berpuasa hari pertama. Sebagai seorang isteri, terase jugak lah kekecohan dipetang hari. tak biase lagi nak sesuaikan diri agaknye, dengan kendong pewot lagi kan. Seawal jam 11pagi lagi en.suamy da sms & call tanye nak masak ape utk berbuka. me, ok je la ikut selera en.suamy tekak die nak telan ape. tapi ikutkan list menu die, memang kul 10malam pun tak abes masak. so aku cut the menu.hahahahaa..



Popia : 4* (kulit garing sedap)
Murtabak : -1* (tak sedap langsong, ntah ape2 rase ntah)

me balik sharp jam 4.30ptg, en.suamy lagi awal sampai dulu dari me yg uma sedepa je ngan ofis neh. semangat nak berbuka hari pertama berpuasa. me sampai umah terus amek en.suamy g bazaar ramadhan dulu. cari kueh jugak neh, walaupun gigih pastu nak masak kan. Selamat la en.suamy rajin membantu kat dapur, bab potong memotong, hiris menghiris, basuh membasuh sume en.suamy buat. me tinggal campak dalam kuali je kot. senang keje mak nok! me like!

me yang mengawal nafsu membeli belah en.suamy. kalau ikut ati die, semua pun nak beli. aiyork! me macam leh tahan lagi la, dok pikir dalam kepala otak pewot neh saiz bape inci je tinggal bile da kongsi pewot ngan baby ngan kotak pewot utk isi makanan kan. 2 lauk + 2 kueh pun da memadai utk makan ber'tiga'. lauk yang sama juga utk sahur. Arini, en.suamy kata die nak beli lauk kt Kg.Baru. teringin katenye (ngalahkan org yg ngidam). petang neh me bleh la rilek tengok tv dulu, tido pun sempat kot?agagagagaaa...

Muhasabah diri : Bersyukur sangat dapat berbakti utk en.suamy dengan masak ape diinginkan. Hilang penat masak bile tengok en.suamy makan dengan selera sekali. Kesempatan hidup bersama menjalani ibadah puasa sangat bermakna. Love u so much darling!

Marhaban Ya Ramadhan

0 komen


Assalamualaikum w.b.t,

Hari pertama bersahur bersama suamy terchenta. Tapi 1st day aku da ngelat ajak en.suamy bersahur kt rumah mymom. En.suamy yg kepenatan baru balik outstation jam 10malam tadi, tak banyak bunyik, die ok sajee. Sian en.suamy, nak dekat puase pun kena outstation. klu time pose nanti kena jgak tak tau la nak cakap ape. (mane la laki aku tak kurus melidi, kuikui).

Bersahur beramai-ramai adalah seronok okeh. mykaklong&abgipar pun ade sekali. cume myabang&isteri je yg nanado. Walaupun pagi bute tak de selera nak makan, tapi bile reramai sambil berborak sambil telan makanan. tup2 abes! pagi tadi me&family bersahur KueyTiauGoreng, Cekodok kentang. Bergelen-gelen aku minum air soya pagi tadi, kasi stok utk baby dalam pewot supaya tak meragam.

Cerita berkenaan baby, tahun ni tahun pertama Insyaallah aku akan berpuase penuh. Amin...Semoga baby bersabar dalam pewot tunggu mummy makan time berbuka nanti okeh. Also same goes to mysis. Lawak betol bile tengok en.abgipar yg sebok uwekk uweek kt toilet, sedangkan mysis berdengkur kt bilik. muntah terok sampai hilang suara. selalu dengar cite orang, tapi skrg nampak depan mate cam klakar je rase. Tapi bagus jugak, sebab mysis pun dok sorang2 kt kuarters guru kt senawang tu. atleast bile en.abgipar amek alih proses morningsickness tu, die boleh bermanja2an dgn mak die yg rumah sekangkang kera je dr rumah tu. Susah tul jadi suamiisteri jarak jauh neh yerk?

