Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, June 30, 2009

Kerajinan melampau

7 komen
Petang isnin lalu yg rajin dengan secara tiba-tiba saje.MyEm0.Com Actually, aku ternampak la entry kak nor @ Anjelik yg cite pasal die nye gulai yg die masak ari2.
perasaan utk memasak tu sendirinya telah membuak2.MyEm0.Com
Pegi pasar petang tu jugak utk cari bahan2 nyer.. Jangan ingat aku wat resipi sendiri yer! aku da study dulu cari resipi kt tenet sebelum pegi pasa.heheehehhehehe

Sambil masak, sambil tengok resipi. (xpe2, belajar dulu)..tapi banyak gak aku ubah resipi ni. dalam resipi suh masukkan 10-15 biji cili padi. Aku masukkan segenggam cili padi. Santan lak sebiji utk sekor ayam , aku masukkan santan sebiji utk ayam separuh. (budget tak nak bazirkan santan yg da beli sebiji tu la kan)
MyEm0.Com
Hasilnya...............

Seronok je bile tengok pe yg dimasak tu menjadi..happy jer rase!! kepuasan diri sendiri la kan...Gulai ayam ni agak pedas jugak. tapi aku mmg suke pedas, sebab tu aku masukkan segenggam cili padi. Ini jugak request dari kawan2 ofis jugak utk bg dorang rase. ari2 dorg nmpak aku pegang resipi sebok nk rase jugak suh masak lebih. sebab tu la aku masak ayam separuh. Percubaan pertama kali ni pun da bagi org lain makan..ade suare2 sumbang bersuara selepas rase Gulai Ayam aku ni berbunyik "da boleh kawen da ni!!"..hehe, tu yg nak dengar tu....Tapi tak de lak gambar time makan kt ofis beramai2, sebab masing2 da kebuluran. tak ingat nk amik gambo da! hehehhehee....

MyEm0.Com

Monday, June 29, 2009

BIRTHDAY

7 komen

Selamat Hari Lahir kepada Ayah ku Encik Mohd Ehlas Bin Hassan yang ke 52 Tahun. Semoga Tahun ni memberi rezeki yang melimpah ruah lagi kepada ayah. supaya kami dapat pergi melancong ke luar negara lagi, lagi dan lagi dengan ditanggung beres oleh ayah lagi!! (da besar gabak pun nak di sponsor lagi erk). Ayah aku ni suke melancong. Antara negara yang ayah aku bawak family pegi melancong sekali adalah :
Medan, Indonesia
Padang, Indonesia
Bandung, Indonesia
Guangzhou, China
(antara yang aku ingat la, time kecik2 tu tak ingat lagi da)
coming soon:
Chiang Mai, Thailand (17 Julai 2009)
Manchester, London (30 Nov - 9 Dis 2009)
Kepada sesiapa yang agak2 nak pergi melancong di sekitar ASIA especially Indonesia, Thailand or China...anda semua boleh la bagitaw aku. Ayah aku leh jadi tourist guide utk korang yang suke melancong dengan harga yang berpatutuan!(waahh, siap promote nih)....
Selamat Hari Bapa + Selamat Hari Lahir
untuk Ayah
Hope ayah suke la hadiah bufday yang tak suprise langsung tuw.
hehehhehehe

Friday, June 26, 2009

JUSCO

6 komen
Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni, entry kali ni aku nak cite pulak ape yang aku beli kt Jusco tadi. Tujuan asal adalah membeli hadiah utk bufday ayah aku 29 Jun 2009 (isnin) ni. Memandangkan Isnin adalah hari bekerja, maka aku bagi hadiah awal2 la yer..Ape aku beli??
Actually ni bukan lah hadiah pilihan aku, sebabnyer ayah aku da kasi taw awal2 die nak ape. cehhh!!! tak suprised langsung kan?cmni cite die, Aku msg ayah aku...

Aku : Selamat Hari Bapa..

Ayah : Selamat. Mna hadiahnya?yang lain semua kasi.
(Siap mintak hadiah ni, dari sape ayah aku belajar mintak hadiah ni pun aku tak taw.)
Aku : tunggu org balik next week nnt org kasi hadiah,k?

Ayah : Boy kasi Beg Sandang Polo, Kak Long kasi Baju Polo. Nnt klu nak bagi hadiah belikan seluar Polo,k
(wahhh, demand ni.. siap mintak nk seluar polo ni....)

Aku : org ingt nak kasi dompet. Tp xpela, bape saiz seluar?

Ayah : saiz 32. tq



Harga Cotton Pants : RM 74.50

(Jcard member) after diskaun 15 % : RM 65.00 ++

Color : Coklat Pekat. gambar kat bawah ni da mcm warna hitam la pulak.


Rasenye bukan cam hadiah da, macam belikan barang utk ayah aku jer. Ape2 je la, senang sikit keje aku tak payah pening2 kepale pikir nak belikan ape utk hadiah bufday ayah aku tu. tul tak?

#####################################

Next, aku pegi la pusing2 kawasan pakaian wanita.cehh cehhh.. kalau da name nye perempuan, pantang ade nampak baju MESTI beli punyer..haishhhhh, saba je la. Tak pela, bukannye mahal sgt pun..nak taw bape ringgit????


RM 10.00 (pecaye atau tidak??)
pastu ade 15 % untuk Jcard Member. harge die jadi RM 8.00++

Ape ditunggu lagi? aku borong la 3 helai.....heheh!!

Inner dalam tu hiasan tambahan saje yer, tak termasuk RM 8.00++ tu..Inner dalam tu lagi mahal dari baju yang aku beli ni. Padahal inner tu lagi sikit kain yg digunakan. ape lagi kawan2, pegi la serbu Jusco. Semua jusco ade, sebab kakak aku beli kt Jusco Prima, kepong pun same gak harga dia.

