Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, September 23, 2010

0 komen

duit oh duit...

semalam dapat payslip.

sedih pulak bile tengok elaun kuarters sudah dipotong.

hohhh, semakkan payslip je rase.

mengong!

takpela, demi kebahagian tak lame lagik. teeheheee

p/s : en.tunang, boleh tak anda tolong bayarkan hutang kete bulan ni???

Wednesday, September 22, 2010

si gemuks

0 komen
haishh, bile ramai yg da tego ni macam runsing pulak ati. Time balik kampong aritu, siap di warning oleh mak-mak sedara utk berdiet elakkan nasi. hoo gile haban aku tak makan nasik. gile hebat la kalau aku bjaya tak makan nasik. nasik kan makanan ruji, rugi ooo tak makan. tapi kadang2 dok tmenung cam terpikir gak la kan. camane kalau baju tak muat time kawen??haaa, sape nak jawap?sendiri pikir la...



gambar2 ni jadi inspirasi aku utk GIGIH berdiet sblm menjelang majlis aku.



2007


klu dpt balik slim cenggini memang aku nangis r kan! xde spare tyre langsong..heaven!

===




2008




time ni baru2 lagi masuk keje gomen. huh, semua baju beli memang tangkap menggelebeh je rase. skrg pakai baju ni, kain da sendat dan ketat. baju die pun rase cam balut nangka je rase. huh! gemuks


===




2008



ni kebaya jadi inspirasi terbaik!!! bile pakai da tak bleh butang. bagus, nampak sgt da gemuks kuasa kuda, eh ehh kuasa dua. ni satu2 nya baju yg tak muat tapi aku tetap gantung dalam almari. bile aku bosan2, aku akan try baju ni walaupun xmuat. pastu mula la emo tak tentu pasal bile tak dapat pakai. kui kuiii...pecaye @ tak, time ni je la first n last aku pakai. lepas tu nan adoooo, tak muat dah...

===

2008
ni zaman mau tembam dah. tapi still maintain g. masih boleh bgaya dgn baju yg sendat. tanpa spare tyre! tengok la ape aku minum mmg patut r skrg aku da gemuksss..ceeettt!

===


2010
mak hoiii, kemain kombang semangkuk betul aku skrg ni. macam tak leh terima pulak kadang2 tuh. takat nak beli baju je kena pikir, muat ke, spare tyre nampak ke tak nnt. abes cover camane pun. kadang2 rase terpikir cam nak beli baju org preggy je sbb kembang semangkuk baju2 org preggy, tak de la risau nak cover2 pewot lg dah. bleh jalan mendongak ke langit gituh.
===

Semenjak da dok kuarters ni, en.tunang pun da menetap dekat umah kuarters mak bapak die yg sekangkang kera je dari umah aku tu lagi betambah kombang la mak ni ha. mane tak nye, ari2 dok ajak makan malam kat mapley la, kedai awey la... takkan la aku nak tengok je en.tunang makan kan?sure la aku pun meleleh nk makan jugak. heh, klu kul 8 mlm g makan, kul 9 mlm tido ape kejadahnye?memang kemain bambam bagai dipampam la kan. mencik!
.
.
Usaha ke arah penurunan berat badan:-
.
1) Tiap2 petang berjogging bersama disekitar kawasan umah. romantiks gituh. au auuww!
2) Say NO to NASI, RICE etc. en.tunang pemantaunya. utk 4 bulan ni je la kan. pas kawen nnt aku pikirkan balik. ewahhh...
3) Breakfast jam 9-10 am. Say NO to 7-8 am. sebab bile breakfast lewat, lunch nnt tak de la makan dengan lahapnye.
4) Sedang berusaha mencari VCD exersice @ poco-poco. kalau en.tunang outstation/overtime/hujan aku masih boleh exersice dengan jayanya dalam umah bersendirian tanpa gagal!
5) Jika rajin, berpuasa ganti atau sunat. Cara ni sangat berkesan utk turunkan berat badan...
.
.
Semoga aku berjaya turunkan berat badan sebelum mybigday! wish me luck ya......

Tuesday, September 21, 2010

=)

0 komen

Beraya dirumah En.Tunang





Ari Sabtu lepas pegi beraya dirumah en.tunang di Rawang. semangat gilos pulak mak pak aku nak g sane. beriya2 nau. ahad pulak pegi umah besan nye lagi sorang tu. (kakak aku). bile da baise g sane, tetibe g ngan family jadi kaku plak aku tak tau nak buat apo. bahahah









Ni jugak la first time beraya orang umah hidang NASI LEMAK. hoh?raya makan nasi lemak eh? ape2 lah mak cik asalkan mak cik hepy.







hadoiii, memang kena diet lagi ni. kemain tombam laie den ni ha.





Tayangan Baju raya Ke-2 yang baru dipakai buat pertama kalinya.









.


Pertanyaan menggedik:-





Aku : b, mane baju yg lawa?oren ke pink ni?





en.tunang : semua lawa, ma xpakai baju pun lawa. (hoh, ayat maut r ko ni)





Aku : alah, org tanye bebetul die memain pulak.





(maaf gurauan agak keterlaluan disitu)





.





Tujuan tanye tu sebab aku nak decide nak pakai baju yg mane utk Majlis Raya ofis ni nanti. 22 aku suke pakai, tapi cam lagi suke menggedik tanye en.tunang suke yg mane. tengok2, jawapan yg menghampehkan! nyesal tanye...kuikuii....

==============================================

Lepas tu pegi kenduri kawan ayah merangkap kawan mak, merangkap kawan aku jugak si pengantin perempuan tu. yang ni, lawa dohh... curik gambar yer en.ebba .