Bile da bersahur dgn family sure berbuka berdua-duaan dgn en.suamy petang ni. Lepas balik ofis ingat nak pegi bazar ramadhan, tapi macam fobia pun ade jugak. takut kena tipu dgn makanan yg ntah ape ntah rasenye tu. nanti kalau rajin aku snap ye ape yg kami berbuka utk malam nanti.

"Sempena bulan baik hari baik ni, sama-sama lah kte mendekatkan diri kepadaNya. Semoga amalam kite suma diterima ALLAH SWT."


pregnant belly

0 komen
Isnin (25 Julai 2011)
20weeks @ 5 months




myfirst day wearing the uniform!


segan kot nak pakai kalau pewot maseh samar2. tapi bile di try semua baju preggy yg aku da beli, tup tup de dalam 5-6helai baju yg tinggal beberapa inci saje lg yg boleh dipakai. kembang sket lagi, memang koyak ah baju tu. T.T Selamat la tergerak ati nak try semua baju yg da dibeli, kalau tak, menunggu pewot besau baru pakai memang tak merasa lagi da la nak pakai baju preggy baru dibeli tu. Bile da start pakai neh, jadi perhatian staff ofis lah. abes dibelek2 pewot aku. segan ahh!huhuhuu...Aku akan pakai setiap ari isnin dulu la, Selasa-Khamis pakai baju kurung yg maseh 'muat' lagi & Jumaat Maxi Dress.

perbualan semalam dengan en. suamy:
en.suamy : ma nak bsalin dalam air tak?
me : dalam air?nak rendam ma dalam baldi ke?
en.suamy : tu macam bini syed muzaffar tu die bsalin dalam air.
me : cam pelik je, bsalin dalam air tak saket eh?
en.suamy :ntah.?
me : mane de cara tu kt hospital putrajaya neh pun..

bsalin dalam air tak saket eh?nak gak try kalau ade kan. kot kot tak saket, bleh la nanti bsalin banyak2 kali.kuikuikui. Aku neh macam tak prepare ape ape pun, bile org tanye nak pakai produk ape pas besalin nanti pun aku maseh blurrr lagi. tak de survey ape pun lagi. macam awal lagi, tapi kot da 8-9 bulan tak larat plak nak membeli belah, ye tak? skrg neh maseh tak de mood lagi, beli baju baby pun blom sampai mood lagi. sebab tak tau gender baby. kang beli warna pink kang baru tau. nnt pas raya la kot baru la g scan 4D dulu then baru beli barang keperluan baby. tak sabar sebenarnye, tapi maseh geram nak tau gender dulu. =P


nota kaki : today(khamis) first time try berpose semasa hamil. sahur horlick&coco crunch je. hope baby do fine. sebab mummy nak test try dulu sebelom berpose di bulan ramadhan nanti. takmo tendang2 okeh. saba tunggu time berbuka nanti mummy kasi makan ye. *muahh!!*

Apam Polka Dot

0 komen
Sabtu lepas, majlis akikah ini mudak tecit. Cucu petama & Cicit petama dalam salasilah keluarga en.suamy. kehadiran Qaseh Eryna sangat-sangat dinanti-nantikan oleh sekelian alam. mybaby jd cucu petama & cicit kedua la dalam keluarga en.suamy nanti. tapi tatap jadi 1st cucu & cicit di sebelah myfamily.


baby gurl neh best kan?byk dress yg comel2 utk dibeli.

Apabila sudah menjadi cucu&cicit pertama, haruslah jadi hangat dipasaran. turn aku dukung pun sangatlah limited edition. dapat tengok dari jauh je ah. sebab ramai sgt peminat. but, time peluang aku dukung tu la Qaseh dok menangis. apekah?? tak geng eh?haihhh...


Last minit punye idea, sebab tengok blog myfren hani yang mengupdate blog beliau dengan sesuatu yang mengiurkan. slurpppp...terus order atas alasan sbagai buah tangan utk Qaseh utk majlis akikah tersebut.kuikuikuii....