Makan lagi

8 komen
Lunch ari jumaat yg nyaman ni, aku tak pegi pasar tani (da tak de photographer nak amik gmbo lagi da) heheheh....lagipun, putrajaya ni da mendong semacam jer, langit cam da nk runtuh je nengok. So, plan la jalan jauh sikit (bos EL arini) leh kua lelame sikit.heheh..Aku ajak geng aku 'ana konikova' ni pegi Jusco Taman Equine. sebab aku nak beli hadiah utk 'Birthday' ayah aku merangkap hadiah 'Father's Day' sekali harung.....Aku beli ape?Jename ape?bape hengget??nantikan entry seterusnyer...aku pun ade jugak melabur saham kt Jusco tu utk diri aku jugak. nanti kan jugak entry tu yer...entry kali ni, aku nk wat korang terliur lagi. mesti korang kate : 'makan lagi........' kan kan??

Lepas penat berjalan di Jusco tadi, perut pun berkeroncong. Tp jam da kul 2 ptg da, kalau nak lepak2 makan sure lambat sampai nanti. (baik taw walaupun bos takde, niat je jahat..tp tak buat betul2)..ternampak la kedai Secret Recipe, terus terjah sebab geng aku ni da ngidam lame da nak makan SR tu. Take Away je pun....

Dapat FREE Coklat Toblerone tuww..suke suke suke!!! Dan telah telan time ondaway balik ofis, sampai ofis da abis licin coklat tu. tinggal sampah sarap jer.

Sampai ofis jam 2.30 ptg, aku makan dulu Kek "Chocolate Indulgence" ni dalam bilik aku sekali ngan geng aku. Borak2, sampai makan2 kek..layannnnss!! owhh ye, kami kongsi sahaje kek tu...tetap tak habis walaupun kongsi sepotong kek tu!! muakk seyyy makan coklat bebanyak, da la da telan coklat Toblerone sampai abis dalam kete tadi..kenyang giler!!

Ana Konikova..my geng yg temankan aku jalan2 tengahari tadi. Aku macam tak pecaye je tengahari aku cume makan kek sepotong pun boleh kenyang..hurrmmmm.....

BELIEVE IT OR NOT

Thursday, June 25, 2009

LUNCH SEMALAM

7 komen
Selepas selesai tugas kami di Bank & di kedai serbaneka 7E semalam : aku, jua, kak wan & kak asmah cari port utk lunch pulak. Aku ngan Kak Wan ngidam nak makan tomyam & butter prawn kat Kelab Tasik Putrajaya..maka, kami pun telah lunch di sana....meh aku introduce makanan yg kteorang makan tu yer. Selamat Terliurrr...Slurrpppppppppppppppppppppppppp.....


INTRO:-


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Favourite Dishes:-



Tomyam die sangat sedap!!
rase die xdapat nak jumpe kat kedai2 tom yam yang lain.
Sedap waa cakap luuuu....


Sedap sgt wehh butter prawn ni, 1st time makan dulu siap order tambah lagi sepinggan butter prawn ni. Rase cam nak masuk dapor je tanye Chef ape resipi nyerr....

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Sedap jugak, tp aku tak minat sangat makan daging..

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tapi ni la satu-satunya lauk yang aku tak taw sedap ke tak, sebab aku tak telan langsung pun. Kalau korang nak taw sedap ke tak, meh sini datang rase sendiri. hek hekkk...

"Aku tak makan sayur", korang kene taw nih.hehehehhhee..

Total Harga Makanan diatas + 4 Fruit Juice = RM 74.75

THE END

KOSMO

6 komen

Tengahari tadi dapat msg from Bit a.k.a Shida die msg :-

Bit : kakak, gmbar kakak ade dlm paper kn?
Aku : Paper pe bit?
(lambat sgt bit reply aku terus call dier)

Actually time tu kteorg ondaway nak pegi bank, almaklum la gaji sudah masyukkk maka hutang2 mestilah dilangsaikan. Then dapat je taw dari bit yg ade gambar aku dalam paper, terus terjah 7E utk beli Kosmo.

Citenya bile aku g pasar Jumaat lepas..Aku, Jua, Azie & Yam pegi pun sebab jua nak beli bunga joget2 utk kawan die. Then, sebelum sampai kedai bunga joget2 tu, singgah la belek2 tudung kt kedai mak cik ni. tup2 ngah khusyuk belek tudung de flash kamera. Ingatkan kilat ke ape ke kan. tengok2 ade fotographer ngah amik gmbar kteorg!! maluuu seyyy... tp aku siap suh die tangkap sekali lagi utk kteorg get ready (siap wat peace lg) tp sekeping je pn gmbar tu die masukkan dalam paper. Bile aku tanye abang tu masuk dalam majalah per, abang tu kate Kosmo Hari Minggu, jenuh la aku g beli Kosmo Sabtu & Ahad lepas, tapi hampehhhh.....tup2, bit gtaw de paper arini..terus terjah beli 3 sekali!!
abg 7E : satu, dua, tiga (kira paper). Kak, beli paper kosmo sampai tiga ker?
Aku : a'ah, tiga ni..
abg 7E : uishh, byk beli kosmo ni nak wat pe?
Aku : nak wat pekasam! (byk cekadak lak budak ni, kan da kene ngan aku)
Boleh lak die nak perli2 aku beli byk. suke hati aku la nak beli paper ni bape byk pun, aku bayar..bukan curi pun. aku beli pun utk geng2 aku yg masuk paper tu sekali...hehehhe...

Pada sesiapa yang tak sempat nk beli paper Kosmo arini, anda semua boleh la bace artikel yg de gambar 4 sekawan sedang bershopping dengan klik DISINI. Nanti akan keluar gambar seperti dibawah ni...

Sampai kt ofis, kecoh giler pasal cite ni. Dorg siap nak tampal kt notice board , nak wat FRAME bagai...kih kih kihhh...ade jugak yg beriya nak pegi pasar tani lagi ESOK (Jumaat)!! Abg photog tu tak de nye tiap2 minggu nak amik gambo kt pasar tani tu korang oiiii..Kecoh sekampongg!! hahahhaa.....Disini la tempat aku selalu pegi time Lunch ari Jumaat utk beli makanan & Cuci2 mate. Alamanda?? BOSAN sudahhhh....