Dulu time tadika dok main kejar2 la ngan die. skrg ni bile jumpe jadi malu2 kucing pulak. lame da terpisah la katekan. sogan2 gitu. Aku yang bertunang dulu, die yang kawen dulu. ceh. tercabar imanku okeh. mak die kate, laki tu baru kenal 4 bulan da berkenan terus tunang terus ajak kawen. hoh, de erk cenggitu?bebetul bekenan tu.


Ni pulak pengantin lama. sebok nak ikut jugak. yela, raya tahun ni dorg tak beraya. suami kakakku kerja dihari raya. haahahhaa, sian nko. terpakse la bersendirian dipagi raya.





Kami mengikut tema. Pink geli geleman. pelamin pun turut pink. tapi nape pengantin warna BIRU yer?agak confuse disitu. heh, bia lah kenduri dorang suke hati dorang la nak pakai baju kaler ape pun kan?? ok ok, tak mo masuk campur urusan dorang. janji penanntin lawooo.






Agak lengang la, mungkin ramai masih bermood raya lagik. Jam 1 petang pun masih banyak meja kosong. Dewan ni la supposed to be mine, yang kena batal last minit tuh. gedix, rase cam tak mo masuk je dewan ni. bajet nk majok la kan. tapi tkonangkan makanan yg sodap, terus tak jadi majok. tape tape, kan da dapat dewan lain..kan kan...


Kronologi Raya 2010

0 komen

Mak oi, kemain lg tajok. tah betul ntah tak. bahahaha...

marilah cerita bab raya lagik. mood sudah kembali. first entry pasal raya tahun ni. Tema Oren! wah, mapley punye kaler, sian ayah aku yg kegelapan tu. tenggelam dek kemeriahan warna oren tuh. nak wat camno, omak den da pilih an. turutkan je la. teheee
.
Sebelum Hari Raya
Hari Rabu petang semua family datang berbuka pose kt umah aku kt putrajaya. maut aku masak utk 8pax, termasuk kakak & abg ipo serta en.tunang. Lauk dimasak : Udang lemak cili padi bertahtahkan cinta, daging kicap rasa cinta, kobis bunga-bunga cinta & telo dada mu dadaku jua. hoh?gile ah..Thumb up dari semua bile masing2 bertambah nasi. sedap ke lapau? sedap la kot tuh. bluwerkk!
.
Pagi Khamis, aku surrender. lembik tahap agar2 punye. dah tak larat nak masak. suh mak bangun masakkan utk sahur. mak pun perli "haa, baru kau tau camane mak kat dapo selama ni". ok fine, mak menang. kul 5 pg aku bangun terus cedok nasi makan. Lepas subuh berlepas ke Pontian Johor. Biasenye kalau balik kampong ayah memang ayah tak sabau2 nak balik. selagi boleh awal, lagi tu die nak. tapi kami semua sengaja buat2 lambat. bleh?
.
.
Hari Raya Pertama
Biase la, bangun sure takat subuh da nak habes. dah tu, kalau dah ujan pagi-pagi raya tu mane la tak selimut gebush tu memanggil2. tugas aku dihari raya adalah, tolong nenek masukkan kuih raya dlm bekas & bancuh air bertong-tong. cawan bergelas2 siap disusun. Sebab?nenek & atuk akan tunggu kehadiran tetamu, kami berjalan dari rumah ke rumah saudara. sume nye jiran tetangga je sedara ayah. sonang kojo, sekali jalan abes sume sedara pegi.


Lepas Asar tu, pegi ke rutin tahunan beraya bergambar di tepi laut bdekatan dengan kampong ayah ni. bertahun2 pegi lepas asar, air totap surut. tak penah la nak air pasang. mano tak, datang asyik pas asar! cube datang time subuh, meroyan2 air la air laut time tu.

Aktiviti raya tahunan juga adalah singgah di Pizza Hut. hoh, memang tak de kedai lain yg bukak. KFC & Pizza Hut je ade pong. bandar kecik je, mano ado nandos, CRS, SR bagai. MCd pun nanado. Dek penat bjalan raya sume hidang ketupat & kuih rayo. kire dinner tukar selera tekak pulak la kan.

Maut kalau nenek ngan atok tau kteorg makan piza. Yela, belambak makanan kt umah dok sebok makan pizza, cengkadak betol la kan. balik2, nenek suh makan...sume da terlepek kekenyangan. ckap dah makan, bile nenek tanya cakap "dah makan kat umah embah fiza tadi". nenek aku cam tercengang2 pikirkan mane pulak sedara nama "fiza". nak buat camno, taknak die kecik ati....huhuhuu

Tahun ni raya terakhir bersama family. lepas ni da de 2 family, tak tau la en.tunang nak beraya belah mane dulu. abang aku pun kawen tahun depan, memang tinggal bertiga ayah adik mak beraya tahun depan kalau semua balik beraya dengan mertua. siannyer! sob sobbb....mari buat sesi pujuk memujuk en.tunang beraya bersama family aku raya tahun depan. hoyehh!
.
Raya Kedua Ketiga dan seterusnya
Nan ado gambar. tak de pakai baju kurung da. pakai t-shirt jeans jer. tak do makno da nk berkurung-kurung bagai. bawak sampai 3 pasang, melaramnye 1 pasang je. membazirr sajork..

Monday, September 20, 2010

0 komen
waaaaa, lame betol mendiamkan diri nampaknye.
merajok ke?eh ehh tak de la...kate raya. sebok berhari raya la kan.
nanti2 la yer update..kena amek moooood yg hilang ni dulu.
ecececeehh!

Tuesday, September 7, 2010

Love you lahh..

