Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, November 1, 2016

Adil dan Saksama

0 komen
bila kau dah jadi mak, kena la jadi seorang mak yang adil lagi saksama. Anak dah DUA oi.. bila beli barang untuk kakak mesti ada satu untuk adik. begitu jugak sebaliknya. kalau beli satu je, memang boleh bawak perang saudara gitu. 


tapi mak kau ni DEMOKRASI ye, nak beli apa, nak makan apa, nak buat apa, nak sepah takpe. asalkan korang kemas balik. makan aiskrim comot, takpe. nnt tukar baju lain. Jangan si ayah guna sistem KOMUNIS. makan ais krim tak boleh, comot. makan keropok tak boleh, bersepah. Nak main mainan, semua barang kena susun elok2, tak boleh bersepah. nasib korang la dapat ayah yang pengemas begitu.


simptom mak-mak. akan kesian kan kedua-dua anaknya. sudahnya mak pokai sebab terpaksa beli barang semua pon dua kali ganda. beg ni pon miqael tu bukan boleh pakai pon, sebab besar. miqael tu dah la pendek lagi. pakai beg ni pon dah sampai ke buku lali dah labuhnya. hahahahhahahaha. tapi KENA belikan jugak, sebab nanti si adik tengok si kakak pakai, si adik sebok nak pakai jugak. 

anakk oh anakk..



BRACES gigi bawah

0 komen

28 OKTOBER 2016


bz ke tak ke sibok ke apa jadi ke aku tetap nak abadikan tarikh ni dalam sejarah hidop aku dan dalam blog. dah kertu ni kena la jadikan blog sebagai diari peribadi untuk ingat tarikh2 penting macam ni. 

kali ni percaturan aku agak salah. buat temujanji masa en. hubby kena outstation ke JB. Then anak-anak sapa nak jaga? aku panggil mak aku datang putrajaya bg jaga anak-anak kejap sementara aku jumpa Dr Braces. dah mak aku datang, die memang suka bawak aku g jenjalan makan sedap2. kau rasa boleh ke makan dengan nikmat klu baru kua bilik doktor gigi?

meratapi betol. 

Dr Braces ni pulak time cuti deepavali ni pulak la die rajin nak pakaikan braces bawah aku tu. haish! jiwa kacau betol. tapi kalau doc dah suh buat takkan nak tolak lagi kan?bila pulak nak buat lagi nnt. pasrah je la. 

Buat gigi jumaat petang, sebelum serah diri tu aku dah abes kebas makan banana cheese dgn nasi goreng cina kaw kaw punya. makan bagi perot penoh, sebab tau lepas tu pasti akan merana kelaparan tapi tak de kudrat gigi nk mengunyah. 

Esoknya sabtu dengan ahad, mak aku dah ajak jenjalan makan sedap2. sebab aku la jadi waze die ke sana ke sini cekkan makanan viral dlm FB. tapi gigi aku tak berapa nak bagi kerjasama sangat. hu3.


Cendol Semangkok, Nilai

aku tangkap gambar makanan ni sebab ni je yang aku boleh telan masa pergi jalan-jalan tu. yang lain sume aku telan ailio je la. penah tak korang rasa laparrr gile, tapi gigi ko tak izinkan ko makan. ape perasaan? ade yang aku paksa makan juga, tapi kemam kemam telan terus. lepas tu gigi ko akan rasa berdenyuttt macam nak hantuk kepala kt dinding. 

Jumaat-Selasa(harini) aku kena makan bubur je. tu je yang aku boleh terus telan tanpa gunakan gigi. sokey sokey, nnt gigi dah bg kerjasama kte telan je semua benda eh. 