Tuesday, June 23, 2009

Kotak - Masih Cinta

4 komen

Just nak share ngan korang semua lagu yang telah memberi kesan mendalam pada aku. Lagu ni boleh buat aku termenung jauh sambil menitiskan air mata taw!! touching gilerssss......malam ni feeling2 lebih pulak. nape erkk??

MyEm0.com

Tik tik tik waktu berdetik

Tak mungkin bisa kuhentikan

Maumu jadi mauku

Pahit pun itu ku tersenyum

MyEm0.com
Kamu tak tahu rasanya hatiku

Saat berhadapan kamu


Tik tik tik air mataku

Biar terjatuh dalam hati

Mauku tak penting lagi

Biar kubuat bahagiamu
MyEm0.com

Kamu tak tahu rasanya hatiku

Saat berhadapan kamu

Kamu tak bisa bayangkan rasanya

Jadi diriku yang masih cinta

Kamu tak tahu hancurnya hatiku

Saat berhadapan kamu

Kamu tak bisa bayangkan rasanya

Jadi diriku yang masih cinta

MyEm0.com

Hobi Baru

5 komen


Actually ni hobi secara tak senagaja aku. Hobi mengumpul segala jenis botol air. Sebenarnye aku ni memang stok malas nak pegi amik air kt pantry, so aku pun beli air botol utk aku minum. Tup-tup da beratur panjang da botol kosong aku ni kt tepi tingkap. Tu belum tengok yg da tergolek2 jatuh kt belakang kabinet tuw. malas aku nk kutip!!hahahaha...Lepas penuh keliling tingkap ni nak letak mane pulak agaknye yekk?? (still searching tempat yg sesuwai) hehhehee... tak la, mungkin aku nk kumpul & masukkan dalam plastic bag untuk di Recyle balik. (tengok la kalau rajin)...hik hikksss!!!!
MyEm0.com

Monday, June 22, 2009

DATING TIME

8 komen
Hari Ahad adalah hari Dating Sedunia. Maka, aku telah pun menDatingkan diri bersama insan tersayang..tp dimana??? setelah aku melangkah masuk dalam kereta, terus myB request:-

myB : ma, kte g makan laksa kt ikano nak?
aku : ait?masuk2 terus cite nak pegi makan??demam ker?
myB : alaaa, ngidam r nak makan laksa kt situ...
aku : yela2....(aku pun ngah lapar sbenarnye) hehehe

Jarang sekali myB ni nak ajak makan dulu sebelum jalan2 taw! ni la 1st time..kalau dulu, aku ajak g makan dulu jer, msti die ckp "asyik2 makan jer, jalan la dulu".. sekarang ni die lak lebih2 over dari aku kuat makannyer!! Sesampai je kt IKEA (parking kt IKEA) terus menuju ke kedai laksa kt Ikano tu..terusss..........

Slurrrrrrrrrrpppppppp!!
tak menyabar2, myB makan sampai tak nak layan aku berborak da. Makan sampai berpeluh2. Selepas habis hirup habis laksa tu :-
myB : ma, b lapa lagi la..
Aku : ape kejadahnye lapar?da abis semangkuk tu pun lapa lagi??perut belobang ke?
myB : lapaa lagi .....( terus menuju ke makanan2 kt kaunter tanpa hiraukan bebelan aku)
nak taw die makan per? NASI LEMAK sebungkus!! ingatkan nak amik kuih muih ker, sandwish ke...nasi lemak??perut jin budak ni..aku tercengang sekejap..tu yg tak sempat nak amik gambar tu. Aku makan laksa pun tak habis lagi, nasi lemak yg die baru makan tu da licin dulu...
Aku : Asal b makan banyak tak gemuk2??? ma makan lebih sikit da montel..
myB : Genetik kot?alaaa...nak kurus2 sgt pun bukan sedap peluk pun nnt.
(ayat nak sedapkan hati aku la tu)
Selepas babak-babak sedih tersebut....
Pergi la jalan-jalan abiskan duit, cuci-cuci taik mate. Then masuk kt kedai Branded Outlet, myB berkenan dengan 1 baju ni..
myB : lawa x baju ni?
Aku : ehh, jangan la..cam baju org keje kt KFC je.
myB : nak pegi try la..
Aku : huhh...bih baik tak yah tanye pendapat tadi.
Memang myB ni suke tanye pendapat aku, tp at last die peduli ape dengan pendapat aku tu. Ape die suke die tetap akan beli walaupun aku membebel2 kate tak suke & kutuk2 baju tu tak lawa. Pandai yer, kalau aku beli baju, sume nak ikut cakap die mane yg lawa. bile turn aku, haram.....lantak la, duit die..bukan duit aku pun!!

Taste kami totally different.
nyebok nak tangkap gambar dalam cermin..
Lepas kene halau ngan myB sebab nyebok nk amik gambo time die nak tukar baju, aku tukar pegi fitting room sebelah pulak...posing cam YAYA selalu buat!

Selepas berposing sakan depan cermin...
bile keluar jalan2 tu ternampak la kedai SAFARI. Ingatkan die buat Zoo dalam Ikano ni. Tp rupe2nyer kedai menjual haiwan & keperluan haiwan2..besarnye kedai haiwan tu da macam Zoo taw!! Kteorang ape lagi....pegi la menyebok dlm kedai tu tengok2 haiwan yg dijual..best2!!!
Berikut adalah gambar haiwan yg sempat aku snap, ade banyak lagi..tp jenuh la aku nk snap satu persatu haiwan tuww...ni antara yg terpilih :-





Okey, selepas selesai tawaf kedai haiwan yg besau ni..
kami pun pulang ke Jalan Yang Benar..
SEKIAN

Saturday, June 20, 2009

Siot jer...

6 komen
Semalam petang, aku cek la surat2 masuk utk bos aku,
tetibe terjumpe satu surat ni....
tengok betul2!!

(click to enlarge)

hellooo, name aku ade dalam listing tu!