0 komen
YES!!


berjaya menggoda en.tunang
hp berbunyik, nama en.tunang terpapar di skrin
'
'
'
^
aku : eloo
en.tunang : ma, b da otw balik uma da
aku : oh awalnye?
en.tunang : ofis tak de org da. mlm ni nak buke kt mane?
aku : ntah la, tak taw da nak makan ape
en.tunang : kte buka dulu kt sini mlm pas buke baru g KL,k
aku : huh? (buat2 takpaham lak an. saje gedix)
en.tunang : laaa td kate nk g jalan TAR?
aku : heh?b nk g erk..
en.tunang : g la, tapi buke pose kt sini dulu. bia jalan KL reda dulu
aku : okeh2...syg b lebih r camni!!
'
'
^
seterusnye.... ^%$^*(@# (bkn utk tontonan umum) bahaaahaaa ^-^






p/s
: kawan2 yg nak jumpe aku, boleh la buat2 terserempak ngan aku kt Jalan TAR malam nnt yer. time 8.00 mlm ke atas. ewahh! siap bg time gituh. teeheeeee




0 komen
sedang berusaha dengan gigih sekali
memujuk en.tunang utk mnghabiskan duit di JALAN TAR
malam ini selepas berbuka bersama.
.
.
alasan tolakan en.tunang :
- jalan jem
- sesak
- ramai orang
- tak de parking
- takde tempat lain ke?
.
.
tapi yg sesak yg padat tu la yg banyak pilihan & murah. betul tak?
kalau tak, tak la orang ramai bersesak2 kt situ.
oh en.tunang tersayang
sila lah penuhi keinginan ku ini.
aku tak jejak kaki lagi kt jalan TAR sejak 1st pose aritu.
gian doh..kah kahh...
wish me luck la ye. masih dlm usaha menggoda
en.tunang utk shopping disitu
sebelum balik raya nnt.

raya meh?

0 komen
sedar tak sedar da nak raye dah. aku minggu lepas da raye dulu dah.teettttttttttttt!!! biase la kan, tp skrg da pose lik da. bajet nk rase raye dgn pose seblum hari petama raya nnt la kan. mari2 tayang baju raye tahun2 lepas....




Raya 2009













Raya 2008







2008 ni masih tau nk bposing maut bagai. tak terfikir nak snap pic satu family. gambar ni pun ramai da cakap cam gambar kulit album nasyid. teheeee. time raye kt kampong memang aku tak keruan duduk umah la. nak bejalan je keje. bkn bjalan g umah sedara, tapi tempat2 menarik + shopping complex. oh, sgt sakit hati bile byk kedai tutup time ni. nak melabur duit pun payah.ceh.


.


.


So, tahun ni...turn balik kampong ayah di Johor. kami balik sehari sebelum raya. Rabu ni dorg tido rumah aku dulu, pas sahur baru gerak dari putrajaya terus masuk highway PLUS. malas nak tempuh jem2 kt sg.besi bagai kan. Raya ke2 baru balik nogori. kali ni balik 1 kereta jer, sebab kakak aku balik kg. suami die, huh mencik! tak de kawan la aku raye nih.


.


.


Kawan-Kawan:

jemput2 la datang rumah nnt yer.


ikhlas dari,
Ezy & en.tunang. <-- nak gak sebok taruk.hahahhaha


.

Monday, September 6, 2010

rumah kedua

0 komen
hola..
berangan betul konon nak de 2 - 3 bijik rumah. perasan *-* . masih ingat dgn gambar tersebut dibawah?yg menjadi kegilaan aku?mau tengok apekah hasil yg terjadi dengan bilik lotengku ituh?

idok ler dpt buat sebijik sejamban cam pic kat atas tuh. maklum la bilik loteng mak nok kecik yang amat! nak snap pic pun susah, banyak angle tak dpt nak snap disebabkan kesempitan dan kepadatan bilik ku. mari saksikan perubahan..hehheehe

cat pink berbau strawberry. rase cam nak jilat2 je dinding, bau manis!! over mak nok!

tadaaaaa!!!! same tak macam gambar 1st kat atas tu? ' hampir-hampir' la kan. tak sepenuhnye tapi 'lebih kurang' tu pun kire okey ape.

itu bantal adalah ehsan bantal time kakak aku tunang aritu. yg buat mini pelamin pakai byk2 bantal. berguna jgk utk aku skrg ni. tapi agak lari sikit warna die. boleh la, asalkan ado pun da bagos! itu cadar sgt suke! tak sangka instinct aku betol. yela, g kedai takkan nak bawak warna cat umah plak kan nak matchingkan dgn cadar kan? aku main beli jerk...tengok2, sangat la matching warna sama ngan itu dinding! suke suke suke!!


sempit kan?ohh, mmg khas utk tido yg nyenyak saje. kalau beselisih ngan org lalu lalang dlm bilik pun kena jalan menyenget! tak pun kasi laluan kt orang jalan dulu. one way la bak kate org jawa kan. hiks!
.
semalam pulak org aircond datang pasang, meman sodap la tido tak hengat dunie. sojok! selalu tido dlm bilik mcm tido dlm oven. dipanggang2 rasenye, bilik kt loteng atas la name pun kan. bile pasang aircond, wahh heaven gile ah. sejok2 beku mlm tido. tak de la nak tido bukak2 baju kepanasan lagik. wooohuuuu! thanks to ayah utk aircond utk ke 22 bilik anak perempuan mu ini. wlaupun aku ngan kakak 'kadang-kadang' je akan balik tido sg.buloh. totap pasang jugak. syg lebih r camni! pasni saya berjanji akan pulang sekerap mungkin utk tido dlm bilik sejok beku ini jika musim panas tiba! hahahhaah <--- alasan aircond jer, bkn pasal nk jmpe ayah. tamao tamaooo, tak baik..hehehe
.