Be Good ye Gigi


Tuesday, October 18, 2016

IKLAN DRYPERS & MIQAEL

0 komen
28 JUN 2016 (SELASA)

Bermulanya kisah Iklan Drypers dan Miqael ni bila ada tertengok iklan dlm website berkenaan Contest Special Video utk produk repackaging drypers ni. saje je la gatal g hantar gambar miqael yang kt bawah ni..

mestilah kena amek gambar yg tangkap kt studio kan, baru la letops! lepas tu tak de la bg harapan sgt, sebab aku ni bukan jenis yg 'lucky'.  saje je suka-suka, sudah nya esoknya wakil drypers call aku nk buat interview sikit utk pemilihan. tanjat mak!

antara soalan : boleh ke ambil cuti sehari utk shooting. benarkan ke dorg shooting kt rumah. boleh ke shooting time puasa.  

oh yea, time tu seminggu sebelum raya ye. time puasa ko mampu shooting time tu? so, tak la ramai org masuk contest tu, sebab org bz pikir nak balik raya dah time tu. aku tahun ni raya kt umah mak mertua, sehari sebelum raya pun keje lagi. lepas tu dorg suh hantar gambar sekitar rumah. aku hantar gambar yang ni pulak...




bila orang tak pakar tangkap gambar, tak berseni la hasilnya. sudahnya petang tu, dorang call kata kami ni terpilih. cuwak woh! sebab tak bagi tau apa-apa pun kt en.suami lagi. kan aritu tangan ni saja gatal-gatal je join contest tu, tak sangka pulak bertuah. selalunya tak pernah bertuah pon. 

Jumaat 24 Jun 2016 - confirm date
Isnin 27 Jun 2016 - bagi skrip
Selasa 28 Jun 2016 - shooting

kecut perot betul, 2-3hari je die bagi masa terus start shooting. tak sempat nak fikir apa, tak tau nk fikir pakai baju apa, umah nak kemas macamana. heng terus!


Shooting start jam 9pagi sampai 2petang. hasilnya video tak sampai 30saat pon. haduii, stress mak control emosi si anak. bukan senang eh, macam korg tengok iklan dlm tv tu. disebalik tabir tu bertungkus lumus semua. lagi-lagi si miqael ni breastfeed. akurr je dorg tunggu masa miqael nyusu badan. tapi dorang profesional kot, dah biasa deal dgn baby baby ni. produk pun produk baby kan, selalu sgt dah.


selesai shooting, terus kami terbongkang tido kepenatan. bahaha! anak dgn mak sama naik..hahahha. kami tak de dpt bayaran apa-apa, tapi kami dpt banyakkkkk barangan drypers bagi for free!

ini yang die bagi, yang die bawak utk guna masa shooting tu die tak amek balik. bagi terus jugak. 
rezeki...


Thank You Dypers Team!!
sila pilih kami lagi tahun depan! 

petang tu, kakak dah balik sekolah sambung mandi balik dgn produk drypers yg baru ni. 


*video iklan tak dapat nk upload dlm blog ni. nape ntah. kalau rajin google lah or cari dalam fb aku.

ok bai!!

Thursday, August 11, 2016

Jiran Tetangga di Ofis

0 komen
kita ni orang bekerjaya ni memang banyak masa diluangkan lebih di ofis berbanding di rumah kan. persekitaran dan kawan-kawan yang best akan membangkitkan lg semangat utk pergi kerja tiap-tiap bangun pagi.

esok, 12 Ogos 2016 genap lah aku keje selama 9 Tahun. tahun depan dah 10 tahun! kejap sangat belalu. rasa macam baru je lagi. pernah mintak tukar sekali je dulu2, tapi permohonan tak berjaya pon. saje je dulu mengada nak tukar, tapi aku rasa aku tak boleh move on lagi. aku happy kat sini. walaupun agak bosan do the same thing hari-hari. tapi aku dah berada dalam comfort zone. kenapa nak pergi terjah ke critical zone? (mak aku cakap). tapi bila fikir balik sampai bila nak berada di comfort zone je, lama kelamaan pasti critical zone tu akan tiba jugak.