Aku kua 10 saat sebelum kul 5 petang. heyy, 10 saat dikire 1 minit jugak ker??geram tul..yang bestnyer atas name aku, name BOS aku..hahahhaa..."Bos Borek PA Rintik"..hahaha, actually bos aku kua awal sebab die outstation. Aku kalau bos tak de memang Sharp kul 5 aku balik la. Tp yg susahnyer, touch out tu tak tulis jam die kul bape. kene agak2 jer ikut jam dinding kt ofis tu..kene touch in or out gune pass ni..

Pas ni ibarat nyawa aku la kt ofis tu. incase kalau lupe bawak pass ni, lebih baik balik je la..sebab aku tak kan dapat masuk or keluar pintu kt ofis tu. setiap pintu kene touch okey!! kalau rajin jugak nak keje, anda tetap dikire tak hadir keje yer! sebab tak touch gune pass ID ni. nanti akhir bulan , keluar listing tulis absent!! sgt melecehkan kalau ini kad terlupa bawak. Nak pegi toilet pun kene keluar pintu & touch out..bukan takat tu jer, nk keluar g kafe, nak pegi makan, nak pegi department lain, car park, semua2 tempat kt ofis tu kene touch la senang cite!! yang pening nyer surat cinte kat atas tu la, kalau aku keluar awal or masuk keje lambat. memang tiap2 bulan la listing tu kua & akan diserahkan pada bos..
***********************
Pada sesiapa yg keje tak pakai pass or ID ni, bersyukur lah anda kerana hidup anda aman dan tenteram!! kepada yg ofisnya sama cam ofis aku ni..sama2 lah kte berdoa agar hidup kite dilebihkan sifat sabar yg menebal....
(waahh, siap bagi nasihat ni)

Friday, June 19, 2009

Syok!!

2 komen
Tak sabar nk abiskan hari jumaat ni...
Tak sabar nk sambut hari sabtu.
Yang penting aku nak balas dendam aku punyer yang selame ini asyik terganggu & tertunda..
Letih sabtu lepas pun tak hilang lagi ni....
Tp yang peliknyer,
mate aku ni cam da kene set jer jam 630 pagi da celik...
tak kire la hari keje or weekend.
Leceh tul la...baru nak balas dendam!!
Ape2 pun,
aku tak saba nak tunggu esok

Thursday, June 18, 2009

Aktiviti Weekend Lepas

4 komen
Cite ni agak da basi jugak la..sebab sabtu lepas punya cite arini (khamis) baru nk cite. padahal lusa da weekend balik. Takpela, aku bosan r arini....xde cite nk kongsi ngan korang. Cite je la ape2 k??kalau sudi, bace la..kalau tak sudi tak yah bace!!
SABTU

Sabtu lepas adalah hari yg sangat BZ untuk aku. Seawal Jam 8 pagi aku da gerak balik Sg.buloh. Punca aku tak balik ari jumaat adalah sebab sure jem teruk punye yg akan membuatkan aku tension amat dalam kereta sorg2 dgn jalan yg jem. Better aku lik sabtu pagi yg seperti jalan tu macam jalan Mak Bapak aku punyer!! sesuke hati aku dok lane mane pun....

Sesampai je kt sg.buloh, terus gerak g Jalan TAR..Cite kt Jakel aku da cite da kan?? Dalam kul 10 lebih cmtu da sampai jakel..


beli2 sume, dalam kul 1230 tghari tu terus balik sebab nk bersiap2 pulak pegi.............


Kenduri kawan Mak & Ayah aku kt FRIM. Ramai pulak la yg kawen erk akhir2 ni?? Aku tak tukar baju kurung pun taw!! mak aku je yg tukar baju kurung. aku pakai baju jenjalan kt Jakel tadi jer. mak aku tak kasi aku tukar baju sebab mak aku taw, kalau aku tukar baju kurung berjam2 nk siapnyer! hehehe, cam taw2 jer.....

------------------------------------------------

Lepas balik dari kenduri kawen tu, mak ade request lak nk pegi beli barang dapor~~hurrm, pk punye pk nk pegi yg dekat2 jer, malas nk drive jauh2. so, kteorg pegi Carefour kt Kepong.


Lepas penat tolak troli yg kalau pegang besinya macam kene renjatan elektrik (korg penah rase x??) tekejut2 aku bawak troli ni..sakit doww!! mak aku pun kene gak renjatan letrik tu....haissshhhh, da la aku tengah letih...

------------------------------------------------

Sampai rumah dalam kul 5 lebih cmtu..tetibe dapat panggilan & msg dr bit nak amik die nyer bunga joget2..mandi2 cepat2, sebab da bau macin da bjalan dari pagi sampai ke petang (bit, sebab tu la kte pakai baju tido awal)....

Sory la bit, xsempat nk ajak masuk umah or kasi minum2..hehehhehe
--------------------------------------
Lepas tu, aku kene gosok baju kurung jugak sebab malam tu ade 2 lagi kenduri kawen yg aku kene pegi..adoiii doiii doiiii.....
1. Kenduri kawan kakak aku kt UIA, Gombak - Kt kenduri sini die tak kasi makan dulu r..kene tunggu pengantin sampai dulu baru leh makan. Da la kami anak beranak da kebuluran!! so, da tunggu dalam 15 minit cmtu, kteorg blarhhh la sebab de lagi satu kenduri lg kene pegi..nak cepat, die suh tunggu pengantin lak baru makan...kami Chowww dulu la ape lagi.....
2. Kenduri kawen kawan mak & ayah aku kt FRIM lagi...sesampai jer terus terjah tengok lauk2 terus makan...da kebulur tahap otromen taro da time tu da kul 9 lebih da.. Pengantin sume da siap makan beradap sume da....selamat makanan kt kenduri sini ade lagi..hehehehehehhe

tengok muke aku yg da xsaba nak telan makanan!!

Sempat lagi bergambar bersama pengantin...(lepas makan) aku?? jadi kameraman pulak!