Wednesday, September 1, 2010

Transformasi

0 komen
Ewah, tajuk nak gempak jerk. ni kes bilik loteng ku di sungai buloh. hoh, letih gilak. bilik sekangkang kera, tapi mak oii barang nye ntah nape leh jadi banyak ntah. aku pun pening. Mari la tengok bilik kucing beranak (bak kate mak aku). besepah bukan main kepalang lagi.

i've told u, my bilik so kecik. bukan bilik, loteng je kot. tingkap pun tak nak besau. cenonet, nak intai luar pun kena panjat katil dulu. kah kah kah! punye la pendek aku nih. setelah dikemas..hasilnya.......................
.
bile da dikemas, dan dikeluarkan semua barang nampak luas la pulak. ahaks! tinggal tilam ehsan dari cik kakak. sebab cik kakak da rembat i punye katil single utk didoublekan katil single cik kakak yg sedondon ngan aku tuh. pembelian cik emak kpada anak2 gadis nye dulu.heheh



ni 2 org penyebok mase aku ngah mengemas la die dok bertandang ke bilik kecilku ini. heh, semak okeh. brg pun da belambak2 disemakkan pulak dgn kehadiran korang, lagi semak kepale aku tau tak? tau la cik kakak da tak sabar mau merembat katil ku ituh.

.
.
Selamat tinggal lotengku berwarna KUNING!! dulu aku sangat taksub pada warna kuning. bajet anak raja la konon kan, sume bagai nak kuning. dengan itu, warna kuning telah digantikan dengan warna....jeng jeng jeng...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Segan mak nak tunjuk nok. huhuhu, malu tapi mahu gitu. warna aku jijik2 selama ni da menjadi kaler tema warna bilik aku sekarang..oh men! clap kuat2....sudah berubah ke perempuan rupanya aku nih. so girly2 gituh. bukan geli okeh. sila la bangga dengan diri sendiri...clap lagik!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tada......

bau strawberry okeh cat ni. wangi r..suke2


Bile bilik da kosong, ape lagi...beli r barang perabot lagi. aiyooo, kaya betul la cik cavenzi kte ni. sebulan, bape kali dah aku pegi beli barang. heh, selamat la murah saje....alaa, utk tido sekali sekala je nnt kan. yg murah2 je cukup..(padahal duit dah nanADO). nak raya da nih. jumaat ni perabot sampai, aku tak dok kt umah. suh cik ayah yg tunggu cik cavenzi datang. yey!!! jimat cuti aku.hehhhe

2 komen
Amaran : entry ini bukan utk tujuan menunjuk2 @ berbangga dan sebagainya. hanya bertujuan utk berkongsi cerita dengan rakan2. itu sachee. jika meluat sila tekan X di belah atas kanan. TQ
.
.
hye guys.
lame sungguh aku menyepikan diri. almaklumla org da sebok mengemas, tak abes2 lagi. bukan rumah putrajaya je, uma sg.buloh pun same. (next entry aku cite okeh). Setelah cuti 4 hari utk merdeka aritu, masa diperuntukkan khas utk kemas kedua2 rumah. sakit pinggang mak nok, angkat brg2 berat. 95% sume sudah siap dikemas. so, lets view the pictures.....
.
.
Ruang Tamu & Ruang mamam
.

.

.

Bilik Tidur Utama (Bilik Pengantin) ahaks!

.

bilik ini masih belum dirasmikan lagi. termasuk bilik airnya. konon2 nak suprise time kawen la kan. tido di bilik lagi satu. tekanan jiwa betul bile tengok katil yg empOk tuh. rase nk loncat2 je atas tilam tu. kua masuk bilik ni cume utk amek baju saje. tekanan dowh! katil seolah2 memanggil gituh.ceh. tirai langsir di katil masih belum siap. gonjeng lagi la ni yer...
.
.
Bilik ke2
.

Bilik ini la yg dirasmikan dulu. almari tu, sepenuh2 alam gantung tu sumenye baju kurung keje aku. mak oi, baru tau belambak rupenye baju keje aku. tapi aku rase cam asyik ulang baju same jerk. heheh, gedix! tapi almari bilik utama sepenuh2 alam gantungan adalah baju en.tunang. hoh, gile kuase dowh. aku gak la terpakse mengalah letak baju keje kt sini.


sayup2 je bilik ni. klu tutup langsir, tutup pintu. bukak kipas kelajuan 5. masuk dlm comforter. perghhh, mmg layan.....arini tido, esok tak tentu bangun lagik. heaven gile ah. gelap die da macam malam tak siang2. syok uh
.
.
Bilik ke3

Dah tak tahu nak sorok kt mane dah kotak2 nih. sume ade barang2 lagi. cume tak berapa digunakan sangat. oh, en.tunang ni mmg membanyakkan lagi brang2. de 2 pc desktop. mane mau letak?? haishhh...ingatkan bilik ni nak buat bilik solat. harus difikirkan alternatif lain utk kosongkan bilik ni. stor sudah penoh dgn tangga dan segala bagai malaun2 lain.
.
.
Dapor

telah rasmikan dapor dengan memasak karipap goreng. bukan aku yg uli, beli instant jer. goreng panas2 pon sodap!

kuih raya utk rumah ni pun da dibeli. ade ke org nk dtg umah?uhuk uhukk, over beli. ntah ade ntah tak org nk dtg.
.
.

Minggu ni nenek en.tunang datang temankan aku dok sini. almaklumlah rumah baru tak berani sgt. lagipun masih banyak lagi penghuni lain yg tak masuk umah lagi. agak sunyi la kan. kasi aku serasi dulu baru berani 'kot'? kesian pulak nenek en.tunang duduk sorg2 time aku g keje. sure bosan gile kan? en.tunang pulak dduk di kuarters makpak mertua di Blok C. sahur & buke die datang makan bersama kt sini. sekian saje lah cite rumah baru. da tak de benda nak ditayangkan lagi da. sume da cite kt sini. agak2 kalau korg nak dtg umah, korang amek la sendiri ape2 korang nak. sume korang da tau kedudukannye kan?hahahahhahaa.....