wawa, kak jeja, me

Kak Jeja dulu jaga tempat wawa, now die dah tukar ke MOT pulak. wawa pulak ganti situ. memang die suka cabar diri die tukar sana sini rasa tempat baru macamana. aku macam tak berani lagi nak keluar dari kepompong. aku tak ramai kawan selain kawan ofis, kalau aku pergi tukar tempat baru nak kena mula berkawan baru. ofis baru. bos baru. keje baru. kawan baru. sume baru nak kena start balik. aku tak ready lagi! byk negative thingking yg berlegar-legar dalam kepala aku ni. "kang org taknak kawan dgn aku mcmana?". "dapat bos garang macam singa nnt mcmana?". teruk sgt dah kau ni..hahahhaha
 


kak jeja. moga happy ditempat baru kak. adik disini masih menunggu bulan jatuh ke riba. tak berani nak cabar diri sendiri lagi. walaupun aku tak tukar kemana-mana, tapi aku tak rasa lama sgt sebab bos dah banyak bertukar-tukar. dalam 9tahun ni, dah 7jenis bos aku dapat. hahhaah.."jenis" eh. tak de la rasa bosan sangat dgn satu bos kan...

Aku masih perlukan comfort zone ni utk teruskan sisa sisa keje hingga ke pencen umur 60tahun nanti. hahahah!


Raya @ ofis - 2016

0 komen

Raya Ofis selalu kami akan sedondon. bila Cawangan buat Jamuan Raya, semua wajib pakai bju yang dah dibeli sama-sama (online). tapi macam-macam ragam bab baju ni, ada yg tailor tak siap jahit lah, tailor jahit kecik la, terbesar lah, baju gosok 'terbakar' la. hahahahhaha...tapi tetap usaha utk pakai jugak! (terharu)

JOM TENGOK RIANG RIA DIHARI RAYA CAWANGAN KAMI
 2 OGOS 2016 (SELASA)




rasanya banyak bergambar dekat sini dari bergambar dekat makanan & tetamu. biasalah dah jadi tuan rumah ni, byk melayan tetamu dari makan untuk diri sendiri. habes tetamu balik semua kena sawan kamera! posing sana sini...hahhaha..



bergambar dengan bos, joyah betol aku dlm gambar kt atas ni..
 


ok ok. meh tengok gambar aku buat 'kerja' sikit...



Alhamdulillah majlis berjalan lancar, makan minum semua cukup.  Penat die sama macam buat open house kt umah. (mcm penah buat open house je). tapi happy lah, semua bg kerjasama kan, rasa meriah je suasana. Tahun depan tema bju apa pulak ye? nantikan lah tahun depan....

bye!

Adil dan Saksama

0 komen
bila kau dah jadi mak, kena la jadi seorang mak yang adil lagi saksama. Anak dah DUA oi.. bila beli barang untuk kakak mesti ada satu untuk adik. begitu jugak sebaliknya. kalau beli satu je, memang boleh bawak perang saudara gitu. 


tapi mak kau ni DEMOKRASI ye, nak beli apa, nak makan apa, nak buat apa, nak sepah takpe. asalkan korang kemas balik. makan aiskrim comot, takpe. nnt tukar baju lain. Jangan si ayah guna sistem KOMUNIS. makan ais krim tak boleh, comot. makan keropok tak boleh, bersepah. Nak main mainan, semua barang kena susun elok2, tak boleh bersepah. nasib korang la dapat ayah yang pengemas begitu.


simptom mak-mak. akan kesian kan kedua-dua anaknya. sudahnya mak pokai sebab terpaksa beli barang semua pon dua kali ganda. beg ni pon miqael tu bukan boleh pakai pon, sebab besar. miqael tu dah la pendek lagi. pakai beg ni pon dah sampai ke buku lali dah labuhnya. hahahahhahahaha. tapi KENA belikan jugak, sebab nanti si adik tengok si kakak pakai, si adik sebok nak pakai jugak. 

anakk oh anakk..



BRACES gigi bawah

0 komen

28 OKTOBER 2016


bz ke tak ke sibok ke apa jadi ke aku tetap nak abadikan tarikh ni dalam sejarah hidop aku dan dalam blog. dah kertu ni kena la jadikan blog sebagai diari peribadi untuk ingat tarikh2 penting macam ni. 

kali ni percaturan aku agak salah. buat temujanji masa en. hubby kena outstation ke JB. Then anak-anak sapa nak jaga? aku panggil mak aku datang putrajaya bg jaga anak-anak kejap sementara aku jumpa Dr Braces. dah mak aku datang, die memang suka bawak aku g jenjalan makan sedap2. kau rasa boleh ke makan dengan nikmat klu baru kua bilik doktor gigi?

meratapi betol. 