---------------------------------------

Lepas je balik dari kenduri kedua tu, aku terus pengsann (tido).. sebab keletihan memijak pedal kereta. aku jadi driver dorang2 ni semua sejak dari pagi sampai ke malam!!!! bayangkan......letih gilossss....penuhkan aktiviti aku kalau aku balik sg.buloh?? ade saje agenda yg dorg rancang nk bjalan, yg tak syoknyer aku kene jd DRIVER dorg...letih wwoooooooo

Kerajinan melampau

7 komen
Petang isnin lalu yg rajin dengan secara tiba-tiba saje.MyEm0.Com Actually, aku ternampak la entry kak nor @ Anjelik yg cite pasal die nye gulai yg die masak ari2.
perasaan utk memasak tu sendirinya telah membuak2.MyEm0.Com
Pegi pasar petang tu jugak utk cari bahan2 nyer.. Jangan ingat aku wat resipi sendiri yer! aku da study dulu cari resipi kt tenet sebelum pegi pasa.heheehehhehehe

Sambil masak, sambil tengok resipi. (xpe2, belajar dulu)..tapi banyak gak aku ubah resipi ni. dalam resipi suh masukkan 10-15 biji cili padi. Aku masukkan segenggam cili padi. Santan lak sebiji utk sekor ayam , aku masukkan santan sebiji utk ayam separuh. (budget tak nak bazirkan santan yg da beli sebiji tu la kan)
MyEm0.Com
Hasilnya...............

Seronok je bile tengok pe yg dimasak tu menjadi..happy jer rase!! kepuasan diri sendiri la kan...Gulai ayam ni agak pedas jugak. tapi aku mmg suke pedas, sebab tu aku masukkan segenggam cili padi. Ini jugak request dari kawan2 ofis jugak utk bg dorang rase. ari2 dorg nmpak aku pegang resipi sebok nk rase jugak suh masak lebih. sebab tu la aku masak ayam separuh. Percubaan pertama kali ni pun da bagi org lain makan..ade suare2 sumbang bersuara selepas rase Gulai Ayam aku ni berbunyik "da boleh kawen da ni!!"..hehe, tu yg nak dengar tu....Tapi tak de lak gambar time makan kt ofis beramai2, sebab masing2 da kebuluran. tak ingat nk amik gambo da! hehehhehee....

MyEm0.Com

BIRTHDAY

7 komen

Selamat Hari Lahir kepada Ayah ku Encik Mohd Ehlas Bin Hassan yang ke 52 Tahun. Semoga Tahun ni memberi rezeki yang melimpah ruah lagi kepada ayah. supaya kami dapat pergi melancong ke luar negara lagi, lagi dan lagi dengan ditanggung beres oleh ayah lagi!! (da besar gabak pun nak di sponsor lagi erk). Ayah aku ni suke melancong. Antara negara yang ayah aku bawak family pegi melancong sekali adalah :
Medan, Indonesia
Padang, Indonesia
Bandung, Indonesia
Guangzhou, China
(antara yang aku ingat la, time kecik2 tu tak ingat lagi da)
coming soon:
Chiang Mai, Thailand (17 Julai 2009)
Manchester, London (30 Nov - 9 Dis 2009)
Kepada sesiapa yang agak2 nak pergi melancong di sekitar ASIA especially Indonesia, Thailand or China...anda semua boleh la bagitaw aku. Ayah aku leh jadi tourist guide utk korang yang suke melancong dengan harga yang berpatutuan!(waahh, siap promote nih)....
Selamat Hari Bapa + Selamat Hari Lahir
untuk Ayah
Hope ayah suke la hadiah bufday yang tak suprise langsung tuw.
hehehhehehe

JUSCO

6 komen
Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni, entry kali ni aku nak cite pulak ape yang aku beli kt Jusco tadi. Tujuan asal adalah membeli hadiah utk bufday ayah aku 29 Jun 2009 (isnin) ni. Memandangkan Isnin adalah hari bekerja, maka aku bagi hadiah awal2 la yer..Ape aku beli??
Actually ni bukan lah hadiah pilihan aku, sebabnyer ayah aku da kasi taw awal2 die nak ape. cehhh!!! tak suprised langsung kan?cmni cite die, Aku msg ayah aku...

Aku : Selamat Hari Bapa..

Ayah : Selamat. Mna hadiahnya?yang lain semua kasi.
(Siap mintak hadiah ni, dari sape ayah aku belajar mintak hadiah ni pun aku tak taw.)
Aku : tunggu org balik next week nnt org kasi hadiah,k?

Ayah : Boy kasi Beg Sandang Polo, Kak Long kasi Baju Polo. Nnt klu nak bagi hadiah belikan seluar Polo,k
(wahhh, demand ni.. siap mintak nk seluar polo ni....)

Aku : org ingt nak kasi dompet. Tp xpela, bape saiz seluar?

Ayah : saiz 32. tq



Harga Cotton Pants : RM 74.50

(Jcard member) after diskaun 15 % : RM 65.00 ++

Color : Coklat Pekat. gambar kat bawah ni da mcm warna hitam la pulak.


Rasenye bukan cam hadiah da, macam belikan barang utk ayah aku jer. Ape2 je la, senang sikit keje aku tak payah pening2 kepale pikir nak belikan ape utk hadiah bufday ayah aku tu. tul tak?

#####################################

Next, aku pegi la pusing2 kawasan pakaian wanita.cehh cehhh.. kalau da name nye perempuan, pantang ade nampak baju MESTI beli punyer..haishhhhh, saba je la. Tak pela, bukannye mahal sgt pun..nak taw bape ringgit????


RM 10.00 (pecaye atau tidak??)
pastu ade 15 % untuk Jcard Member. harge die jadi RM 8.00++

Ape ditunggu lagi? aku borong la 3 helai.....heheh!!

Inner dalam tu hiasan tambahan saje yer, tak termasuk RM 8.00++ tu..Inner dalam tu lagi mahal dari baju yang aku beli ni. Padahal inner tu lagi sikit kain yg digunakan. ape lagi kawan2, pegi la serbu Jusco. Semua jusco ade, sebab kakak aku beli kt Jusco Prima, kepong pun same gak harga dia.