Apam Polka Dot @ Apam Dinomite!nyum nyummm...


close up sket =P

Nak telan pun sayang. comel sangat, bile bawak g kenduri tu semua orang agak kagum disitu ye. sampaikan terlintas soalan camane dorang buat dot dot tu. ape mak nak jawab nok?bahahahha...atas kecomelan beliau, aku telah tempah lagi 100pcs lagi utk makan-makan kt ofis jumaat neh. tak puas makan kt majlis kenduri aritu. nnt makan lebih kang, kate buruk siku lak kan?better beli sendiri banyak2 makan ngan kawan2. betoi tak?


half way

0 komen
baby turn to 20weeks! - 25 Julai 2011(Isnin)



tanpa disedari, da separuh jalan dah me mengandungkan mybaby.
terharu + ngan gabra kot.
bile teringat2 cite2 kwn2 bsalin tu ngeri la pulak.
tapi utk en.suamy yg da xsabar2 nak tengok baby die,
gagahkan jugak la kan.
Another halfway utk baby kluar. hope me do fine.
pose neh pun mummy hope baby dok diam2
takmo ajak mummy makan okeh.
jenuh mummy nak ganti pose balik nanti
kuikuikuiii....


Love u so much baby!!

nota kaki : pas raya nanti nak g wat scan 4D lah...xsaba nak tengok baby pusing-pusing dalam pewot mummy. =)

hye hye baby..

2 komen
20 Julai 2011 (Rabu)

Checkup untuk keempat kalinya. Kali ni punye checkup agak eksaited sket. sebab de dating ngan doctor utk scan. 1st scan kt swasta utk sahkan kehamilan, this time utk kedua kalinya. berdebar-debar plak nak tengok baby dalam pewot yg da cukup sifat tu bergerak-gerak.

Tapi untuk checkup kali ni, walaupun eksaited tapi hati tu cam saket je bile kena tunggu berjam-jam. haduyaiii, kenapalah ye ini terjadi kt klinik kerajaan. kang g swasta kang problem plak bile nk bersalin. datang kul 8pagi settle sume jam 11.30pagi. half day kot aku keje aritu. best memang best, sebab en.suamy pun sentiase menemani. tapi berasap kot vontot duduk. pewot pun lapa woooo, yela xkan nak makan pepagi bute kul 8 tu? kt situ lak xde kafe. hampeh! sian baby lapoo.


baby in 19 weeks 3days

masa scan baby sangat santai didalam pewot ye, siap letak tangan kt kepala seolah2 ngah berbaring mengiring beralaskan tangan. kemain lagi, hohhh part paling terharu neh. mcam tak caye je dalam pewot ade satu lagi jasad. tapi mak cover okeh. malu lah nak nanges depan doc, cume meleleh je ah air mate je lah. tak de la meraung2. daddy plak byk soklan kt doctor.hepy tengok baby gerak-gerak dalam pewot mummy =)

Checkup kali ni, mummy kena bebel ngan nurse. sebab HB maseh lagi rendah. pantang betol kalau tengok nurse pegang pen merah. macam kt sekolah dulu, ckup marah kalau de dakwat merah dlm repot kad kan?cenggitu la perasaan aku time dalam buku neh nurse conteng pen merah. sebab tau tu penyebab masalah yg aku kena hadap doctor pulak lepas jumpa nurse. lagi byk kaler merah lagi lame la aku bertapa kt klinik tu nanti.


sticker putih ke sticker hijau
bermakna = ibu dalam keadaan berisiko dan perlu perhatian
putih - normal, hijau - kuning- merah

bila nurse bagitau sticker da bertukar warna hijau, glupppp abes ahhh. kena usahakan jugak naikkan HB. rasenye kafein aku xminum, teh pun aku xminum. rupanya nurse cakap milo pun sama salah satu punca. patut ahh!! penggemar milo kena buang jauh2 ah pasni. pasni nak minum air ape pun dah taktau dah. sume pun tak muleh. sebelum makan or minum aku dok tanye dulu org kiri kanan boleh ke tak telan.

Disebabkan sticker hijau tu la, next checkup aku kena tadah lagi tangan amek darah 1 tiub lagi macam 1st checkup aritu. tamau tamau!!!takuttttt...rase cam tak nak datang je la. bukan takat tu je, utk next check up jugak kena enjet utk kancing gigi. haduyaiii, 2benda yg aku tak suke dibuat dlm masa yg sama. memang bercinta la aku nk g klinik utk next check up! lagi hebat lagi dalam bulan pose pulak tu. memang menguji keimanan la time tu nanti.