0 komen

duit oh duit...

semalam dapat payslip.

sedih pulak bile tengok elaun kuarters sudah dipotong.

hohhh, semakkan payslip je rase.

mengong!

takpela, demi kebahagian tak lame lagik. teeheheee

p/s : en.tunang, boleh tak anda tolong bayarkan hutang kete bulan ni???

si gemuks

0 komen
haishh, bile ramai yg da tego ni macam runsing pulak ati. Time balik kampong aritu, siap di warning oleh mak-mak sedara utk berdiet elakkan nasi. hoo gile haban aku tak makan nasik. gile hebat la kalau aku bjaya tak makan nasik. nasik kan makanan ruji, rugi ooo tak makan. tapi kadang2 dok tmenung cam terpikir gak la kan. camane kalau baju tak muat time kawen??haaa, sape nak jawap?sendiri pikir la...



gambar2 ni jadi inspirasi aku utk GIGIH berdiet sblm menjelang majlis aku.



2007


klu dpt balik slim cenggini memang aku nangis r kan! xde spare tyre langsong..heaven!

===




2008




time ni baru2 lagi masuk keje gomen. huh, semua baju beli memang tangkap menggelebeh je rase. skrg pakai baju ni, kain da sendat dan ketat. baju die pun rase cam balut nangka je rase. huh! gemuks


===




2008



ni kebaya jadi inspirasi terbaik!!! bile pakai da tak bleh butang. bagus, nampak sgt da gemuks kuasa kuda, eh ehh kuasa dua. ni satu2 nya baju yg tak muat tapi aku tetap gantung dalam almari. bile aku bosan2, aku akan try baju ni walaupun xmuat. pastu mula la emo tak tentu pasal bile tak dapat pakai. kui kuiii...pecaye @ tak, time ni je la first n last aku pakai. lepas tu nan adoooo, tak muat dah...

===

2008
ni zaman mau tembam dah. tapi still maintain g. masih boleh bgaya dgn baju yg sendat. tanpa spare tyre! tengok la ape aku minum mmg patut r skrg aku da gemuksss..ceeettt!

===


2010
mak hoiii, kemain kombang semangkuk betul aku skrg ni. macam tak leh terima pulak kadang2 tuh. takat nak beli baju je kena pikir, muat ke, spare tyre nampak ke tak nnt. abes cover camane pun. kadang2 rase terpikir cam nak beli baju org preggy je sbb kembang semangkuk baju2 org preggy, tak de la risau nak cover2 pewot lg dah. bleh jalan mendongak ke langit gituh.
===

Semenjak da dok kuarters ni, en.tunang pun da menetap dekat umah kuarters mak bapak die yg sekangkang kera je dari umah aku tu lagi betambah kombang la mak ni ha. mane tak nye, ari2 dok ajak makan malam kat mapley la, kedai awey la... takkan la aku nak tengok je en.tunang makan kan?sure la aku pun meleleh nk makan jugak. heh, klu kul 8 mlm g makan, kul 9 mlm tido ape kejadahnye?memang kemain bambam bagai dipampam la kan. mencik!
.
.
Usaha ke arah penurunan berat badan:-
.
1) Tiap2 petang berjogging bersama disekitar kawasan umah. romantiks gituh. au auuww!
2) Say NO to NASI, RICE etc. en.tunang pemantaunya. utk 4 bulan ni je la kan. pas kawen nnt aku pikirkan balik. ewahhh...
3) Breakfast jam 9-10 am. Say NO to 7-8 am. sebab bile breakfast lewat, lunch nnt tak de la makan dengan lahapnye.
4) Sedang berusaha mencari VCD exersice @ poco-poco. kalau en.tunang outstation/overtime/hujan aku masih boleh exersice dengan jayanya dalam umah bersendirian tanpa gagal!
5) Jika rajin, berpuasa ganti atau sunat. Cara ni sangat berkesan utk turunkan berat badan...
.
.
Semoga aku berjaya turunkan berat badan sebelum mybigday! wish me luck ya......

=)

0 komen

Beraya dirumah En.Tunang





Ari Sabtu lepas pegi beraya dirumah en.tunang di Rawang. semangat gilos pulak mak pak aku nak g sane. beriya2 nau. ahad pulak pegi umah besan nye lagi sorang tu. (kakak aku). bile da baise g sane, tetibe g ngan family jadi kaku plak aku tak tau nak buat apo. bahahah









Ni jugak la first time beraya orang umah hidang NASI LEMAK. hoh?raya makan nasi lemak eh? ape2 lah mak cik asalkan mak cik hepy.







hadoiii, memang kena diet lagi ni. kemain tombam laie den ni ha.





Tayangan Baju raya Ke-2 yang baru dipakai buat pertama kalinya.









.


Pertanyaan menggedik:-





Aku : b, mane baju yg lawa?oren ke pink ni?





en.tunang : semua lawa, ma xpakai baju pun lawa. (hoh, ayat maut r ko ni)





Aku : alah, org tanye bebetul die memain pulak.





(maaf gurauan agak keterlaluan disitu)





.





Tujuan tanye tu sebab aku nak decide nak pakai baju yg mane utk Majlis Raya ofis ni nanti. 22 aku suke pakai, tapi cam lagi suke menggedik tanye en.tunang suke yg mane. tengok2, jawapan yg menghampehkan! nyesal tanye...kuikuii....

==============================================

Lepas tu pegi kenduri kawan ayah merangkap kawan mak, merangkap kawan aku jugak si pengantin perempuan tu. yang ni, lawa dohh... curik gambar yer en.ebba .