Makan lagi

8 komen
Lunch ari jumaat yg nyaman ni, aku tak pegi pasar tani (da tak de photographer nak amik gmbo lagi da) heheheh....lagipun, putrajaya ni da mendong semacam jer, langit cam da nk runtuh je nengok. So, plan la jalan jauh sikit (bos EL arini) leh kua lelame sikit.heheh..Aku ajak geng aku 'ana konikova' ni pegi Jusco Taman Equine. sebab aku nak beli hadiah utk 'Birthday' ayah aku merangkap hadiah 'Father's Day' sekali harung.....Aku beli ape?Jename ape?bape hengget??nantikan entry seterusnyer...aku pun ade jugak melabur saham kt Jusco tu utk diri aku jugak. nanti kan jugak entry tu yer...entry kali ni, aku nk wat korang terliur lagi. mesti korang kate : 'makan lagi........' kan kan??

Lepas penat berjalan di Jusco tadi, perut pun berkeroncong. Tp jam da kul 2 ptg da, kalau nak lepak2 makan sure lambat sampai nanti. (baik taw walaupun bos takde, niat je jahat..tp tak buat betul2)..ternampak la kedai Secret Recipe, terus terjah sebab geng aku ni da ngidam lame da nak makan SR tu. Take Away je pun....

Dapat FREE Coklat Toblerone tuww..suke suke suke!!! Dan telah telan time ondaway balik ofis, sampai ofis da abis licin coklat tu. tinggal sampah sarap jer.

Sampai ofis jam 2.30 ptg, aku makan dulu Kek "Chocolate Indulgence" ni dalam bilik aku sekali ngan geng aku. Borak2, sampai makan2 kek..layannnnss!! owhh ye, kami kongsi sahaje kek tu...tetap tak habis walaupun kongsi sepotong kek tu!! muakk seyyy makan coklat bebanyak, da la da telan coklat Toblerone sampai abis dalam kete tadi..kenyang giler!!

Ana Konikova..my geng yg temankan aku jalan2 tengahari tadi. Aku macam tak pecaye je tengahari aku cume makan kek sepotong pun boleh kenyang..hurrmmmm.....

BELIEVE IT OR NOT

LUNCH SEMALAM

7 komen
Selepas selesai tugas kami di Bank & di kedai serbaneka 7E semalam : aku, jua, kak wan & kak asmah cari port utk lunch pulak. Aku ngan Kak Wan ngidam nak makan tomyam & butter prawn kat Kelab Tasik Putrajaya..maka, kami pun telah lunch di sana....meh aku introduce makanan yg kteorang makan tu yer. Selamat Terliurrr...Slurrpppppppppppppppppppppppppp.....


INTRO:-


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Favourite Dishes:-



Tomyam die sangat sedap!!
rase die xdapat nak jumpe kat kedai2 tom yam yang lain.
Sedap waa cakap luuuu....


Sedap sgt wehh butter prawn ni, 1st time makan dulu siap order tambah lagi sepinggan butter prawn ni. Rase cam nak masuk dapor je tanye Chef ape resipi nyerr....

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Sedap jugak, tp aku tak minat sangat makan daging..

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tapi ni la satu-satunya lauk yang aku tak taw sedap ke tak, sebab aku tak telan langsung pun. Kalau korang nak taw sedap ke tak, meh sini datang rase sendiri. hek hekkk...

"Aku tak makan sayur", korang kene taw nih.hehehehhhee..

Total Harga Makanan diatas + 4 Fruit Juice = RM 74.75

THE END

KOSMO

6 komen

Tengahari tadi dapat msg from Bit a.k.a Shida die msg :-

Bit : kakak, gmbar kakak ade dlm paper kn?
Aku : Paper pe bit?
(lambat sgt bit reply aku terus call dier)

Actually time tu kteorg ondaway nak pegi bank, almaklum la gaji sudah masyukkk maka hutang2 mestilah dilangsaikan. Then dapat je taw dari bit yg ade gambar aku dalam paper, terus terjah 7E utk beli Kosmo.

Citenya bile aku g pasar Jumaat lepas..Aku, Jua, Azie & Yam pegi pun sebab jua nak beli bunga joget2 utk kawan die. Then, sebelum sampai kedai bunga joget2 tu, singgah la belek2 tudung kt kedai mak cik ni. tup2 ngah khusyuk belek tudung de flash kamera. Ingatkan kilat ke ape ke kan. tengok2 ade fotographer ngah amik gmbar kteorg!! maluuu seyyy... tp aku siap suh die tangkap sekali lagi utk kteorg get ready (siap wat peace lg) tp sekeping je pn gmbar tu die masukkan dalam paper. Bile aku tanye abang tu masuk dalam majalah per, abang tu kate Kosmo Hari Minggu, jenuh la aku g beli Kosmo Sabtu & Ahad lepas, tapi hampehhhh.....tup2, bit gtaw de paper arini..terus terjah beli 3 sekali!!
abg 7E : satu, dua, tiga (kira paper). Kak, beli paper kosmo sampai tiga ker?
Aku : a'ah, tiga ni..
abg 7E : uishh, byk beli kosmo ni nak wat pe?
Aku : nak wat pekasam! (byk cekadak lak budak ni, kan da kene ngan aku)
Boleh lak die nak perli2 aku beli byk. suke hati aku la nak beli paper ni bape byk pun, aku bayar..bukan curi pun. aku beli pun utk geng2 aku yg masuk paper tu sekali...hehehhe...

Pada sesiapa yang tak sempat nk beli paper Kosmo arini, anda semua boleh la bace artikel yg de gambar 4 sekawan sedang bershopping dengan klik DISINI. Nanti akan keluar gambar seperti dibawah ni...

Sampai kt ofis, kecoh giler pasal cite ni. Dorg siap nak tampal kt notice board , nak wat FRAME bagai...kih kih kihhh...ade jugak yg beriya nak pegi pasar tani lagi ESOK (Jumaat)!! Abg photog tu tak de nye tiap2 minggu nak amik gambo kt pasar tani tu korang oiiii..Kecoh sekampongg!! hahahhaa.....Disini la tempat aku selalu pegi time Lunch ari Jumaat utk beli makanan & Cuci2 mate. Alamanda?? BOSAN sudahhhh....