Fakta : nurse&doctor gomen sangat baik. tak macam nurse time dulu2. sekarang lebih friendly & baik hati. zaman da berubah ye skrg neh. kalau nurse garang cam dulu2 memang aku lari la time die enjet. kuikuikuiii....

nota kaki : eksaited nak buat 4D Scan pulak pasni. tunggu 6-7months nanti. can't wait!! =P

berturut-turut la pulak..

0 komen
Congrat's to myKak Long..


bukan sebab kawen, da lame kot die kawen? 19 April 2010. but untuk cucu ke-2 en.ehlas&pn.norziah. due date baby adalah sama tarikh ngan ulangtahun ke 2 perkahwinan mereka. terharu bukan? so now, baby mykaklong da 5weeks++. amek hormon adik nampak??? Mybaby kena bersaing la nanti utk jadi cucu kesayangan..huhuhuu...ape2 pun, aku bersyukur sebab mereka dikurniakan cahayamata juga akhirnya setelah lama mengidam2kan baby. =)



kalau kakak ipar ku pun pregnant tak tau la betapa peningnye mak apak ku nnt.kuikuii...setakat neh tak de info2 lagi. ape kate sorang setahun?senang sket keje atuk nenek nk handle. aku = 2011, kaklong = 2012, abang = 2013. muleh??sesuke hati aku jerk..kuikuikuiiii....


nota kaki : saje je taruk pic time nikah nak tayang kasut ku yg dirembat utk jd kasut pengantin yg sgt longgar, tapi tetap nk posing cam kasut sendiri. cettt!

baby love it..

2 komen



for now, sangat menjadi pujaan hatiku adalah Milo. tetiap pagi mesti cari air milo dulu. nnt kul 10 bancuh milo panas pulak kt ofis nye pantry. kul 3 lagi sekali bancuh utk minum petang. malam kt umah pulak bukak peti ais capai la berkotak-kotak air milo yg en.suamy da belikan. heheheh



Asal milo neh sedapppp sgt ehh???bile da minum milo neh, aku da stop minum ANMUM coklat dah. malas nak bancuh bagai kalau da malam tu. selalu sblm tido en.suamy akan bancuhkan. tapi dek kesian kt die, bukak peti ais amekkan air milo sekotak pun aku da bleh tido dengan lena sekali. tapayah nak tiup2 kasi air panas sejok dah..hehehheheh....oh MILO...I LOVE U lahhh!!!nyum nyummm....

MyFirstBook

0 komen
Yeyy, sudah rajin mengupload ini buku fink!

da muleh cite pasal progress baby kt u'olls lah cenggini. syok bile de picture kan?kalau cakap kosong cam bosan je, betol tak?myveryfirst check up mase baby 8weeks. excited sgt okeh nk pegi check up.apetah lagi si mudak mucuk itu. lagi over excited =)


sebelum pegi bukak ini buku, tanye dulu kawan2 ofis yg bpegalaman tanya itu ini berkenaan proses ini buku. haiyooo, aku sgt takut itu jarum woooo. apetah lagi kalau kena amek darah bergelen2. mase 1st check up, nurse memang akan ambil 1 tiub darah ibu utk dikaji sume. itu sgt menakutkan. tapi bile pikirkan baby, aku gagahkan jugak la..

kejadian dalam bilik nurse
aku : sakit tak nurse?
nurse : sikit je..jgn gerak time sy cucuk ye.
nurse pun mencari-cari lah urat di tangan neh. tepuk sane tepuk sini, tapi urat tak keluar2 jugak.
nurse : mane urat awak ni?tak penah amek darah ke?
aku : tak penah lg. tangan sy ni virgin lagi dari amek darah..
nurse : mmm, sy cuba dulu ye..
aku : bleh plak nak main cuba2 ke?
nurse : sekejap ye, sy mintak tolong nurse lain.