Dulu time tadika dok main kejar2 la ngan die. skrg ni bile jumpe jadi malu2 kucing pulak. lame da terpisah la katekan. sogan2 gitu. Aku yang bertunang dulu, die yang kawen dulu. ceh. tercabar imanku okeh. mak die kate, laki tu baru kenal 4 bulan da berkenan terus tunang terus ajak kawen. hoh, de erk cenggitu?bebetul bekenan tu.


Ni pulak pengantin lama. sebok nak ikut jugak. yela, raya tahun ni dorg tak beraya. suami kakakku kerja dihari raya. haahahhaa, sian nko. terpakse la bersendirian dipagi raya.





Kami mengikut tema. Pink geli geleman. pelamin pun turut pink. tapi nape pengantin warna BIRU yer?agak confuse disitu. heh, bia lah kenduri dorang suke hati dorang la nak pakai baju kaler ape pun kan?? ok ok, tak mo masuk campur urusan dorang. janji penanntin lawooo.






Agak lengang la, mungkin ramai masih bermood raya lagik. Jam 1 petang pun masih banyak meja kosong. Dewan ni la supposed to be mine, yang kena batal last minit tuh. gedix, rase cam tak mo masuk je dewan ni. bajet nk majok la kan. tapi tkonangkan makanan yg sodap, terus tak jadi majok. tape tape, kan da dapat dewan lain..kan kan...


Kronologi Raya 2010

0 komen

Mak oi, kemain lg tajok. tah betul ntah tak. bahahaha...

marilah cerita bab raya lagik. mood sudah kembali. first entry pasal raya tahun ni. Tema Oren! wah, mapley punye kaler, sian ayah aku yg kegelapan tu. tenggelam dek kemeriahan warna oren tuh. nak wat camno, omak den da pilih an. turutkan je la. teheee
.
Sebelum Hari Raya
Hari Rabu petang semua family datang berbuka pose kt umah aku kt putrajaya. maut aku masak utk 8pax, termasuk kakak & abg ipo serta en.tunang. Lauk dimasak : Udang lemak cili padi bertahtahkan cinta, daging kicap rasa cinta, kobis bunga-bunga cinta & telo dada mu dadaku jua. hoh?gile ah..Thumb up dari semua bile masing2 bertambah nasi. sedap ke lapau? sedap la kot tuh. bluwerkk!
.
Pagi Khamis, aku surrender. lembik tahap agar2 punye. dah tak larat nak masak. suh mak bangun masakkan utk sahur. mak pun perli "haa, baru kau tau camane mak kat dapo selama ni". ok fine, mak menang. kul 5 pg aku bangun terus cedok nasi makan. Lepas subuh berlepas ke Pontian Johor. Biasenye kalau balik kampong ayah memang ayah tak sabau2 nak balik. selagi boleh awal, lagi tu die nak. tapi kami semua sengaja buat2 lambat. bleh?
.
.
Hari Raya Pertama
Biase la, bangun sure takat subuh da nak habes. dah tu, kalau dah ujan pagi-pagi raya tu mane la tak selimut gebush tu memanggil2. tugas aku dihari raya adalah, tolong nenek masukkan kuih raya dlm bekas & bancuh air bertong-tong. cawan bergelas2 siap disusun. Sebab?nenek & atuk akan tunggu kehadiran tetamu, kami berjalan dari rumah ke rumah saudara. sume nye jiran tetangga je sedara ayah. sonang kojo, sekali jalan abes sume sedara pegi.


Lepas Asar tu, pegi ke rutin tahunan beraya bergambar di tepi laut bdekatan dengan kampong ayah ni. bertahun2 pegi lepas asar, air totap surut. tak penah la nak air pasang. mano tak, datang asyik pas asar! cube datang time subuh, meroyan2 air la air laut time tu.

Aktiviti raya tahunan juga adalah singgah di Pizza Hut. hoh, memang tak de kedai lain yg bukak. KFC & Pizza Hut je ade pong. bandar kecik je, mano ado nandos, CRS, SR bagai. MCd pun nanado. Dek penat bjalan raya sume hidang ketupat & kuih rayo. kire dinner tukar selera tekak pulak la kan.

Maut kalau nenek ngan atok tau kteorg makan piza. Yela, belambak makanan kt umah dok sebok makan pizza, cengkadak betol la kan. balik2, nenek suh makan...sume da terlepek kekenyangan. ckap dah makan, bile nenek tanya cakap "dah makan kat umah embah fiza tadi". nenek aku cam tercengang2 pikirkan mane pulak sedara nama "fiza". nak buat camno, taknak die kecik ati....huhuhuu

Tahun ni raya terakhir bersama family. lepas ni da de 2 family, tak tau la en.tunang nak beraya belah mane dulu. abang aku pun kawen tahun depan, memang tinggal bertiga ayah adik mak beraya tahun depan kalau semua balik beraya dengan mertua. siannyer! sob sobbb....mari buat sesi pujuk memujuk en.tunang beraya bersama family aku raya tahun depan. hoyehh!
.
Raya Kedua Ketiga dan seterusnya
Nan ado gambar. tak de pakai baju kurung da. pakai t-shirt jeans jer. tak do makno da nk berkurung-kurung bagai. bawak sampai 3 pasang, melaramnye 1 pasang je. membazirr sajork..
0 komen
waaaaa, lame betol mendiamkan diri nampaknye.
merajok ke?eh ehh tak de la...kate raya. sebok berhari raya la kan.
nanti2 la yer update..kena amek moooood yg hilang ni dulu.
ecececeehh!

Love you lahh..