Kotak - Masih Cinta

4 komen

Just nak share ngan korang semua lagu yang telah memberi kesan mendalam pada aku. Lagu ni boleh buat aku termenung jauh sambil menitiskan air mata taw!! touching gilerssss......malam ni feeling2 lebih pulak. nape erkk??

MyEm0.com

Tik tik tik waktu berdetik

Tak mungkin bisa kuhentikan

Maumu jadi mauku

Pahit pun itu ku tersenyum

MyEm0.com
Kamu tak tahu rasanya hatiku

Saat berhadapan kamu


Tik tik tik air mataku

Biar terjatuh dalam hati

Mauku tak penting lagi

Biar kubuat bahagiamu
MyEm0.com

Kamu tak tahu rasanya hatiku

Saat berhadapan kamu

Kamu tak bisa bayangkan rasanya

Jadi diriku yang masih cinta

Kamu tak tahu hancurnya hatiku

Saat berhadapan kamu

Kamu tak bisa bayangkan rasanya

Jadi diriku yang masih cinta

MyEm0.com

Hobi Baru

5 komen


Actually ni hobi secara tak senagaja aku. Hobi mengumpul segala jenis botol air. Sebenarnye aku ni memang stok malas nak pegi amik air kt pantry, so aku pun beli air botol utk aku minum. Tup-tup da beratur panjang da botol kosong aku ni kt tepi tingkap. Tu belum tengok yg da tergolek2 jatuh kt belakang kabinet tuw. malas aku nk kutip!!hahahaha...Lepas penuh keliling tingkap ni nak letak mane pulak agaknye yekk?? (still searching tempat yg sesuwai) hehhehee... tak la, mungkin aku nk kumpul & masukkan dalam plastic bag untuk di Recyle balik. (tengok la kalau rajin)...hik hikksss!!!!
MyEm0.com

DATING TIME

8 komen
Hari Ahad adalah hari Dating Sedunia. Maka, aku telah pun menDatingkan diri bersama insan tersayang..tp dimana??? setelah aku melangkah masuk dalam kereta, terus myB request:-

myB : ma, kte g makan laksa kt ikano nak?
aku : ait?masuk2 terus cite nak pegi makan??demam ker?
myB : alaaa, ngidam r nak makan laksa kt situ...
aku : yela2....(aku pun ngah lapar sbenarnye) hehehe

Jarang sekali myB ni nak ajak makan dulu sebelum jalan2 taw! ni la 1st time..kalau dulu, aku ajak g makan dulu jer, msti die ckp "asyik2 makan jer, jalan la dulu".. sekarang ni die lak lebih2 over dari aku kuat makannyer!! Sesampai je kt IKEA (parking kt IKEA) terus menuju ke kedai laksa kt Ikano tu..terusss..........

Slurrrrrrrrrrpppppppp!!
tak menyabar2, myB makan sampai tak nak layan aku berborak da. Makan sampai berpeluh2. Selepas habis hirup habis laksa tu :-
myB : ma, b lapa lagi la..
Aku : ape kejadahnye lapar?da abis semangkuk tu pun lapa lagi??perut belobang ke?
myB : lapaa lagi .....( terus menuju ke makanan2 kt kaunter tanpa hiraukan bebelan aku)
nak taw die makan per? NASI LEMAK sebungkus!! ingatkan nak amik kuih muih ker, sandwish ke...nasi lemak??perut jin budak ni..aku tercengang sekejap..tu yg tak sempat nak amik gambar tu. Aku makan laksa pun tak habis lagi, nasi lemak yg die baru makan tu da licin dulu...
Aku : Asal b makan banyak tak gemuk2??? ma makan lebih sikit da montel..
myB : Genetik kot?alaaa...nak kurus2 sgt pun bukan sedap peluk pun nnt.
(ayat nak sedapkan hati aku la tu)
Selepas babak-babak sedih tersebut....
Pergi la jalan-jalan abiskan duit, cuci-cuci taik mate. Then masuk kt kedai Branded Outlet, myB berkenan dengan 1 baju ni..
myB : lawa x baju ni?
Aku : ehh, jangan la..cam baju org keje kt KFC je.
myB : nak pegi try la..
Aku : huhh...bih baik tak yah tanye pendapat tadi.
Memang myB ni suke tanye pendapat aku, tp at last die peduli ape dengan pendapat aku tu. Ape die suke die tetap akan beli walaupun aku membebel2 kate tak suke & kutuk2 baju tu tak lawa. Pandai yer, kalau aku beli baju, sume nak ikut cakap die mane yg lawa. bile turn aku, haram.....lantak la, duit die..bukan duit aku pun!!

Taste kami totally different.
nyebok nak tangkap gambar dalam cermin..
Lepas kene halau ngan myB sebab nyebok nk amik gambo time die nak tukar baju, aku tukar pegi fitting room sebelah pulak...posing cam YAYA selalu buat!

Selepas berposing sakan depan cermin...
bile keluar jalan2 tu ternampak la kedai SAFARI. Ingatkan die buat Zoo dalam Ikano ni. Tp rupe2nyer kedai menjual haiwan & keperluan haiwan2..besarnye kedai haiwan tu da macam Zoo taw!! Kteorang ape lagi....pegi la menyebok dlm kedai tu tengok2 haiwan yg dijual..best2!!!
Berikut adalah gambar haiwan yg sempat aku snap, ade banyak lagi..tp jenuh la aku nk snap satu persatu haiwan tuww...ni antara yg terpilih :-





Okey, selepas selesai tawaf kedai haiwan yg besau ni..
kami pun pulang ke Jalan Yang Benar..
SEKIAN

Siot jer...

6 komen
Semalam petang, aku cek la surat2 masuk utk bos aku,
tetibe terjumpe satu surat ni....
tengok betul2!!

(click to enlarge)

hellooo, name aku ade dalam listing tu!

Aku kua 10 saat sebelum kul 5 petang. heyy, 10 saat dikire 1 minit jugak ker??geram tul..yang bestnyer atas name aku, name BOS aku..hahahhaa..."Bos Borek PA Rintik"..hahaha, actually bos aku kua awal sebab die outstation. Aku kalau bos tak de memang Sharp kul 5 aku balik la. Tp yg susahnyer, touch out tu tak tulis jam die kul bape. kene agak2 jer ikut jam dinding kt ofis tu..kene touch in or out gune pass ni..