Dr Braces ni pulak time cuti deepavali ni pulak la die rajin nak pakaikan braces bawah aku tu. haish! jiwa kacau betol. tapi kalau doc dah suh buat takkan nak tolak lagi kan?bila pulak nak buat lagi nnt. pasrah je la. 

Buat gigi jumaat petang, sebelum serah diri tu aku dah abes kebas makan banana cheese dgn nasi goreng cina kaw kaw punya. makan bagi perot penoh, sebab tau lepas tu pasti akan merana kelaparan tapi tak de kudrat gigi nk mengunyah. 

Esoknya sabtu dengan ahad, mak aku dah ajak jenjalan makan sedap2. sebab aku la jadi waze die ke sana ke sini cekkan makanan viral dlm FB. tapi gigi aku tak berapa nak bagi kerjasama sangat. hu3.


Cendol Semangkok, Nilai

aku tangkap gambar makanan ni sebab ni je yang aku boleh telan masa pergi jalan-jalan tu. yang lain sume aku telan ailio je la. penah tak korang rasa laparrr gile, tapi gigi ko tak izinkan ko makan. ape perasaan? ade yang aku paksa makan juga, tapi kemam kemam telan terus. lepas tu gigi ko akan rasa berdenyuttt macam nak hantuk kepala kt dinding. 

Jumaat-Selasa(harini) aku kena makan bubur je. tu je yang aku boleh terus telan tanpa gunakan gigi. sokey sokey, nnt gigi dah bg kerjasama kte telan je semua benda eh. 

Be Good ye Gigi


IKLAN DRYPERS & MIQAEL

0 komen
28 JUN 2016 (SELASA)

Bermulanya kisah Iklan Drypers dan Miqael ni bila ada tertengok iklan dlm website berkenaan Contest Special Video utk produk repackaging drypers ni. saje je la gatal g hantar gambar miqael yang kt bawah ni..

mestilah kena amek gambar yg tangkap kt studio kan, baru la letops! lepas tu tak de la bg harapan sgt, sebab aku ni bukan jenis yg 'lucky'.  saje je suka-suka, sudah nya esoknya wakil drypers call aku nk buat interview sikit utk pemilihan. tanjat mak!

antara soalan : boleh ke ambil cuti sehari utk shooting. benarkan ke dorg shooting kt rumah. boleh ke shooting time puasa.  

oh yea, time tu seminggu sebelum raya ye. time puasa ko mampu shooting time tu? so, tak la ramai org masuk contest tu, sebab org bz pikir nak balik raya dah time tu. aku tahun ni raya kt umah mak mertua, sehari sebelum raya pun keje lagi. lepas tu dorg suh hantar gambar sekitar rumah. aku hantar gambar yang ni pulak...




bila orang tak pakar tangkap gambar, tak berseni la hasilnya. sudahnya petang tu, dorang call kata kami ni terpilih. cuwak woh! sebab tak bagi tau apa-apa pun kt en.suami lagi. kan aritu tangan ni saja gatal-gatal je join contest tu, tak sangka pulak bertuah. selalunya tak pernah bertuah pon. 

Jumaat 24 Jun 2016 - confirm date
Isnin 27 Jun 2016 - bagi skrip
Selasa 28 Jun 2016 - shooting

kecut perot betul, 2-3hari je die bagi masa terus start shooting. tak sempat nak fikir apa, tak tau nk fikir pakai baju apa, umah nak kemas macamana. heng terus!


Shooting start jam 9pagi sampai 2petang. hasilnya video tak sampai 30saat pon. haduii, stress mak control emosi si anak. bukan senang eh, macam korg tengok iklan dlm tv tu. disebalik tabir tu bertungkus lumus semua. lagi-lagi si miqael ni breastfeed. akurr je dorg tunggu masa miqael nyusu badan. tapi dorang profesional kot, dah biasa deal dgn baby baby ni. produk pun produk baby kan, selalu sgt dah.


selesai shooting, terus kami terbongkang tido kepenatan. bahaha! anak dgn mak sama naik..hahahha. kami tak de dpt bayaran apa-apa, tapi kami dpt banyakkkkk barangan drypers bagi for free!

ini yang die bagi, yang die bawak utk guna masa shooting tu die tak amek balik. bagi terus jugak. 
rezeki...