0 komen
YES!!


berjaya menggoda en.tunang
hp berbunyik, nama en.tunang terpapar di skrin
'
'
'
^
aku : eloo
en.tunang : ma, b da otw balik uma da
aku : oh awalnye?
en.tunang : ofis tak de org da. mlm ni nak buke kt mane?
aku : ntah la, tak taw da nak makan ape
en.tunang : kte buka dulu kt sini mlm pas buke baru g KL,k
aku : huh? (buat2 takpaham lak an. saje gedix)
en.tunang : laaa td kate nk g jalan TAR?
aku : heh?b nk g erk..
en.tunang : g la, tapi buke pose kt sini dulu. bia jalan KL reda dulu
aku : okeh2...syg b lebih r camni!!
'
'
^
seterusnye.... ^%$^*(@# (bkn utk tontonan umum) bahaaahaaa ^-^






p/s
: kawan2 yg nak jumpe aku, boleh la buat2 terserempak ngan aku kt Jalan TAR malam nnt yer. time 8.00 mlm ke atas. ewahh! siap bg time gituh. teeheeeee




0 komen
sedang berusaha dengan gigih sekali
memujuk en.tunang utk mnghabiskan duit di JALAN TAR
malam ini selepas berbuka bersama.
.
.
alasan tolakan en.tunang :
- jalan jem
- sesak
- ramai orang
- tak de parking
- takde tempat lain ke?
.
.
tapi yg sesak yg padat tu la yg banyak pilihan & murah. betul tak?
kalau tak, tak la orang ramai bersesak2 kt situ.
oh en.tunang tersayang
sila lah penuhi keinginan ku ini.
aku tak jejak kaki lagi kt jalan TAR sejak 1st pose aritu.
gian doh..kah kahh...
wish me luck la ye. masih dlm usaha menggoda
en.tunang utk shopping disitu
sebelum balik raya nnt.

raya meh?

0 komen
sedar tak sedar da nak raye dah. aku minggu lepas da raye dulu dah.teettttttttttttt!!! biase la kan, tp skrg da pose lik da. bajet nk rase raye dgn pose seblum hari petama raya nnt la kan. mari2 tayang baju raye tahun2 lepas....




Raya 2009













Raya 2008







2008 ni masih tau nk bposing maut bagai. tak terfikir nak snap pic satu family. gambar ni pun ramai da cakap cam gambar kulit album nasyid. teheeee. time raye kt kampong memang aku tak keruan duduk umah la. nak bejalan je keje. bkn bjalan g umah sedara, tapi tempat2 menarik + shopping complex. oh, sgt sakit hati bile byk kedai tutup time ni. nak melabur duit pun payah.ceh.


.


.


So, tahun ni...turn balik kampong ayah di Johor. kami balik sehari sebelum raya. Rabu ni dorg tido rumah aku dulu, pas sahur baru gerak dari putrajaya terus masuk highway PLUS. malas nak tempuh jem2 kt sg.besi bagai kan. Raya ke2 baru balik nogori. kali ni balik 1 kereta jer, sebab kakak aku balik kg. suami die, huh mencik! tak de kawan la aku raye nih.


.


.


Kawan-Kawan:

jemput2 la datang rumah nnt yer.


ikhlas dari,
Ezy & en.tunang. <-- nak gak sebok taruk.hahahhaha


.

rumah kedua

0 komen
hola..
berangan betul konon nak de 2 - 3 bijik rumah. perasan *-* . masih ingat dgn gambar tersebut dibawah?yg menjadi kegilaan aku?mau tengok apekah hasil yg terjadi dengan bilik lotengku ituh?

idok ler dpt buat sebijik sejamban cam pic kat atas tuh. maklum la bilik loteng mak nok kecik yang amat! nak snap pic pun susah, banyak angle tak dpt nak snap disebabkan kesempitan dan kepadatan bilik ku. mari saksikan perubahan..hehheehe

cat pink berbau strawberry. rase cam nak jilat2 je dinding, bau manis!! over mak nok!

tadaaaaa!!!! same tak macam gambar 1st kat atas tu? ' hampir-hampir' la kan. tak sepenuhnye tapi 'lebih kurang' tu pun kire okey ape.

itu bantal adalah ehsan bantal time kakak aku tunang aritu. yg buat mini pelamin pakai byk2 bantal. berguna jgk utk aku skrg ni. tapi agak lari sikit warna die. boleh la, asalkan ado pun da bagos! itu cadar sgt suke! tak sangka instinct aku betol. yela, g kedai takkan nak bawak warna cat umah plak kan nak matchingkan dgn cadar kan? aku main beli jerk...tengok2, sangat la matching warna sama ngan itu dinding! suke suke suke!!


sempit kan?ohh, mmg khas utk tido yg nyenyak saje. kalau beselisih ngan org lalu lalang dlm bilik pun kena jalan menyenget! tak pun kasi laluan kt orang jalan dulu. one way la bak kate org jawa kan. hiks!
.
semalam pulak org aircond datang pasang, meman sodap la tido tak hengat dunie. sojok! selalu tido dlm bilik mcm tido dlm oven. dipanggang2 rasenye, bilik kt loteng atas la name pun kan. bile pasang aircond, wahh heaven gile ah. sejok2 beku mlm tido. tak de la nak tido bukak2 baju kepanasan lagik. wooohuuuu! thanks to ayah utk aircond utk ke 22 bilik anak perempuan mu ini. wlaupun aku ngan kakak 'kadang-kadang' je akan balik tido sg.buloh. totap pasang jugak. syg lebih r camni! pasni saya berjanji akan pulang sekerap mungkin utk tido dlm bilik sejok beku ini jika musim panas tiba! hahahhaah <--- alasan aircond jer, bkn pasal nk jmpe ayah. tamao tamaooo, tak baik..hehehe
.