Pas ni ibarat nyawa aku la kt ofis tu. incase kalau lupe bawak pass ni, lebih baik balik je la..sebab aku tak kan dapat masuk or keluar pintu kt ofis tu. setiap pintu kene touch okey!! kalau rajin jugak nak keje, anda tetap dikire tak hadir keje yer! sebab tak touch gune pass ID ni. nanti akhir bulan , keluar listing tulis absent!! sgt melecehkan kalau ini kad terlupa bawak. Nak pegi toilet pun kene keluar pintu & touch out..bukan takat tu jer, nk keluar g kafe, nak pegi makan, nak pegi department lain, car park, semua2 tempat kt ofis tu kene touch la senang cite!! yang pening nyer surat cinte kat atas tu la, kalau aku keluar awal or masuk keje lambat. memang tiap2 bulan la listing tu kua & akan diserahkan pada bos..
***********************
Pada sesiapa yg keje tak pakai pass or ID ni, bersyukur lah anda kerana hidup anda aman dan tenteram!! kepada yg ofisnya sama cam ofis aku ni..sama2 lah kte berdoa agar hidup kite dilebihkan sifat sabar yg menebal....
(waahh, siap bagi nasihat ni)

Syok!!

2 komen
Tak sabar nk abiskan hari jumaat ni...
Tak sabar nk sambut hari sabtu.
Yang penting aku nak balas dendam aku punyer yang selame ini asyik terganggu & tertunda..
Letih sabtu lepas pun tak hilang lagi ni....
Tp yang peliknyer,
mate aku ni cam da kene set jer jam 630 pagi da celik...
tak kire la hari keje or weekend.
Leceh tul la...baru nak balas dendam!!
Ape2 pun,
aku tak saba nak tunggu esok

Aktiviti Weekend Lepas

4 komen
Cite ni agak da basi jugak la..sebab sabtu lepas punya cite arini (khamis) baru nk cite. padahal lusa da weekend balik. Takpela, aku bosan r arini....xde cite nk kongsi ngan korang. Cite je la ape2 k??kalau sudi, bace la..kalau tak sudi tak yah bace!!
SABTU

Sabtu lepas adalah hari yg sangat BZ untuk aku. Seawal Jam 8 pagi aku da gerak balik Sg.buloh. Punca aku tak balik ari jumaat adalah sebab sure jem teruk punye yg akan membuatkan aku tension amat dalam kereta sorg2 dgn jalan yg jem. Better aku lik sabtu pagi yg seperti jalan tu macam jalan Mak Bapak aku punyer!! sesuke hati aku dok lane mane pun....

Sesampai je kt sg.buloh, terus gerak g Jalan TAR..Cite kt Jakel aku da cite da kan?? Dalam kul 10 lebih cmtu da sampai jakel..


beli2 sume, dalam kul 1230 tghari tu terus balik sebab nk bersiap2 pulak pegi.............


Kenduri kawan Mak & Ayah aku kt FRIM. Ramai pulak la yg kawen erk akhir2 ni?? Aku tak tukar baju kurung pun taw!! mak aku je yg tukar baju kurung. aku pakai baju jenjalan kt Jakel tadi jer. mak aku tak kasi aku tukar baju sebab mak aku taw, kalau aku tukar baju kurung berjam2 nk siapnyer! hehehe, cam taw2 jer.....

------------------------------------------------

Lepas balik dari kenduri kawen tu, mak ade request lak nk pegi beli barang dapor~~hurrm, pk punye pk nk pegi yg dekat2 jer, malas nk drive jauh2. so, kteorg pegi Carefour kt Kepong.


Lepas penat tolak troli yg kalau pegang besinya macam kene renjatan elektrik (korg penah rase x??) tekejut2 aku bawak troli ni..sakit doww!! mak aku pun kene gak renjatan letrik tu....haissshhhh, da la aku tengah letih...

------------------------------------------------

Sampai rumah dalam kul 5 lebih cmtu..tetibe dapat panggilan & msg dr bit nak amik die nyer bunga joget2..mandi2 cepat2, sebab da bau macin da bjalan dari pagi sampai ke petang (bit, sebab tu la kte pakai baju tido awal)....

Sory la bit, xsempat nk ajak masuk umah or kasi minum2..hehehhehe
--------------------------------------
Lepas tu, aku kene gosok baju kurung jugak sebab malam tu ade 2 lagi kenduri kawen yg aku kene pegi..adoiii doiii doiiii.....
1. Kenduri kawan kakak aku kt UIA, Gombak - Kt kenduri sini die tak kasi makan dulu r..kene tunggu pengantin sampai dulu baru leh makan. Da la kami anak beranak da kebuluran!! so, da tunggu dalam 15 minit cmtu, kteorg blarhhh la sebab de lagi satu kenduri lg kene pegi..nak cepat, die suh tunggu pengantin lak baru makan...kami Chowww dulu la ape lagi.....
2. Kenduri kawen kawan mak & ayah aku kt FRIM lagi...sesampai jer terus terjah tengok lauk2 terus makan...da kebulur tahap otromen taro da time tu da kul 9 lebih da.. Pengantin sume da siap makan beradap sume da....selamat makanan kt kenduri sini ade lagi..hehehehehehhe

tengok muke aku yg da xsaba nak telan makanan!!

Sempat lagi bergambar bersama pengantin...(lepas makan) aku?? jadi kameraman pulak!

---------------------------------------

Lepas je balik dari kenduri kedua tu, aku terus pengsann (tido).. sebab keletihan memijak pedal kereta. aku jadi driver dorang2 ni semua sejak dari pagi sampai ke malam!!!! bayangkan......letih gilossss....penuhkan aktiviti aku kalau aku balik sg.buloh?? ade saje agenda yg dorg rancang nk bjalan, yg tak syoknyer aku kene jd DRIVER dorg...letih wwoooooooo

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template