Thank You Dypers Team!!
sila pilih kami lagi tahun depan! 

petang tu, kakak dah balik sekolah sambung mandi balik dgn produk drypers yg baru ni. 


*video iklan tak dapat nk upload dlm blog ni. nape ntah. kalau rajin google lah or cari dalam fb aku.

ok bai!!

Jiran Tetangga di Ofis

0 komen
kita ni orang bekerjaya ni memang banyak masa diluangkan lebih di ofis berbanding di rumah kan. persekitaran dan kawan-kawan yang best akan membangkitkan lg semangat utk pergi kerja tiap-tiap bangun pagi.

esok, 12 Ogos 2016 genap lah aku keje selama 9 Tahun. tahun depan dah 10 tahun! kejap sangat belalu. rasa macam baru je lagi. pernah mintak tukar sekali je dulu2, tapi permohonan tak berjaya pon. saje je dulu mengada nak tukar, tapi aku rasa aku tak boleh move on lagi. aku happy kat sini. walaupun agak bosan do the same thing hari-hari. tapi aku dah berada dalam comfort zone. kenapa nak pergi terjah ke critical zone? (mak aku cakap). tapi bila fikir balik sampai bila nak berada di comfort zone je, lama kelamaan pasti critical zone tu akan tiba jugak.

wawa, kak jeja, me

Kak Jeja dulu jaga tempat wawa, now die dah tukar ke MOT pulak. wawa pulak ganti situ. memang die suka cabar diri die tukar sana sini rasa tempat baru macamana. aku macam tak berani lagi nak keluar dari kepompong. aku tak ramai kawan selain kawan ofis, kalau aku pergi tukar tempat baru nak kena mula berkawan baru. ofis baru. bos baru. keje baru. kawan baru. sume baru nak kena start balik. aku tak ready lagi! byk negative thingking yg berlegar-legar dalam kepala aku ni. "kang org taknak kawan dgn aku mcmana?". "dapat bos garang macam singa nnt mcmana?". teruk sgt dah kau ni..hahahhaha
 


kak jeja. moga happy ditempat baru kak. adik disini masih menunggu bulan jatuh ke riba. tak berani nak cabar diri sendiri lagi. walaupun aku tak tukar kemana-mana, tapi aku tak rasa lama sgt sebab bos dah banyak bertukar-tukar. dalam 9tahun ni, dah 7jenis bos aku dapat. hahhaah.."jenis" eh. tak de la rasa bosan sangat dgn satu bos kan...

Aku masih perlukan comfort zone ni utk teruskan sisa sisa keje hingga ke pencen umur 60tahun nanti. hahahah!


Raya @ ofis - 2016

0 komen

Raya Ofis selalu kami akan sedondon. bila Cawangan buat Jamuan Raya, semua wajib pakai bju yang dah dibeli sama-sama (online). tapi macam-macam ragam bab baju ni, ada yg tailor tak siap jahit lah, tailor jahit kecik la, terbesar lah, baju gosok 'terbakar' la. hahahahhaha...tapi tetap usaha utk pakai jugak! (terharu)

JOM TENGOK RIANG RIA DIHARI RAYA CAWANGAN KAMI
 2 OGOS 2016 (SELASA)




rasanya banyak bergambar dekat sini dari bergambar dekat makanan & tetamu. biasalah dah jadi tuan rumah ni, byk melayan tetamu dari makan untuk diri sendiri. habes tetamu balik semua kena sawan kamera! posing sana sini...hahhaha..



bergambar dengan bos, joyah betol aku dlm gambar kt atas ni..
 


ok ok. meh tengok gambar aku buat 'kerja' sikit...



Alhamdulillah majlis berjalan lancar, makan minum semua cukup.  Penat die sama macam buat open house kt umah. (mcm penah buat open house je). tapi happy lah, semua bg kerjasama kan, rasa meriah je suasana. Tahun depan tema bju apa pulak ye? nantikan lah tahun depan....

bye!

 

Mrs Hary Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template