Transformasi

0 komen
Ewah, tajuk nak gempak jerk. ni kes bilik loteng ku di sungai buloh. hoh, letih gilak. bilik sekangkang kera, tapi mak oii barang nye ntah nape leh jadi banyak ntah. aku pun pening. Mari la tengok bilik kucing beranak (bak kate mak aku). besepah bukan main kepalang lagi.

i've told u, my bilik so kecik. bukan bilik, loteng je kot. tingkap pun tak nak besau. cenonet, nak intai luar pun kena panjat katil dulu. kah kah kah! punye la pendek aku nih. setelah dikemas..hasilnya.......................
.
bile da dikemas, dan dikeluarkan semua barang nampak luas la pulak. ahaks! tinggal tilam ehsan dari cik kakak. sebab cik kakak da rembat i punye katil single utk didoublekan katil single cik kakak yg sedondon ngan aku tuh. pembelian cik emak kpada anak2 gadis nye dulu.heheh



ni 2 org penyebok mase aku ngah mengemas la die dok bertandang ke bilik kecilku ini. heh, semak okeh. brg pun da belambak2 disemakkan pulak dgn kehadiran korang, lagi semak kepale aku tau tak? tau la cik kakak da tak sabar mau merembat katil ku ituh.

.
.
Selamat tinggal lotengku berwarna KUNING!! dulu aku sangat taksub pada warna kuning. bajet anak raja la konon kan, sume bagai nak kuning. dengan itu, warna kuning telah digantikan dengan warna....jeng jeng jeng...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Segan mak nak tunjuk nok. huhuhu, malu tapi mahu gitu. warna aku jijik2 selama ni da menjadi kaler tema warna bilik aku sekarang..oh men! clap kuat2....sudah berubah ke perempuan rupanya aku nih. so girly2 gituh. bukan geli okeh. sila la bangga dengan diri sendiri...clap lagik!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tada......

bau strawberry okeh cat ni. wangi r..suke2


Bile bilik da kosong, ape lagi...beli r barang perabot lagi. aiyooo, kaya betul la cik cavenzi kte ni. sebulan, bape kali dah aku pegi beli barang. heh, selamat la murah saje....alaa, utk tido sekali sekala je nnt kan. yg murah2 je cukup..(padahal duit dah nanADO). nak raya da nih. jumaat ni perabot sampai, aku tak dok kt umah. suh cik ayah yg tunggu cik cavenzi datang. yey!!! jimat cuti aku.hehhhe

2 komen
Amaran : entry ini bukan utk tujuan menunjuk2 @ berbangga dan sebagainya. hanya bertujuan utk berkongsi cerita dengan rakan2. itu sachee. jika meluat sila tekan X di belah atas kanan. TQ
.
.
hye guys.
lame sungguh aku menyepikan diri. almaklumla org da sebok mengemas, tak abes2 lagi. bukan rumah putrajaya je, uma sg.buloh pun same. (next entry aku cite okeh). Setelah cuti 4 hari utk merdeka aritu, masa diperuntukkan khas utk kemas kedua2 rumah. sakit pinggang mak nok, angkat brg2 berat. 95% sume sudah siap dikemas. so, lets view the pictures.....
.
.
Ruang Tamu & Ruang mamam
.

.

.

Bilik Tidur Utama (Bilik Pengantin) ahaks!

.

bilik ini masih belum dirasmikan lagi. termasuk bilik airnya. konon2 nak suprise time kawen la kan. tido di bilik lagi satu. tekanan jiwa betul bile tengok katil yg empOk tuh. rase nk loncat2 je atas tilam tu. kua masuk bilik ni cume utk amek baju saje. tekanan dowh! katil seolah2 memanggil gituh.ceh. tirai langsir di katil masih belum siap. gonjeng lagi la ni yer...
.
.
Bilik ke2
.

Bilik ini la yg dirasmikan dulu. almari tu, sepenuh2 alam gantung tu sumenye baju kurung keje aku. mak oi, baru tau belambak rupenye baju keje aku. tapi aku rase cam asyik ulang baju same jerk. heheh, gedix! tapi almari bilik utama sepenuh2 alam gantungan adalah baju en.tunang. hoh, gile kuase dowh. aku gak la terpakse mengalah letak baju keje kt sini.


sayup2 je bilik ni. klu tutup langsir, tutup pintu. bukak kipas kelajuan 5. masuk dlm comforter. perghhh, mmg layan.....arini tido, esok tak tentu bangun lagik. heaven gile ah. gelap die da macam malam tak siang2. syok uh
.
.
Bilik ke3

Dah tak tahu nak sorok kt mane dah kotak2 nih. sume ade barang2 lagi. cume tak berapa digunakan sangat. oh, en.tunang ni mmg membanyakkan lagi brang2. de 2 pc desktop. mane mau letak?? haishhh...ingatkan bilik ni nak buat bilik solat. harus difikirkan alternatif lain utk kosongkan bilik ni. stor sudah penoh dgn tangga dan segala bagai malaun2 lain.
.
.
Dapor

telah rasmikan dapor dengan memasak karipap goreng. bukan aku yg uli, beli instant jer. goreng panas2 pon sodap!

kuih raya utk rumah ni pun da dibeli. ade ke org nk dtg umah?uhuk uhukk, over beli. ntah ade ntah tak org nk dtg.
.
.

Minggu ni nenek en.tunang datang temankan aku dok sini. almaklumlah rumah baru tak berani sgt. lagipun masih banyak lagi penghuni lain yg tak masuk umah lagi. agak sunyi la kan. kasi aku serasi dulu baru berani 'kot'? kesian pulak nenek en.tunang duduk sorg2 time aku g keje. sure bosan gile kan? en.tunang pulak dduk di kuarters makpak mertua di Blok C. sahur & buke die datang makan bersama kt sini. sekian saje lah cite rumah baru. da tak de benda nak ditayangkan lagi da. sume da cite kt sini. agak2 kalau korg nak dtg umah, korang amek la sendiri ape2 korang nak. sume korang da tau kedudukannye kan?hahahahhahaa.....



 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template