Time tu aku berdoa je la supaya urat aku timbul. tak mo lah main cuba2 bab2 cucuk2 jarum neh. ngeri kot?berlemak sgt ke tangan aku sampai urat bleh main sembunyik2 neh?selamat la time 1st check up je amek darah 1 tiub. kalau tak, mau aku pikir berkali-kali nak g klinik lg..


sebelum pegi klinik kesihatan kerajaan, aku da pegi scan dulu kt klinik swasta utk sahkan baby bebetol da de dalam pewot. ohhh, sgt terharu okeh. tak sangka pewot berlemak ku itu ade baby. mase doc tunjuk baby kt skrin tu, kami b2 cam terdiam dan mengamati bebetul baby dalam mypewot. tengok jantung baby berdenyut2..so shuweetttt....


pengalaman itu sungguh indah!


20 Julai nnt ade check up utk scan baby lagi. muleh tau gender baby kalau baby bagi kerjasama. (doc kate la kan). baby, izinkan la mummy & daddy nak tengok baby girl or boy okeh?senang nnt nak beli baju kaler ape. excited gilos! first time la katekan...cepat la rabu depan*pray*..hehehehee


nota kaki: Selasa 12 Julai 2011 (smlm malam), first time terase pewot mengeras. cecepat tarik tangan en.suamy letak kt pewot. terase keras semacam kt pewot sebelah kanan. mummy&daddy was wondering is it your montot?kepala?or tangan? yeyyy, baby da besar...Pewot mummy pun da muncet semacam =P

Thank God for This Experience!!


Penang to Perak

0 komen
isnin-rabu lepas amek cuti sebab nak hantar en.adik ipar ke daftar diri ke Politeknik Ungku Omar. ohhh sgt gedik tau semua orang pun dihangkut utk ikut hantar. Aku pulak da alang-alang nak ke Ipoh tu, aku pun ajak la dorang tido penang dulu. berjimba-jimba dulu sebelum 'anak emak' masuk asrama! hahahahaha - Gelak jaat!


en.along & en.angah pulak sebok la mengungkit yg dorang dulu masuk poli tak de pun g holiday dulu, tak de pun mak abah hantar smpai bilik. sume independent sendirik. tapi time en.adik punye, kemain lagi 6(1/2) orang ikut g hantar. Bersyukurlah anda masuk poli along&angah da bekerja. sangat beruntung okeh. nak pulak kak long yang baik hati ni menghasut utk pegi holiday. kuikuikuiii...

QueensbayMall tak de orang. nak golek2 kt lantai pun apekedehal???
hahahahahha

dek menunggu en.along&en.angah shopping baju keje, aku sebagai kak long yang baik hati telah membelikan moto yg super hebat utk ditunggang! lepas gian wooooo....

tau laki mak, pengsannn!!hahahaha.. da siap deal ngan die "jgn gtau along"!
hahahahah


sebagai seorang yg mengandong, selera makan skrg memang superbb! nasi lemak bungkus tu aku telan 3bungkus okeh!!

bile jiran sebelah (en.suamy) da selesai makan, siap bertukar jiran(mak)..aku maseh lagi mengunyah makanan lagik..hebat bukan??

heaven gile kot dpt naik feri 2x trip. excited punye pasal!

sila la abaikan makcik yg tembam tu yeh..hadoyaiii...

Lepas balik dari Ipoh ari selasa, Rabu pagi ade checkup baby kali ke3. timbang berat sudah naik 4kg!!aiyoyoyooo...1st check up, turun 2kg, 2nd check up turun 2kg..3rd check up naik terus 4kg. *ampunnn* pastu kena la ko ngadap doktor ye. berat naik mendadak, HB pulak rendah. kena la dengar doctor membebel. senang je alasan aku "sy baru balik penang, xleh kawal makan". doc takut kena kencing manis kalau berat naik mendadak. maka, harus lah ngadap lagi doktor 2minggu lagi. tak de tunggu 1bulan mcm sebelom2 neh. mummy kena kawal makan sebelom jumpe doc 20 Julai nnt. hope berat maintain la..*pray*


 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template